INFORMAŢIE DE PRESĂ privind acte normative care ar putea fi incluse pe Agenda de lucru* a Şedinţei Guvernului României din 28 mai, ora 12:00
PROIECTE DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
1. PROIECT de ORDONANŢĂ de URGENŢĂ privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare
Notă pentru redactori: Actul normativ reglementează crearea şi actualizarea unei evidenţe unitare cu privire la piaţa produselor agricole şi alimentare, în vederea implementării mecanismelor Organizărilor Comune de Piaţă
PROIECTE DE HOTĂRÂRE
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii
Notă pentru redactori: Actul normativ va asigura aplicarea unitară, la nivelul întegii ţări, a prevederilor Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare.
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea unor ajutoare financiare
Notă pentru redactori: Hotărârea prevede acordarea de ajutoare financiare pentru un număr de 754 de familii şi persoane singure aflate în situaţii de extremă dificultate.
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea unor ajutoare de urgenţă
Notă pentru redactori: Actul normativ propune acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 88 de persoane şi familii singure, în vederea refacerii locuinţelor distruse de inundaţii, intemperii, alunecări de teren şi incendii
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2008-2010, precum şi a normelor de aplicare a acestuia
Notă pentru redactori: Apicultorii organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători vor putea beneficia, în 2008, de sprijin financiar de la bugetul de stat şi de la Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru activităţi de obţinere a unor produse apicole de calitate, de profilaxie şi combaterea varoozei şi repopularea şeptelului apicol.
Şeful Cancelariei Primului-ministru, Dorin Marian, l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe maestrul Eugen Doga, cel mai cunoscut compozitor contemporan din Republica Moldova.
„Guvernul României consideră că este de responsabilitatea sa să creeze condiţiile necesare păstrării şi dezvoltării identităţii culturale a membrilor comunităţii româneşti care trăiesc în afara graniţelor şi, cu atât mai mult, a românilor de peste Prut”, a afirmat şeful Cancelariei primului-ministru, în timpul întrevederii.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu şi actualul Cabinet au susţinut şi promovat programe adaptate specificului fiecărei comunităţi, menite să sprijine identitatea culturală a românilor din afara graniţelor, a adăugat şeful Cancelariei Primului-ministru, Dorin Marian.
Maestrul Eugen Doga a mulţumit pentru sprijinul constant pe care Guvernul român îl acordă oamenilor de cultură din Republica Moldova. De asemenea, maestrul a transmis membrilor Guvernului invitaţia de a asista la spectacolului de autor "Oglinda clipelor", dedicat împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire.
Spectacolul "Oglinda clipelor", va fi susţinut sâmbătă, 31 mai, la Ateneul Român de maestrul Eugen Doga, de orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu, alături de invitaţii Svetlana Mareeva, Mihai Munteanu, Vasile Iovu, Vitalie Advahov. Cu prilejul organizării acestui concert, va fi editat un album, împreună cu un CD cuprinzând selecţii din opera compozitorului.
Dineu oferit de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu in cinstea presedintelui Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a oferit, în această seară, un dineu în cinstea preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, domnul Jacques Rogge. „Sportul a fost, este şi va rămâne unul dintre ambasadorii importanţi ai României” a afirmat Primul-ministru în toast-ul susţinut cu acest prilej. „Prin prestaţii sportive de excepţie, fie că este vorba despre gimnastică, atletism sau canotaj, tenis, scrimă sau haltere, aţi înălţat tricolorul românesc pe cele mai înalte catarge. Aţi reprezentat şi promovaţi România cu cinste şi demnitate şi vă dovediţi în continuare aceiaşi ambasadori minunaţi”, le-a transmis Şeful Executivului sportivilor prezenţi la eveniment.
Premierul s-a arătat încrezător în ceea ce priveşte participarea sportivilor români la Olimpiada de la Beijing: „Acum numărătoarea inversă a început şi ne apropiem cu paşi repezi de Olimpiada de la Beijing. Ştiu că toţi cei de faţă, conducători de federaţii şi sportivi deopotrivă, aţi depus toate eforturile pentru ca România să fie cât mai bine reprezentată. Sunt convins că aceste eforturi vor fi încununate cu succes şi că vă veţi întoarce acasă victorioşi”.
