miercuri, ianuarie 07, 2009

Ce înseamnă până la urmă "vacant"


La început am crezut că termenul "vacant" îmi este foarte clar. Domnul Emil Boc m-a pus pe gânduri cu discursul domniei sale... să blocăm locurile vacante.
VACÁNT, -Ă, vacanţi, -te, adj. 1. (Despre posturi, funcţii etc.) Care nu este ocupat de nimeni, fără titular; liber. 2. (Jur.; despre succesiuni) Care este disponibil şi nereclamat de moştenitori. – Din fr. vacant, lat. vacans, -ntis.
Ei bine... România Liberă nuanţată iar acest termen, iată articolul.

Angajarile la stat, blocate de ochii lumii
Romania Libera - Miercuri, 7 Ianuarie 2009

Ordonanta de urgenta care ingheata angajarile in institutiile si agentiile de stat este plina de portite prin care poate fi usor ocolita. Mai mult, uneori loveste unde nu trebuie: instantele care duc lipsa de magistrati.

Printre primele masuri urgente luate de noul Guvern PDL-PSD, pentru a reduce cheltuielile bugetare in contextul crizei economice, s-a aflat si inghetarea angajarilor in institutiile de stat. Ordonanta de urgenta, publicata in ultima zi a anului 2008, prevede suspendarea concursurilor pentru ocuparea posturilor

vacante din cadrul autoritatilor si institutiilor publice pana la sfarsitul anului 2009. Masura este menita sa micsoreze cheltuielile bugetare pentru salarii. Totusi, ordonanta anticriza a Guvernului Boc nu este chiar atat de neagra pe cat pare. "Se excepteaza de la prevederi ocuparea posturilor unice, ale caror atributii specifice nu se regasesc la celelalte posturi (…)", scrie in textul legislativ. Mai mult, institutiile nou-infiintate in aceasta perioada de embargou al angajarilor sunt si ele exceptate. Primele doua au aparut deja: Ministerul Turismului condus de Elena Udrea si Ministerul Tineretului si Sportului condus de Monica Iacob-Ridzi.

Mentiunea ca "posturile unice" vacante pot fi in continuare scoase la concurs dinamiteaza practic intreaga ordonanta de urgenta. "Posturile unice inseamna ca atributiile stabilite in fisa postului nu se regasesc la alte posturi. Este foarte permisiv. Posturi unice pot fi cele de executie, dar si cele precum auditorii, expertii, sefii de servicii sau sefii de birouri", ne-a explicat Eugen Coifan, vicepresedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. El sustine ca pentru perioada decembrie 2008-februarie 2009 au fost deja scoase la concurs aproximativ 1.600 de posturi de functionari publici.

Concursurile au fost anulate de aceasta ordonanta de urgenta, dar vor fi reluate dupa ce fiecare institutie stabileste exact posturile unice care nu intra sub incidenta embargoului. "Cei mai afectati vor fi functionarii angajati prin contract, care vin in plus fata de organigrama institutiilor. Ordonanta aceasta restrictioneaza oarecum angajarile, dar este si permisiva: nu poti sa ai nevoie de un om si sa nu-l poti angaja", spune Coifan, demonstrand indirect ca masura anticriza a Guvernului Boc nu va schimba drastic lucrurile in institutiile bugetare.

Embargoul angajarilor la stat ar urma sa afecteze aproximativ 4.000 de institutii publice cate are Romania. Nu intotdeauna insa acesta va lovi in organigramele supraaglomerate, care irosesc banii bugetului. Instantele judecatoresti, de exemplu, sunt institutii care s-au confruntat dintotdeauna cu un deficit de personal. In urma ordonantei lui Emil Boc, 400 de posturi vacante de magistrati nu vor mai putea fi scoase la concurs. "Se va ajunge ca judecatorii sa judece pana la limita biologica si, in acest caz, nu o sa putem fi acuzati ca judecam prost", a declarat Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, pentru NewsIn.

(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: