vineri, mai 30, 2008

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, pe tema alegerilor locale


„Bună seara,

Pe data de 1 iunie, adică duminca aceasta, au loc alegerile locale. Previziunile unei participări scăzute m-au îndemnat să fac un apel către români, către cetăţeni. În această duminică românii, cetăţenii cu drept de vot, îşi vor alege primarii, primarii de comune, de oraşe, de municipii, consilierii locali, preşedinţii consiliilor judeţene, consilieri judeţeni. Viaţa de zi cu zi a comunităţilor, a fiecărui cetătean depinde în primul rând de cei aleşi în administraţia locală, de primari, de consilierii locali, de preşedintele consiliului judeţean şi de consilierii judeţeni, depinde de calitatea şcolilor, siguranţa cetăţeanului, dezvoltarea localităţii, transportul public, încălzirea, alimentarea cu apa, dezvoltarea sistemelor de canalizare, spaţiile verzi şi modernizarea străzilor, a drumurilor judeţene.

Aş spune, calitatea vieţii fiecăruia dintre români depinde de cei care vor fi aleşi duminică. De aceea, participarea la vot, implicarea în decizia asupra celor care ne vor conduce, a celor care vor răspunde de calitatea vieţii fiecăruia dintre români este esenţială. Nu putem să nu ne implicăm în decizie prin participarea la vot, iar pe de altă parte să ne manifestăm nemulţumirea. Fiecare român, fiecare cetăţean are posibilitatea să se implice în alegerea acelora pe care îi consideră a fi cei mai buni.

În noiembrie 2007 a avut loc un referendum prin care românii, cetăţenii cu drept de vot, au fost invitaţi să se pronunţe dacă doresc introducerea votului uninominal. Chiar dacă referendumul nu a fost validat, Parlamentul României a ţinut cont de voinţa celor patru milioane de cetăţeni români care au votat pentru introducerea votului uninominal. Iată că, astăzi, pentru prima dată, avem posibilitatea să alegem preşedinţii consiliilor judeţene în mod direct, prin vot liber, exprimat de cetăţeni şi nu în baza aranjamentelor dintre partide.

Aş vrea să fiu foarte bine înţeles. Nu este suficient să avem vot uninominal. Pentru a valorifica şansa votului uninominal este obligatoriu să ne şi exercităm dreptul de vot, altfel introducerea votului uninominal nu va duce la o îmbunătăţire a calităţii clasei politce. Românii au pentru prima oară posibilitatea să decidă cine va fi preşedinte al consiliului judeţean şi să nu mai fie o nominalizare dependentă de înţelegerile dintre partide. Prin participarea la vot duminică, românii vor pune capăt negocierilor între partide care de multe ori au fost condiţionate de avantaje.

Aş mai spune că, duminică, românii vor alege prima promoţie de primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene de după intrarea în Uniunea Europeană, altfel spus demnitari locali europeni. Este extrem de important ca decizia, care se va manifesta prin vot duminică, să fie una în favoarea celui mai bun. Oamenii care vor fi aleşi duminică sunt cei care vor gestiona, în total, în următorii patru ani, circa 20 de miliarde de euro, bani europeni destinaţi îmbunătăţirii situaţiei de mediu din localităţile de pe tot cuprinsul României, destinaţi modernizării drumurilor, destinaţi construcţiei de canalizări şi de reţele de apă curentă, altfel spus destinaţi îmbunătăţirii vieţii cetăţenilor.

De aceea, a participa duminică la vot pentru alegerea administraţiei locale nu este numai un drept, ci este şi o chestiune de responsabilitate a fiecăruia dintre noi. Pentru organizarea acestor alegeri se cheltuiesc cca. 70 de milioane de lei noi, o sumă enormă care este destinată să dea românilor posibilitatea să decidă cine vor fi primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene.

Românii se exprimă democratic doar în condiţia în care doresc să facă acest lucru, iar apelul meu către români este să participe la alegerile locale de duminică, 1 iunie. Ştiu că ziua de duminică este destinată şi ne-o luăm ca un moment de respiro după o săptămână de muncă grea. Fac un apel şi, în acelaşi timp, exprim o rugăminte către români - să aloce 15-20 de minute din ziua lor de duminică, 1 iunie, pentru a-şi alege viitorii conducători locali.

Le mulţumesc mult românilor şi îi rog să ţină cont că, de data aceasta, decizia asupra celor care îi vor conduce este a lor. Prin introducerea votului uninominal la Consiliul Judeţean românii au şi un drept major, dar şi o responsabilitate majoră. Vă mulţumesc mult. Eu voi fi la prima oră la vot duminică, 1 iunie.

Vă mulţumesc.”

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu, susţinută la Palatul Cotroceni

Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pana si acest apel prea slinoseniile lor(Biblio recunoaste ca am imbogatit vocabularul)finul lui Iliescu(mereu uit cum il cheama ,ba nu , Serban Nicolae), Sergiu Andon samd, a fost deformat si interpretat ca la securitate.
S>N. a zis ca nu trebuia dat in ultima zi a campaniei si daca-l dadea azi ar fi spus ca incalca legia linistii de doua zile. Niste nenorociti...
Cum sa le spun Bibliotecarule ca sa nu ranesc urechile tale sensibile si sufletul tau prea ingaduitor?

Bibliotecaru spunea...

Termenul de "domniile lor" este numai potrivit. :)
Oamenii au o caracteristică importantă, nu se schimbă în urma calificativelor, nu devin mai buni sau mai răi.
Am fost însă amuzant de termenul de nenorociţi, adică lipsiţi de noroc.
NENOROCÍT, -Ă, nenorociţi, -te, adj., s.m. şi f. 1. Adj., s.m. şi f. (Persoană) care se găseşte într-o situaţie vrednică de plâns, care este lipsită de noroc, de fericire, care are de îndurat un mare necaz, o mare suferinţă; (om) nefericit. 2. Adj. (Despre situaţii) Care inspiră milă, tristeţe; vrednic de plâns, dureros, trist, jalnic. ♦ (Despre starea, mediul în care se află cineva) Care denotă o situaţie foarte proastă, vrednică de plâns; p. ext. sărac, sărăcăcios. 3. Adj. Care aduce sau constituie o nenorocire (2); dezastruos, funest, nefast, tragic. 4. Adj., s.m. şi f. (Om) ticălos, de nimic. – V. nenoroci.
Apoi mi-a lăcrimat un ochi de mila domniilor lor.
Ce sens are apelativul, orice apelativ, toţi suntem oameni şi avem păcate omeneşti, toţi râdem, toţi plângem, toţi avem momente în care ne este foame şi sete, toţi vizităm acel loc în care merge singur şi împăratul. Diferenţa este că "unii are, alţii n-are"

Anonim spunea...

Exista si pamfletul si daca vei citi Celine vei vedea ce a adaugat el limbii franceze din acest punct de vedere pe urmele lui calcand apoi autorul de romane asa zis politiste San Antonio.