joi, martie 20, 2008

Ziua Mondială a Apei


„Solidaritate şi acţiune în comun a tuturor pentru reducerea sărăciei, îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi creşterea standardelor de viaţă” – este mesajul secretarului de stat, Lucia Ana Varga, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

„Starea de salubritate a apei” este tema prin care, sub auspiciile Programului Naţiunilor Unite pentru Apă, se sărbătoreşte în acest an, pe 22 martie, Ziua Mondiăla Apei.
Această temă încearcă să atragă atenţia asupra provocărilor impuse de necesitatea asigurării unei stări corespunzătoare de salubritate a apei, condiţie esenţială pentru menţinerea sănătăţii populaţiei.
„Pentru a face faţă acestor provocări, trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de apă, prin recunoaşterea importanţei pe care aceasta o are asupra dezvoltării sociale şi a vieţii, în general. Utilizarea durabilă a resurselor de apă şi promovarea unor bune practici agricole, adaptate la noile cerinţe climatice, reprezintă doar două exemple de acţiune pentru atingerea stării bune a apei,” a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat în cadrul MMDD.
Celebrarea Zilei Mondiale a Apei este o iniţiativă ce a decurs din Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare, desfaşurată în 1992, la Rio de Janeiro.
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat intervalul 2005 - 2015 ca fiind Deceniul Internaţional al Naţiunilor Unite în lupta „Apă pentru Viaţă”.
Anul 2008, declarat “Anul Internaţional al Stării de Salubritate”, aduce în faţa conştiinţei publice cinci obiective, menite să reliefeze importanţa salubrităţii, care reprezintă un drept fundamental uman:
- salubritatea este vitală pentru sănătatea umană;
- salubritatea generează creştere economică;
- salubritatea contribuie la creşterea demnităţii şi la dezvoltare socială;
- salubritatea ajută mediul;
- îmbunătăţirea salubrităţii este un lucru realizabil.



Îndeplinirea acestor obiective solicită mobilizare socială şi îmbunătăţirea comunicării, atât la nivel global cât mai ales naţional.
Dacă ne referim la România, apa reprezintă o resursă specifică, utilizabilă în regim natural, de aproximativ 1.870 mc/locuitor/an, care ne plasează pe locul 13 în Europa (media la nivel european fiind de 4.000 mc/locuitor/an).
Cele 4864 cursuri de apă, cu o lungime de aproximativ 78.905 km, reprezintă principala resursă de apă a României. Aproximativ 7% din lungimea totală a cursurilor de apă se încadrează în clasele a IV-a şi a V-a de calitate (stare ecologică slabă şi proastă).
În multe zone geografice din ţară, apa subterană conţine cantităţi mari de azotaţi, din cauza poluării istorice cu îngrăşăminte folosite în agricultură iar în jurul marilor oraşe apa din fântâni este poluată cu substanţe organice.
La acestea se adaugă reducerea resurselor utilizabile de apă, ca efect al schimbărilor climatice ce se manifestă tot mai pregnant în ultimii ani.
Pe de altă parte, 35% din totalul populaţiei României nu beneficiază încă de apă potabilă distribuită prin sistemul public iar 47% nu beneficiază de acces la serviciile de colectare şi epurare a apelor uzate.
„Pentru reducerea riscului de îmbolnăvire, în special pentru populaţia din mediul rural, sunt necesare investiţii majore în alimentarea cu apă şi canalizare. Totodată, este nevoie de un control mai riguros al poluării cursurilor de apă în zonele industriale, limitarea descărcării deşeurilor de orice fel în apă, alături de investiţii în realizarea staţiilor de epurare a apelor uzate, în zona marilor aglomerări urbane. Pentru realizarea acestor deziderate este nevoie de solidaritate şi acţiune concertată a tuturor factorilor implicaţi”, a mai precizat secretarul de stat.
În acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Administraţia Naţională „Apele Române” împreună cu Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor vor organiza conferinţe, sesiuni de dezbatere şi vor lansa o campanie de responsabilitate socială.
Pentru a marca evenimentul şi în ţară, Direcţiile de Ape din cadrul ANAR vor organiza, la nivelul fiecărui bazin hidrografic, şedinţe ale comitetului de bazin, cu implicarea participanţilor la procesul decizional privind gospodărirea apelor.
De asemenea, tot la nivelul Direcţiilor de Ape se vor organiza excursii tematice în cadrul cărora elevii vor face vizite în diferite sectoare ale cursurilor de apă, în scopul conştientizării asupra importanţei protejării resurselor de apă.

Niciun comentariu: