COMUNICAT DE PRESĂ
Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la festivitatea de inaugurare a Complexului Olimpic "Sydney 2000" de la Izvorani
Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, 28 mai a.c., la Izvorani, la festivitatea de inaugurare a Complexului Olimpic "Sydney 2000".Vă prezentăm textul alocuţiunii susţinute de şeful statului cu această ocazie:
„Bună ziua,
Domnule preşedinte, vă mulţumesc mult pentru invitaţia de a participa la această ceremonie. Domnule preşedinte al Comitetului Olimpic, domnule Prim ministru, doamnelor şi domnilor, este un moment important pentru sportul românesc, mai ales că ne aflăm la circa 60 de zile de la plecarea lotului nostru olimpic la Beijing. Ceea ce se întâmplă astăzi reprezintă un efort al unor oameni care au iubit sportul şi ţin să le mulţumesc domnului Ion Ţiriac şi domnului Morariu pentru consecvenţa şi continuitatea în susţinerea acestui proiect, care a devenit realitate în primul rând pentru că voi, lumea sportului, aţi dorit să devină realitate.
Susţinerea instituţiilor nominalizate deja de domnul preşedinte era normală şi firească şi le aduc şi lor mulţumiri pentru acest lucru. Dar esenţial - şi îmi aduc aminte foarte bine bătălia publică a lui Ion Ţiriac pentru acest complex, ceea ce a făcut ca lucrurile să se întâmple. Oameni puternici pot mişca inclusiv guverne care par imobile uneori sau cu capacitate redusă de a prelua ideile foarte bune.
Probabil că acest complex se va constitui într-o bază reper pentru sportivii noştri şi vreau să vă spun, pentru că suntem la un moment al sportului, că toţi avem obligaţia ca în interiorul reformei în sistemul de educaţie, reformă care se prefigurează a avea soluţii, deci în interiorul acestei reforme avem obligaţia să ţinem cont de faptul că fără sport oamenii învaţă foarte greu ce este competiţia vieţii. Fără sport, oamenii sunt adesea mult mai puţin sănătoşi decât ar trebui să fie; fără sport, oamenii sunt mult mai puţin prieteni; fără sport, oamenii nu ştiu şi nu au cum să înveţe cum te baţi pentru performanţa supremă în orice domeniu, nu numai în sport.
Cred că sprijinul Comitetului Olimpic, sprijinul lumii sportive, sprijinul prestigioasei lumi sportive pe care România o are în introducerea unui sistem de educaţie care să creeze şi spiritul sportiv al tinerelor generaţii este esenţial şi necesar. România este o ţară care şi-a depăşit de multe ori condiţia, prin performanţele sportivilor, indiferent pe ce loc am fi ca mărime, din punct de vedere al performanţelor, sportul românesc a obţinut la ultimele olimpiade locul 11 şi locul 14 pe naţiuni. Aceasta arată nivelul sportului românesc, că românii au calităţi de buni atleţi, de buni sportivi, iar nevalorificarea la nivel naţional a acestei resurse pe care naţiunea o are ar fi o eroare, o eroare chiar a modului nostru de a ne privi ca naţiune.
Am convingerea că o extindere a programelor sportive în şcoli ar crea condiţii ca România să rămână una dintre ţările fanion în sporturile olimpice şi, în acelaşi timp, ne-ar întări prestigiul de care, oricum, ne bucurăm din punct de vedere al performanţei sportive.
Domnule preşedinte, n-aş vrea să vorbesc mai mult. Pentru că se apropie Olimpiada, vă doresc dvs, sportivilor noştri mult succes. O să-i întâlnesc înainte de plecare cu certitudine. Şi, chiar dacă evaluările noastre în acest moment nu sunt cele mai optimiste, am convingerea că sportivii vor face tot ce ţine de ei pentru ca România să se situeze în continuare printre ţările cu bună performanţă olimpică. Vă mulţumesc mult! Vă asigur de tot sprijinul meu, vă asigur de suportul meu în orice moment.
Aş încheia spunând doar două cuvinte, pentru a clarifica definitiv orice discuţie despre participarea României la Olimpiada de la Beijing. Aşa cum am participat la toate olimpiadele până acum, România va rămâne consecventă principiului că sportul de performanţă nu trebuie amestecat cu politica. M-aş bucura mult dacă în zilele Olimpiadei de la Beijing, la Darfur, în Irak, în Afganistan şi oriunde în lume conflictele ar înceta măcar pe perioada Jocurilor Olimpice. Cred că un astfel de semnal poate pleca de la chiar lotul olimpic al României, un apel ca armele să tacă în timp ce sportivii se întrec.
Vă mulţumesc mult.”
COMUNICAT DE PRESĂ
Primirea domnului Köksal Toptan, preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia
Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit astăzi, 28 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Köksal Toptan, preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia.În cadrul convorbirilor, a fost subliniat nivelul excelent al dialogului politic între România şi Republica Turcia, preşedintele României exprimând satisfacţia pentru prezenţa recentă la Bucureşti, atât a preşedintelui Republicii Turcia, cât şi a Premierului şi acum a Preşedintelui Parlamentului turc.
În cadrul dialogului, cei doi înalţi demnitari au remarcat cooperarea foarte bună în domeniul economic, care poate fi dezvoltată în continuare prin investiţii şi proiecte comune, inclusiv pe terţe pieţe.
A fost abordată problematica Mării Negre, fiind subliniată importanţa promovării unui climat de democraţie şi securitate în această regiune. Totodată, preşedintele Parlamentului turc a exprimat deschiderea ţării sale pentru o cooperare strânsă cu România la Marea Neagră, inclusiv în domeniul protecţiei mediului.
A fost discutată, de asemenea, chestiunea aderării Turciei la Uniunea Europeană. În acest context, şeful statului a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul Turciei către aderarea la Uniunea Europeană, în condiţiile respectării integrale a criteriilor de aderare.
Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la festivitatea de inaugurare a Complexului Olimpic "Sydney 2000" de la Izvorani | |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu