sâmbătă, ianuarie 31, 2009
Al doilea revelion
Revelionul turismului la mare
Autor: Ioana Popa
Data: 30 ian 2009
Primăria Municipiului Mangalia organizează mâine, împreună cu Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral, a doua ediţie a Revelionului Turismului La Mare, la Centrul de Afaceri „Marea Neagră”. Înainte de distracţie, însă, la ora 10.00 se va da startul Forumului Naţional „Înscrieri timpurii“, în sala de conferinţe a Hotelului President din Mangalia. Forumul este asemănător programului Early booking, practicat de către agenţii de turism din străinătate şi se referă la achiziţionarea din timp a pachetelor turistice. Clientul care optează pentru rezervarea serviciilor anticipat beneficiează de reduceri importante de până la 30%. La forum şi-au anunţat participarea agenţii de turism din toată ţara şi, ca invitat special, Ministrul Turismului, Elena Udrea.
Revelionul Turismului la Mare se adresează potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral, Corina Martin, „tuturor persoanelor implicate în turism şi în domeniile conexe care, datorită specificului activităţii, nu au putut sărbători în mod convenţional“. Pe lista celor prezenţi se vor mai afla Asociaţiile din turismul românesc, hotelieri de pe litoral şi din ţară, agenţiile de turism membre ANAT, membri ai Asociaţiei Litoral şi autorităţi locale.
Trecerea în anul turistic, plină de surprize
La ora 23.59 se va marca minutul 0 al noului an turistic cu un imens foc de artificii. Mihai Trăistariu şi alte nume renumite din show-business-ul românesc şi din străinătate, precum Bruno Ferrara, îi vor delecta pe participanţi. Participanţii vor mai avea o tombolă, cafe-concert, muzică de petrecere, dansuri populare şi alte surprize.. „Considerăm că este momentul să sărbătorim succesele anului care a trecut şi să avem răgazul necesar pentru dorinţe şi speranţe în anul 2009, un an plin de provocări şi, bineînţeles, pentru a ne reîntâlni cu colegii şi partenerii de business“, a mai spus Corina Martin.
Turismului la Mare se doreşte a fi un instrument de marketing şi promovare a Litoralului Românesc. „Aşteptăm turişti mai sofisticaţi, de aceea ne preocupă ridicarea standardelor hotelurilor şi al serviciilor. Dorim să oferim celor care aleg Mangalia şi sudul litoralului ca destinaţie de vacanţă spaţii pentru clubberi, oaze pentru familişti, zone de distracţie fără limite pentru cei neobosiţi, locuri de răsfăţ fără margini pentru copii, zone de tratament şi alte surprize pentru a satisface toate gusturile”, a declarat Primarul Mihai Claudiu Tusac.
Preţuri pe măsură
Preţurile includ masa festivă şi programul artistic şi se ridică la suma de de 205 lei /persoană. La înscrierea unui grup de 10 persoane, a 11-a persoană va primi gratuitate. Pentru revelionul VIP preţul este de 250 de lei/persoană, ceea ce înseamnă: masă rezervată aproape de locul de desfăşurare a programului artistic şi un DVD cu momente surprinse în timpul evenimentului - gratuit.
(sursa: http://www.adevarul.ro)
Castelul Bran, muzeu privat
Autor: Sebastian Dan
Data: 31 ian 2009
Prinţul Dominic de Habsburg a sosit ieri la Bran, împreună cu familia sa, pentru a vizita castelul pe care urmează să-l preia în luna mai. Reprezentanţii Casei de Habsburg au fost însoţiţi pe parcursul vizitei de către ministrul Culturii, Theodor Paleologu.
Pentru a stabili detaliile viitorului parteneriat, reprezentanţii Casei de Habsburg se vor întâlni, astăzi, la Bucureşti, şi cu ministrul Turismului, Elena Udrea.
(sursa: http://www.adevarul.ro)
Cineva face ceva pentru căpşunari
Bruxelles, 29 ianuarie
Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a atras atentia miercuri asupra situatiei disperate a multora dintre romanii care lucreaza in strainatate, ca sezonieri in agricultura, solicitand Comisiei Europene sa reglementeze cu claritate drepturile lucratorilor sezonieri. Ea a aratat ca, in foarte multe cazuri, acestia sunt victimele abuzurilor angajatorilor, nu sunt informati asupra conditiilor de munca si de viata, fiind expusi unor pericole majore la adresa propriei sanatati.
Doamna Sarbu a organizat, miercuri seara, la Parlamentul European, seminarul Precaritatea mainii de lucru sezoniere si agricultura industriala, eveniment prin care s-a dorit atragerea atentiei asupra situatiei lucratorilor sezonieri, statut pe care il au multi romani din Spania. In cadrul seminarului, s-au dezbatut solutiile optime pentru imbunatatirea statutului acestor lucratori, avand in vedere proiectul de directiva relevant, aflat in pregatire in prezent la Comisia Europeana.
Printre participanti s-a aflat si Tudorita-Viorica Mohan, care a descris propria experienta la culesul capsunilor in Spania, vorbindu-le invitatilor despre conditiile deosebit de grave cu care se confrunta lucratorii aflati in asemenea situatii. Doamna Mohan a relatat, printre altele, despre faptul ca multi dintre romani sunt nevoiti sa semneze contractele de munca in limba spaniola, fara a le intelege, sau ca tratarea capsunilor cu diferite substante chimice in concentratii mari are loc uneori chiar in prezenta muncitorilor, punandu-le in pericol sanatatea.
Romanii sunt prea des discriminati, supusi abuzurilor sau transformati in victime, desi cei mai multi dintre ei isi doresc sa castige o paine cinstita in Europa. In Huelva, pentru un salariu modest, isi risca sanatatea si poate chiar viata. Muncitorii romani trebuie protejati, iar acest lucru trebuie facut cu sprijinul legilor si ajutandu-i sa se informeze inainte de a parasi tara. Nu sunt o specialista in agricultura, dar imi pasa cand aflu cat de mult sufera compatrioti de-ai mei. Datoria mea, ca politician, este sa caut solutii clare pentru a pune capat abuzurilor, a declarat Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a PE (ENVI).
Oamenii care isi parasesc, fie si temporar, casele pentru a munci in alta parte nu o fac din dragoste de aventura, ci din nevoia de a asigura un trai mai bun celor de acasa. Criza economica din prezent, care se va adanci in viitorul apropiat, va face situatia lor si mai dificila. Noi trebuie sa intervenim pentru a le crea acestor muncitori un scut impotriva dificultatilor, format din legi cat mai bune si de institutii cat mai eficiente in a raspunde direct nevoilor lor, a continuat deputata europeana.
Cu acest prilej, Daciana Sarbu a lansat si o brosura cu sfaturi utile romanilor care pleaca in provincia spaniola Huelva ca muncitori sezonieri, realizata impreuna cu APDHA (Asociatia pentru Drepturile Omului din Andaluzia) si bazata pe legislatia spaniola a muncii. Broşura va fi distribuita gratuit la oficiile fortei de munca din tara, precum si prin intermediul site-ului www.dacianasarbu.ro si a blogului http://dacianasarbu.wordpress.com/. Initiativa sa a pornit de la sesizarea, in vara anului trecut, a cazului concret al romanilor din provincia Huelva, Spania, care lucreaza la culturile de capsuni folosind substante periculoase in concentratii mari.
La seminar au participat parlamentari europeni, reprezentanti ai Comisiei Europene, ai sindicatelor de profil din Spania si Franta (Confederation paysanne, SOC Andalucia, Amorces), ai altor asociatii, precum si lucratori sezonieri. In paralel, intre 26 si 29 ianuarie, a avut loc la PE si o expozitie de fotografii.
Un seminar interesant
Eurodeputatul PSD, Daciana Sarbu organizeaza in acest week-end, seminarul cu tema Atragerea fondurilor cu finantare externă in 2009.
Manifestarea va incepe sambata, la ora 10.00, la sediul PSD Timis (Bld. C. D. Loga, nr. 40) si duminica, ora 10.00, la sediul PSD Caras-Severin ( str. George Enescu, nr. 8).
La eveniment sunt asteptati primari din judet, reprezenţanti din domeniul mediului, agriculturii, educatiei, turismului, oameni de afaceri, dar si tineri interesati de asistenta comunitara acordata Romaniei.
In cadrul seminarului sunt programate si activitati de training, sustinute de specialisti, legate de pregatirea si castigarea proiectelor cu finantare europeana.
Europarlamentarul Daciana Sarbu doreste astfel sa se implice in promovarea oportunitatilor de finantare acordate de Uniunea Europeana, avand in vedere slaba absorbtie a banilor comunitari in Romania, circuitul greu al informatiei de specialitate si realitatile generate de criza financiara.
(sursa: http://www.dacianasarbu.ro)
Premiera CNDB
"You should know that he drank like an old whale" - spectacol creat si interpretat de Alexandra Pirici
Alexandra Pirici, una dintre cele mai sarmante prezente feminine ale scenei bucurestene de dans, revine cu o noua lucrare pe scena Centrului National al Dansului din Bucuresti. Premiera piesei “You should know that he drank like an old whale”, in coregrafia si interpretarea Alexandrei Pirici, va avea loc vineri 30 si simbata 31 ianuarie, de la orele 19.30, în sala Ronda a CNDB.
"Un solo inspirat si seducator, in care corpul interpretei deschide o bucla de timp captivanta, din interiorul careia tisnesc miscari si imagini desprinse parca dintr-un film documentar despre un intreg secol de dans." (Mihai Mihalcea)
”Ceea ce urmeaza nu este un text explicativ. L-am gasit dupa ce terminasem solo-ul si l-am ales ca introducere pentru ca enunta, intr-un mod mai articulat decit as fi facut-o eu, poate, ceea ce identific a fi premiza piesei.” (Alexandra Pirici)
“In general nu fabricam povesti doar pentru scena. O facem tot timpul, ca un fel de rutina zilnica. Fabricam povesti despre noi folosindu-ne pe noi ca personaj principal. Incercam sa dam sens actiunilor noastre, si gasim motivele pentru care ne comportam intr-un fel sau altul. Producem aceste povesti despre propria noastra existenta in incercarea de a intelege cine sîntem si de ce facem (sau nu facem) ceea ce vrem sa facem. Exista impresia ca atunci cind ne “fabricam” un personaj, cu posibilitati si imposibilitati specifice, vietile noastre si rolul nostru în ele vor avea sens. Felul in care se dezvaluie personajul explica alegerile noastre sau dificultatile pe care le avem in a face acele alegeri. Incepem sa percepem insiruirea de situatii care formeaza viata noastra ca pe ceva inevitabil. Crezind in continuitatea acestui personaj si a traseului lui, ne putem imagina cum se desfasoara povestea. Incepem sa credem ca viata isi pierde “imprevizibilul” si urmeaza firul narativ al povestii pe care am construit-o.” United Sorry (Frans Poelstra & Robert Steijn)
Alexandra Pirici a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” si UNATC - secţia Coregrafie, iar in perioada 1997-2000 a fost bursiera la Scoala de Balet a Operei din Viena. Din 2005 Alexandra Pirici creeaza “In Bloom”, „Sprint” si „Show”. Urmare a unei selectii realizate de catre un juriu international Alexandra Pirici devine, timp de doua luni, artist in rezidenta la Tanzquartier Wien. In timpul acestei rezidente artistice creeaza „Not a life saving device”.
Lucrarile sale au fost prezentate in cadrul Balkan Dance Platform, Kanuti Gilde Saal –Talinn, Muzeul National de Arta – Bucuresti. Colaboreaza cu coregrafii Eduard Gabia, Florin Fieroiu, Ioana Macarie, Joe Alegado. Participa la workshopuri conduse de Joe Alegado, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlsdorfer, Martin Sonderkamp, John Jasperse, Leah Stein, Brynjar Bandlien, Kombina Dance Company.
In 2007 Alexandra Pirici primeste un rol in filmul ”Youth Without Youth” regizat de Francis Ford Coppola.
(sursa: http://www.hotnews.ro)
Festivalul George Enescu şi-a deschid casa de bilete
Festivalul si concursul International George Enescu este cu siguranta evenimentul cultural al anului 2009. Intre 30 august si 26 septembrie 2009, la Bucuresti, va avea loc cea de-a XIX-a editie. Evenimentul va include concerte simfonice si camerale, recitaluri, spectacole de opera si balet in salile principale ale Bucurestiului si in alte orase istorice care au legatura cu viata compozitorului roman.
Cei prezenti la intregul eveniment vor putea vedea peste 280 de lucrari dintre care: 24 de opusuri enesciene, peste 80 de lucrari ale unor compozitori romani contemporani, 10 spectacole de opera si balet. De asemenea, vor participa: 13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de camera din lume, 19 formatii camerale, 6 coruri, 41 de solisti in concerte, 6 solisti in recital.
Anul acesta, biletele se vor vinde in exclusivitate prin reteaua eventim.ro . Rezervarile se pot face incepand cu data de 1 ianuarie. Biletele pot fi procurate on line, prin rezervare telefonica sau prin completarea unui formular. Pentru detalii, consultati pagina dedicata festivalului de pe www.eventim.ro .
Editia din 2009 se va desfasura pe scenele a 8 sali de spectacol si concerte (Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Opera Nationala din Bucuresti, Teatrul National “I.L. Caragiale”, Aula Muzeului National de Arta, Sala “Mihail Jora” a Societatii Romane de Radiodifuziune, Sala Mica a Ateneului Roma) si in Piata Festivalului.
(sursa: http://www.sapteseri.ro)
Bravo doamnă Udrea!
Scriam în urmă cu două zile despre propunerea doamnei Udrea de a face mai multe centre Casino pe litoral şi un domn specialist în astfel de jocuri de noroc (presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania) spunea că nu are cum să aducă turiştii acolo cu avionul. Aş fi vrut să-i reamintesc acelui domn că există un aeroport Kogălniceanu disponibil împătimiţilor la numai 20 km de litoral... Iată că şi doamna Udrea "loveşte" cu aceiaşi monedă ca şi mine.
Ministrul Turismului, Elena Udrea, susţine că din luna mai vor exista două curse TAROM care vor lega Bucureştiul şi Clujul de litoralul românesc.
Udrea a declarat, vineri, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Mamaia cu investitorii de pe litoral, că a purtat discuţii cu noua conducere a TAROM şi a primit asigurări că din luna mai vor exista curse din Bucureşti şi Cluj către Aeroportul Mihail Kogălniceanu don Constanţa.
Ministrul Turismului a precizat că va încerca să convingă TAROM să introducă şi o cursă care să lege nordul Moldovei de litoralul românesc.
Elena Udrea a răspuns astfel unor întrebări venite din partea unor investitori din turism care s-au plâns că turiştii ajung greu la malul mării în timpul sezonului estival, având în vedere că drumul pe calea ferată durează aproximativ cinci ore numai de la Bucureşti la Constanţa, iar la ieşirea de pe autostrada Bucureşti - Cernavodă se circulă bară la bară zeci de kilometri.
(sursa: http://www.mediafax.ro)Mi-e dor de starea aceea "de dinainte de mers la teatru"
Maratonul spectacolelor, la Teatrul National
» Teatrul National Bucuresti a pregatit pentru maine, 1 februarie, sapte evenimente culturale.
» Ziua va incepe cu spectacolul "Egoistul", de la ora 11.00, si se va incheia cu un concert de jazz, de la ora 20.00.
Maratonul evenimentelor programate maine la TNB incepe in forta, la ora 11.00, cu trei evenimente programate simultan in trei sali de spectacol. Putem alege intre o intalnire cu Radu Beligan in spectacolul "Egoistul" la Sala Amfiteatru, o conferinta in cadrul careia cunoscutul
Spectacolul "Egoistul" este o adaptare a maestrului Radu Beligan dupa piesa de teatru autobiografica a dramaturgului francez Jean Anouilh. O poveste despre dramele contemporane ale teatrului, despre viata si moarte, prietenie, egoism si generozitate.
Seria conferintelor TNB aduce de aceasta data in fata publicului un specialist in lingvistica Rodica Zafiu, care va vorbi despre cliseele limbii romane, cuvinte la moda, acceptarea unor forme condamnate pana de curand si metehnele lingvistice alte lumii in care traim. O prelegere plina de invataminte venita de la un profesor universitar si colaborator a numeroase reviste culturale, o descriere a starii actuale a limbii romane pornind de la evolutia ei anterioara.
Micii spectatori nu sunt uitati, pentru ei derulandu-se un proiect cu o traditie de opt ani, in care magicianul Marian Ralea ii invita in lumea povestilor si a magiei prin "Povestile cetatilor". Basmele romanesti si povestile altor popoare se impletesc intr-un spectacol pus in scena la Sala 99.
Maratonul spectacolelor TNB continua seara, de la ora 19.00, la Sala Mare, cu spectacolul "Molto, gran’ impressione".
Piesa este o reprezentatie cu iz de 1800, in care marii actori ai Nationalului dau viata primilor nostri actori, pe texte semnate Costache Faca, Matei Millo si Costache Caragiali, adaptate de Romulus Vulpescu si cu o regie apartinandu-i lui Romulus Vulpescu. Teatrul vechi romanesc este readus pe scena intr-un univers coloristic modern si plin de umor.
La aceeasi ora, la Sala Amfiteatru actrita Rodica Popescu Bitanescu va fi gazda primitoare a spectacolului "Inca-i bine", alaturi de un text scris anume pentru public si pentru colegii sai de distributie.
Montarea face parte dintr-un proiect lansat in anul 2007, a carui prima productie a pornit de la o piesa a filosofului francez Jean-Paul Sartre, "Cu usile inchise", pusa in scena de actorul Mircea Anca.
Nu in ultimul rand, de la ora 20.00, Sala Atelier a programat "Dialoguri si fantezii in jazz ", o serata cu versuri si muzica, alaturi de Ion Caramitru si jazzmanul Johnny Raducanu.
(sursa: România Liberă, http://www.infoportal.ro)
Furia cuvintelor
Nu am să comentez acest articol din Gândul, aş vrea să adaug că am rămas mult pe gânduri călătorind prin înţelesurile cuvintelor... om, artist, linişte, furie, capra vecinului, sânge...
Naistul Gheorghe Zamfir, unul dintre cei mai de seama muzicieni ai României, este in acest moment somer si nu-i mai ramân decât cele câteva concerte la care mai este invitat. Insa artistul ne-a marturisit ca accidentul rutier in care a fost implicat in luna august a anului trecut nu a fost o simpla intâmplare si ca este urmarit pentru a fi asasinat de catre „mafia mondiala”.
Artistul Gheorghe Zamfir a fost implicat intr-un accident rutier la sfarsitul lunii august, in urma caruia a fost internat la spitalul Floreasca, dupa ce s-a lovit la cap. Zamfir a fost accidentat, pe 29 august, in jurul orei 12.00, de un autoturism de culoare alba, la iesirea din casa sa. Potrivit Politiei Capitalei, dupa producerea accidentului, soferul a parasit locul faptei fara încuviintarea organelor de politie. Pe de alta parte, soferul a declarat ca a asteptat venirea politiei timp de doua ore si abia atunci a parasit locul accidentului. Gheorghe Zamfir ne-a declarat ca acest accident „nu a fost intamplator”. „Stiu ca sunt urmarit sa fiu ucis la fel ca Grigore Vieru”, a marturisit naistul. Intrebat de cine este urmarit, Zamfir ne-a spus ca este vorba despre „mafia mondiala”. „Sunt in exil, torturat, marginalizat, pedepsit fara sa-mi dau seama de ce”, a povestit trist cel supranumit „Regele naiului”, care ne-a mai declarat ca si-a dat viata si sufletul pentru romani.
„Sunt somer, n-am nimic. Preferam sa fiu mort”
Dupa o cariera muzicala de succes, în 1982, în plin comunism, a dedicat un concert lui Dumnezeu. Din acel moment a cazut in dizgratia cuplului Ceausescu si a fost nevoit sa plece in exil. Si-a continuat astfel cariera si s-a bucurat de un succes mondial. Dupa Revolutia din 1989 s-a intors in Romania, unde a traversat o perioada de datorii financiare acumulate fata de fiscul francez, care i-a confiscat toate posesiunile din Franta. In ciuda acestor probleme, Zamfir si-a continuat cariera pe scene din lumea intreaga. A reusit sa faca din instrumentul sau o vedeta internationala, aducand schimbari inovatoare naiului traditional romanesc de 20 de tuburi, inlocuindu-l cu noi variante, continand succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru largirea domeniului tonal. In perioada 2001-2005, a lucrat ca profesor asociat la Facultatea de Interpretare Muzicala din cadrul Universitatii din Bucuresti, unde, prin eforturile sale, in anul 2001 s-a infiintat prima catedra de nai din lume. In 2005, si-a pierdut acest post, incercand in zadar sa il recapete. A mai fost profesor de nai si la Universitatea Valahia din Targoviste, insa in acest moment este somer. „Sunt somer, n-am salariu, n-am nimic. Nimeni nu vrea sa ma ajute. O crima mai mare nu se poate, preferam sa fiu mort”, ne-a spus Gheorghe Zamfir, care a ridicat in picioare sali din lumea intreaga.
Damian Draghici, „promovat pentru ca e tigan”
O ultima intamplare care l-a dezamagit pe artist a fost alegerea trimiterii lui Damian Draghici sa concerteze la Bruxelles in fata mai multor oficiali europeni. Despre participarea acestuia a declarat ca „deranjeaza istoria”. „Damian Draghici este o problema politica. Nu este naist, a recunoscut si el ca nu-i place sa cante la nai. Cum poti sa faci dintr-un om care nu iubeste naiul un reprezentant planetar al acestui instrument? A fost dus de Madalin Voicu si a fost impins pentru ca el e tigan. Urla peste tot ca are un Grammy, ce e ala Grammy?”, a declarat Zamfir.”Eu am adus naiul in atentia lumii internationale, am lansat sute de discuri in 12 stiluri diferite. Cate discuri a facut Banica sa ceara 60.000 de euro pe concert? Eu, daca am un concert la Sala Palatului, sala e goala”, ne-a declarat dezamagit artistul roman. „De 41 de ani sufar, tip, urlu, dar nimeni nu ma asculta. Numai tigani, numai manele, care tot de mafie sunt organizare. Sunt pusi sa destabilizeze si sa distruga cultura noastra”, a incheiat artistul.
Theodora Stoica
(sursa: Gândul, http://www.infoportal.ro)
(Damian Drăghici, sursa: http://www.elady.ro)
Ce a mai făcut astăzi guvernul
Masurile economice si sociale, din programul anticriza al Guvernului
2009-01-30 12:05
Avocatnet.ro
Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, un set de masuri pentru sustinerea cresterii economice si de limitare a efectelor crizei, in contextul aprobarii bugetului.
"In acest set de masuri avem o componenta economica si una sociala. Este primul set de masuri cu privire la sustinerea cresterii economice si limitarea efectelor crizei, urmand ca pe parcurs sa fie completat”, a precizat primul-ministru, Emil Boc.
Masurile aprobate, in cadrul componentei economice, asa cum au fost prezentate de Emil Boc:
• Alocarea a 20% din bugetul pe anul 2009 pentru investitia publica masiva in infrastructura (infrastructura in domeniile transporturi, mediu, sanatate, invatamant), precum si pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuit. “Este un program extrem de important, generator de locuri de munca si de economii, atat in buzunarul populatiei, cat si in bugetele locale si nationale”, a explicat primul-ministru.
• Achitarea datoriilor guvernamentale, a facturilor si a subventiilor restante. “Este o mostenire pe care o avem de platit. Suntem convinsi ca fara achitarea datoriilor restante economia se blocheaza si, in loc ca Guvernul sa fie un factor care sa genereze crestere economica, ar fi un factor care ar crea blocaje in economie”, a aratat primul-ministru.
• Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare.
• Neimpozitarea profitului reinvestit, masura care va fi luata printr-o ordonanta de urgenta pentru modificare Codului Fiscal.
• Posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat si in lunile ulterioare lunii in care s-au depus cererile de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile. In acest sens urmeaza sa fie promovata o ardonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
• Capitalizarea CEC si a EximBank, masuri foarte importante din perspectiva sustinerii IMM-urilor, masura coroborata cu o alta decizie privind infiintarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru IMM-uri.
• Alocarea, prin bugetul de stat, a aceluiasi volum de fonduri alocat pentru promovarea exporturilor, ca in anul 2008, precum si majorarea contributiei statului pentru finantarea acestei activitati.
• Continuarea si extinderea programului "Rabla" incepand cu acest an. “Noul program aduce ca noutate majorarea sumei acordate de la 3.000 de lei la 3.800 de lei, precum si finantarea a nu mai putin de 60.000 de vehicule fata de 40.000 in anul 2008”, a precizat primul-ministru.
• Includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale.
In ceea ce priveste deciziile aprobate in cadrul componentei sociale a setului de masuri pentru sustinerea cresterii economice si limitarea efectelor crizei, premierul Emil Boc a mentionat:
• Instituirea, in doua transe, a unei pensii sociale minime de 350 de lei. “Persoanele care au venituri pana in 300 de lei la 1 mai, cu achitarea in luna iunie, vor primi diferenta de la ceea ce au acum sub 300 de lei, iar de la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toti vor avea o pensie sociala minima de 350 de lei”, a explicat primul-ministru.
• Compensarea cu 90% din pretul de referinta pentru medicamentele compensate in cazul persoanelor cu o pensie mai mica de 600 de lei.
• Scutirea de la plata contributiilor si impozitelor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru o perioada de maximum 3 luni, pentru veniturile din somaj tehnic, acestea urmand sa fie suportate de catre stat.
• Sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri.
Majorarea pensiilor si salariilor cu 5% si o pensie sociala de 350 lei, aprobate de Executiv
2009-01-30 12:10
Avocatnet.ro
Guvernul a decis, in cadrul sedintei de joi, instituirea unei pensii sociale minime de 350 lei, acordata in doua transe. Astfel, de la 1 mai, pensionarii care au venituri sub 300 lei vor primi diferenta pana la acesta suma. De la 1 noiembrie, nivelul pensiei sociale va creste cu 50 lei, ajungand la 350 lei.
”Din perspectiva componentei sociale, prima masura anticriza pe care o vizam se refera la cei cu pensii mici si foarte mici. Din acest punct de vedere vom institui, in doua transe, o pensie sociala minima de 350 de lei”, a declarat primul-ministru Emil Boc.
” Este vorba de un efort bugetar de 190 de milioane de euro. Si, ca sa fiu bine inteles, in fapt, nu este vorba de o modificare a legii pensiilor, care merge pe baza principiului contributivitatii, ci este vorba, in esenta, de un ajutor social care se acorda persoanelor care au cele mai mici venituri din perspectiva pensiilor din Romania”, a adaugat premierul Emil Boc.
Totodata, Guvernul a stabilit ca in decursul acestui an pensiile si salariile bugetare sa creasca, in functie de rata inflatiei. Ceea ce inseamna o majorare de 5% in doua etape: cu 3% din aprilie si cu 2% din octombrie.
"Pentru pensii, indexarea cu 5% va face ca punctul de pensie sa ajunga la valoarea de 43,2% din salariul mediu brut. Iata, deci, o masura sociala si un pachet de masuri care, impreuna cu ceea ce inseamna pensia sociala minima garantata, va permite ca un numar de 1 milion de persoane sa aiba o baza minima care sa le permita supravietuirea”, a declarat, la finalul sedintei de Guvern, vicepremierul Dan Nica.
Noi reglementari privind investitiile fondurilor de pensii private
2009-01-30 13:15
Avocatnet.ro
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a adoptat normele privind investitiile fondurilor de pensii private, atat pentru Pilonul II, cat si pentru Pilonul III.
Norma privind investitiile fondurilor de pensii administrate privat si organizarea activitatii de investire elaborata in baza Legii nr. 411/2004 privind pensiile administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Norma privind investitiile fondurilor de pensii facultative si organizarea activitatii de investire elaborata in baza Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial si sunt disponibile si pe site-ul www.csspp.ro.
Aceste acte normative au drept scop asigurarea cadrului necesar desfasurarii activitatii de investire a activelor fondurilor de pensii private, astfel incat fructificarea disponibilitatilor banesti acumulate din contributiile participantilor in sistemul de pensii private sa se realizeze prin investirea prudentiala a activelor, in conditii de maxima siguranta si cu o corelatie clara intre randamentul propus si riscul asumat.
Ambele norme contin prevederi referitoare la:
- Principiile de baza ale activitatii de investire;
-Clasificarea detaliata a tipurilor de plasamente permise precum si limitele in care pot fi efectuate aceste investitii de catre administratorii de pensii private;
-Criteriile de incadrare in grade de risc a fondurilor de pensii private;
-Atributiile si obligatiile administratorului de pensii private cu privire la activitatea de investire;
-Decizia de investire, atributiile persoanei reponsabile cu activitatea de investire a activelor fondurilor de pensii private si autorizarea acesteia;
-Interdictii privind anumite tipuri de investitii.
Restrictii suplimentare pentru limitele de investitii
Normele vin in completarea reglementarilor stipulate in legile de baza ale sistemului de pensii private, cu reguli suplimentare referitoare la limitele in care pot fi efectuate investitii de catre administratorii de pensii private.
Spre exemplu, atat in sistemul Pilonului II cat si in sistemul Pilonului III, administratorii de pensii private nu pot investi mai mult de 70% din activele fondului de pensii in titluri de stat din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, cu respectarea urmatoarelor sublimite:
-titluri de stat, cu scadenta mai mica de 1 an – 50 %;
-titluri de stat, cu scadenta mai mare de 1 an – 70%;
De asemenea, 50% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, cu respectarea urmatoarelor sublimite:
-actiuni tranzactionate pe piete reglementate din Romania – 35%;
-actiuni tranzactionate pe piete reglementate din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, altele decat Romania – 35%;
-obligatiuni corporatiste ale emitentilor din Romania - 30%;
-obligatiuni corporatiste ale emitentilor din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, altele decat Romania - 30%;
Normele adoptate prevad limite si sublimite si pentru alte tipuri de plasamente precum: instrumente ale pietei monetare, organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritati ale administratiei publice locale din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, titluri de stat emise de state terte, obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritati ale administratiei publice locale din state terte, obligatiuni emise de organisme straine neguvernamentale.
In aceste acte normative se specifica faptul ca maxim 15% din activelel unui fond de pensii private vor putea fi investite in obligatiuni emise de catre Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii.
Intrumente noi pentru investirea activelor
In vederea diminuarii riscului investitiilor, prin dispersia acestuia si diversificarea larga a portofoliului de investitii, CSSPP a permis, prin normele adoptate, introducerea de noi tipuri de plasamente in care pot fi investite activele fondurilor de pensii. Astfel, in sistemul Pilonului II, maxim 2% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in instrumente private equity la companii din Romania, state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in timp ce in sistemul Pilonului III, limita maxima stipulata este de 5%. De asemenea, in sistemul Pilonului II, maxim 3% din activele fondului de pensii vor putea fi investite in marfuri si derivate pe marfuri precum: titei si derivati ai acestuia, bumbac, cafea, grau, cupru, aluminiu, zinc, metale pretioase, tranzactionate pe burse reglementate si specializate din Uniunea Europeana si S.U.A. Limita maxima pentru acelasi tip de plasamente in sistemul Pilonului III este de 5%.
Potrivit prevederilor normelor adoptate, administratorii pot proteja portofoliul de investitii al fondului de pensii private privat impotriva riscului valutar si al riscului de dobanda, prin instrumente financiare specifice. Conform reglementarilor in vigoare, in sistemul de pensii private, investitiile de acest tip sunt permise doar in masura in care contribuie la scaderea riscurilor investitiei sau faciliteaza gestionarea eficienta a portofoliului.
Corelatie risc - randament
Prin introducerea acestor norme, CSSPP urmareste implementarea unei clasificari clare a fondurilor de pensii private, in functie de gradele de risc.
Potrivit reglementarilor in vigoare, administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa precizeze clar politica de investitii stipulata in prospectul fondului de pensii si sa investeasca contributiile participantilor conform obiectivelor de investitii asumate.
In acelasi timp trebuie sa precizeze clar si riscurile asociate politicii de investitii. in acest context, prin normele adoptate se definesc gradele de risc ale fondurilor de pensii private, in functie de gradul de detinere a instrumentelor cu risc scazut (titluri de stat, obligatiuni emise de organisme straine neguvernamentalea sau alte instrumente financiare avand garantia explicita si integrala a statului).
Astfel, unui fond de pensii private i se poate asocia unul dintre urmatoarele grade de risc: scazut (peste 85% instrumente cu risc scazut), mediu (intre 65% si 85% instrumente cu risc scazut) sau ridicat (intre 50% si 65% instrumente cu risc scazut).
Administratorii trebuie sa investeasca activele fondurilor de pensii private intr-un mod care sa asigure securitatea, calitatea, lichiditatea si profitabilitatea activelor fondului de pensii administrat privat. De asemenea, acestia trebuie sa asigure diversificarea portofoliului fondului de pensii administrat privat in vederea dispersiei riscului si a mentinerii unui grad adecvat de lichiditate. Potrivit normelor adoptate, activele se vor diversifica in mod corespunzator, astfel incat sa se evite dependenta excesiva de un anumit activ, emitent sau grup de societati comerciale, precum si concentrari de riscuri pe ansamblul activelor.
Acte normative abrogate in saptamana 26 ianuarie - 1 februarie 2009
2009-01-30 18:34
Avocatnet.ro
Selectia Avocatnet.ro a actelor normative abrogate in saptamana 26 ianuarie - 1 februarie 2009:
-Ordinul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 128/2008 pentru aprobarea Codului tehnic al retelelor electrice de distributie, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 43 din 26.01.2009 abroga Decizia presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 101/2000 pentru aprobarea Codului tehnic al retelelor electrice de distributie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276 din 19 iunie 2000.
-Ordinul comun al Ministerului Finantelor Publice si al Bancii Nationale a Romaniei nr. 102/1/2008 privind abrogarea unor acte normative, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 45 din 27.01.2009 abroga urmatoarele acte normative:
a) Ordinul ministrului de stat, ministrul finantelor, si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.418/344/1997 privind aprobarea Planului de conturi pentru societatile bancare si a normelor metodologice de utilizare a acestuia, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 189 din 8 august 1997 si 212 bis din 27 august 1997, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Ordinul ministrului finantelor si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 15.515/27/1998 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni, precum si unele masuri referitoare la inchiderea exercitiului financiar-contabil pe anul 1997 la societatile bancare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 102 bis din 4 martie 1998, cu modificarile ulterioare;
c) Ordinul ministrului finantelor si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.524/362/1998 privind aprobarea modelelor situatiilor financiar-contabile pentru banci si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 343 din 10 septembrie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) Ordinul ministrului finantelor publice si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.982/5/2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva Comunitatilor Economice Europene nr. 86/635/CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile institutiilor de credit, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 694 din 1 noiembrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Hotararea Guvernului Romaniei nr. 33/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 47 din 27.01.2009 abroga Hotararea Guvernului nr. 361/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 285 din 27 aprilie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
-Hotararea Guvernului Romaniei nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 28.01.2009 abroga Hotararea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Finantelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 304 din 8 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare
-Ordinul Inaltei Curte de Casatie si Justitie nr. 373/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea functiei publice de manager economic si a celorlalte posturi vacante de functionari publici si personal contractual din cadrul Ministerului Public, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 55 din 29.01.2009 abroga Ordinul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nr. 171/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului pentru ocuparea functiei publice de manager economic si a celorlalte posturi vacante de personal din cadrul departamentelor economico-financiare si administrative ale Ministerului Public, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.252 din 24 decembrie 2004.
(sursa: http://www.avocatnet.ro)
CJCE a solutionat, joi, cauza C-311/06
Cauza C-311/06
Cauza privind recunoasterea diplomelor intre statele UE, solutionata de CJCE
2009-01-30
Avocatnet.ro
Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) a solutionat, joi, cauza C-311/06 Consiglio degli Ingegneri/Ministero della Giustizia, Marco Cavallera, care a vizat interpretarea Directivei privind sistemul de recunoastere a diplomelor.
Prin Hotararea de joi, CJCE a stabilit ca simpla omologare de catre un stat membru a unui titlu eliberat de un alt stat membru nu constituie o diploma care sa confere accesul la o profesie reglementata in acest din urma stat membru. Totodata, statele membre raman competente sa stabileasca nivelul de calificare necesar pentru a garanta calitatea prestatiilor profesionale efectuate pe teritoriul lor.Directiva 89/48/CEE privind sistemul general de recunoastere a diplomelor de invatamant superior acordate pentru formarea profesionala cu durata minima de trei ani confera oricarui solicitant care este titular al unei „diplome” ce ii permite sa exercite o profesie reglementata intr-un stat membru dreptul de a exercita aceeasi profesie in oricare alt stat membru.
Cauza C-311/06 Consiglio degli Ingegneri/
Ministero della Giustizia, Marco Cavallera
Exercitarea profesiei de inginer este conditionata, atat in Italia, cat si in Spania, de detinerea unei diplome universitare si de inscrierea in tabloul ordinului profesional. Pe de alta parte, sistemul italian prevede, spre deosebire de sistemul spaniol, un examen de stat, a carui promovare este indispensabila pentru a obtine dreptul de a exercita profesia.
Marco Cavallera, resortisant italian, este detinatorul unui titlu de studii de inginer mecanic eliberat in anul 1999 de Universitatea din Torino (Italia) la terminarea unei formari cu durata de trei ani.
In anul 2001, acesta a solicitat si a obtinut in Spania omologarea titlului sau italian. Pe baza certificatului de omologare, Marco Cavallera a obtinut inscrierea in tabloul tinut de unul dintre „colegios de ingenieros técnicos industriales” din Catalonia pentru a avea dreptul sa exercite, in Spania, profesia reglementata de inginer tehnic industrial, specializarea mecanica.
Marco Cavallera nu si-a exercitat activitatea profesionala in afara teritoriului italian si nici nu a urmat vreo formare, nici nu a promovat vreun examen in cadrul sistemului de invatamant spaniol. De asemenea, acesta nu a promovat examenul de stat prevazut de reglementarea italiana pentru a obtine dreptul de a exercita profesia de inginer.
In anul 2002, la cererea Cavallera, Ministero della Giustizia italian a recunoscut validitatea titlului spaniol in vederea inscrierii sale in tabloul inginerilor in Italia.
Consiglio Nazionale degli Ingegneri a atacat aceasta decizie sustinand ca, in temeiul directivei si al reglementarii nationale relevante, autoritatile italiene nu puteau sa recunoasca titlul spaniol al lui Marco Cavallera, aceasta recunoastere echivaland cu scutirea sa de indeplinirea cerintei de a promova examenul de stat prevazut de reglementarea italiana.
Consiglio di Stato, care trebuie sa se pronunte in ultima instanta cu privire la aceasta cauza, a solicitat Curtii de Justitie sa stabileasca daca Directiva 89/48 poate fi invocata de Marco Cavallera pentru a obtine accesul la profesia de inginer in Italia.
Solutia CJCE
Curtea a declarat ca, potrivit chiar definitiei cuprinse in directiva, o „diploma” nu include un titlu eliberat de un stat membru care nu atesta nicio formare din cadrul sistemului de invatamant al acestui stat membru si nu are la baza nici un examen, nici o experienta profesionala dobandita in acest stat membru.
"Intr-adevar, aplicarea directivei intr-o astfel de situatie ar avea ca efect sa se permita cuiva care nu a obtinut in statul membru in care si-a efectuat studiile decat un titlu care, in sine, nu confera accesul la profesia reglementata sa acceada la aceasta, fara ca titlul de omologare obtinut in alt stat sa dovedeasca in vreun fel dobandirea unei calificari suplimentare sau a unei experiente profesionale.
Aceasta situatie ar fi contrara principiului consacrat prin directiva, potrivit caruia statele membre isi rezerva dreptul de a stabili nivelul minim de calificare necesara cu scopul de a garanta calitatea muncii depuse pe teritoriul lor", a decis CJCE.
_______
Hotararea CJCE poate fi vizualizata integral, aici.
vineri, ianuarie 30, 2009
Măsuri liberale ale Guvernului
Codul fiscal, modificat prin OUG
Avocatnet.ro
Guvernul a aprobat in sedinta de joi un "set de masuri pentru sustinerea cresterii economice si limitarea efectelor crizei", care vizeaza, printre altele, neimpozitarea profitului reinvestit si compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit.
" In cazul in care, in urma discutiilor cu partenerii sociali, vor mai aparea recomandari, sugestii de completat, Guvernul se va intruni intr-o alta sedinta pentru a discuta aceste lucruri. Dar astazi (n.r. joi), din punctul de vedere al Guvernului, atat bugetul de stat, cat si bugetul asigurarilor sociale, au forma finala pentru a fi prezentata partenerilor sociali, dupa care vor fi inaintate Parlamentului", a afirmat Emil Boc.
In contextul aprobarii bugetului, Guvernul a decis luarea unui "set de masuri pentru sustinerea cresterii economice si limitarea efectelor crizei".
Printre acestea, se numara neimpozitarea profitului reinvestit, din 2010, masura care va fi inclusa intr-o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
Tot prin ordonanta de urgenta, Guvernul va aduce modificari in privinta Taxei pe Valoare Adaugata, si anume "posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat si in lunile ulterioare lunii in care s-au depus cererile de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile", dupa cum a afirmat premierul Boc.
"Din nou, o masura, prin posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu cel de platit, sa eliminam blocajele, birocratia, pierderile de timp care au loc in sistem si prin care, pe de o parte, intreprinzatorii castiga timp, isi recupereaza sumele financiare pe care le au, iar bugetul de stat este alimentat cu aceste sume din TVA necesare alocarii in alte domenii. Pentru aceasta, va fi emisa o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal", a declarat primul-ministru Emil Boc.
Bolivia îşi pune speranţa într-o nouă constituţie
Recunosc că pentru mine Bolivia înseamnă mai mult lumea de mult dispărută decât cea de contemporană.
Am simţit nevoia să dau o fugă până pe wikipedia să văd cum mai este Bolivia dincolo de lumea cărţilor.
República de Bolivia | |||||
| |||||
Deviză: Morir antes que esclavos vivir Să mori înainte să trăieşti ca un sclav | |||||
Imn naţional: Bolivianos, el hado propicio | |||||
Capitală | Sucre 17°00′S 65°00′W | ||||
Oraş principal | Santa Cruz | ||||
Limba oficială | limba spaniolă, limba Quechua şi limba Aymara | ||||
Sistem politic | Republică Unitară | ||||
- Preşedinte | Evo Morales | ||||
Independenţă | 6 august 1825 | ||||
Suprafaţă | |||||
- Total | 1.098.581 km² km² (locul 27) | ||||
- Apa (%) | 1,29% | ||||
Populaţie | |||||
- {{{an}}} | 8.857.870 loc. (locul 86) | ||||
- Densitate | 8/km² loc./km² ({{{Densitate-loc}}}) | ||||
PIB | {{{PIB_PPC_an}}} | ||||
- Total | $25.892.000.000 $ (locul 103º) | ||||
- Per capita | $3.049 $ | ||||
Monedă | Boliviano |
Bolivia este o ţară din America de Sud, cu o suprafaţă de 1.098.581 kilometri pătraţi, o populaţie de 8,8 milioane de locuitori, având conducerea administrativă împărţită între două oraşe importante: Sucre (capitala legală şi sediul puterii judiciare) şi La Paz (sediul guvernului).
Situată în centrul Americii de Sud, Bolivia este alături de Paraguay, una dintre singurele două ţări ale America de Sud, dar şi a Americii Latine, fără ieşire directă la mare. Se învecinează cu Brazilia la nord şi est, Paraguay în sud-est, Argentina în sud, iar Chile şi Peru la vest.
Din 1884, de când a pierdut zona Atacama (luată de Chile), Bolivia a câştigat în schimb suveranitatea coridorului către Oceanul Pacific de Sud. Altă neînţelegere cu Chile priveşte drepturile asupra apelor lui Rio Lauca.
Principala formă de relief a Boliviei este şirul munţilor Anzi, care se întind de la nord la sud, ocupând partea apuseană a ţării. La vest, lângă graniţa cu Chile, se află Cordillera Occidental, sau şirul de vest, iar în nord-est este Cordillera Real, principalul şir al Anzilor. Bolivia este împărţită în trei regiuni distincte: Altiplano, sau regiunea de platou , “yungas”, o serie de văi împădurite şi străbătute de numeroase cursuri de apă, situate pe pantele montane estice şi “llanos”, sau zona joasă Amazon - Gran Chaco. Altiplano se întinde între Cordillera Occidental şi Cordillera Central. Partea sa nordică are, la capăt, lacul Titicaca, cel mai mare lac navigabil din lume. Partea sudică a platoului este aridă. Întinzându-se în estul şi nord-estul munţilor se află marea “Amazonian llanos”, conţinând vaste întinderi cu iarbă şi, de-a lungul râurilor, dense păduri tropicale. Multe din aceste regiuni devin mlaştini în timpul anotimpului umed (decembrie, ianuarie, februarie); totuşi, zone întinse zac sub linia inundaţiilor şi ajung păşuni bogate. În sud-est, separate de câmpiile Amazoniene prin înălţimile Chiquitos, sunt uscatele câmpii subtropicale Gran Chaco.
Patru râuri compun sistemul de drenaj al Boliviei în nordul şi nord-estul văilor şi câmpiilor: Rio Beni şi principalul său afluent, Rio Madre de Dios; Rio Guapore, care formează o parte a graniţei cu Brazilia şi Rio Mamore. În sud-est, cel mai important râu este Rio Pilcomayo, care curge prin regiunea Gran Chaco, ca să alimenteze Rio Paraguay. Rio Desaguedo, izvorând din lacul Titicaca, alimentează lacul Poopo. Bolivia împarte controlulul lacului Titicaca cu vecinul său din vest, Peru.
Bolivia este în întregime situată între tropice, dar înălţimile variate determină variaţii considerabile ale climatului. Pe marile înălţimi clima este rece şi uscată, dar în general sănătoasă, în ciuda vânturilor tăioase, uscăciunii atmosferei şi a extremelor temperaturilor zilnice. În regiunile mai joase climatul este mai cald. Temperatura medie anuală variază de la aproximativ 8 grade Celsius în Altiplano până la 26 de grade Celsius în regiunile estice joase.
Cum Bolivia are resurse naturale abundente şi resurse de minereuri bogate, care se exploatează tot mai mult, trebuie avută grijă să nu se ajungă la distrugerea acestor bogăţii ale mediului. Aproximativ 8 % din teritoriu este protejat, 800 000 de ha, majoritatea acoperit cu păduri tropicale. Aproape aceeaşi suprafaţă este pierdută anual datorită defrişărilor. Pădurile tropicale ale Boliviei sunt bogate în diversitate biologică şi conţin un număr neobişnuit de mare de specii de plante. Există de asemenea o mare varietate de animale, începând de la rozătoare, mamifere ierbivore: lama, căprioara, alpaca, vicuna pe platourile andine, până la cele ale pădurii ecuatoriale: tapirul, puma, jaguarul, leneşul , furnicarul, maimuţe, diverse specii de păsări şi reptile (iguane) şi şerpi (boa, anaconda).
Bolivia are 8,8 milioane de locuitori, cu o densitate a populaţiei de 8 persoane pe km pătrat, din care 60,8 % populaţie urbană şi 39,2 % populaţie rurală. Sporul natural este de 2,4 %.
Aproape 70 % din populaţia Boliviei e compusă din nativi americani, dintre care Quechua 30 % şi Aymara 25 %. Alte grupuri de indigeni cuprind Guarani, Mojeno şi Chimane. Aproximativ 25 % din locuitori sunt metişi (moştenitorii amestecului rasei europene cu indigenii), iar 5 % din populaţie îl reprezintă urmaşii europenilor. Principalele oraşe sunt: La Paz (1.200.000 locuitori), Santa Cruz (694.616), Cochabamba (404.102), Oruro (183.194), Sucre (120.000) şi Potosi (112.291). Există trei limbi oficiale: spaniola (folosită în administraţie, învăţământ şi afaceri şi vorbită ca primă limbă de 30 % din locuitori), Quechua şi Aymara.
Bolivia e una din cele mai sărace naţiuni din America de Sud, cu o adâncă prăpastie între elita bogată şi miile de ţărani care practică o agricultură de subzistenţă pe majoritatea ţinuturilor înalte, sterile, din jurul La Pazului. Începând cu 1985 s-au luat măsuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale şi de liberalizare a comerţului, astfel că a început o perioadă dificilă de restructurări. Creşterea economică actuală este încurajatoare.
Bolivia are suficiente resurse de petrol şi gaze naturale pentru necesităţile proprii şi exportă chiar gaze în Argentina. Alte resurse includ: cositor, zinc, argint, aur, plumb, antimoniu şi tungsten. Industria minieră este una dintre cele mai importante. Alte ramuri includ industria alimentară şi în special pe cea producătoare de cafea, industria textilă şi a lemnului, a confecţiilor, tutunului şi artizanatul. Industria ilicită de droguri (există plantaţii de coca din care se obţine cocaina) furnizează 15 % din venituri. Agricultura (inclusiv fondul forestier şi piscicol) furnizează 21 % din PIB. Principalele culturi sunt: cafeaua, coca, bumbacul, porumbul, trestia de zahăr, orezul, cartoful, lemnul. Resursele provenite din agricultură sunt suficiente pentru asigurarea hranei populaţiei. Bolivia exportă metale, hidrocarburi, cafea, soia, zahăr şi lemn, în principal în Argentina, SUA, Marea Britanie, Peru şi Brazilia, importând alimente, petrol şi bunuri de consum din SUA, Brazilia, Japonia, Argentina, Germania şi Chile.
Dezvoltarea modernă a Boliviei a fost împiedicată de frontierele sale terestre şi slaba reţea de transporturi interne şi de legături de comunicaţii. Dificultăţile transportului la mare distanţă au fost uşurate de dezvoltarea serviciilor aeriene şi pe căi ferate. Autobuzele, taxiurile şi trenurile sunt cele mai comune forme de transport şi autobuzele sunt deseori supraaglomerate. Microbuzele sunt mai rapide şi mai scumpe. Doar puţine străzi principale sunt pavate. Din punctul de vedere al comunicaţiilor, există câteva staţii de radio şi de televiziune.
(sursa: wikipedia, http://ro.wikipedia.org/)
o femeie în timpul votului, în Bolivia
O delegaţie de la Parlamentul European s-a alăturat misiunii UE de observare a referendumului constituţional organizat în Bolivia pe 25 ianuarie. Deputaţii europeni din cadrul delegaţiei ne-au spus că referendumul a fost paşnic, iar participarea la vot importantă şi că ţara are nevoie de dialog pentru consolidarea instituţiilor democratice.
Bolivia are nevoie de dialog pentru consolidarea instituţiilor democratice
Într-un raport preliminar, misiunea UE de observare a votului a afirmat că referendumul s-a desfăşurat într-o manieră credibilă, în ciuda diviziunii politice şi a procesului complicat de elaborare a Constituţiei. Bolivia are nevoie de dialog pentru consolidarea instituţiilor democratice, mai spune raportul.
Prezenţa la vot a fost importantă, iar atmosfera pozitivă demonstrează angajamentul poporului bolivian în democraţia participativă, mai spun observatorii europeni, care cred că desfăşurarea referendumului a respectat standardele internaţionale. Şeful delegaţiei de la Parlamentul European, Manuel Medina (Grupul Socialist din Parlamentul European, Spania), a afirmat că, „luând în considerare lucrurile pe care le-am observat pe teren, putem spune că procesul de ratificare a fost corect“.
Observatorii au vizitat 242 de secţii de votare
Observatorii au vizitat toate cele nouă departamente ale Boliviei, pentru a evalua procesul de desfăşurare a referendumului conform principiilor internaţionale ale alegerilor democratice. În ziua desfăşurării referendumului, 25 ianuarie 2009, observatorii au vizitat 242 de secţii de votare.
În momentul de faţă, misiunea UE de observare a alegerilor evaluează procesul de consolidare şi va rămâne în Bolivia pentru a examina activităţile post-referendum. Raportul final, conţinând evaluarea generală a referendumului şi recomandări, va fi publicat la două luni după încheierea procesului referendumului.
(sursa: http://www.europarl.europa.eu)
Amintiri despre Proletkult românesc
Ruga de taina a lui Sadoveanu
Vineri, 30 Ianuarie 2009
Proletcultismul, impus culturii romane intre anii 1945 si 1960, este o doctrina fals-estetic-literara, dupa care o revolutie a proletariatului este urmata de: distrugerea vechii culturi si crearea alteia noi, in slujba muncitorilor si taranilor, clasele fundamentale intr-un stat comunist; oglindirea in arta numai a realizarilor muncitorilor si taranilor, a modului de productie socialist; coborarea artistilor in mijlocul oamenilor muncii din uzine, pe santiere, in gospodariile agricole colective (G.A.C.) si in gospodariile agricole de stat (G.A.S.). Proletcultismul isi trage numele din Proletkult, miscare politico-ideologica din Rusia sovietica, lansata imediat dupa victoria Revolutiei din Octombrie. La randul sau, Proletkult se formase din comprimarea sintagmei proletarskaia kultura, care in ruseste inseamna "cultura proletara". Principalii teoreticieni ai proletcultismului au fost A. V. Lunacearski si A. A. Bogdanov.
Proletcultismul a facut nenumarate victime in U.R.S.S., multi scriitori sovietici fiind trimisi in lagare de munca, torturati, ucisi, ori, daca erau mai populari, ca de exemplu Serghei Esenin si Vladimir Maiakovski, "sinucisi"! In Romania, principalul scriitor ucis in contextul proletcultismului a fost Nicolae Labis, a carui moarte a fost mascata de un accident de tramvai, intr-o noapte de decembrie a anului 1956.
Cartea de capatai a proletcultismului romanesc ramane "Pasiunea lui Pavel Corceaghin/Eseuri critice" de Ion Vitner, aparuta la Editura de Stat in 1949. Titlul este inspirat de Pavel Korceaghin, eroul principal al volumului "Asa s-a calit otelul", celebru la acea vreme, al scriitorului sovietic Nikolai Ostrovski, propus ca model suprem al literaturii proletare de pe toate meridianele: "Iata de ce Pavel Corceaghin este un personagiu uluitor.
El este imaginea fidela a omului intr-adevar nou, a tanarului revolutionar de tip stalinist, pentru care nu exista greutati de netrecut, nu exista piedici de neinlaturat, nu exista impasuri morale de nerezolvat, in lupta apriga dusa impotriva exploatatorilor lumii muncitoare. Orb si paralizat in urma ranilor capatate in razboiul civil, in lupta revolutionara impotriva monstrilor umanitatii - cum i-a denumit atat de plastic I. V. Stalin pe satrapii libertatilor populare - Pavel Corceaghin nu renunta la lupta. In clipa cand e redus la neputinta fizica, incepe sa descrie marea framantare revolutionara a epocii lui, lupta darza pentru eliberarea de sub jugul exploatarii si daruieste celor din jurul sau o arma teribila de lupta: o carte. "Asa s-a calit otelul" este un manual al vietii, cum istoria literaturii nu a cunoscut pana la dansul, cu exceptia "Mamei" lui Gorki. Pavel Corceaghin ilustreaza o noua atitudine fata de viata, caracteristica numai proletariatului revolutionar". s.a.m.d.
Ticalosia acestui Vitner este absoluta. Printre altele, el lauda si odiosul pamflet "Poezia putrefactiei sau putrefactia poeziei, publicat de Sorin Toma, intai in "Scanteia", principalul cotidian al P.C.R., si apoi in brosura, impotriva lui Tudor Arghezi: "Esseul critic pe care ni l-a daruit, constitue un succes stralucit al directiei noi, pe care critica literara a luat-o acum in tara noastra, dovedind ajutorul hotarator pe care conceptia marxist-leninista il ofera culturii literare. Acest ajutor este de natura nu numai a darui criticii literare atributele atat de necesare ale stiintei, dar ii darueste si atitudinea etica inalta pe care critica burgheza nu a putut-o atinge niciodata. (...) Punand accentul, nu pe descriptie si redare impresionista, ci pe viziunea istorica si pe interpretarea principiala, d. Sorin Toma reda odata cu diagrama evolutiva a poetului si figura lui reala.
De aceasta luare de atitudine fata de lirica argheziana va trebui sa tina seama, fara indoiala, orice lucrare viitoare asupra operei poetului". Sorin Toma era fiul lui A. Toma, un poet obscur, pe atunci considerat cel mai mare poet roman in viata! Pamfletul lui Sorin Toma se incheia cu o veritabila amenintare cu moartea! Opera lui Tudor Arghezi a fost pusa la index imediat dupa publicarea acestuia, iar scriitorul a fost nevoit sa se retraga din viata publica in casuta lui de la Martisor, supravietuind din vanzarea cireselor! Incepand cu anul 1952, Arghezi a fost "reabilitat" treptat, la propunerea lui Gheorghiu-Dej, distins cu premii si titluri, ales academician, sarbatorit ca poet national la 80 si 85 de ani. A ajuns sa se bucure de mari avantaje in regimul comunist, platind cu poezii sociale de o calitate indoielnica dar scrise pe placul autoritatilor! Este doar una dintre grozaviile prin care au fost nevoiti sa treaca mari scriitori interbelici pentru a supravietui.
Nu vor fi pomeniti aici noii scriitori aparuti in "obsedantul deceniu", pusi pe afirmare si pe avantaje materiale, care au chinuit cu versurile lor neghioabe cateva generatii de elevi si studenti. Aici e vorba de marile personalitati ale literaturii romane moderne, care mai traiau, fiecare cu destinul sau. Astfel, lui Lucian Blaga i-a fost propusa, de catre Gheorghiu-Dej si Ana Pauker, functia de lider al unui partid de buzunar, Partidul National Popular (P.N.P.), care ulterior, prin fuziuni succesive, s-a dizolvat in P.C.R. Fiindca poetul a refuzat, a fost indepartat de la catedra de filosofie a Universitatii din Cluj si numit bibliotecar la filiala Cluj a Bibliotecii Centrale Universitare. Liderul P.N.P. a ajuns G. Calinescu, platind si el cu scrieri socialiste, fara insa sa intre vreodata total in gratiile regimului, care l-a suspectat pana la moarte de "fumuri intelectuale"! Lucian Blaga si alt mare poet interbelic, Ion Barbu, au fost reabilitati abia dupa moartea lui Gheorghiu-Dej.
Cazul cel mai impresionant este al lui Mihai Sadoveanu, recunoscut ca fiind cel mai mare prozator roman modern. Acesta era sincer de stanga, atasat taranilor, trecut de la samanatorism la poporanismul "Vietii romanesti", revista in ale carei pagini a scris toata viata. Pe de alta parte, inainte de ultimul razboi mondial, cartile sale fusesera arse in pietele publice de extremisti de dreapta, iar unul dintre cele mai bune romane ale sale, "Baltagul", ii fusese trimis acasa taiat cu toporul!
Ca urmare, Sadoveanu publica in 1945 volumul "Lumina vine de la Rasarit", cuprinzand reportaje din U.R.S.S., apoi "Pauna mica" - in 1948, "Mitrea Cocor" - in 1949, si "Marturisiri" - in 1960, toate in spiritul vremii, toate de un nivel artistic inferior, nici pe departe demne de geniul celui mai mare povestitor roman modern. Insa pentru toate acestea Sadoveanu va fi rasplatit ca nimeni altul, fiind numit presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale, functia politica maxima ocupata de un scriitor in timpul regimului comunist, bucurandu-se de toate privilegiile acesteia.
Inca din timpul vietii, scriitorului i se dusese vestea, prin anumite cercuri, de lacomie si zgarcenie, de oportunism s.a.m.d. Cu exceptia oportunismului, nimic nu-i adevarat! Gratie prestigiului sau si functiilor indeplinite, a fost desigur remunerat din greu, ceea ce a fost un noroc si pentru numeroasa lui familie. Dar din banii aceia, fara nici o publicitate, Sadoveanu le-a daruit multor artisti, inclusiv scriitori, printre care si interzisul Tudor Arghezi, din prinosul sau! Exista marturii in acest sens. Fara nici o lacomie, a refuzat banii cuveniti pentru traducerea in limba "moldoveneasca", la Chisinau, a romanului "Mitrea Cocor". Inainte de aceasta, la Moscova, celui care il sacaia sa-i "traduca" romanele in limba "moldoveneasca" i-a zis profund scarbit: "Lipsasti!" S-a opus, cu prestigiul sau cultural, revenirii limbii romane la alfabetul chirilic, propunere sovietica. A intervenit pentru multe manastiri din Moldova, ca sa nu fie desfiintate. Nu a facut niciodata parada de profunda lui credinta in Dumnezeu, dar din toate romanele lui se vede ca era credincios.
Cand la moda era ateismul desantat, in 1952, el a publicat romanul "Nicoara Potcoava", cu multe trimiteri mistice, si precrestine si crestine. De aceea, nu e de mirare ca, plin de sila fata de romanul pe care a trebuit sa-l semneze, "Mitrea Cocor", el a ales acest titlu, care, anagramat, se citeste astfel: Iarta-mi ocara, Te rog! Se va fi adresat unui cititor intelegator... Dar cine-i mai intelegator decat Tatal Ceresc?
(sursa: http://www.romanialibera.ro)
Ruşinea de a nu avea cultură.
Va trebui să învăţ să trăiesc cu ruşinea că în “Ţara lui Bibliotecaru” Ministerul Culturii are un buget de 0,19% din PIB.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) va avea un buget echivalent cu 0,19% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009, a declarat pentru MEDIAFAX consilierul pe comunicare al ministrului Culturii, Andrei Găitănaru.
Suma care ar urma să revină MCCPN pentru anul 2009 este de 274,93 de milioane de euro (1.247.966.802 lei), dintr-un PIB de 144,7 miliarde de euro.
Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern, urmând să fie din nou discutat, luni, cu partenerii sociali, pentru eventuale modificări, şi transmis la Parlament, a anunţat, joi, premierul Emil Boc.
El a amintit că bugetul este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 144,7 miliarde de euro.
Ministerul Culturii a avut aprobat la începutul anului trecut un buget de 829,9 milioane de lei, echivalentul a 0,24% din PIB.
(sursa: http://www.mediafax.ro)
Raluca Turcan ne vorbeşte despre dictatură
Ce altceva aş putea crede când văd că doamna Turcan în loc să sesizeze că preşedintele forţează limita maximă a sistemului instituţional, în loc să i se pară ciudat că preşedintele Traian Băsescu vizitează Palatul Victoria la fel de des ca Palatul Cotroceni, domnia sa vede oportunitatea modificării Constituţiei astfel încât să confere puteri sporite preşedintelui. Începe să-mi fie frică.
Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan, a declarat, vineri, la Sibiu, că actuala Constituţie are carenţe serioase, PDL şi PSD trebuind să facă în acest an paşii concreţi pentru "modificarea serioasă şi coerentă" a acesteia şi că şeful statului ar trebui să fie "factorul principal al puterii executive".
"Consider că în mandatul 2008-2012 se poate face, în sfârşit, o modificare serioasă şi coerentă a Constituţiei României. Este evident că actuala Constituţie are carenţe serioase, nereuşind să reglementeze eficient raporturile dintre principalele instituţii ale statului – Parlament, Guvern, preşedinte. Dezbatarea pentru modificarea Constituţiei poate fi considerată deschisă, odată cu prezentarea Raportului Comisiei Prezidenţiale create în acest scop. Eu şi colegii din PDL considerăm că România are nevoie de clarificarea modelului de republică în sensul unei republici semiprezidenţiale consolidate", a spus deputatul PDL Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.
Turcan a precizat că preşedintele ar trebui să fie "factorul principal al puterii executive" având în vedere că este ales prin vot direct şi are cea mai mare ligitimitate.
"E nevoie ca preşedintele ţării – în calitate de persoană aleasă prin vot popular la nivel naţional – să fie factorul principal al puterii executive. Actuala situaţie, în care preşedintele ţării nu are pârghii constituţionale pentru a influenţa activitatea guvernului este incorectă, ţinând cont de gradul uriaş de legitimitate a preşedintelui. Cred că un lider ales este mai important decât un lider numit. De asemenea, este nevoie ca Parlamentul să poată şi el să fie dizolvat în condiţiile în care se ajunge în blocaj politic. Şi guvernul şi preşedintele îşi pot pierde poziţiile în urma acţiunii Parlamentului – prin moţiune de cenzură sau prin suspendare. Parlamentul însă este practic imposibil de dizolvat şi imposibil de cenzurat", a afirmat Turcan.
Deputatul PDL a emis şi ipoteza unui Parmalent unicameral, care s-ar plia mai bine pe necesităţile României, dar şi cea a reducerii numărului de judeţe.
"De asemenea, ar trebui introdus Parlamentul unicameral. Formula este potrivită pentru un stat unitar cum e România, se întâlneşte în toate statele vecine României (Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Grecia) şi ar reduce mult din birocraţia parlamentară şi din costuri. În fine, cred că trebuie să ne gândim serios la reducerea numărului de judeţe, cel mult 20 de judeţe (dar pot fi şi 10 sau 12), pentru ca structurile administraţiei locale să fie mai eficiente", a spus Turcan.
Raluca Turcan a precizat că PSD şi PDL ar trebui chiar din acest an să înceapă să facă paşii concreţi pentru modificarea Constutuţiei, precizând că este "un test de solidaritate al majorităţii parlamentare PDL-PSD" şi că cele două partide nu au motive să tergiverseze lucrurile.
(sursa: http://www.mediafax.ro)
Chiar şi dispăruţi vom învinge!
Mă întreb ce forţă energetică a universului îl poate convinge pe domnul Corneliu Vadim Tudor că punctul de maxim, acel tur doi cu Ion Iliescu, a trecut. Chiar dacă se va repeta ciclul unei dezamăgiri cumplite a poporului român relativ la forţele politice de dreapta, domnia sa nu mai are forţa să cristalizeze opţiunea nedecişilor. Domnul Tudor ar putea face ceva dacă ar renunţa la stilul pamfletar şi s-ar ocupa de zona civilă a societăţii, mai ales în promovarea unui sistem cultural natural şi veridic.
"Au triplat chiria cei de la RAAPPS. Suntem restanţieri cu o chirie triplată", a spus Vadim Tudor, care nu crede, însă, că RAAPS îi va da afară din sediu pe reprezentanţii PRM.
"Nu cred că se va ajunge aici. Dar, dacă va fi nevoie să fac o conferinţă de presă în Parcul Cişmigiu, am s-o ţin acolo. Dacă n-o să mai am ziar, o să scriu pe pereţi", a adăugat C.V.Tudor.
Directorul organizatoric de la PRM, Forea Spirea, a declarat pentru MEDIAFAX că PRM plăteşte 107 milioane de lei vechi chirie pentru sediul central, şi are restanţe la plata chirie în sumă de 900 de milioane de lei vechi.
Vadim Tudor spune că are aceleaşi şanse la prezidenţiale precum Obama
"Dacă în America a fost posibilă o asemenea realitate ieşită din comun, să iasă un preşedinte de culoare, cu numele Hussein, nume musulman, de ce n-ar fi posibil să ajungă şi un patriot la Palatul Cotroceni?", a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, Vadim Tudor.
C.V.Tudor a ţinut să precizeze că o carte de versuri, scrisă de el, intitulată "Poems" şi tipărită în 7 limbi străine, a fost dăruită cu autograf noului preşedinte al Americii Barack Obama, precum şi vicepreşedintelui Joseph Biden.
Vadim Tudor a spus că acest lucru s-a realizat "prin bunăvoinţa Prinţului Paul şi a distinsei sale soţii Prinţesa Lia", care au înmânat cărţile la unul din cele 12 baluri organizate la Washington, în ziua investiturii, adică pe 20 ianuarie 2009.
(sursa: http://www.mediafax.ro)
Şi calul ce zicea?
Cum care cal? Căluţul liberal. Se pare că domnul Tăriceanu este învinovăţit astăzi de "eşecul" PNL, mai precis de faptul că nu s-a putut împăca cu domnul preşedinte Traian Băsescu astfel încât PNL să fie astăzi alături la guvernare alături de PD-L, altfel PNL este destul de bine ca procent. Capul lui Tăriceanu pare a fi preţul plătit. Se aude că PNL va avea o nouă conducere, reformatoare, dar nu se aude nimic despre îndepărtarea acelor oameni care tot apar la TV şi vorbesc cu aroganţă, inflexibili şi cu sentimentul că deţin Adevărul fundamental al vieţii.
DIRIJORUL După ce l-a plimbat pe Tăriceanu cu iahtul,
Un alt pretendent la şefia partidului, Ludovic Orban, promite că, dacă ajunge preşedintele PNL, va negocia fie cu PSD, fie cu PD-L, intrarea partidului la guvernare, în ipoteza în care cele două formaţiuni aflate acum la putere se vor certa
Omul de afaceri Dinu Patriciu încearcă să facă jocurile în chestiunea alegerii noului preşedinte al PNL. În PNL se dă acum o luptă surdă între Călin Popescu Tăriceanu, pe de o parte, şi Ludovic Orban şi Crin Antonescu, de cealaltă parte, pentru convocarea unui congres extraordinar care să aleagă o nouă conducere. Tăriceanu ar vrea să amâne chiar şi congresul ordinar din vară pentru 2010, invocând faptul că PNL nu trebuie să îşi piardă timpul cu disputele interne şi să profite de bâlbâielile alianţei PSD – PD-L. Orban şi Antonescu vor congres în martie, pe motiv că Tăriceanu şi ai lui şi-au epuizat resursele politice şi de negociere cu celelalte partide. Luptele se poartă pe muteşte, toţi liderii PNL convenind că este mai bine ca disputele să se poarte în interior, şi nu în presă, astfel încât partidul să nu aibă de pierdut.
Deşi a stat deoparte şi s-a implicat în viaţa de partid mai puţin decât a acuzat Traian Băsescu, magnatul Dinu Patriciu a simţit că e momentul să îşi exercite din nou influenţa în PNL. După ce, în urmă cu o lună, şi-a petrecut vacanţa, pe iahtul său, alături de familia Tăriceanu, Patriciu a hotărât că în PNL a venit vremea schimbării. După cum ne-au declarat surse din PNL, Patriciu ar vrea ca Tăriceanu să se retragă din prima linie şi să accepte eventual funcţia – mai mult onorifică – de preşedinte al Consiliului Naţional. Omul de afaceri îl sprijină pe Crin Antonescu, vechiul său prieten, pe care l-a sfătuit să candideze nu numai la şefia PNL, ci şi la Preşedinţia României. Antonescu, singurul lider liberal care şi-a asumat public relaţia cu Patriciu, chiar şi atunci când acesta era declarat de Băsescu inamicul public numărul 1, nu pare însă tentat să intre în competiţia pentru şefia PNL.
Tăriceanu promite intrarea la guvernare, după viitoarele alegeri
Preşedintele liberal nu stă cu mâinile în sân. Proaspăt întors dintr-un nou concediu, el intenţionează să le prezinte colegilor săi un proiect politic, în care să promită întărirea partidului în perioada următoare şi chiar intrarea la guvernare, dar numai prin câştigarea alegerilor viitoare. Propunerile fostului premier ar fi menite să-l contracareze pe adversarul său numărul 1, vicepreşedintele Ludovic Orban, extrem de popular printre liberalii de rând. În întâlnirile pe care acesta le are în ţară cu liderii PNL locali, Orban promite că, dacă ajunge preşedintele PNL, va negocia, fie cu PSD, fie cu PD-L, intrarea partidului la guvernare, în ipoteza în care cele două formaţiuni aflate acum la putere se vor certa. Vicele liberal susţine că Tăriceanu şi Bogdan Olteanu şi-au pierdut credibilitatea şi nu mai pot negocia şi, tocmai de aceea, ar fi nevoie de schimbarea conducerii partidului.
Bătălia pentru convocarea congresului extraordinar se va în Delegaţia Permanentă de pe 4 februarie. Orban a mai înregistrat o victorie de etapă, după ce filiala Sector 1, cea mai puternică din Bucureşti, a propus, prin preşedintele Vlad Moisescu, să fie convocat congresul extraordinar pe 6 – 7 martie şi să se decidă şi candidatul la prezidenţiale.
liliana.ruse@gandul.info
(sursa: http://www.gandul.info)
"Vom discuta la Delegaţia Permanentă din luna februarie şi vom stabili şi când şi cum ne desemnăm candidatul prezidenţial, fie prin nişte alegeri primare în interiorul partidului, fie prin formula strict statutară a unui Consiliu Naţional, pe care îl putem ţine împreună cu un Congres extraordinar sau separat. Sper să găsim cel mai bun candidat la preşedinţia României şi să facem după aceea campanie vreme de nouă luni să câştigăm preşedinţia României. este ceea ce ne interesează în acest an", a susţinut Bogdan Olteanu.
Liberalul a subliniat că desemnarea candidatului pentru prezidenţiale este un lucru "prioritar şi trebuie făcut foarte repede", pe motiv în această situaţie "calendarul electoral e foarte clar".
"De aceea, la începutul lunii martie vom desemna acest candidat precum şi lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare din iunie", a spus Olteanu.
Întrebat cum comentează posibilitatea candidaturii lui Antonescu la preşedinţia PNL şi la preşedinţia României, Olteanu a replicat: "Este un om extraordinar!".
Olteanu evită să se pronunţe asupra congresului extraodinar
Olteanu a evitat să se pronunţe în favoarea sau împotriva convocării congresului extraordinar în martie, menţionând că Delegaţia Permanentă va lua o decizie în acest sens şi susţinând că liberalii trebuie să decidă în ce direcţie merge partidul.
Întrebat dacă este oportună ideea convocării unui congres extraodinar, Olteanu a evitat să spună concret dacă este "pro" sau "contra", preferând să invoce faptul că liberalii trebuie mai întâi să se hotărască în ce direcţie merg.
"Eu cred că importantă este înţelepciunea deciziilor pe care le vom lua la acest congres, cred că acolo va trebui să facem o opţiune strategică pentru PNL. Dacă PNL vrea să ajungă la guvernare prin câştigarea alegerilor, atunci când ele se vor ţine, sau încearcă să se aciueze la guvernare în umbra unuia dintre partidele aflate actualmente acolo şi de aici încolo vor rezulta toate celelalte decizii pe care Congresul ţinut în martie, în iulie sau oricând altcândva trebuie să le ia. Întâi trebuie să hotărâm în ce direcţie mergem şi apoi vom vedea şi care sunt oamenii cei mai potriviţi să ne ducă în direcţia respectivă", a susţinut Olteanu.
Întrebat dacă este pro sau contra propunerii congresului extraordinar, Olteanu a replicat: "Eu nici nu ştiu dacă sunt DP aşa că nu ştiu dacă o să pot să mă pronunţ!".
Antonescu, dispus să candideze pentru şefia PNL şi la prezidenţiale
Întrebat dacă voi candida la preşedenţia PNL şi la preşedinţia ţării Crin Antonescu a afirmat că îşi va depune candidatura numai în cazul în care va fi convocat congres extraordinar la începutul lunii martie.
"Dacă şi numai dacă va avea loc un congres extraordinar există posibilitatea să depun candidatura la aceste două funcţii, în ordinea în care se vor vota, dacă ele se vor vota. Eu sunt convins că e nevoie de un congres extraordinar extraordinar în martie", a susţinut Antonescu.
Liderul PNL a menţionat că decizia unui congres extraordinar aparţine unor foruri ale partidului, menţionând că există două variante: fie amînarea, fie convocarea acestuia în martie.
"Prima variantă ar fi să se decidă un congres extraordinar, care probabil va avea pe agendă şi desemnarea unui candidat la preşedinţie şi există posibilitatea, în cazul unei susţineri consitente, să candidez pentur aceste funcţii ( preşedinte al PNL şi candidat PNL la prezidenţiale - nr). A doua ipoteză, în care nu se convoacă un congres extraordinar şi se ia hotărârea congresului pentru 2010, situaţie în care, aşa cum gândesc eu lucurile, PNL pierde startul şi din acel moment eu nu mai sunt preocupat de formulele pe care le putem găsi mai târziu pentru candidatul la preşedinţie", a spus liberalul.
El a menţionat că, în cazul variantei congresului extraordinar, există o părere destul de larg răspândită, pe care o împărtăşeşte şi el, şi anume aceea că "preşedintele partidului trebuie să fie şi candidatul la preşedinţie al PNL-ului pentru competiţia electorală prezidenţială din acest an".
Întrebat dacă îşi va anunţa candidaturile la DP, el a infirmat acest lucru, menţionând că liberali vor discuta la Delegaţie doar dacă fac sau nu congres extraordinar, pe care el îl consideră "o decizie esenţială pentru destinul politic al PNL în următorii patru ani de zile".
"Evident că toată lumea ştie că un congres este o competiţie deschisă şi, dacă va fi cazul, candidatura o voi anunţa atunci când vom demara pregătirile pentru congres. Deocamdată nu discutăm candidaturi şi nici nu am o decizie în această privinţă, câtă vreme factorul esenţial şi anume declanşarea unui congres extraordinar nu s-a hotărât", a spus Antonescu.
Pe de altă parte, liberalul s-a declarat în favoarea propunerii liberalului Relu Fenechiu, potrivit căreia competiţia internă dintre contradidaţii PNL la preşedinţie să fie făcută după modelul SUA.
"Este o variantă care ar fi o premieră interesantă, o variantă seducătoare. Nu am nimic împotriva ei, dacă am fi în această situaţie eu cred că nu am avea decât de câştigat, noi cei din PNL, cu o singură condiţie, ca toate aceste alegeri primare să se desfăşoare până în martie, până la data congresului extraordinar. Orice variantă care întârzie lucrurile, orice zi pierdută după mijlocul lunii martie pentru PNL le consider dăunătoare", a apreciat Crin Antonescu.
În ceea ce priveşte candidatura lui Teodor Meleşcanu la prezidenţiale, vicepreşedintele liberal a afirmat că Teodor Meleşcanu nu şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale, menţionând că el crede cu certitudine că ar fi "o candidatură serioasă".
Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat, miercuri, că preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, va prezenta la Delegaţia Permanentă din 4 februarie programul pentru stabilirea candidatului pentru alegerile prezidenţiale, acesta urmând să fie desemnat în urma unui Consiliu Naţional, care va fi convocat în martie.
Conform unor surse din PNL, liderii liberali ar fi convenit ca un Consiliu Naţional să fie convocat în 21 martie, dată care va trebui să fie aprobată şi în Delegaţia Permanentă.
Sursele citate au menţionat că până în acest moment există trei potenţiali candidaţi pentru alegerile prezidenţiale: Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu şi Crin Antonescu.
(sursa: http://www.mediafax.ro)