Bruxelles, 29 ianuarie
Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a atras atentia miercuri asupra situatiei disperate a multora dintre romanii care lucreaza in strainatate, ca sezonieri in agricultura, solicitand Comisiei Europene sa reglementeze cu claritate drepturile lucratorilor sezonieri. Ea a aratat ca, in foarte multe cazuri, acestia sunt victimele abuzurilor angajatorilor, nu sunt informati asupra conditiilor de munca si de viata, fiind expusi unor pericole majore la adresa propriei sanatati.
Doamna Sarbu a organizat, miercuri seara, la Parlamentul European, seminarul Precaritatea mainii de lucru sezoniere si agricultura industriala, eveniment prin care s-a dorit atragerea atentiei asupra situatiei lucratorilor sezonieri, statut pe care il au multi romani din Spania. In cadrul seminarului, s-au dezbatut solutiile optime pentru imbunatatirea statutului acestor lucratori, avand in vedere proiectul de directiva relevant, aflat in pregatire in prezent la Comisia Europeana.
Printre participanti s-a aflat si Tudorita-Viorica Mohan, care a descris propria experienta la culesul capsunilor in Spania, vorbindu-le invitatilor despre conditiile deosebit de grave cu care se confrunta lucratorii aflati in asemenea situatii. Doamna Mohan a relatat, printre altele, despre faptul ca multi dintre romani sunt nevoiti sa semneze contractele de munca in limba spaniola, fara a le intelege, sau ca tratarea capsunilor cu diferite substante chimice in concentratii mari are loc uneori chiar in prezenta muncitorilor, punandu-le in pericol sanatatea.
Romanii sunt prea des discriminati, supusi abuzurilor sau transformati in victime, desi cei mai multi dintre ei isi doresc sa castige o paine cinstita in Europa. In Huelva, pentru un salariu modest, isi risca sanatatea si poate chiar viata. Muncitorii romani trebuie protejati, iar acest lucru trebuie facut cu sprijinul legilor si ajutandu-i sa se informeze inainte de a parasi tara. Nu sunt o specialista in agricultura, dar imi pasa cand aflu cat de mult sufera compatrioti de-ai mei. Datoria mea, ca politician, este sa caut solutii clare pentru a pune capat abuzurilor, a declarat Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a PE (ENVI).
Oamenii care isi parasesc, fie si temporar, casele pentru a munci in alta parte nu o fac din dragoste de aventura, ci din nevoia de a asigura un trai mai bun celor de acasa. Criza economica din prezent, care se va adanci in viitorul apropiat, va face situatia lor si mai dificila. Noi trebuie sa intervenim pentru a le crea acestor muncitori un scut impotriva dificultatilor, format din legi cat mai bune si de institutii cat mai eficiente in a raspunde direct nevoilor lor, a continuat deputata europeana.
Cu acest prilej, Daciana Sarbu a lansat si o brosura cu sfaturi utile romanilor care pleaca in provincia spaniola Huelva ca muncitori sezonieri, realizata impreuna cu APDHA (Asociatia pentru Drepturile Omului din Andaluzia) si bazata pe legislatia spaniola a muncii. Broşura va fi distribuita gratuit la oficiile fortei de munca din tara, precum si prin intermediul site-ului www.dacianasarbu.ro si a blogului http://dacianasarbu.wordpress.com/. Initiativa sa a pornit de la sesizarea, in vara anului trecut, a cazului concret al romanilor din provincia Huelva, Spania, care lucreaza la culturile de capsuni folosind substante periculoase in concentratii mari.
La seminar au participat parlamentari europeni, reprezentanti ai Comisiei Europene, ai sindicatelor de profil din Spania si Franta (Confederation paysanne, SOC Andalucia, Amorces), ai altor asociatii, precum si lucratori sezonieri. In paralel, intre 26 si 29 ianuarie, a avut loc la PE si o expozitie de fotografii.
8 comentarii:
Pare-se ca e hotarata sa faca treaba.
Da. :)
În plus se apropie şi campania electorală. Sper să nu mai treacă la fel de şters şi de penibil ca acum doi ani cu emisiuni la Realitatea TV care se uitau dacă nu ştiu cine are pantofii făcuţi cu cremă.
Nu stiu cat va fi de penibila dar cu siguranta ca va fi stearsa data fiind situatia de moment a tarii. Mie mi-e groaza de procentul de prezenta la vot care va fi.
Nu rămâne decât să vă pregătiţi să schimbaţi viaţa politică.
Ar fi totusi mult mai usor daca am fi mai multi. Sau daca am gasi macar o metoda pentru a ne aduna.
Buna seara!
In primul rand multumesc mult pentru urarile de inceput. Ma bucur ca ti-am atras atentia si sper sa gasesti subiecte interesante in continuare.
Pe curand!
Ca român, eu vă mulţumesc.
Domnule Darius,
Nevoia de "mai mulţi" a inventat conceptul de partid. Ele există, trebuie numai ca politica care le generează şi le redirecţionează motricitatea să fie adaptată, real, nevoilor constructive şi mai puţin intereselor. Pentru acest deziderat simplu este nevoie de funcţionarea mecanismului iniţial, adică organizaţiile de bază să dicteze politica la vârf şi nu invers.
Trimiteți un comentariu