duminică, mai 04, 2008

Cum anume pot ajunge banii la biblioteci


De multe ori am tot bâzâit pe diferite bloguri politice cu ideea că investiţia în cultură este o investiţie în viitor pe termen lung. Recunosc că nu simt să fi schimbat ceva în acest domeniu. Lumea nu prea mai merge la bibliotecă când are la îndemână internetul. De aici ideea că bibliotecile sunt ceva desuet. Ceea ce face interesant totul într-o bibliotecă este păstrarea documentelor reale, suportul de hârtie, plăcerea de a citi cerneala aşternută pe celuloză şi nu pixeli pe un ecran, dar chiar şi bibliotecarul, păzitorul cunoaşterii, care te poate îndrum într-o direcţie sau alta. Iată însă că am găsit o informaţie interesantă (semnalată de un cititor al blogului), în Informaţia zilei din Satu Mare (http://www.informatia-zilei.ro).

Satmarenii nu accepta sa ramana fara Biblioteca Judeteneana
* Ieri, zeci de oameni de cultura, elevi, studenti si satmareni de buna credinta au facut un lant viu in jurul bibliotecii
Actiunile de protest ale angajatilor Bibliotecii Judetene Satu Mare pentru inchiderea in urma cu un an a doua sectii au culminat ieri cu iesirea in strada si formarea unui lant viu in jurul bibliotecii de catre bibliotecarii imbracati, in mod sugestiv, in haine de doliu.

Incepand de luni bibliotecarii au purtat banderole albe si au distribuit manifeste, aducand la cunostinta opiniei publice gravele consecinte provocate de inchiderea celor doua spatii. Deasupra intrarii in Sala de lectura au arborat bannerul cu mesajul "S.O.S. Biblioteca Judeteana", iar in geamurile sectiilor de imprumut pentru adulti si pentru copii au afisat slogane.
The image “http://www.informatia-zilei.ro/fisiere/even140308a.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
O ora in strada

Ieri intreg colectivul bibliotecii, inclusiv personalul administrativ, a intrerupt activitatea timp de o ora, stand in strada. Au fost asezate langa cladire si lumanari, care insa nu au fost aprinse din cauza vantului.
Au venit pentru a sustine miscarea de protest bibliotecari de la bibliotecile comunale din judet si de la bibliotecile municipale din Carei si Tasnad. S-au solidarizat totodata si bibliotecari de la bibliotecile scolare, trimitand mesaje de sustinere si unii participand efectiv, ca si cetateni care au scris mesaje pe cele doua coloane de la intrare, majoritatea fiind de parere ca biblioteca isi are rolul ei in comunitatea orasului.
La manifestarea de ieri au fost prezente personalitati din conducerea administrativa a judetului si orasului: Gheorghe Ciocan - presedintele Consiliului Judetean, Iuliu Ilyes - primarul orasului, George Vulturescu - director la Directia pentru Cultura, alte personalitati din domeniul culturii, directorul Bibliotecii Judetene din Baia Mare, elevi de la Colegiul "Mihai Eminescu".
Ion Vadan, cunoscut scriitor satmarean si director al Editurii Dacia, a facut un gest simbolic. El a asezat 100 de volume editate de Dacia pe bancile din parcul din Centrul Vechi - o mica sala de lectura - protestand astfel in modul sau.

3 locatii posibile pentru biblioteca

Voicu D. Rusu, directorul Bibliotecii Judetene, a vorbit multimii de pe treptele din fata intrarii blocate exact in urma cu un an: "Si inainte de a fi inchise sectiile lucram intr-un spatiu degradat si fizic, si moral. Vrem sa atragem atentia ca existam si ca meritam mai multa atentie din partea acestui judet si municipiu. Ma bucur pentru promisiunile care ni s-au facut din partea Consiliului Judetean. Speram ca actiunea noastra va avea ecoul pe care ni l-am propus."
George Vulturescu a pus accent pe factorii care au facut sa se ajunga pana aici: "Au fost presedinti de Consiliu Judetean care au lasat lucrurile si s-a ajuns pana aici. Cea mai mare ocazie in gasirea unei solutii pentru un sediu s-a scapat anul trecut. Primul-ministru Tariceanu, venit la Satu Mare, a spus ca se poate construi o biblioteca la Satu Mare, afirmatie la care Ovidiu Silaghi, ministru in guvernul actual, era de fata. Cu toate acestea, dupa 3 saptamani Ovidiu Silaghi a dat o dezmintire in presa cum ca nu se poate acest lucru. Sa pierdem cea mai mare ocazie cand avem un ministru in Guvern mi se pare un lucru deplorabil. Nici parlamentarii nostri nu au ridicat la nivel national problema.
In acest moment mingea e in mana presedintelui Consiliului Judetean si a primarului. Le-am aratat vreo 3 locatii posibile. Vedem ca aceste doua persoane nu fug, sunt prezente aici. Facem apel si la altii care pot debloca situatia sa faca ceva, pentru ca altfel vom ramane de rusine, sa nu avem un sediu pentru biblioteca."

“Mihai Eminescu” si LADO se alatura protestului

Protestului de ieri i se alatura si colectivul de profesori ai Colegiului "Mihai Eminescu", care ne-a remis un material.
"Blocarea activitatii acestei institutii esentiale pentru sustinerea si promovarea culturii in randul categoriilor largi de cititori reprezinta un abuz, un atentat la dreptul constitutional de informare si documentare. Integrarea Romaniei in UE presupune asigurarea diversificarii surselor de informare, accesibile tuturor, si valorificarea patrimoniului cultural tezaurizat de aceasta institutie. Limitarea acesului elevilor si a profesorilor la fondul de carte impieteaza buna desfasurare a activitatilor curente si de performanta", se arata in acest text.
Si LADO Satu Mare sprijina initiativa de ieri: "Consideram ca blocarea accesului cititorilor la Sala de lectura a Bibliotecii este un gest ce semnifica ignorarea cu buna stiinta a dreptului la informare si educatie a cetatenilor din orasul nostru, a tinerilor care apeleaza in mod frecvent la serviciile bibliotecii. Daca ne preocupa tinuta intelectuala a orasului nostru, sa nu acceptam o asemenea situatie! Biblioteca este un bun public pe care comunitatea trebuie sa-l protejeze si sa-i asigure permanenta!"
Cristina Bursuc

Am mers, cum era firesc, pe site-ul primăriei din Satu Mare. Am aflat câteva amănunte despre clădirea bibliotecii.
Locaţia Str. Decebal nr.2
Director Voicu D.Rusu
tel. 040 261 715860 sectia de prelucrare
fax. 040 261 711199 centrala
www.bibliotecasatumare.ro

Ghidul cititorului


Clădirea bibliotecii judeţene este construită în stil neoclasic şi datează din secolul trecut.
Tradiţia cărţii pentru public şi a lecturii organizate este veche în Satu Mare. Petru Bran fondează la 1862-1869 ,,Societatea de lectură”.
Biblioteca, spune el, este pentru tinerii iubitori de carte ceea ce este câmpia pentru albine. Ioane Marcu (1871 – 1887), Dariu Pop (1887 – 1963) fac cercuri de lectură la şcoli. Se cunoaşte un ,,cerc de lectură al micilor meseriaşi” (1892). În perioada interbelică funcţiona o bibliotecă la ,,Casa albă”.
Biblioteca actuală s-a înfiinţat la 1 februarie 1951 şi se numea Biblioteca Raională Satu Mare cu sediul pe str. Horea nr.7. Din 1974 se va transforma în Bibliotecă Judeţeană cu sediul pe str. Decebal nr. 2
În această perioadă colecţiile bibliotecii au evoluat de la 3421 volume la sfârşitul anului 1951, la 320.000 volume la sfârşitul anului 1997.
Acest număr cuprinde atât colecţiile curente, cât şi colecţiile speciale bibliofile de peste 70.000 volume, din care cinci incunabule (Aristophan – Comoediae,Veneţia, 1498, Hesiod – Theogonia, Veneţia, 1495; Cicero – Comentarii ad questionem Tusculanum, Veneţia, 1499; Cicero – De officiis, Veneţia, 1500), 1673 tipîrituri din sec. XVIII, 430 manuscrise, peste 200 periodice româneşti şi străine începând cu sec. XIX.)
Există aici un bogat fond de carte maghiară (din fondurile Liceului reformat Satu Mare, Liceul piarist din Carei, a bibliotecii Emerich Teleki din Satulung), carte franceză şi germană. (http://www.satu-mare.ro/cultura/bibliotecajud.html)

