luni, mai 12, 2008

Scriitoarea Doris Lessing: Câştigarea premiului Nobel - un dezastru



Scriitoarea Doris Lessing: Câştigarea premiului Nobel - un dezastru
Deţinătoarea premiului Nobel pentru literatură, scriitoarea britanică Doris Lessing, consideră câştigarea presigiosului premiu un dezastru. Scriitoarea a declarat că interesul tot mai mare arătat de mass media pentru ea au pus-o în imposibilitatea de a mai scrie un alt roman. Lessing, în vârstă de 88 de ani, a mai declarat că probabil se va retrage curând din activitatea literară, informează BBC News Online. De la câştigarea premiului Nobel, în 2007, scriitoarea a fost foarte solicitată de mass media. "Nu fac altceva decât să dau interviuri şi să fiu fotografiată.", a declarat Lessing, care a specificat că nu mai are energia necesară pentru a scrie. "M-am oprit. Nu mai am energia necesară. Le spun tuturor celor mai tineri decât mine să nu-şi imagineze că au la dispoziţie tot timpul din lume", a adăugat ea. Cele mai cunoscute opere literare ale lui Doris Lessing sunt "The Golden Notebook" şi "The Good Terrorist". Scriitoarea britanică Doris Lessing este cea de-a unsprezecea femeie care primeşte premiul Nobel pentru literatură. Justificându-şi decizia, Academia Regală de Ştiinţă a Suediei a apreciat că Doris Lessing este "o naratoare a experienţei feminine, care, cu scepticism, ardoare şi forţă vizionară, a expus critic o civilizaţie divizată". Lessing a devenit celebră după ce a publicat "The Golden Notebook", în 1962. Acest roman-fluviu, recompensat în Franţa cu premiul "Médicis étranger" în 1976, a devenit un punct de referinţă al feminismului. Dotată cu o mare capacitate de înnoire, Doris Lessing a creat o operă bogată şi variată, care numără aproximativ 50 de titluri. Ficţiunea lui Lessing este, de obicei, împărţită pe trei etape: comunistă (1944 - 1956), când a scris despre probleme sociale, la care s-a întors în 1985 cu "The Good Terrorist", psihologică (1956 -1969) şi sufistă, cu nuanţă SF, în seria "Canopus", care nu a fost prea mult pe placul criticilor. Comunistă în tinereţe, Doris Lessing, care a rămas o femeie activistă, a publicat apoi o serie de romane SF care a început cu "Shikasta" (1981), romane psihologice, precum "The Summer before the Dark", sau cu subiecte de actualitate, "The Good Terrorist" (1986) şi "The Wind Blows Away our Words" (1987), o mărturie despre războiul din Afganistan. În 1988, apare "Coborârea în infern", un roman sufist. În 1995, scriitoarea publică primul volum al autobiografiei sale, "Under my Skin", şi îşi regăseşte suflul intimist în "Love, Again" (1996). Favorită la premiile Nobel în mai mulţi ani, Doris Lessing a publicat, în 1981, sub pseudonimul "Jane Somers", un roman refuzat de mai multe edituri. Din opera lui Doris Lessing au fost publicate în România "O coborâre în Infern" (1986; 2007) şi "Poveşti americane" (1989).

http://katara.files.wordpress.com/2007/10/doris_lessing.jpg


The image “http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2007/10_02/DorisLessingR1110_468x333.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.


The image “http://www.statesman.com/shared-gen/blogs/austin/outandabout/lessing.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.


The image “http://www.1pezeshk.com/links/archives/Doris%20Lessing.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Doris Lessing by Mark Gerson, 1956

Niciun comentariu: