duminică, martie 16, 2008

Ioan Vida, reacţii sub lupă


Preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, explică într-o declaraţia publicată de ziarul "Ziua" efectele deciziei Curţii privind urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru fapte comise în timpul mandatelor, înainte ca această să fie motivată şi publicată.
Judecătorul constituţional Ioan Vida susţine că actele de procedură penală din dosarele privind miniştri şi foştii miniştrii vizaţi de procurorii anticorupţie şi de cei din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sunt valide, iar decizia din 10 martie a Curţii Constituţionale nu le anulează, întrucât ea nu se poate aplica retroactiv.
În ediţia on-line de sâmbătă a ziarului "Ziua" este dată publicităţii o înregistrare cu preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, care explică ipotetic faptul că de acum înainte oricărui ministru sau fost ministru care "va intra sub auspiciile procuraturii" i se aplică decizia Curţii.
Vida explică faptul că decizia nu se aplică retroactiv, astfel că în cazul parlamentarilor Adrian Năstase - fost premier, Miron Mitrea şi Codruţ Şereş - foşti miniştri, Paul Păcuraru -ministru, Parchetul nu este obligat să trimită, după caz, cererea de aviz pentru declanşarea urmăririi penale către Camera Deputaţilor sau Senat.
"Nu are efect retroactiv, toate actele de procedură care s-au făcut până acum sunt perfect valabile, noi nu le infirmăm. Se continuă ancheta", a spus Vida.
El adaugă faptul că, după ce se publică decizia Curţii, "se pune problema începerii urmăririi penale împotriva altui ministru - altul decât ăştia" şi atunci se aplică decizia Curţii, în sensul că se va cere aprobare, după caz, la Senat sau de Camera Deputaţilor în funcţie de calitatea demnitarului.
"Numai pentru viitor (se aplică decizia-n.r.), numai pentru cei care mâine fac ceva... Şi poate ca daţi o dezminţire în ziar. Ar fi foarte bine. Să nu dezinformam publicul. Ne faceţi şi nouă rău. Lumea crede ca noi avem ceva cu Năstase sau nu ştiu cu cine", a spus Vida, precizând că decizia Curţii se aplică în momentul în care se publică în Monitorul Oficial.
Întrebat dacă ancheta miniştrilor şi foştilor miniştri va continua, Vida confirmă şi precizează că se poate face fără nici un fel de aviz, pentru că nu este nevoie de nici un fel de aviz de la Parlament.
Curtea Constituţională (CC) a constatat, în 10 martie, existenţa unui conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru fapte comise în timpul mandatelor.
Până sâmbătă, decizia Curţii Constituţionale nu a fost făcută publică pe site-ul instituţiei şi nici publicată în Monitorul Oficial, astfel că motivarea judecătorilor nu este cunoscută.
Publicarea deciziei este aşteptată pentru a se vedea ce procedură trebuie urmată în cazul demnitarilor care deţin mandate de senator sau deputat.