De asemenea, Primul-ministru a apreciat rolul important pe care îl joacă presa sportivă pentru cultivarea spiritului de fair-play. „Adresez totodată un gând de apreciere pentru stăruinţa reprezentanţilor presei sportive de a promova valorile şi spiritul de fair-play, cultura sportivă. Sper ca îndemnul dumneavoastră la onestitate şi sportivitate să dea mai mult curaj tinerilor din România să îşi asume, să apere şi să promoveze valorile adevărate, performanţa obţinută prin muncă şi talent, prin spirit de echipă, mândria de a contribui la prestigiul României”, a mai afirmat Primul-ministru.
Preşedintele Comitetului Olimpic Sportiv român, Octavian Morariu, a mulţumit Guvernului României pentru tot sprijinul acordat şi Primului-ministru Călin Popescu-Triceanu, pe care l-a numit „un prieten al sportului”.
La dineu au participat: Jacques Rogge preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Patrick Hickey, preşedintele Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene, Bernard Lapasset, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Rugby, Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic Sportiv Român, Octavian Bellu, Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Mariana Bitang, Consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Ion Ţiriac, Preşedintele Fundaţiei Olimpice Române. De asemenea, au fost prezenţi preşedinţii federaţiilor sportive române, precum şi foşti campioni olimpici.
Primul-ministru va fi prezent mâine, alături de Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, la inaugurarea noilor facilităţi ale Complexului Olimpic de la Izvorani.
MAE salută alegerea noului preşedinte al Republicii Libaneze
Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea generalului Michel Sleiman în funcţia de preşedinte al Republicii Libaneze, aceasta constituind un pas important pentru punerea în aplicare a acordului inter - libanez de la Doha (21 mai 2008), încheiat cu sprijinul emirului Statului Qatar. Consecvent poziţiilor sale, MAE încurajează implementarea celorlalte recomandări din Planul Arab pentru Liban, din 6 ianuarie 2008.
De asemenea, MAE speră că alegerea generalului Michel Sleiman va avea un impact pozitiv asupra funcţionării ansamblului instituţiilor statului libanez şi va dinamiza dialogul politic intern.
Alocuţiunea Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la inaugurarea Complexului Olimpic „Sydney 2000” de la Izvorani
„Domnule Preşedinte al României,
Domnule Preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic,
Domnule Preşedinte al Comitetului Olimpic Român,
Îmi face plăcere să particip, astăzi, la inaugurarea Complexului Olimpic de la Izvorani. Ţin minte că, acum aproximativ un an, am venit aici pe şantierul în plină desfăşurare şi era greu să prefigurăm ceea ce vedem astăzi.
Mă bucur că Guvernul a putut să contribuie şi să susţină acest proiect, care a fost iniţiat de doi sportivi deosebiţi, Ion Ţiriac şi Octavian Morariu. Cred că Ion Ţiriac şi Octavian Morariu oferă un exemplu extraordinar, pentru că au considerat – ceea ce este un exemplu în viaţa sportivă – ca, după ce au câştigat de pe urma sportului, după ce sportul le-a adus glorie şi recunoaştere, să dea la rândul lor ceva înapoi.
Acest complex nu reprezintă un proiect singular. Sunt alte proiecte sportive pe care le susţinem la nivelul Guvernului, cum ar fi cele 70 de bazine de înot şi polo care vor fi construite în perioada următoare. Ieri, de exemplu, la Bacău, a fost inaugurat un complex de nataţie olimpic, care este probabil cel mai mare din România şi din această zonă a Europei. Acest Complex Olimpic de la Izvorani şi celelalte proiecte trebuie să fie în continuare însoţite şi amplificate de alte proiecte care să susţină mişcarea sportivă şi olimpică din România.
Vreau să profit, de aceea, de această ocazie pentru a cere sprijinul preşedintelui Comitetului Olimpic Internaţional pentru organizarea, în România, în anul 2013, a Festivalului Olimpic de iarnă pentru tineretul european şi a Jocurilor Olimpice de Iarnă în anul 2022.
În final, mulţumesc celor care sunt astăzi prezenţi aici pentru că ne onorează în acest fel eforturile pe care le-am făcut. Doresc să-i salut pe toţi campionii prezenţi astăzi aici, care au contribuit cu eforturile lor la gloria sportului românesc şi imaginea României în lume.
Vreau să doresc sportivilor români carte vor participa la Olimpiada de la Beijing mult succes!
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a cerut sprijinul Comitetului Olimpic Internaţional pentru organizarea în România, în anul 2013, a Festivalului Olimpic de Iarnă pentru Tineretul European şi a Jocurilor Olimpice de Iarnă, în 2022.
Şeful Executivului a participat, astăzi, la inaugurarea Complexului Olimpic 'Sydney 2000' de la Izvorani, eveniment la care a fost prezent şi preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge.
„Acest complex nu reprezintă un proiect singular. Sunt şi alte proiecte sportive pe care le susţinem la nivelul guvernului, cum ar fi cele 70 de bazine de înot şi polo care vor fi construite în perioada următoare”, a declarat primul-ministru.
Cu o zi în urmă, la Bacău, a fost inaugurat un complex de nataţie olimpic. Aceste proiecte trebuie să fie în continuare amplificate de alte proiecte, care să susţină mişcarea sportivă din România, a subliniat premierul Tăriceanu.
Primul-ministru le-a mulţumit tuturor celor care au susţinut astfel de proiecte şi le-a urat succes sportivilor români care vor participa la apropiatele Jocuri Olimpice de la Beijing.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu s-a interesat, la începutul şedinţei de Guvern, de stadiul raportului de evaluare a pachetului de măsuri recent luate de guvernul italian.
Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, l-a informat pe primul-ministru şi pe membrii Cabinetului că grupul de experţi din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va finaliza evaluarea acestor măsuri, urmând apoi ca aceasta să fie prezentată Executivului. Partea română a purtat o serie de discuţii referitoare la acest subiect, atât cu reprezentanţii Comisiei Europene, cât şi cu cei ai autorităţilor italiene, a afirmat ministrul Afacerilor Externe. De asemenea, Lazăr Comănescu a informat că urmează să facă o vizită în Italia, la începutul lunii iunie, pentru a discuta cu omologul său italian, Franco Frattini.
Tot la începutul şedinţei de astăzi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că România se plasează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte comenzile industriale, cu o creştere de 9,9% în luna martie faţă de luna anterioară.
Validarea alegerii primarului şi a preşedintelui consiliului judeţean se face în termen de 20 zile de la data desfăşurării alegerilor, iar consiliile locale şi judeţene se constituie în 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, stabileşte o Ordonanţă de Urgenţă aprobată astăzi de Guvern.
Ordonanţa modifică şi completează Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, modifică Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale şi Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
Conform actului normativ, rezultatul validării sau invalidării alegerii preşedintelui consiliului judeţean se aduce la cunoştinţă publică.
Hotărârea de validare sau invalidare a preşedintelui consiliului judeţean poate fi atacată de cei interesaţi la instanţa ierarhic superioară în termen de 2 zile de la aducerea la cunoştinţă publică. Instanţa superioară se pronunţă în termen de 2 zile de la sesizare, hotărârea fiind definitivă şi irevocabilă.
În termen de 2 zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii de validare, preşedintele consiliului judeţean care a fost validat depune în faţa preşedintelui tribunalului şi a prefectului, în şedinţă publică, următorul jurământ în limba română: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului …. . Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”
Preşedintele consiliului judeţean care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept. Jurământul poate fi depus şi fără formulă religioasă.
Constituirea consiliilor judeţene se face în termen de 3 zile de la data depunerii jurământului de către preşedintele consiliului judeţean. Convocarea consilierilor declaraţi aleşi pentru şedinţa de constituire se face de către preşedintele consiliului judeţean. La şedinţa de constituire pot participa prefectul sau reprezentantul său.
Şedinţa este legal constituită dacă participă cel puţin două treimi din numărul consilierilor judeţeni aleşi. În cazul în care nu se poate asigura această majoritate, şedinţa se va organiza, în aceleaşi condiţii, peste 2 zile, la convocarea preşedintelui consiliului judeţean. Dacă nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituită, se va proceda la o nouă convocare de către preşedintele consiliului judeţean, peste alte 2 zile, în aceleaşi condiţii.
În situaţia în care consiliul judeţean nu se poate reuni nici la această ultimă convocare, din cauza absenţei, fără motive temeinice, a consilierilor, preşedintele consiliului judeţean va declara vacante, prin dispoziţie, locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocări anterioare, urmând să fie completate cu supleanţi.
Dacă locurile vacante nu pot fi completate cu supleanţi înscrişi pe listele de candidaţi respective, se va proceda la organizarea alegerilor pentru completarea locurilor vacante în termen de 30 de zile, în condiţiile Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Dispoziţia preşedintelui consiliului judeţean prin care se declară vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat poate fi atacată de cei în cauză la instanţa de contencios administrativ, în termen de 5 zile de la comunicare. Hotărârea instanţei este definitivă şi irevocabilă.
Absenţa consilierilor de la şedinţa de constituire este considerată motivată dacă se face dovada că aceasta a intervenit din cauza unei boli care a necesitat spitalizarea sau a făcut imposibilă prezenţa acestora, a unei deplasări în străinătate în interes de serviciu sau a unor evenimente de forţă majoră.
Lucrările şedinţei de constituire sunt conduse de preşedintele consiliului judeţean. Pentru validarea mandatelor, consiliile judeţene aleg prin vot deschis, dintre membrii lor, pe întreaga durată a mandatului, o comisie de validare alcătuită din 3 - 5 consilieri aleşi.
Comisia de validare examinează legalitatea alegerii fiecărui consilier judeţean şi propune consiliului validarea sau invalidarea mandatelor. Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier judeţean numai în cazul în care se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea consilierului judeţean s-a făcut prin fraudă electorală, constatată în condiţiile Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.
Hotărârea de validare sau invalidare a mandatelor poate fi atacată de cei interesaţi la instanţa de contencios administrativ în termen de 5 zile de la adoptare sau, în cazul celor absenţi de la şedinţă, de la comunicare.
Instanţa de contencios administrativ se pronunţă în cel mult 15 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă.
Ordonanţa modifică şi Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Astfel, în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, mandatarul financiar este obligat să depună la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent.
Conform procedurilor în vigoare, mandatarul financiar era obligat să depună raportul în termen de 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor.
După expirarea acestui termen, Autoritatea Electorală Permanentă are obligaţie de a publica în 24 de ore în Monitorul Oficial lista celor care au depus acest raport.
OUG modifică şi Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Astfel, în municipiul Bucureşti colegiile uninominale nu trebuie să depăşească limitele administrativ teritoriale dintre cele 6 sectoare.
În fiecare dintre sectoare se vor delimita colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului cu aplicarea prevederilor alin. (1), lit a (respectiv prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare de 1 deputat la 70.000 de locuitori şi 1 senator la 160.000 de locuitori la care se adaugă un colegiu de deputat, respectiv de senator pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul colegiilor de deputat dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 4, iar cel de senator, mai mic de 2), prevederile lit. g, urmând să fie aplicate pentru colegiile uninominale delimitate în interiorul fiecărui judeţ în parte.
În cadrul circumscripţiilor electorale, conform lit. g, delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului se face în aşa fel încât mărimea acestora calculată în număr de locuitori să fie de aşa natură încât cel mai mare colegiu uninominal să fie, de regulă, cu cel mult 30% mai mare decât cel mai mic colegiu uninominal.
„Modificările erau necesare întrucât preşedintele CJ se alege într-un singur tur de scrutin, uninominal. Totodată, se corelează situaţia post alegeri, când urmează validarea şi constituirea consiliilor locale şi judeţene, validare primarilor şi a preşedinţilor CJ”, a spus secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Victor Paul Dobre.
Ministrul Economiei a prezentat ultimele date Eurostat privind indicatorii industriali ai ţărilor din Uniunea Europeană, precizând că România devansează celelalte state membre UE şi în ceea ce priveşte evoluţia comenzilor industriale faţă de anul 2000, cu o creştere de 554%.
Întrevedere cu Köksal Toptan, presedintele Marii Adunari Nationale din Republica Turcia
Sedinta de Guvern
Briefing de presa sustinut de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu dupa sedinta de guvern
Participare la inaugurarea Complexului National Olimpic Izvorani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu