joi, martie 13, 2008

Ovidiu Iuliu Moldovan


Nici nu-mi vine să cred. Când am deschis astăzi PC-ul am aflat vestea printr-un mesaj de la ancaf, ieri nu s-a spus nimic pe nicăieri. Am căutat imediat pe net şi, printre zeci de siteu-ri cu filmele în care a jucat, spre josul paginii au început să curgă ştirile funeste.

A incetat din viata actorul Ovidiu Iuliu Moldovan
de Ionut Baias HotNews.ro
Miercuri, 12 martie 2008, 22:19 Ultima ora
Cunoscutul actor Ovidiu Iuliu Moldovan a incetat din viata in aceasta seara la spitalul Universitar din Capitala. Ovidiu Iuliu Moldovan avea 66 de ani si suferea de cancer.

A incetat din viata actorul Ovidiu Iuliu Moldovan

de Ionut Baias HotNews.ro
Miercuri, 12 martie 2008, 22:29 Actualitate | Cultură

Ovidiu Iuliu Moldovan
Foto: Rompres
Cunoscutul actor Ovidiu Iuliu Moldovan a incetat din viata in aceasta seara la spitalul Universitar din Capitala in urma unui stop cardio-respirator. Ovidiu Iuliu Moldovan avea 66 de ani si suferea de cancer.

In ultimii ani actorul a ales sa renunte la cinematografie dedicandu-se cu totul teatrului. Cei care l-au indragit pe actor l-au putut vedea luna trecuta la Teatrul National in spectacolul Celalalt Cioran.

Printre cele mai cunoscute filme in care a jucat Ovidiu Iuliu Moldovan amintim: Profetul, aurul si ardelenii, Artista, aurul si ardelenii si Pruncul, petrolul si ardelenii, Craii de curte veche (1995), Calatorie de neuitat (1994), Somnul insulei (1994), Flori de gheata (1989), Egreta de fildes (1987), Punct si de la capat (1987), Cuibul de viespi (1986), Din prea multa dragoste (1985), Masca de argint (1985), Horea (1984).


S-a stins Ovidiu Iuliu Moldovan


Simona Chiţan
Joi, 13 Martie 2008
Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan s-a stins aseară, în jurul orei 21.00, la Spitalul Universitar din Bucureşti.

„Celălalt Cioran“, cum era numit în lumea teatrului, fusese internat acum două zile cu diagnosticul afecţiune hepatică cronică. Actorul, în vârstă de 66 de ani, era cunoscut de câţiva ani cu această boală, însă nu se ştia exact când va interveni tragicul sfârşit, a precizat pentru EVZ directorul Spitalului Universitar, Gheorghe Iana.

Artistul suferea de mulţi ani de ciroză, şi după Revoluţie, luptându- se cu boala, se izolase, „devenise straniu, taciturn şi se însigurase“, după cum îşi aminteşte George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie. Unii colegi spun că în ultima vreme avea probleme şi cu memoria, lucru fatal pentru sensibilitatea unui actor.

De ziua lui Eminescu, pe 15 ianuarie anul acesta, Molodovan a susţinut ultimul său recital pe scena Teatrului Naţional, al cărui angajat era din 1970, după ce debutase la Timişoara în 1965.

Moldovan era, alături de prietenul său Pino (Ion Caramitru), unul dintre cei mai buni recitatori ai lui Mihai Eminescu. Ani de-a rândul a dus, alături de Valeria Seciu, poezia lui Eminescu în toate colţurile ţării. Ultimul său spectacol a fost „Celălalt Cioran“, un montaj după „Caietele“ lui Emil Cioran, care a avut premiera în 2002 şi s-a jucat până anul trecut pe scena Naţionalului.
În transpunerea „Caietelor” lui Cioran, vizualizate de reputatul critic George Banu împreună cu regizorul Radu Penciulescu, Moldovan a creionat chipul necunoscut, ascuns lumii, al filosofului care ştia să se elibereze, din când în când, de povara ideilor şi să se bucure de licorile vieţii. Cioran, în interpretarea lui Molodovan, era un personaj ursuz, supărăcios, un ins într-adevăr aflat “pe culmile disperării”, căruia „îi curgea noaptea prin vine“.

Un actor nobil

“Ovidiu a fost un om şi un actor nobil”, spune regizorul Andrei Şerban. “Când am fost director la National, am colaborat activ cu el: a fost Iason în “Medea”, cât şi un Lopahin de neuitat în “Livada de visini” si unul dintre putinii care m-au sustinut in acei ani de revolutie teatrala. Forta lui morală şi demnitatea ardeleană se impleteau cu o sensibilitate şi duiosie ce-i trădau fragilitatea. Un prieten fidel s-a stins”, adaugă cu amărăciune regizorul. “A dispărut un mare caracter. Ovidiu era de o candoare ieşită din comun. Era un om de o forţă interioară extraodinară. Se impunea printr-o anumită tonalitate a vocii, pe linia lui Cozorici. Puţini actori mai au o asemena dicţie şi o asemenea ţinută pe scenă aşa cum avea Molodovan”, completeazăGeorge Mihăiţă. “Eu eram muza lui în “Medeea” lui Andrei Şerban. Nu pot să-l uit pe Ovidiu în rolurile din spectacolele “A doisprezecea noapte”, “Caligula”, sau “Livada de vişini”, îşi aminteşte Beatrice Rancea.

EXCELENŢĂ


A jucat în seria „Profetul, Aurul şi Ardelenii“

Născut pe 1 ianuarie 1942, în judeţul Cluj, Moldovan a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1964, la clasa profesorului Octavian Cotescu. A debutat pe scena Naţionalului din Timişoara în piesa „Pogoară iarna“ şi a jucat pe scena timişoreană până în ’69. În 1970 s-a angajat la Teatrul Naţional Bucureşti, unde a debutat cu Oswald din „Regele Lear“. Roluri importante a mai avut în „Romulus cel mare“, „Fundaţia“, „Despot Vodă“, „Jocul ielelor“, „Medeea“, „Livada cu vişini“, „Azilul de noapte“. A jucat şi în multe filme de Dan Piţa, printre care „Profetul, Aurul şi Ardelenii, „Copilul, Petrolul şi Ardelenii“, „Dreptate în lanţuri“. (EVZ.ro)

Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a murit
Ovidiu Iuliu Moldovan nu mai este. Ne-a parasit in aceasta seara, dupa o grea si indelungata suferinta, la numai 66 de ani. Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a fost unul dintre cei mai mari actori ai scenei romanesti. Disparitia lui din lumea noastra este o mare pierdere pentru Teatrul romanesc, pentru cinematografie. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Ovidiu Iuliu Moldovan a fost absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti, clasa prof. Pop Martian, Octavian Cotescu
Activitate artistica : Teatru · Teatrul National Timisoara (1965 - 1969) o Mio - Pogoara iarna de M.Anderson, regia Emil Reus o Paul - Dactilografii de Schisgall, regia Ianis Veakis o Alan Squeir - Padurea impietrita de Sherwood, regia Constantin Anatol o Emilian - Romulus cel Mare de F. Durrenmatt, regia Constantin Anatol o Adam - Anotimpurile de Werker, regia Aureliu Manea o Sebastian - A 12-a noapte de W.Shakespeare · Teatrul National Bucuresti (din 1970 pana in prezent) o Oswald - Regele Lear de W.Shakespeare, regia Radu Penciulescu o Ian - Prima zi de libertate de Leon Kruczkovski, regia Dan Nasta o Thieste - Thieste de Seneca, regia Nicky Wolkz o Thomas - Fundatia de A.B. Vallejo, regia Horea Popescu o Antonio - Furtuna de W.shakespeare, regia Liviu Ciulei o Caligula - Caligula de A. Camus, regia Horea Popescu o Malvolio - A 12-a noapte de W.Shakespeare, regia Anca Ovanez o Despot - Despot Voda de V. Alecsandri, regia Anca Ovanez o Gelu Ruscanu - Jocul ielelor de C. Petrescu, regia Sanda Manu o Carson - Marea de E.Bond, regia Horea Popescu o Baiazid - Mostenirea de T.Popovici, regia Horea Popescu o Iason - Medeea de Seneca, regia Andrei Serban o Avram Iancu - Avram Iancu de L.Blaga, regia Horea Popescu o Orsino - A 12-a noapte de W.Shakespeare, regia Andrei Serban o Lopahin - Livada de visini de A.P.Cehov, regia Andrei Serban o Tamerlan - Tamerlan cel Mare de W.Shakespeare, regia Victor Ioan Frunza o Platonov - Platonov de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer o Penteu - Bacantele de Euripide, regia Mihai Maniutiu o Baronul - Azilul de noapte de M. Gorki, regia Ion Cojar o Protasov - Cadavrul viu de L.Tolstoi, regia Gelu ColceagFilm o 1974 - Despre o anume fericire, regia Mihai Constantinescu o 1975 - Actorul si salbaticii, regia Manole Marcus o 1976 - Dincolo de pod, regia Mircea Veroiu o 1976 - Intre oglinzi paralele, regia Mircea Veroiu o 1978 - Profetul, aurul si ardelenii, regia Dan Pita o 1978 - Artista, aurul si ardelenii, regia Mircea Veroiu o 1979 - Un om in loden, regia Nicolae Margineanu o 1980 - Copilul, petrolul si ardelenii, regia Dan Pita o 1980 - Bietul Ioanid, regia Dan Pita o 1982 - Semnul sarpelui, regia Mircea Veroiu o 1982 - Castelul din Carpati, regia Stere Gulea o 1983 - Intalnirea, regia Sergiu Nicolaescu o 1984 - Vreau sa stiu de ce am aripi, regia Nicu Stan o 1984 - Dreptate in lanturi, regia Dan Pita o 1984 - Horea, regia Mircea Muresan o 1986 - Punct si de la capat, regia Alexa Visarion o 1988 - Cuibul de viespi, regia Horea Popescu o 1989 - Flori de gheata, regia Anghel Mora o 1993 - Somnul insulei, regia Mircea Veroiu o 1994 - Nopti de cristal, regia Tonia Marketaki (Grecia) o 1996 - Craciun insangerat, regia Claudio Nasso (productie Canada) o 1997 - Craii de Curtea Veche, regia Mircea Veroiu
Televiziune · Film o 1975 - Un august in flacari, regia Dan Pita, Radu Gabrea (13 episoade) o 1984 - Nimeni nu moare, regia Constantin Chelba o 1988 - Misiunea, regia Virgil Calotescu (13 episoade) o 1995 - Ion si Adriana, regia Niky Wolkz (producator ZDF Berlin) · Teatru TV o 1973 - Robespierre - Robespierre dupa R. Rolland o 1975 - Alexander - Cei din urma dupa M.Gorki, regia Radu Penciulescu o 1980 - Gelu Ruscanu - Turnul de fildes dupa C. Petrescu, regia Cornel Todea o 1983 - Grig - Steaua fara nume de M.Sebastian, regia Eugen Todoran o 1984 - Hanul de la rascruce dupa Horia Lovinescu, regia Olimpia Arghir o 1985 - Balcescu - Balcescu dupa Octav Magureanu, regia Letitia Popa Alte colaborari · Peste 80 de emisiuni de poezie -recitaluri “Eminescu” · Peste 60 de roluri in piese de teatru la radio (regizori: Constantin Moruzan,Cristian Munteanu, Dan Puican, Leonard Popovici, s.a.) (Amosnews)

Mie tot nu-mi vine să cred. Se stinge o lume pe care o credeam eternă, pentru că noi, publicul consumator de vitalitate actoricească, nu i-am văzut decât strălucitori şi nu l-am ştiut cunoaşte suferinţa.


3 comentarii:

Maria Barbu spunea...

Stiam de aseara ca a murit Ovidiu Iuliu Moldova. Dumnezeu sa-l ierte!
Aseara, la ora 22, Mihai Gadea a anuntat cu tristete ca s-a stins din viata acest actor de a carui voce eram atat de indragostita incat k-am invitat sa imi recite poemele!
Ce pacat ca boala asta oribila ii consuma pe oamenii cei mai buni de-a valma cu cei rai sau oarecare! Trista, urata, sinistra e moartea!

Anonim spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca!Un om adevarat, un actor desavarsit un barbat in toata puterea cuvantului.Lia

Anonim spunea...

Nu-l vom uita usor. A lasat urme adinci...
Va multumim pentru auditie.
mary_lou