Liderii politici comentează declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, referitoare la urmărirea penală a miniştrilor- parlamentari. Acesta a explicat într-o declaraţie publicată de ziarul "Ziua" efectele deciziei Curţii privind urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru fapte comise în timpul mandatelor, înainte ca această să fie motivată şi publicată.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Ion Vida încearcă să influenţeze votul şi opţiunea celorlalţi judecători ai Curţii în procesul de finalizare a redactării deciziei privind urmărirea penală a miniştrilor şi foştilor miniştri, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Adrian Năstase.
"Este pentru prima dată în istoria Curţii Constituţionale când preşedintele Curţii iese cu declaraţii personale înainte de redactarea deciziei. Punctul de vedere al Curţii Constituţionale nu îl ştim decât după publicarea deciziei în Monitorul Oficial", a spus preşedintele Consiliului Naţional al PSD, subliniind că declaraţia făcută de Ion Vida constituie un fapt "extrem de ciudat şi grav".
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor Sergiu Andon a afirmat, sâmbătă, că este nedumerit de declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale Ioan Vida referitoare la decizia Curţii privind cercetarea miniştrilor parlamentari şi consideră că acesta a fost supus unei foarte mari presiuni.
Andon a precizat pentru MEDIAFAX, că nu stă în obiceiul Curţii Constituţionale să-şi comenteze deciziile, prin vocea unui judecător, fie el şi preşedintele Curţii, iar aceste comentarii să se facă înainte de a se cunoaşte motivarea Curţii. "Mai sunt nedumerit că acest comentariu se face prin participare la dezbatere de ziar, dar cel mai nedumerit sunt pentru că se contrazice hotărârea Curţii Constituţionale luată pe un caz concret", a apreciat Sergiu Andon.
El a mai spus că situaţia privind cercetarea miniştrilor-parlamentari nu este similară situaţiilor în care Curtea Constituţională rezolvă o excepţie de neconstituţionalitate a unei legi.
"Într-o asemenea împrejurare, Ioan Vida putea spune ce ştie orice jurist că legea procesual-penală nu operează pentru trecut. Dar, în situaţia dată, verdictul Curţii rezolvă un caz concret de neînţelegere între două instituţii ale statului, de neinterpretare uniformă a unei prevederi legale. Este ca o pricină între două părţi aduse la judecător, cum este exemplul divorţului", a explicat Andon.
Deputatul PSD Valer Dorneanu, fost preşedinte al Camerei a declarat, sâmbătă seara, agenţiei MEDIAFAX, că declaraţiile preşedintelui CC, Ioan Vida, referitoare la urmărirea penală a miniştrilor- parlamentari sunt "surprinzătoare" pentru un profesionist şi ies din cutuma de comunicare a Curţii.
Dorneanu, de formaţie jurist, doctor în drept, crede că fondul declaraţiei preşedintelui Curţii Constituţionale trebuie "sever criticat".
"Fondul declaraţiei sale trebuie sever criticat, în condiţiile în care, într-adevăr, deciziile Curţii Constituţionale au caracter obligatoriu şi se aplică pentru viitor, dar de la caz la caz. În cazul deciziei privind avizul Parlamentului pentru declanşarea urmăririi penale în cazul miniştrilor şi foştilor miniştrii care sunt parlamentari, sesizarea CC privea un conflict de competenţe, care presupunea un caz concret, de unde rezultă că hotărârea trebuia aplicata la acest caz concret. Curtea nu putea decide în legătură cu cazuri din viitor", a comentat Dorneanu.
Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, cu privire la decizia Curţii privind urmărirea penală a actualilor şi foştilor miniştri, “este firească şi nu are nici un fel de element senzaţional”.
“Declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale este firească şi nu are nici un fel de element senzaţional. Şi fără această declaraţie, interpretarea deciziei Curţii Constituţionale ar trebuie să fie aceeaşi, deoarece legea fundamentală spune foarte clar că efectele deciziilor CCR se produc din momentul publicării, deci numai pentru viitor”, a declarat Stoica, fost ministru al Justiţiei.
Vicepreşedintele PDL a menţionat că “tot ceea ce s-a făcut până în momentul publicării deciziei CCR în Monitorul Oficial rămâne valabil”, astfel că avizele date de preşedinte pentru urmărirea penală a unor demnitari rămân valabile.
Vicepreşedintele Camerei, Lucian Bolcaş (PRM), consideră că precizările preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, privind modul în care trebuie aplicată decizia referitoare la miniştrii-parlamentari, au fost făcute sub imperiul presiunilor politice care vin „direct” de la Traian Băsescu.
„Declaraţia lui Ioan Vida este uluitoare. E pentru prima dată când un preşedinte al Curţii Constituţionale îşi permite să facă o asemenea declaraţie”, a declarat Bolcaş, duminică, pentru Agenţia MEDIAFAX.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că este inadmisibil ca preşedintele Curţii Constituţionale să dea „indicaţii” despre felul în care trebuie să fie aplicate deciziile instanţei constituţionale, indiferent dacă motivarea respectivei decizii a fost publicată sau nu în Monitorul Oficial.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Toti care il injura pe Vida sunt ori de rea credinta ori nu-i duce mintea, caci Vida ca presedinte al CC a explicat, probabil intrebat de ziarist o chestiune nelegata de speta, ci generala juridica, adica faptul ca deciziile CC se aplica in viitor( chiar si daca s-au dat pe o sezizare care are si niste exemple concrete caci nu problemele punctuale ale celor patru s-au ridicat in sezizare)si e foarte bine ca a facut-o ca sa taie toate speculatiile care incepusera sa ocupe timpul si mintea unora.
Orice alt comentariu : parole, parole..o ce voce avea Dalida...

Anonim spunea...

PS.Si Olteanu, ar fi vrut sa interpreteze el cum ii place lui si PNL si lui AN si PSD ce spune clar Vida?
Cine sa interpreteze deciziile obligatorii ale Curtii daca nu Curtea daca ar fi sa zicem sezizata dar acum a fost o intrebare unuia din membrii ei si atat.
Daca nu-i place lui Olteanu nu are decat sa gaseasca o cale de sezizare oficiala aCC ptr a interpreta inca odata ce nu are nevoie de interpretare(ca cine stie ce apare dupa colt?)

Bibliotecaru spunea...

Atunci când foloseşti o instituţie ca instrument de partid e firesc ca cel avantajat să o laude iar cel dezavantajat să o critice. Întreb eu însă, ce vina are instituţia CCR (şi aici nu mă refer la judecători ci la instituţia în sine)?
Din păcate pentru noi, cei care locuim aici şi formăm poporul, înjurăm instituţiile când de fapt ne deranjează oamenii care reprezintă aceste instituţii. Sondajele de opinie nu întrebă niciodată aveţi încredere în parlamentari, preoţi, militari ş.a ci aveţi încredere în Parlament, Biserică, Armată... Poate ar trebui să disociem instituţiile statului de cei care reprezintă aceste instituţii.

Anonim spunea...

Foarte corect desi este pleonasm.