joi, ianuarie 01, 2009

Un nou început de an la Tulcea


La cumpăna dintre ani, pentru prima dată la Tulcea, Preasfinţia Sa Visarion va oficia noaptea, în Catedrala Episcopală, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi Molitfele Sf. Vasile cel Mare. În ziua de 1 ianuarie 2009, Preasfinţitul Episcop Visarion va săvârşi Sf. Liturghie arhierească în Catedrala Episcopală din Tulcea şi slujba de Te-Deum cu prilejul Anului Nou. După-amiază, va oferi la Reşedinţa Episcopală o recepţie oficială cu prilejul Noului An 2009.

Biroul de Presă al Episcopiei Tulcii


Ne reamintim, desigur, că Preasfinţia Sa Visarion trece prin prima renaştere a anului nou, domnia sa fiind întronizat anul trecut.

Primul episcop al Tulcei, Preasfintitul Visarion Baltat, a fost intronizat
(
Mitropolia Moldovei si Bucovinei - 2008-03-26)
Primul episcop al Tulcei, Preasfintitul Visarion Baltat, a fost intronizat ieri la Catedrala "Buna Vestire" din Tulcea. Ceremonia de intronizare a avut loc la sfarsitul slujbei Sfintei Liturghii unita cu slujba Vecerniei oficiata de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in fruntea unui sobor de 10 ierarhi, preoti si diaconi. Din soborul de ierarhi au facut parte: IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Nifon, arhiepiscopul si mitropolitul Targovistei si exarh patriarhal, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, IPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, PS Calinic, episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, PS Lucian, episcopul Caransebesului, PS Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Visarion, episcopul Tulcei, si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.

Primul episcop al Tulcei, Preasfintitul Visarion Baltat, a fost intronizat

Ceremonia de intronizare a debutat cu citirea gramatei patriarhale si mitropolitane de catre PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, gramata din care va prezentam un scurt fragment: "Am convocat sedinta Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in ziua de marti, 5 martie 2008, la resedinta patriarhala din Bucuresti, in vederea alegerii Chiriarhului noii Eparhii a Tulcei din cuprinsul Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. In urma votului exprimat, Sf. Sinod a ales in scaunul vacant al Episcopiei Tulcei pe PS Dr. Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, care s-a aratat vrednic de aceasta chemare, prin statornicia sa in dreapta credinta si imbratisarea vietii monahale in ctitoria Sf. Martir Constantin Voda Brancoveanu de la Manastirea Sambata de Sus - judetul Brasov, prin pregatirea teologica, prin vocatia sa pentru slujirea sfantului altar, prin ravna si daruirea cu care a slujit Biserica in cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, apoi in calitate de cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, unde in anul 2005 a obtinut titlul academic de Doctor in Teologie, iar de la 1 octombrie 1997 ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La sarbatoarea Bunei Vestiri, la Catedrala episcopala "Buna Vestire" din municipiul Tulcea, dupa randuielile traditionale bisericesti, noi, Daniel - Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, inmanam PS Dr. Visarion carja arhipastoreasca si il asezam in scaunul de episcop al Tulcei. Pe temeiul celor aratate mai sus, al sfintelor canoane si al prevederilor cuprinse in articolul 133 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane facem cunoscut tuturor aceasta gramata mitropolitana si dam alesului episcop, PS Dr. Visarion, imputernicirea canonica de pastorire ca episcop al de Dumnezeu pazitei Episcopii a Tulcei, cu toate orasele si satele care tin astazi si vor tine si in viitor de aceasta sfanta episcopie, drept marturie ca PS Sa, dobandind jurisdictia de episcop al Tulcei, are dreptul si puterea de a aseza, dupa randuielile Sfintei noastre Biserici si dupa legile tarii, citeti, cantareti, ipodiaconi, diaconi, preoti si protopopi la toate bisericile din episcopia PS Sale, iar stareti, starete, egumeni si egumene la manastiri si schituri si, de asemenea, de a randui toate cate i se cuvin ca ierarh spre folosul duhovnicesc al eparhiei pe care o pastoreste pe calea mantuirii".

Primul episcop al Tulcei, Preasfintitul Visarion Baltat, a fost intronizat

Gramata patriarhala si mitropolitana i-a fost inmanata PS Visarion, dupa care PF Parinte Patriarh Daniel i-a oferit acestuia insemnele de arhipastor al Episcopiei Tulcei: "In primul rand ii oferim mantia de arhipastor pentru pastorirea turmei cuvantatoare incredintata PS Voastre; apoi, Crucea si engolpionul ca semne ale pastoririi arhieresti; apoi, carja aceasta ca sa pastoriti turma cea cuvantatoare a lui Hristos incredintata PS Voastre si celor ascultatori sa le fie toiag de reazem si intarire, iar pentru cei neascultatori si nestatornici sa fie toiag de desteptare, de certare si de calauzire".

Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a adresat un mesaj cu prilejul intronizarii PS Visarion, mesaj care a fost prezentat de catre Adrian Lemeni, consilier personal al premierului: "Este o bucurie sa salutam evenimentul deosebit din viata nou infiintatei Episcopii a Tulcei, si anume instalarea PS Visarion, ales la 5 martie 2008 de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Numirea PS Voastre ca episcop titular al Tulcei reprezinta o sansa pentru intensificarea misiunii pastorale, sociale si culturale a Bisericii pe aceste plaiuri dobrogene. Suntem convinsi ca va veti asuma aceasta noua misiune, cu responsabilitatea adecvata a slujirii la care ati fost chemat. Va asigur si la acest moment festiv ca Guvernul Romaniei va sprijini initiativele si programele Bisericii in folosul comunitatilor. Folosim acest prilej pentru a va transmite sincere felicitari, dorindu-va mult spor si numeroase realizari in slujirea la care ati fost chemat".

Primul episcop al Tulcei, Preasfintitul Visarion Baltat, a fost intronizat

Dupa acest mesaj, PS Visarion, episcopul Tulcei, a dat citire cuvantului de intronizare din care, de asemenea, va prezentam un scurt fragment: "Tulcea traieste astazi un moment de aleasa bucurie. Prin votul Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane am fost ales in scaunul de episcop al Tulcei, loc incarcat de istorie sfanta, de jertfe mucenicesti si de nenumarate marturii ale trecutului. Venim astazi aici, din Sibiul lui Andrei Saguna, din Rasinarii lui Octavian Goga si a filosofului Emil Cioran, din Marginimea Sibiului, loc incarcat de spiritualitate si de istorie care a dat atatia sfinti si aparatori mucenici ai legii strabune, ca sa ne rugam si sa lucram impreuna cu credinciosii si preotii din judetul Tulcea, sa fim cu totii o Biserica rugatoare, o Biserica slujitoare. Venim astazi aici sa cautam ca sa reinnodam firul istoric al episcopilor ortodocsi care din vremuri apostolice au pastorit aceasta parte a tarii noastre. Venim astazi aici ca sa dam marturie despre vrednicia inaintasilor nostri, care au luptat pentru apararea dreptei credinte. Venim astazi aici ca sa ascultam glasul pietrelor care ne vorbesc despre viata bisericeasca, culturala si misionara. Venim sa ne inchim sfintelor locuri batatorite de suferintele, de nevointele si de rugaciunile martirilor si a vrednicilor nostri inaintasi".

Ceremonia de intronizare a continuat cu un cuvant adresat de catre PF Parinte Patriarh Daniel, care i-a multumit IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru modul in care s-a preocupat de organizarea Episcopiei Tulcei, precum si pentru modul in care s-a ocupat de organizarea evenimentelor prilejuite de intronizarea PS Visarion: "IPS Arhiepiscop Teodosie al Tomisului a primit incredintarea de la PF Parinte Patriarh Teoctist sa se ocupe de organizarea acestei noi eparhii, si pana in momentul de fata s-a ingrijit cu multa jertfelnicie, cu multa intelepciune atat pentru organizarea eparhiei, cat si pentru organizarea festivitatilor lucrarilor sfinte de intronizare a noului arhipastor al Episcopiei Tulcei. Am vazut peste tot multa grija si multa dragoste parinteasca fata de cler si credinciosi, si frateasca fata de noul episcop al Tulcei. Va multumim IPS Voastra si am incredintarea ca veti fi buni vecini, ca veti lucra impreuna pentru aceasta parte binecuvantata a Romaniei, de unde incepe Uniunea Europeana si de unde vine lumina din lumina sfintilor martiri, care au marturisit impreuna cu Sf. Ap. Andrei credinta apostolica in Mantuitorul Iisus Hristos".

La finalul ceremoniei de intronizare, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a multumit PF Parinte Patriarh Daniel, precum si celorlalti ierarhi prezenti astazi la Tulcea, pentru participarea la ceremonia de intronizare a PS Visarion in demnitatea de episcop al Tulcei: "PF Voastra, va multumim pentru acest moment atat de frumos si pentru dragostea parinteasca cu care ati venit aici, la Tulcea. Sunteti la prima intronizare de ierarh ca Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. A vrut Dumnezeu sa incepeti de la inceputurile crestinismului in tara noastra, de la inceputurile marturisilor crestine a martirilor. Nu este decat providentiala ziua Maicii Domnului de intronizare astazi, pentru ca sfintii sunt sub ocrotirea Maicii Domnului, precum si noi crestinii care cautam sfintenia". (sursa: http://www.crestinortodox.ro)

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ ÎN PENITENCIARUL TULCEA

Persoanele private de libertate din Penitenciarul Tulcea i-au parte în această perioadă la mai multe activităţi menite să readucă în prim plan sărbătorile de iarnă.
Direcţia de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din penitenciar iniţiază şi derulează în parteneriat cu diverşi colaboratori externi, activităţi specifice Crăciunului şi Anului Nou.
Astfel, în perioada 14-16 decembrie, incinta Penitenciarului Tulcea a fost împodobită cu pomi de iarnă, Moş Crăciun şi alte elemente decorative specifice.
În ziua de duminică, cei 40 de tineri şi minori privaţi de libertate aflaţi în penitenciar au primit în vizită reprezentanţii Fundaţiei Stânca Veacurilor din Constanţa. Timp de o oră, tinerii din detenţie cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani împreună cu minorii au avut ocazia să asculte un concert de colinde interpretat de corul de voluntari ai fundaţiei, coordonat de dirijorul Eugen Colu.
La încheierea reprezentaţiei au fost distribuite 40 de pungi de Crăciun cu dulciuri, fructe, răcoritoare şi alte obiecte de uz personal.
Miercuri, 17 decembrie a.c., Penitenciarul Tulcea a primit vizita Preasfinţitului Visarion - Episcopul Tulcii împreună cu Preacucernicul Părinte Protoiereu Ispas Romeo Gabriel, însoţiţi de un sobor de preoţi şi corul Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Casian" Tulcea.
Cu această ocazie aproximativ 200 de persoane din regimul semideschis de executare a pedepselor private de libertate la care s-au adăugat şi cei din categoria tinerilor au participat la oficierea unei slujbe religioase şi la concertul de colinde susţinut de către elevii Seminarului Teologic.
În cadrul aceleiaşi acţiuni un cor format din 20 de deţinuţi au interpretat câteva colinde tradiţionale sub îndrumarea preotului capelan din penitenciar Nicu Partebună.
La finalul acţiunii, în timp ce Preasfinţia Sa Visarion a împărţit mulţimii adunate calendare cu mesajul Naşterii Mântuitorului, acesta a transmis şi cele mai calde încurajări fiecărui deţinut în parte. De asemenea din partea Episcopiei Tulcii s-au distribuit fructe celor prezenţi.
Tot în după amiaza zilei de miercuri, cele 11 femei private de libertate din penitenciar au primit vizita reprezentanţilor Fundaţiei Stânca Veacurilor din Constanţa. Deţinutele au participat la un program de colinde, iar la încheiere au primit cadourile mult aşteptate de sărbători: fructe, dulciuri şi alte obiecte de uz personal.
"Acţiunile derulate până la această dată au fost posibile datorită bunelor relaţii pe care le avem cu partenerii noştri, colaboratori faţă de care suntem recunoscători pentru faptul că an de an ne vizitează şi aduc bucurie celor privaţi de libertate. Avem în custodia noastră persoane care nu au fost vizitate niciodată sau care de mai mulţi ani de zile nu au mai primit vizita nici unei persoane de afară. Putem anticipa bucuria pe care aceştia o trăiesc o dată cu apropierea Sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, dar mai ales ştim că această bucurie este resimţită datorită bunăvoinţei unor străini care în această perioadă devin adevăraţi samariteni milostivi", a declarat d-l Comisar Ion Feodorof Directorul Penitenciarului Tulcea. (sursa: http://www.acum.com.ro)

Niciun comentariu: