vineri, ianuarie 02, 2009

Activitatea ministrului Invatamantului, monitorizata lunar de EDU CER


http://www.educer.ro/Architect_page2_files/Architect_page2_logo.gif
Romania Libera - Vineri, 2 Ianuarie 2009

Strategia s-a elaborat in baza pactului national si a fost asumata de Presedintie si sindicatele din invatamant, deci se impune a fi respectata, subliniaza profesorul stefan Vlaston, presedintele EDU CER. In aplicarea respectivelor documente semnate, Asociatia EDU CER propune a se avea in vedere mai multe prioritati, anume: asigurarea descentralizarii manageriale, financiare si a resurselor umane, incepand de la 1 ianuarie 2009; proiectarea planului de scolarizare pentru anul scolar 2009-2010, in concordanta cu structura pietei muncii;

modificarea metodologiei de trecere la liceu prin introducerea examenului de admitere, cel putin la liceele la care cererea este mai mare decat oferta; debirocratizarea administratiei centrale; introducerea unor mecanisme de evaluare externa a calitatii educatiei, de terta parte; asigurarea unor organisme si mecanisme care sa stopeze fraudele masive in cheltuirea alocatiilor de la bugetul central pentru infrastructura, alocarea fondurilor bugetare doar cu asigurarea eficientei cheltuirii acestora, prin studii de impact si fezabilitate. In asigurarea descentralizarii manageriale, se propune alegerea managerilor de catre comunitatea scolara, ceea ce ar conduce la depolitizarea si eliminarea clientelei politice din viata scolii, deci angajarea personalului direct de catre scoli. Referitor la planul de scolarizare, se reaminteste faptul ca este necesara concordanta cu piata muncii, ceea ce ar insemna ca la liceu, la filiera teoretica sa se aloce maximum 20% din locuri, 50% la filiera tehnologica si 10% la cea vocationala, pentru scolile de arte si meserii urmand a se rezerva 20% din locuri. si pentru debirocratizarea administratiei centrale EDU CER propune ca numarul functionarilor din administratia centrala a educatiei, care acum se ridica la 11.000 de persoane, sa se diminueze cu cel putin 60%. Reducerea numarului de functionari ar avea la baza informatizarea scolilor, deci cantitatea de hartii intre unitatile de invatamant si forurile superioare ar trebuie sa fie aproape zero, asadar nu ar mai fi nevoie de atat de multi salariati in administratia centrala. Un alt punct care ar trebui aplicat de noul ministru se refera la evaluarea externa a calitatii educatiei, care ar trebui facuta de un Registru National al Evaluatorilor, gestionat de societatea civila. In fine, pentru stoparea fraudelor masive in cheltuirea alocatiilor bugetare se propune infiintarea unei agentii nationale care sa aiba un Consiliu de Supraveghere format din sindicate si societatea civila.

Pentru indeplinirea Programului de Guvernare, deci respectarea Pactului pentru Educatie, EDU CER va face monitorizare lunara si va aduce la cunostinta opiniei publice toate derapajele constatate.
Asociatia EDU CER va monitoriza lunar indeplinirea Programului de Guvernare, respectarea Pactului pentru Educatie si a Strategiei Prezidentiale si va aduce la cunostinta opiniei publice toate derapajele constatate.(sursa: România Liberă, http://www.infoportal.ro)

Probabil că întrebaţi cine sunt cei de la EDU CER.

Asociatia EDU CER, fondata în anul 2005, este persoana juridica româna de drept privat, constituita în temeiul Ordonantei nr.26 din 30 ianuarie 2000, precum si actului de vointa, expres manifestata în actul constitutiv al acesteia de catre asociati.

  • Asociatia EDU CER este acreditata la Ministerul Educatiei si Cercetarii începând cu 06.03.2006
  • Asociatia EDU CER face parte din Coalitia pentru o Guvernare Curata începând cu 15.08.2006
  • Asociatia EDU CER face parte din Coalitia pentru Universitati Curate începând cu 21.08.2007
Scopul asociaţiei este:
  • Oprirea degradarii educatiei si cercetarii si readucerea lor in pozitia de domenii prioritare ale activitatii forurilor de conducere ale tarii.
  • Considerarea educatiei si cercetarii drept resurse esentiale ale dezvoltarii eficiente, performante, de care depinde integrarea Romaniei in Uniunea Europeana
Asociaţia EDU CER spune că...
  • Constatam ca societatea noastra este inca departe de modelul european.
  • Clanuri de extractie comunisto-securista decid, inca, soarta unor companii si institutii fundamentale ale statului.
  • Nutrim convingerea ca vindecarea va veni, in primul rand, de la societatea civila.
  • Educatia, formarea profesionala si cercetarea reprezinta resurse esentiale pentru progresul Romaniei.
  • Dorim sa contribuim la reconstructia acestor domenii pe baze de eficienta si transparenta, inspirati de sisteme performante , din Europa si SUA in primul rand.
  • Vom pleda pentru transformarea educatiei si cercetarii in domenii prioritare pentru orice guvernare, cu o finantare corespunzatoare. In spiritul democratiei participative vom fi parteneri loiali ai autoritatilor, dar si critici severi.
  • Vom propune solutii, expertiza si sprijin, atunci cand colaborarea va promova binele pe care-l intelegem noi.
  • Vom demasca ilegalitatile, abuzurile, impostura, incompetenta, lipsa de transparenta.
  • Dorim sa lasam copiilor si nepotilor nostri o Romanie, cinstita, curata, performanta, eliberata de traumele si tarele unui trecut nefericit.
Nu ştiu exact ce implicaţie va avea această asociaţie în redefinirea învăţământului în România, dar cred că apelurile lansate de ea sunt bine venite:
  • Invitatia EDUCER adresata partidelor, sindicatelor si ONG-urilor pentru elaborarea unui Cod al Educatiei si a unei Strategii pe termen mediu si lung
  • Apelul EDU CER pentru oprirea declinului cercetarii
  • Apelul EDU CER privitor la componenta ARACIS
  • Apelul EDU CER pentru o dezbatere publica asupra cunostintelor minimale ce trebuie dobandite in invatamantul preuniversitar
  • Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul http://www.educer.ro/

    Niciun comentariu: