joi, ianuarie 08, 2009

Ceea ce spune preşdintele Traian Băsescu mă îngrijorează


Guvernul a retras "codurile" din parlament. Nu-mi este prea clar de ce a făcut acest lucru, motivul invocat îmi pare uşor penibil.

Guvernul a retras Codurile Civil si Penal din Parlament
Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 16:1
Guvernul Romaniei a decis retragerea din Parlament a Codurilor Civil si Penal si pe cele de Procedura Civila si Penala.

Decizia a fost luata dupa consultarea cu ministrul Justititiei, Catalin Predoiu, informeaza NewsIn.

Codurile Civil si Penal, precum si cele de Porcedura Civila si Penala, vor fi reevaluate de specialistii din cadrul Ministerului de Justitie, urmand sa fie supuse unor consultari noi in cadrul Guvernului.
http://www.ziare.com/_files/Image/news/596/595258_0901_predoiu.jpg
"Am vorbit cu Predoiu, este de acord sa le retragem. Noul Guvern trebuie sa-si insuseasca si politic codurile", a declarat Ponta.

Ponta a mentionat ca toate cele patru coduri ar urma sa fie depuse din nou in Parlament pana la finalul sesiunii parlamentare februarie-iunie 2009, insa nu a exclus nici posibilitatea ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru aceste acte normative.

Catalin Predoiu a sustinut ca viitorul ministru al justitiei trebuie sa aiba, ca principal obiectiv, discutarea si adoptarea celor patru Coduri in Parlament. Ministrul a spus ca acestea vor conta la urmatorul raport de tara al Comisiei Europene.
(sursa: Ziare.com)

Ponta: Guvernul retrage Codurile din Parlament

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat miercuri ca, in acord cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a decis retragerea din Parlament a Codului Penal, al Codului Civil, precum si ale celor de procedura, pe motiv ca ele trebuie sa fie insusite politic.
"Am vorbit cu Predoiu, este de acord sa le retragem", a precizat Ponta. "Noul Guvern trebuie sa-si insuseasca si politic codurile", a explicat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, adaugand ca astfel de acte, de importanta codurilor, trebuie discutate foarte bine, fara sa dea detalii despre modificarile pe care actualii guvernanti le-ar putea propune.

Ponta a mentionat ca toate cele patru coduri ar urma sa fie depuse din nou in Parlament pana la finalul sesiunii parlamentare februarie-iunie 2009, insa nu a exclus nici posibilitatea ca Guvernul sa-si asume raspunderea pentru aceste acte normative.

Ministrul Ponta a precizat pentru NewsIn ca a cerut si altor ministere sa prezinte un punct de vedere in legatura cu proiectele de acte normative trimise de fostul Guvern in Parlament si care ar putea fi retrase pentru a fi revazute, dar ca pana in acest moment discutia cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ar fi singura concreta.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat, pe 11 noiembrie, ca au fost finalizate lucrarile la proiectele de Cod penal, Cod de procedura penala, Cod civil si Cod de procedura civila. Catalin Predoiu a sustinut ca viitorul ministru al justitiei trebuie sa aiba, ca principal obiectiv, discutarea si adoptarea celor patru Coduri in Parlament. Ministrul a spus ca acestea vor conta la urmatorul raport de tara al Comisiei Europene.

Astfel, potrivit Ministerului Justitiei, proiectul pentru modificarea Codului penal aduce modificari in sistemul pedepselor, crescand numarul infractiunilor pentru care pedeapsa amenzii poate fi aplicata ca pedeapsa unica. De asemenea, reglementarile privind raspunderea penala a minorilor sunt modificate, fiind redusa la 13 ani limita de varsta de la care este posibila cercetarea penala a minorului.

De asemenea, sunt identificate si incriminate noi fapte precum obstructionarea justitiei, influentarea declaratiilor, presiuni asupra justitiei, compromiterea intereselor justitiei, sfidarea instantei, asistenta si reprezentarea neloiala sau neexecutarea sanctiunilor penale. Cadrul infractiunilor de coruptie a fost de aseamenea revizuit prin preluarea incriminarilor cuprinse in Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si prin reformularea unor texte deja existente.

In cadrul infractiunilor de fals, sunt introduse noi incriminari precum falsul informatic sau falsificarea mijloacelor de plata electronice, potrivit Ministerului Justitiei.

Un alt titlu in proiectul pentru modificarea Codului penal este consacrat infractiunilor electorale, fapte care se gasesc in prezent in mai multe legi speciale, inlaturand erorile de reglementare ce s-ar strecura in aceste legi. De exemplu, in cazul infractiunii de violare a confidentialitatii votului au fost create si incriminate distinct doua situatii, adica intre situatia in care fapta se face de catre un membru al biroului sectiei de votare sau de alta persoana.

In ceea ce priveste proiectul pentru Codul de procedura penala, acesta propune o „echilibrare a competentei materiale a instantelor judecatoresti”, in paralel cu reasezarea cailor de atac. Astfel, recursul devine cale extraordinara de atac, exercitata doar in cazuri exceptionale, numai pe motive de nelegalitate. De asemenea, proiectul renunta la calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare si propune modificari importante in ceea ce priveste revizuirea si recursul in interesul legii.

De asemenea, este regandit si principiul administrarii probelor pentru evitarea administrarii unor probe cu rea-credinta. O alta reglementare propusa se refera la inlaturarea mijloacelor de proba administrate in mod legal, dar care sunt derivate din probe obtinute ilegal.

In privinta arestarii preventive, se propune reglementarea unei noi masuri respectiv arestul la domiciliu, dupa modelul Codului de procedura penala italian. De asemenea, proiectul sustine instituirea unor termene maxime ale arestarii preventive si pentru faza de judecata, MJ nespecificand care sunt acestea. O alta noua reglementare consta in introducerea acordului de recunoastere a vinovatiei, fapt ce ar reduce durata judecarii cauzei.

Proiectul pentru Codul civil acorda o atentie speciala asigurarii protectiei drepturilor si libertatilor civile fundamentale inerente si aduce consacrarea expresa a principiului interesului superior al copilului. De asemenea, aduce noutati privind reglementarea logodnei, consacrarea legala a divortului „pe cale administrativa”, la serviciul de stare civila, dar si introducerea institutiei dezmostenirii. In materia raporturilor de familie, se regasesc, potrivit MJ, cele mai „spectaculoase” noutati, avand in vedere faptul ca aceasta este si materia in care viitorul „Cod civil va cunoaste unele dintre cele mai profunde noutati, prin abrogarea Codului familiei”.

Proiectul pentru Codul de procedura civila aduce modificari pentru accelerarea procedurii, pentru forme procedurale mai simple si pentru accelerarea obtinerii raspunsului judecatoresc, sustine Ministerul Justitiei. Potrivit acestuia, Codul aduce moficari privind competenta materiala a instantelor, dar si reasezarea cailor de atac. De asemenea, sustine ministerul, in proiect se specifica si norme riguroase privind stramutarea cauzelor si recuzarea judecatorilor. (sursa: FrontNews)

Dacă nu-mi este clar de ce au retras guvernanţii aceste coduri din parlament, cu atât mai mult nu-mi este clară reacţia preşedintelui. În primul rând domnia sa nu are absolut nici o legătură instituţională cu iniţiativa legislativă şi nu văd de ce s-ar exprima relativ la această chestiune. În al doilea rând, a sugera ocolirea dezbaterii parlamentare pentru partea cea mai importantă a legilor din Români este, pentru mine cel puţin, ceva halucinant şi absolut incredibil. Păi dacă Parlamentul nu dezbate nici aceste legi până la amănunt, ce mai rost mai are, să facă legea potârnichiilor şi a vrăbiilor de câmpie? Am impresia că m-am scufundat într-o societate a absurdului care l-ar face să roşească până şi pe Franz Kafka.

Băsescu: Guvernul să-şi asume răspunderea pe cele patru coduri
Băsescu: Guvernul să-şi asume răspunderea pe cele patru coduri (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la bilanţul CSM, că ar trebui să se meragă pe ideea asumării răspunderii Guvernului pentru codurile civil, penal, precum şi pe cele deprocedură penală şi civilă.

"A doua prioritate a acestui an sunt codurile, aduc în discuţie şi politicul, decizia legată de coduri este - şi sper să o ducem aşa până la capăt - o decizie provizorie, este să se meargă cu toate cele patru coduri pe asumarea răspunderii Guvernului", a afirmat şeful statului.

El a apreciat că ar trebui să avem convingerea că "sunt perfecte sau aproape perfecte şi nu mai sunt generatoare de prelungire a termenelor în instanţă".

În opinia lui Băsescu, cele patru coduri - civil, penal, de procedură penală şi de procedură civilă - ar trebui să fie "o operă juridică de cea mai înaltă calitate".

Conform preşedintelui, asumarea ar trebui să aibă loc "până la vacanţa de vară", pentru a exista timpul de familiarizare cu conţinutul lor şi în 2010 să poată fi puse în aplicare.

Guvernul a decis, după consultarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să retragă din Parlament Codurile civil şi penal şi pe cele de procedură civilă şi penală, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul-delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.

Ei bine, nu era îndeajuns, domnul preşedinte Traian Băsescu a fost la CSM, a ameniţat pe cineva că-l evacuează din şedinţa CSM şi a mai făcut o remarcă halucinantă la dublu, dacă pot spune aşa.

Băsescu sprijină ordonanţa Boc, Avocatul Poporului a contestat-o la Curtea Constituţională
de Gabriela ŞTEFAN | 08 IANUARIE 2009

Atât Avocatul Poporului, cât şi patru judecători ai Curţii se află în situaţia în care cumulează pensia cu salariul

Băsescu sprijină ordonanţa Boc, Avocatul Poporului a contestat-o la Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, azi, la sediul CSM, că "ordonanţa devenită celebră" privind interzicerea cumulului salariului cu pensia respectă Constituţia, obiectivul fiind de a elimina "abuzul pe seama banului public". Mai mult, şeful statului a precizat: “Obiectivul acestei odonanţe îl reprezintă abuzurile din Ministerul Apărării, din Ministerul de Interne şi din Justiţie. S-a ajuns la venituri uriaşe de la stat(…)Cred că această ordonanţă respectă Constituţia, care spune despre aplicarea egală a legii pentru toţi”.

Traian Băsescu a mai arătat că îi este “binecunoscut efectul presiunii care se face acum pe Curtea Constituţională, unde sunt patru judecători aflaţi în situaţia cumulului pensiei cu salariul”. Şeful statului a făcut această afirmaţie în contextul în care s-au anunţat deja intenţii de contestare a ordonanţei în cauză la Curtea Constituţională. “Este deranjant. Ne-am obişnuit să fim clienţii excepţiilor. Dacă este nevoie se va găsi o altă soluţie de promovare a legii” - a mai precizat Traian Băsescu.

Avocatul poporului, Ioan Muraru, a contestat deja la Curtea Constituţională(CC) ordonanţa ce interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, CC urmând să judece această sesizare săptămâna viitoare. Unul dintre motivele pe care le contestă Avocatul Poporului este retroactivitatea actului normativ, în sensul că aceasta nu poate avea efecte anterioare datei adoptării ei, precum şi încălcarea altor principii constituţionale. La rândul său, Ioan Muraru, Avocatul Poporului, se află într-un conflict de interese, aflându-se în situaţia de a cumula pensia cu salariul. Aşa cum a precizat şi preşedintele Traian Băsescu, patru din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale se află într-o situaţie similară.
gabriela.stefan@gandul.info (sursa: http://www.gandul.info)




(preluare Realitatea.NET)

Stat de drept? Poate stat de poziţie de drepţi.

Niciun comentariu: