vineri, ianuarie 30, 2009

Ruşinea de a nu avea cultură.


Va trebui să învăţ să trăiesc cu ruşinea că în “Ţara lui Bibliotecaru” Ministerul Culturii are un buget de 0,19% din PIB.

Ministerul Culturii are un buget de 0,19% din PIB pe 2009


Theodor Paleologu, ministrul Culturii (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) va avea un buget echivalent cu 0,19% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009, a declarat pentru MEDIAFAX consilierul pe comunicare al ministrului Culturii, Andrei Găitănaru.

Suma care ar urma să revină MCCPN pentru anul 2009 este de 274,93 de milioane de euro (1.247.966.802 lei), dintr-un PIB de 144,7 miliarde de euro.

Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern, urmând să fie din nou discutat, luni, cu partenerii sociali, pentru eventuale modificări, şi transmis la Parlament, a anunţat, joi, premierul Emil Boc.

El a amintit că bugetul este bazat pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 144,7 miliarde de euro.

Ministerul Culturii a avut aprobat la începutul anului trecut un buget de 829,9 milioane de lei, echivalentul a 0,24% din PIB.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

2 comentarii:

Anonim spunea...

E criza,cultura a cam disparut.E bine ca mai exista totusi,ca daca nu primea nimic,acest minister disparea.

Bibliotecaru spunea...

Acum câteva timp scriam despre o licitaţie în care se vinde un Pallady şi un Grigorescu, licitaţia parcă e poimâine. Oare ministerul culturii nu avea 100 mii euro să cumpere cele două tablouri şi să le pună într-un muzeu? Nu mă simt bine, ca român, să ştiu că un tablou din seria "Car cu boi" stă pe peretele cine ştie cui magnat care investeşte în artă pentru că nu mai merge tunul financiar atât de bine pe cât a mers până acum.