sâmbătă, mai 24, 2008

Recital aniversar Eugene Ysaye


Duminică 25 mai 2008, la ora 11,00, la Sala de Concerte „Euterpe” (str. Doamnei nr. 15, Bucureşti) va avea loc Recitalul aniversar Eugène Ysaÿe (150 de ani de la naştere), susţinut de violonistul Vlad Hîrlav Maistorovici şi pianistul Dario Bonucelli.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Eug%C3%A8ne_Ysa%C3%BFe.jpg/371px-Eug%C3%A8ne_Ysa%C3%BFe.jpg
The image “http://www.maistorovici.com/userimages/performer.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.

În program: Poem elegiac şi Sonata a III-a, „Balada” pentru vioară solo de Eugène Ysaÿe, Sonata „Au Tombeau” de D. Locatelli şi Sonata pentru vioară şi pian de César Franck. Recitalul este programat în cadrul „Amfiteatrului muzelor – Ilinca Dumitrescu şi invitaţii săi”, manifestare organizată de Universitatea Spiru Haret şi Televiziunea „România de Mâine”.






Născut la 16 iulie 1858, la Liège, Eugène Ysaÿe (m. 12 mai 1931, Bruxelles), elev al lui César Franck, a făcut epocă prin calităţile cu totul aparte ale interpretării sale violonistice. Deopotrivă compozitor şi dirijor, muzicianul belgian reprezintă un moment de referinţă în evoluţia artei violonistice din a doua jumătate a a secolului al XIX-lea, atât din punct de vedere strict tehnic cât şi ca modalitate de abordare şi înţelegere a literaturii dedicate instrumentului. Compoziţiile sale atestă multe dintre particularităţile artei sale interpretative. Mai mult decât atât, Ysaÿe era un fin analist al stilurilor de interpretare ale altor mari violonişti comtemporani lui (Joseph Szigeti, Jacques Thibaud, George Enescu, Fritz Kreisler, Mathieu Crickboom, Manuel Quiroga), cărora le dedică, pe rând, cele Şase sonate pentru vioară solo, op. 27, compuse după stilul interpretativ al fiecăruia.
Eugène Ysaÿe cânta pe vioara Stradivarius „Hercule”, care i-a fost furată cu ocazia unui concert în Rusia, şi pe o vioară Guadagnini. Mai târziu, a cântat pe celebra vioară Guarneri del Gesù din 1740, care a devenit ulterior proprietatea lui Isaac Stern.
Născut în 1985, Vlad Hîrlav Maistrorovici a început studiul viorii la Liceul de Muzică din Ploieşti cu profesorii Adrian Ceapă şi Ioana Croitoru, însă şi-a terminat studiile liceale la Şcoala Yehudi Menuhin, unde a luat lecţii de vioară de la Natalia Boyarskaya. În prezent, studiază vioara cu Felix Andrievsky şi compoziţia cu Jonathan Cole, la Colegiul Regal de Muzică din Londra. S-a perfecţionat la numeroase cursuri de măiestrie, la Verbier Academy şi Keshet Eilon Mastercourse, unde a primit lecţii de la Viktor Pikeisen, Petre Munteanu, Dora Schwartzberg, Zakhar Bronn, Donald Wailerstein şi Krzysztof Wegrzyn.
După debutul la vârsta de 9 ani, în compania Filarmonicii „Paul Constantinescu”, din Ploieşti, Vlad Hîrlav Maistorovici a susţinut concerte în mari săli europene, ca Wigmore Hall, Purcell Room, Saint John’s Smith Square, Saint Martin’s in the Fields, Basilica Santa Cecilia, Salle Flagey, dar şi Ateneul Român şi Sala Radio.
Violonistica lui Vlad Hîrlav Maistorovici este caracterizată prin „siguranţa tehnică, dublată de voinţa interpretativă de a împinge limitele până ce ies scântei.” (MusicWeb International). Prezenţa sa strălucită pe scenele europene a captivat publicul, într-un repertoriu care se întinde de la Bach până la compoziţii contemporane.
Vlad Hîrlav Maistorovici cântă pe o vioară Niccolo Gagliano, din colecţia Colegiului Regal de Muzică din Londra. Şederea sa la Londra este susţinută de Fundaţia Raţiu.
Dario Bonuccelli, născut în 1985, s-a dedicat studiului pianului de la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea maestrului Luciano Lanfranchi. A absolvit Conservatorul „Niccolò Paganini” din Genova cu calificativ maxim; în prezent îşi continuă studiile la Academia de Muzică Pinerolo Scala, cu maestrul Franco Scala.
A participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale câştigând 42 de premii I. A urmat cursuri de măiestrie artistică cu Bruno Canino de la Academia Europeană de Muzică Erba (CO), Aldo Ciccolini la Borromeo Palace in Cesano Maderno (MI). În 1998, apărut în cocnerte publice. Un an mai târziu debutează ca solist al Orchestrei din Kazachstan, cub conducerea muzicală a lui Paolo Biancalana, interpretând Concerul KV 414 de W.A. Mozart. Au urmat concerte în Italia, Germania, România, Franţa, Cehia, Estonia, Elveţia, Spania Norvegia şi Suedia, Japonia unde a evoluat atât ca solist (ca de exemplu, cu orchestra simfoniocă din Bacău, Chişinău sau SBS Radio & Television Youth Orchestra din Sydney sau Kansai 21st Century Orchestra din Osaka) cât şi ca membru în diferite formaţii camerale.
În iulie 2004 a participat la Festivalul Internaţional de Film al Muzeului Naţional, unde a realizat live sonorul pentru filmul mut „Tigre Real” de G. Pastrone. În decembrie al aceluiaşi an a participat, în Estonia, la un Festival dedicat lui Arvo Pärt, organizat în prezenţa acestui important compozitor.
Dario Bonuccelli studiază în paralel şi compoziţia la Conservatorul „Niccolo Paganini” din Genova. „Tânărul artist are calităţi extrem de promiţătoare, acureteţe şi precizie, pasiune emoţională. El este un maestru al tehnicii, un acrobat.” (Roberto Iovino, „La Stampa”).
Cei doi muzicieni vor susţine recitalul aniversar Ysaÿe şi marţi 27 mai, la Câmpina (Muzeul Hasdeu) şi miercuri 28 mai, la Ploieşti. (Tudor Cristian)

3 comentarii:

Anonim spunea...

sa fie ceva interesant ?

http://iavaleriana.wordpress.com/

Bibliotecaru spunea...

Nu am inţeles întrebarea.

Anonim spunea...

Ilinca face de mai multa vreme niste emisiuni deosebite acolo.
Acest compozitor este un personaj interesant si important ptr istoria muzicii.