joi, mai 29, 2008

Istoria lecturii - De la papirus la textul electronic


Începând de joi 29 mai, ora 18,30, Fundaţia Calea Victoriei din Bucureşti organizează atelierul cu tema „Istoria lecturii – De la papirus la textul electronic”. Atelierul va fi condus de conf. dr. Alexandru Ofrim de la Universitatea din Bucureşti.
The image “http://agonia.ro/images/articles/1732736-feat.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
În cele cinci etape, organizatorii îşi propun parcurgerea istoriei lecturii, de la tabletele de argilă la papirus, de la rulou la codice, de la scrierea fără semne de punctuaţie la decupajul textual, de la lectura cu voce tare la lectura silenţioasă, de la manuscris la tipar, de la lectura intensivă, religioasă, a unui număr redus de cărţi la lectura extensivă, laicizată, de la lectura pe suport de hârtie la lectura electronică.

Tema generală este detaliată astfel, în cele cinci seminare:
1. Lectura în Antichitate: lectura ruloului de papirus: gesturi, postùri; scriptio continua – scrierea fără separarea cuvintelor; practici ale lecturii cu voce tare în antichitatea greco-romană; lectura publică; ocazii de lectură; lectura silenţioasă.
The image “http://www.telefonica.net/web2/elangeldelaweb/biblia.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://www.lib.umich.edu/pap/exhibits/images/papyrus_lg.jpg
2. Lectura în Evul Mediu: codexul – noua formă a cărţii; apariţia unor noi gesturi şi postùri de lectură; apariţia paginii; creştinismul şi adoptarea codexului; de la lectura cu voce tare la lectura silentioasă; Sf.Augustin şi lectura interiorizată; lectura scolastică; apariţia semnelor de punctuaţie; scene de lectură în arta medievală; biblioteca medievală; cum citeau călugarii?
http://www.sciencenews.org/view/download/id/30876
3. Lectura în secolele XI–XVII: naşterea cărţii umaniste; apariţia dispozitivelor de lectură; ilustraţia cărţii; învăţarea alfabetului şi a cititului; tiparul şi consecinţele lui pentru lectură.
Image:Biblia Pauperum Cpg438.jpgThe image “http://www.utexas.edu/features/archive/2002/graphics/gutenberg3.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
4. „Revoluţia lecturii: „furia de a citi”; de la lectura intensivă la lectura extensivă; individualizarea lecturii; practicile lecturii în secolele XVIIII–XX; lectura – „viciu nepedepsit”; discursul medical asupra lecturii; lectura feminină şi pericolele ei.
http://www.graphpaper.com/wp/wp-content/uploads/2006/04/quixote_dali.jpg
5. Iconografia lecturii: scene de lectură în pictură, fotografie, imagine publicitară; corp şi lectură; locuri şi spaţii ale lecturii. (Tudor Cristian)
The image “http://www.museoamparo.com/images/biblioteca%202.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://caraphillips.files.wordpress.com/2008/04/biblioteca-de-la-real-acade.jpg
http://www.luxmentis.com/blog/uploaded_images/Biblioteca_do_Palacio_Nacional_da_Ajuda_Lisboa_III_Lisbon_Portugal-794179.jpg
The image “http://www.cetr.net/UserFiles/Image/biblioteca.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.ctv.es/USERS/f.tormo/imagenes/biblioteca.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://thinkingshift.files.wordpress.com/2007/09/biblioteca-do-palacio-e-convento-de-mafra-i.jpg
The image “http://www.futureofthebook.org/blog/archives/BibliotecaVasconcelos.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

3 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Mi-as dori sa am si eu in biblioteca un rulou stravechi de papirus, pentru a incerca sa ma transpun in timpurile stravechi, demult apuse, sa le simt izul...
Ce progrese a facut transpunerea slovelor scrise peste milenii !
Urmatorul pas dupa suportul electronic care o mai fi ? Se intrezareste ceva ?
Minunate biblioteci ai ales spre delectare !

Anonim spunea...

Extraordinare imagini !Lia

Anonim spunea...

O mica biblioteca privata...
http://antiqbooks2000.blogspot.com/