miercuri, ianuarie 07, 2009

E frig de îngheaţă gazul pe ţeavă şi se lichefiază diplomaţia


Aflăm de la MEDIAFAX că a-nceput de ieri să curgă doar un pic, acum a stat. Ruşi s-au mai răzbunat, dar stau grămadă peste stat.

Livrările de gaze ruseşti prin Isaccea au fost oprite
Livrările de gaze ruseşti prin Isaccea au fost oprite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Livrările de gaze ruseşti către România prin Isaccea au fost oprite în noaptea de luni spre marţi, dar decizia nu afectează consumatorii români, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Nu suntem foarte afectaţi de această măsură, dar vor trebui probabil luate o serie de măsuri de protecţie", a precizat Rusu, fără să ofere detalii.

Astfel, importurile de gaze din Rusia au scăzut la 73%.

Rusu a adăugat că România poate să asigure consumul de gaze din depozite, chiar în condiţia reducerii importurilor.

Potrivit directorului Transgaz, Dispecerul Naţional de Gaze a transmis luni unor consumatori industriali o notificare prin care le cerea să îşi diminueaze consumul de gaze, ca urmare a depăşirii cotelor alocate.

"Unii consumatori folosesc mai mult decât au dreptul prin cota alocată, iar Dispecerul le-a comunicat să îşi scadă consumul", a spus Rusu.

Întrebat care sunt companiile avute în vedere de această măsură, el a adăugat că ar putea fi vorba de centrale electrotermice.

Potrivit procedurilor, în situaţii de dezechilibre în sistemul de gaze, Transgaz poate solicita consumatorilor industriali de gaze, cum sunt producătorii de energie şi căldură sau combinatele chimice, să se încadreze în cantităţile contractate, întrucât o serie de companii depăşesc aceste valori.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Gazprom a sistat total marţi, la ora 03.00, furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2, unul din punctele prin care intră în România gazele din import.

România importă 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, din care 4,1 milioane metri cubi de gaze prin Isaccea şi 2,4 milioane metri cubi pe la Medieşul Aurit.

Capacitatea maximă din depozitare este de 26 milioane metri cubi pe zi, din care se livrează zilnic 19 milioane de metri cubi, şi mai există o rezervă de şapte milioane metri cubi pe zi în depozitele de înmagazinare.

Consumul de gaze în România este de 58,5 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane sunt din producţia internă, acoperite de la Romgaz, Petrom şi alte companii.

Ca urmare a sistării livrărilor prin Isaccea 2, transportatorul de gaze Transgaz Mediaş a efectuat o serie de manevre tehnice în Sistemul naţional de transport gaze, astfel încât să asigure cantităţile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de această măsură.

"Prin măsurile operative luate, s-a asigurat protecţia sistemului naţional de transport gaze naturale şi continuarea livrărilor de gaze către toţi consumatorii. În acest moment, prioritatea operatorilor din domeniu este asigurarea cu gaze a populaţiei în condiţii de siguranţă", se precizează în comunicatul Ministerului Economiei.

Sursele de furnizare a gazelor naturale în aceste condiţii sunt asigurate din producţia internă a Romgaz Mediaş, Petrom şi alţi mici producători, din depozitele de înmagazinare subterană, precum şi prin cantităţile preluate, în condiţii normale, prin punctul Medieşu Aurit.

Ministerul bulgar al Economiei şi Energiei a anunţat marţi că livrările de gaze ruseşti spre Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia au fost oprite în noaptea de luni spre marţi.

Această suspendare a livrărilor este provocată de conflictul privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc.

Rusia a suspendat complet tranzitul gazului destinat Europei prin Ucraina

Rusia a suspendat complet, miercuri, tranzitul gazului rusesc destinat Europei prin teritoriul ucrainean, a anunţat purtătorul de cuvânt al societăţii ucrainene de hidrocarburi Naftogaz.

Gazprom a suspendat, în noaptea de luni spre marţi, livrările de gaze naturale către Ucraina, măsură care a afectat aprovizionarea a numeroase ţări europene.

Comisia Europeană şi preşedinţia cehă a UE au apreciat că întreruperea furnizării către unele dintre statele membre UE este "cu totul inacceptabilă", iar livrările trebuie reluate "imediat".

http://blog.kievukraine.info/uploaded_images/3190-711335.jpg
(sursa: http://blog.kievukraine.inf)
http://www.offshore.no/admin/ewebeditpro2/upload/gazprom_ror_VLARGE.jpg
(sursa: http://www.offshore.no)
http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/41176000/jpg/_41176382_gas_ap.jpg
(sursa: http://newsimg.bbc.co.uk)
http://cdn3.wn.com/o25/ar/i/ef/67b74f24f57f7e.jpg
(sursa: http://cdn3.wn.com)

Vladimir Putin a discutat cu Traian Băsescu despre problema gazelor
Vladimir Putin a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre problema gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
(Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Premierul rus, Vladimir Putin, a avut marţi discuţii telefonice cu omologul său bulgar şi cu preşedintele României, Traian Băsescu, despre problemele legate de tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.

"Premierul bulgar şi preşedintele român m-au sunat", le-a transmis Putin lui Aleksei Miller, preşedintele Gazprom, şi şefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov.

"Sunt extrem de îngrijoraţi cu privire la eventimentele actuale", a adăugat premierul rus.

Compania rusă Gazprom a suspendat, în noaptea de luni spre marţi, livrările de gaze naturale către Ucraina, măsură care a afectat aprovizionarea a numeroase ţări europene, inclusiv România şi Bulgaria.


Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate
Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate, după ce furnizarea a fost întreruptă în jurul orei 09:00 şi la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare), iar conducerea Ministerului Economiei se va întâlni cu producătorii şi distribuitorii pentru a analiza situaţia.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a convocat pentru miercuri, la ora 10:00, un comandament de urgenţă la sediul instituţiei, la care vor participa reprezentanţii Petrom, Transgaz, Distrigaz şi reprezentanţi ai autorităţii de reglementare în domeniu, au declarat surse oficiale.

"Va fi asigurat combustibil alternativ, păcură şi cărbune, pentru funcţionarea centralelor termice", au mai declarat sursele citate.

(sursa stirilor: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: