În timp ce unii români se chinuiesc să părăsească zona de conflict Gaza, fie că vorbim de cei aflaţi pe fâşie, fie că vorbim despre cei aflaţi în Israel, unii români ridică două degete şi se cer duşi exact unde este conflictul. Nici nu ştiu dacă ar trebui să fiu îngrijorat sau dacă ar trebui să "mă înmoi" de admiraţie pentru dovada de curaj.
Mai mulţi romani sunt evacuaţi din Faşia Gaza. Nu se ştie incă numărul romanilor ce se intreaptă spre punctul de frontieră de la Erez. Ei sunt aşteptaţi acolo de personalul consular de la Ambasada din Israel. Romanii vor fi duşi la Aman, in Iordania. Locul de intalnire al reprezentanţilor Crucii Roşii cu cei ce urmează să fie evacuaţi a fost ţinut secret, potrivit Realitatea TV.
Ambasada Romaniei la Tel Aviv continuă demersurile pe langă autorităţile israeliene pentru ca cetăţenii romani care dispun de documente de identitate valabile să poată părăsi zona de conflict din Faşia Gaza, dacă doresc acest lucru, a informat MAE.
De asemenea, personalul consular de la Ambasada din Israel continuă să fie in contact telefonic direct cu membri ai comunităţii romaneşti din Gaza, pentru a vedea care este starea acestora şi pentru a-i informa asupra procedurilor de ieşire din zonă.
Cu primul autocar care transporta cetăţeni străini spre Erez a plecat luni o singură familie de cetăţeni romani, cu patru membri. Acest autocar s-a intors insă din drum din cauza tirurilor de rachete, operaţiunea de evacuare fiind suspendată pană cand se intrunesc toate condiţiile de securitate. Intre timp, punctul de frontieră de la Erez a fost inchis şi se vehiculează tot mai mult ideea potrivit căreia cetăţenii străini ar urma să părăsească Faşia Gaza prin Rafah, punct de trecre din nordul ţării spre Egipt.
Z.O. (sursa: http://www.ziua.ro)
Pe de altă parte, pe blogul doamnei europarlamentar Corina Creţu citesc:
Deplasare in Israel si in imprejurimile Fasiei Gaza
ianuarie 7, 2009 by corinacretu
Incepand din aceasta seara ma voi afla in Israel, unde in urmatoarele doua zile voi participa, impreuna cu delegatia Parlamentului European din care fac parte, la o serie de intalniri cu oficiali israelieni si la deplasari in zona limitrofa Fasiei Gaza, pentru a constata la fata locului starea de fapt determinata de conflictul armat ce ingrijoreaza in aceste zile lumea intreaga.
Vom avea intalniri cu ministrul Apararii si cel al Afacerilor Externe ai Israelului, cu membri ai Knessetului - Parlamentul israelian si cu liderul Opozitiei, Benyamin Netanyahu. De asemenea, vom vizita doua localitati din imediata vecinatate a Fasiei Gaza, unde vom discuta situatia din zona cu purtatorul de cuvant al fortelor armate, cu primarii oraselor respective si cu localnici.
Ceea ce se intampla este o tragedie iar criza umanitara care s-a creat trebuie sa isi gaseasca raspunsuri urgente.
Copiii sunt cei mai amenintati: exista riscul major sa moara de frig in Gaza, in conditiile in care majoritatea locuintelor si spitalelor nu au energie electrica si caldura. Circa 90 de copii au cazut deja victime de la declansarea conflictului in 27 decembrie 2008, iar numerosi raniti si-au pierdut viata din cauza ca nu au beneficiat in timp util de ajutor medical. O treime din populatia Fasiei Gaza este amenintata sa ramana fara apa, din cauza distrugerii puturilor si a privarii lor de alimentarea cu energie electrica. Sunt doare cateva elemente graitoare despre proportiile dezastrului umanitar. Vad ca astazi pemierului israelian a anuntat ca vor deschide un coridor umanitar spre Gaza, pentru cateva ore pe zi, dar acest acces trebuie extins.
Ca membra a Comisiei de Dezvoltare a Parlamentului European - comisie responsabila cu problematica ajutorului umanitar - am prezentat, de altfel, in aceasta dimineata, in cadrul reuniunii Grupului Parlamentar al Partidului Socialist European, o trecere in revista a crizei umanitare din Gaza si am solicitat o implicare mai energica a institutiilor UE in vederea ajungerii la un armistitiu, dar mai ales pentru sprijinirea populatiei civile, care sufera nedrept si dureros din cauza conflictului militar. (sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)
Nu-mi dau seama cât de periculoasă este această excursie pentru Comisia Europarlamentară, sper doar că "excursia" este mult mai puţin periculoasă decât pare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu