joi, mai 29, 2008

Singura operă despre Holocaust jucată în Israel, pe scena din România



Scriitoarea Nava Semel (Imagine: Alexa Gelberg)
Scriitoarea Nava Semel, autoarea cărţii care stă la baza operei de cameră "Râs de şobolan", a declarat, joi, la Bucureşti, că spectacolul care va fi prezentat, pe 8 iunie, pe scena Teatrului Naţional, este singura operă despre Holocaust jucată în Israel.

Nava Semel a explicat că, asemenea compozitoarei, este fiica unor supravieţuitori ai Holocaustului, mărturisind că mama sa a fost deportată la Auschwitz, iar tatăl său, născut în România, a evitat să fie deportat în Transnistria, deoarece s-a ascuns în Bucureşti. "România este pământul părinţilor mei. Au vrut să menţionez că naziştii au venit în România, iar două treimi din evrei au murit în Holocaustul din România".

http://www.jewish-theatre.com/getThumbnail.aspx?fileid=2623&width=200&height=0

"Ella a iniţiat ideea de operă (...). Îmi spunea că citeşte cartea mea şi aude muzică", a mărturisit scriitoare, precizând că "Râs de şobolan" este singura operă despre Holocaust jucată în Israel. "Cartea nu vorbeşte de Holocaust, ci despre cum ne amintim noi Holocaustul... Oamenii preferă să uite. Este ca o cursă la olimpiada memoriei. Este vorba de cum sunt transformate amintirile".

Potrivit explicaţiilor scriitoarei, opera începe în 2099, când un antropolog descoperă amintirile unei bătrâne ce a supravieţuit Holocaustului, în arhiva virtuală a memoriei. "Ar trebui să ne amintim Holocaustul în 2099, dar Holocaustul este negat şi în 2008", a mai spus Nava Semel.

The image “http://kristallnacht.helnwein.com/stc/ghabstracts/gh145.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Libretul operei va fi cântat în idiş."Pentru mine, este un moment preţios. Voi simţi fantoma tatălui meu în teatru".

La rândul ei, Ella Milch-Sheriff, compozitoarea libretului, a declarat că, iniţial, nu s-a gândit că ideea unei opere este foarte bună, deoarece lumea nu mai este interesată de acest tip de artă.

De aceea, în primă fază, Teatrul Cameri, unde a fost montat spectacolul, a fost de acord să susţină cinci reprezentaţii. "Nimeni nu a crezut, dar acum suntem la al treilea sezon şi am jucat spectacolul de 70 de ori", a spus Sheriff. "Nu a fost o decizie, ci o nevoie. Nava a avut nevoie să scrie o carte de genul acesta. Holocaustul a jucat un rol în ceea ce priveşte memoria noastră. Credem că oamenii au suferit foarte mult. Povestea celei de-a doua generaţii este grea şi devine şi mai rea".

De asemenea, Ella Milch-Sheriff a spus că, din punct de vedere artistic, şi-a găsit sufletul-pereche în Nava Semel. "Suntem căsătorite, dar în modul cel mai profund".

Libretul este cântat de Filarmonica din Sibiu, iar pe scenă va fi un cor format din 60 de fete.

Spectacolul, care a mai fost jucat la Varşovia, va avea prima reprezentaţie în România la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe 6 iunie.

Niciun comentariu: