Un program plin de interes, atrăgător, propune, pentru concertul din această săptămână, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti.
Născută la 13 mai 1980, la Bucureşti, Alexandra Costin a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesoarei Dana Borşan. În perioada 1995–2002 a studiat, ca bursieră, la Academia de vară din Cervo, Academia Internaţională de Muzică din Nisa, la Wiener Music Seminar, iar după încheierea studiilor a mai urmat un an la Mozarteum din Salzburg, ca beneficiară a unei burse Erasmus. Este absolventă de master la Baylor University, S.U.A., la clasa profesoarei Krassimira Jordan şi doctorand la Boston University, clasa profesorului Anthony di Bonaventura.
Laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, Alexandra Costin a susţinut concerte în compania filarmonicilor din Bacău, Ploieşti, Oradea, Arad, Târgu Mureş, Craiova, Timişoara, a Orchestrei de Cameră şi a Orchestrei Naţionale Radio, a Orchestrei simfonice din Maracaibo (Venezuela), a Orchestrei Simfonice Naţionale din Taiwan, dar şi numeroase recitaluri în România şi în străinătate (Austria, Germania, Franţa, Grecia), concertele şi recitalurile sale bucurându-se de succes, ca şi înregistrările realizate la radio şi televiziune. Trei dintre acestea au fost cuprinse pe primul său CD (Casa Radio, 2003), edificator pentru arta interpretei şi pentru repertoriul sau: Sonata nr. 1, op. 11 de Schumann, Sonata nr. 2, op. 14 de Prokofiev şi Concertul nr. 2 de Saint-Saens, cu Orchestra Naţională Radio, dirijată de Ilarion Ionescu-Galaţi. Cântul Alexandrei Costin, scrie compozitorul Dumitru Capoianu, „menţine la cea mai înaltă cotă interesul ascultătorului, textul muzical, dar mai ales subtextul, capătă o anumită credibilitate, mult râvnită de alţi confraţi maturi. A te lansa în audierea muzicii cu Alexandra Costin devine, astfel, o aventură pasionantă, incitantă. Interpreta pune stăpânire pe ascultător de la prima până la ultima notă cântată şi asta se dovedeşte a nu fi cu putinţă decât cu preţul întregului arsenal de mijloace”. (Tudor Cristian)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu