luni, mai 12, 2008

Guvernul României...



Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2008
Institutul National de Statistica - 12.05.2008 Nr. 96 din 12 mai 2008
Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna aprilie 2008 faţă de luna anterioară este de 100,52%.
Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (mai 2007 - aprilie 2008) faţă de precedentele 12 luni (mai 2006 - aprilie 2007) determinată pe baza IPC este 6,3%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 6,4%.
În luna aprilie faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,5%, iar tarifele serviciilor au înregistrat o scădere de -0,4%.

Textul documentului


Declaraţiile primului ministru Călin Popescu – Tăriceanu la finalul reuniunii de lucru pe tema românilor din Italia

Astăzi am convocat o întâlnire de lucru operativă la care au participat reprezentanţii Ministerului de Externe, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii, Ministerului de Interne precum şi şeful Departamentului de Afaceri Europene.
Această reuniune a avut ca tematică situaţia românilor din Italia, şi aceasta din perspectiva declaraţiilor care abundă în ultima vreme din partea unor oameni politici italieni, pe de altă parte, modul în cere aceste lucruri, acţiunile infracţionale sunt reflectate în presa italiană şi nu în ultimul rând, preocuparea pe care în calitate de prim ministru o am faţă de cetăţenii români care muncesc corect şi cinstit în Italia, faţă de imaginea României care este grav afectată de această situaţie.
Nu vă ascund că sunt foarte preocupat de declaraţiile unora dintre membrii noului guvern italian. Este şi motivul pentru care în urmă cu o săptămână am avut o discuţie telefonică cu Silvio Berlusconi, o discuţie care a avut drept menire să găsească o modalitate de contact bilaterală eficientă în care să abordăm această situaţie şi să găsim soluţii.
Un prim lucru pe care l-am convenit este intenţia guvernului român de a iniţia un dialog cu autorităţile italiene pe acest subiect, şi pot să vă spun că i-am cerut ministrului de Interne Cristian David, ca în următoarele zile, deci în această săptămână, să facă o deplasare de urgenţă la Roma pentru a discuta despre iniţiativele care se pregătesc la nivelul guvernului italian cât şi a le aduce la cunoştinţă ceea ce noi autorităţile române considerăm că trebuie făcut.
Vom propune autorităţilor italiene trimiterea de urgenţă în Italia a unei inter-forţe din care vor face parte reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Procuraturii din România, care să sprijine autorităţile italiene în eforturile de combatere a criminalităţii.
Trebuie subliniat că din păcate, datorită alegerilor care au avut loc în Italia, perioadei pre-electorale şi electorale, dar din păcate şi după alegeri, şi acest lucru nu-i găsesc nici scuză nici justificare, au existat declaraţii în valuri care au dat impresia şi s-a instalat această percepţie privind o situaţie critică în ceea ce îi priveşte pe românii din Italia.
Credem că în momentul de faţă alimentarea unor atitudini xenofobe poate să afecteze relaţia bilaterală dintre Italia şi România şi acest lucru nu este în interesul nimănui.
Avem mult prea multe interese comune, ca să le punem în pericol din cauza unor astfel de acţiuni şi îmi doresc să constat chibzuinţa Consiliului de Miniştri al Italiei în modul în care abordează această problemă.
Există un interes în ambele sensuri, un interes bilateral pentru a rezolva pozitiv această situaţie, şi a autorităţilor române dar şi a autorităţilor italiene.
Trebuie să aveţi în vedere că în momentul de faţă avem o comunitate extrem de numeroasă în Italia, de români care muncesc cinstit şi care sunt bine apreciaţi, care contribuie cu peste 1% la realizarea Produsului Intern Brut al Italiei în diferite sectoare: industrial, servicii, comerţ, asistenţă socială s.a.
Există peste 23.000 de întreprinderi cu capital italian care funcţionează în România. Pe de-o parte noi avem un interes de a apăra şi proteja românii din Italia, dar care în acelaşi timp au o contribuţie importantă economică şi socială în Italia, şi acesta este şi în interesul italienilor, a autorităţilor, a mediului de afaceri, există pe de altă parte această numeroasă prezenţă de întreprinzători italieni în România şi sigur că nu vreau ca la o astfel de acţiune, la o astfel de atitudine xenofobă în Italia să apară reacţii nedorite în România. Ar fi extrem de regretabil. De aceea trebuie să facem ceva împreună.
Săptămâna trecută am participat la o reuniune cu reprezentanţii Confindustria, care au venit la Adunarea Generală a Întreprinzătorilor Italieni din România şi am avut încă o dată confirmarea acestui interes bilateral pentru o relaţie bună, pentru a continua să dezvoltăm această relaţie.
În calitate de prim-ministru eu am interesul de apăra drepturile şi interesele cetăţenilor români din Italia. Nu vreau ca românii cinstiţi care muncesc acolo şi care fac un efort deosebit şi care au de întreţinut familii în ţară să sufere din cauza acţiunii unor puţini oameni care sunt certaţi cu legea şi care sunt în reţeaua de crimă organizată şi de infracţionalitate. Este prin urmare prioritar pentru autorităţile române, dar evident şi pentru cele italiene să se implice cât mai mult în aceste acţiuni.
Doresc să subliniez că această situaţie este datorată slabei reacţii a forţelor de ordine şi autorităţilor care ar fi trebuit să nu lase constituirea unor tabere care sunt fermentul de infracţionalitate în jurul Romei sau în alte oraşe din Italia şi că ar fi trebuit o intervenţie clară, fermă pentru a nu permite ca o astfel de situaţie să se creeze. După cum vedeţi sunt ţări în Europa unde există cetăţenii români şi astfel de situaţii nu au apărut. Putem să ne punem întrebarea de ce nu a apărut în Germania o astfel de situaţie, de ce nu a apărut în Franţa şi răspunsul este clar, autorităţile au intervenit imediat şi nu au trecut mai degrabă, cum s-a întâmplat în trecutul relativ apropiat la declaraţii politice care să alimenteze acest subiect.
Ştiţi foarte bine că nu odată am vorbit şi am cerut autorităţilor italiene să nu recurgă la un discurs politic şi să alimenteze cu declaraţii politice un astfel de subiect, cum este fostul primar al Romei care s-a distins făcându-şi o platformă electorală şi aşa mai departe.
Sunt cele câteva lucruri pe care doream să vi le comunic ca urmare a întâlnirii de astăzi, noi suntem decişi să propunem câteva măsuri ferme, prin urmare ministrul David care v-a merge la Roma va indica autorităţilor ce suntem noi dispuşi să facem, avem nu numai o disponibilitate, vrem să le cerem să ne permită să acţionăm cot la cot cu ei. Vrem ca echipa de poliţişti români să fie integrată, să poată să lucreze pe teren şi acest lucru îl spun foarte clar mi se pare extrem de important ca români care astăzi sunt în Italia, care au început să se ferească să vorbească româneşte pe stradă, să se simtă din nou cu adevărat cetăţenii europeni. Vrem să se înţeleagă foarte bine şi aceasta este un mesaj pe care vreau să îl transmit tuturor, dreptul la liberă circulaţie în Europa este unul din pilonii fundamentali ai proiectului şi construcţiei europene.
Nu putem să fim de acord cu încălcarea drepturilor la liberă circulaţie. Trebuie să înţelegem că e nevoie de o reacţie promptă, fermă, nu de restrângerea unor drepturi fundamentale care sunt valorile pe care s-a construit proiectul european.
Avem o dorinţa comună de a rezolva această problemă, spuneam că este un interes absolut bilateral. N-aş putea spune că este interesul nostru mai mare decât interesul autorităţilor italiene. Vreau să lucrăm pe un plan de măsuri care să şi fie transpus ulterior în practică, ceea ce convenim să se şi realizeze.
Situaţia nu este deloc plăcută. Am avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu reprezentanţii Confindustria care mi-au spus, într-adevăr că percepţia în legătură cu românii este foarte proastă şi aceasta nu din cauza a 99 la sută dintre românii care sunt acolo, ci a câtorva care sunt certaţi cu legea şi care sunt implicaţi în reţelele de crimă organizată. Criminalitatea nu se desfăşoară pe cont propriu, individual, ci sunt reţele de crimă organizată care funcţionează mână-n mână cu reţelele de crimă organizată ale italienilor. Toate fenomenele pe care le întâlnim: prostituţie, cerşit, nu se desfăşoară altfel.
Deci, ţinând cont că autorităţile române nu pot să acţioneze pe teritoriul altui stat, nu facem decât să propunem ca, cu forţă consistentă, să asistăm autorităţile italiene ca să mişcăm lucrurile. Pentru că altfel nu vom asista decât la discuţii şi declaraţii politice, dar care sunt efemere şi care nu rezolvă problema de fond.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Astea sunt niste postari foarte interesante si daca as avea ceva mai mult timp as prezenta o analiza a acestor texte care din pacate raman doar cu valoare infrmativa ptr specialistii care-ti viziteaza blogul dar care nu se ostenesc sa faca ce as vrea eu sa fac desi nu sunt specialist in economie.

Anonim spunea...

Fotografie este furata de oe site-ul http://www.romeohuidu.com/main.php?g2_itemId=73 fara acordul autorului...