Dar asta nu e tot, căutând amănunte am aflat şi de altele.
Biblioteca Metropolitana din Bucuresti ar putea ramane doar virtuala
In fosta Comenduire Germana din vremea razboiului, o casa cocheta din apropierea Pietei Amzei – acum revendicata –, municipalitatea a investit un milion de euro ca s-o transforme in Biblioteca Metropolitana "Mihail Sadoveanu". Biblioteca "Mihail Sadoveanu" are un nou nume si o cladire proaspat renovata si consolidata, sali de lectura noi si un fond de carte de 200.000 de exemplare. Recent, biblioteca a primit cinci miliarde de lei de la primarie ca sa stocheze virtual 500.000 de pagini de carte, in cadrul proiectului "Biblioteca virtuala". Deocamdata, la www.bmms.ro se pot citi doar 5.000 de pagini, iar cand va fi gata, pe internet nu vor fi accesibile gratuit decat operele scriitorilor care au fost publicati in urma cu 74 de ani. Daca cladirea va fi castigata in instanta vom ramane, asadar, macar cu "Biblioteca virtuala" – informeaza “Evenimentul Zilei” (21 septembrie). (www.stirilocale.ro)

şi încă:

Rădăuţi: Un om de afaceri revendică un spaţiu din Biblioteca Municipală
de Mălina ANIŢOAEI, |07.03.2008|

Procesul intentat de afaceristul Arcadie Plămadă Primăriei Rădăuţi prin care revendică spaţiul în care funcţionează actualmente Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La termenul din data de 4 martie, Primăria a fost reprezentată prin secretarul municipiului, Haralambie Herghiligiu, iar cealaltă parte nu s-a prezentat, ci a depus un document prin care a solicitat amânarea, deoarece nu a avut suficient timp să studieze probele depuse de municipalitate la dosar.

Instanţa a decis ca următorul termen să fie pe 17 iunie, ne-a informat Mirela Rusu, purtător de cuvânt la Primăria Rădăuţi.

Obiectul acţiunii de revendicare îl constituie spaţiul din Piaţa Unirii, la parter, unde a funcţionat o unitate comercială alimentară şi unde în prezent funcţionează Banca Românească, precum şi suprafaţa de la etaj, ocupată de Bibliotecă (Secţia de Împrumut pentru Adulţi). Arcadie Plămadă susţine că aceste suprafeţe ar aparţine SC Obcina SA, societate rezultată din fosta ICSM, nerecunoscând un schimb de spaţii de acum peste 20 de ani care s-a efectuat între Consiliul Popular şi ICSM Rădăuţi.

Mirela Rusu ne-a prezentat firul evenimentelor.

În 1987, oraşul Rădăuţi transferă mijlocul fix din strada Ştefan cel Mare 10 (unde funcţiona Biblioteca orăşenească, actualmente restaurant Celebrity) la ICSM Rădăuţi (Decizia 23/26.02. 1987).

Prin adresa Consiliului Popular Rădăuţi nr. 622/87 se solicită transmiterea din administrarea ICSM în admi-nistrarea Bibliotecii a imobilului din Piaţa Republicii (actualmente Piaţa Unirii) nr. 67. Primăria primeşte de la ICSM clădirea fostului magazin „Modern” pentru amenajarea Bibliotecii (proces-verbal de predare nr. 9977/1987).

Prin ordinul de transfer nr. 140 din 01.02.1990, Agenţia BTT Suceava solicită transferul acestei clădiri cu 8 camere, din Ştefan cel Mare nr. 10, de la ICSM Rădăuţi la BTT, iar BTT o vinde ulterior.

Secretarul municipiului Rădăuţi afirmă că „dl Plămadă face abstracţie de actele de după 1987, prezentând doar cele în care ICSM, devenită Obcina, avea în inventar spa-ţiul corespunzător Magazinului Modern, unde, în prezent, la etaj, funcţionează secţia de adulţi a Bibliotecii, iar la parter, un magazin alimentar. De ce nu mai apare clădirea din Ştefan cel Mare nr. 10 la ICSM, devenită Obcina SA?”

În precizările formulate de Primărie la dosar se mai semnalează următoarele: în acţiunea sa, Arcadie Plămadă revendică imobilul Bibliotecii şi al fostei alimentare, indicând ca adresă Piaţa Unirii nr. 62, la acea adresă aflându-se un imobil al Comunităţii Evreieşti. Spaţiul fostei alimentare nu a fost niciodată deţinut de Primărie. Pentru spaţiul de 320 mp din fosta Piaţa Republicii, în 1987 ICSM a primit un spaţiu de 614 mp pe strada Ştefan cel Mare, iar suprafaţa revendicată, în care funcţionează în prezent Biblioteca Municipală, este de circa 1000 mp. Schimbul de spaţii este recunoscut în scris de foştii directori ai ICSM şi de consilierii juridici de atunci.

În inventarul de constituire a SC Obcina nu apare acest activ (spaţiul de la Bibliotecă) şi nu s-a plătit niciodată impozit pentru el la bugetul local.

Imobilul Bibliotecii face parte din domeniul public, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 82/1999 şi Hotărârea de Guvern nr. 1357/2001 privind atestarea domeniului public al municipiului Rădăuţi.

„Cu toate acestea, de circa 4 ani, Primăria municipiului Rădăuţi se luptă prin instanţe pentru a păstra Biblioteca oraşului, hotărârile judecătoreşti fiind când în favoarea Primăriei, când în cea a lui Plă-madă”, a subliniat Mirela Rusu. (www.crainou.ro)

şi încă:
Scoala Populara de Arta revendicata

Imobilul in care functioneaza Scoala Populara de Arte din Focsani este revendicat de fostul proprietar. Din 1986 cand a fost preluata, cladirea a necesitat investitii de cateva miliarde de lei pentru a deveni functionala. S-a investit mult si intr-o biblioteca de arta. „Cu siguranta nu exista nicio institutie care sa detina un astfel de fond de carte de arta“, spune directorul scolii Liviu Nedelcu. Banii, destul de putini, nu-i permit sa mai faca si alte investitii mai ales ca intr-o buna zi actualul sediu va trebui eliberat. Dosarul privind retrocedarea acestui imobil inca nu a fost luat in discutie de membrii comisiei la legea 10. (http://www.event365.ro)

De găsit am mai găsit eu zeci de cazuri, dar deja se strânge prea multă informaţie. Am dat însă peste ceva extraordinar, un proces-verbal de şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Am să dau aici un fragment, recomand însă citire cu atenţie a întregului proces-verbal, este edificator pentru cum se întâmplă lucrurile în România.

Spitalul de aici are în continuare procese cu un “amic” de-al nostru care vrea să pună mâna pe o bucată de teren de acolo. Nu este domnul Ilieşi, este un intermediar. Noi i-am dat răspunsul că nu putem ceda terenul şi că nu suntem dispuşi ca tot ce este acolo să rămână în aer pentru că cineva şi-a adus aminte că a avut acolo teren. Punctul nostru de vedere este următorul: noi nu credem că o construcţie de o asemenea anvergură s-a făcut fără aprobări la nivel de anii '70. Sigur Minsiterul Sănătăţii de atunci a încheiat documentaţia necesară. Deci, le-am spus că nu retrocedăm nimic.
*
Apropo de retrocedări, am pierdut definitiv Biblioteca Judeţeană. Noi avem dreptul de primi-cumpărători. Deocamdată nu se pune problema evacuării spaţiului. Gândim şi acest aspect şi atât Comisia pentru cultură, cât şi Comisia de buget-finanţe, va fi consultată. În aceste condiţii – pentru că tot a fost domnul primar aici – noi va trebui, în cooperare cu municipiul, să gândim viitorul Bibliotecii Judeţene care este de fapt municipală. Şi nu văd de ce noi la bugetul nostru modest ar trebui să ne înhămăm, să ne asumăm obligaţia de a susţine o unitate de cultură care deserveşte populaţia municipiului.
Deci, Biblioteca Judeţeană este revendicată şi câştigată definitiv în instanţă. Suntem în situaţia Bran-ului.

Dacă mai doreşte cineva să intervină. Dacă nu, eu vă mulţumesc pentru prezenţă.

Pentru întrgul proces-verbal:
http://www.cjbn.ro/stenograme%20sedinte/CONS.%2012%20ianuarie%202007.doc

Un comentariu:

movvom spunea...

Întrucât mă număr printre „beneficiarii“ de facto ai retrocedării de la Satu Mare, pentru a nu fi bănuit de parti(d) pris, nu am decât a vă mulţumi şi felicita pentru promptitudine şi documentare.
Să ne e-revedem sănătoşi!