miercuri, ianuarie 07, 2009

Dinu Săraru Strikes Again


Principalele victime par a fi ziariştii care au îngheţat amuşinând dineul informal oferit de domnul preşedinte Traian Băsescu. Părerea mea este că domnul Săraru este chiar crud, dar poate tocmai de aceea este un brand.

La Foisor, birjar !
InfoPortal - Luni, 5 Ianuarie 2009

La capatul unei balbaieli firesti - cine mai stie azi nitica istorie, cand aceasta a devenit o disciplina la voia intamplarii in scolile noastre – dupa ce ne-am dumirit ca Foisorul nu e la Predeal, ci la Sinaia si ca acest Foisor nu e tot una cu Pelesul, fiind un ansamblu arhitectural independent in apropierea Castelului, si in sfarsit, am vazut masinile inaltului protocol ruland prin fata Casei garzilor regale si a servitorilor si cailor - crezuta de mai toti confratii reporteri, inghetati pe traseu in zapada, drept Pelisorul - a urmat masa informala relaxata la care a luat parte toata Puterea timpului, inclusiv sotiile si cativa copii mai maricei si, evident, Serviciile, unde, nu e asa, nu s-a discutat niciun fel de politica, cu exceptia unei trimiteri facute de gazda la criza si a unui apel al premierului la stand-by-ul in care trebuie sa se gaseasca toti factorii, daca va fi nevoie de ei, cum e la criza, sa fie adica sfesnici la datorie.
http://static.infoportal.ro/files/stiri/784/783817.jpg
Va sa zica relaxare, masa cu sotiile, cum nu se poate mai socializator, dupa datul cu sania ba in Poiana, ba la Predeal, ca sa ne mai oxigenam creierii, sa putem realiza responsabil ca ne asteapta Criza, sa-i facem fata, nu e asa, conform vechii intelepciuni romanesti "Cand tara arde-n foc, baba se piaptana" chiar daca e cheala.

Primo tempo a reusit, asadar, am aflat ca Foisorul e disponibil, Castelul Peles fiind retrocedat, mi se pare, sau numai o parte din el si poate exact partea cu sufrageria, am continuat, poate, si o traditie inaugurata de Carol al II-lea, care sigur are si alte merite, afara de cele culturale, binecunoscute, minus datul cu sania. Cu prilejul informal s-au cunoscut indeaproape si s-au infratit pe altarul jertfei patriotice politicieni de seama care, cel putin in ultimii patru ani, nu s-au scos, unii pe altii, din hoti si mafioti si slugi ale diverselor trusturi ale crimei organizate si ale unor retele de spioni si tradatori. Noi toti care i-am votat cu numai treizeci de zile inainte - aproape cat argintii lui Iuda, atat de hotarati dusmani intre ei, i-am vazut, in sfarsit, umar la umar acum, pusi sa lase hotia si mafia deoparte si sa‑si suflece manecile, la fel de harnici pentru binele nostru!

Bineinteles dupa ce s-au usurat, uitand mai toate promisiunile electorale, numai ca sa ne invete sa fim si noi cumpatati inca de la inceputul acestei Crize despre care, macar unii, par sa fi aflat abia cu prilejul relaxatei mese informale de la Foisor.

Ce ne-ar mai fi ramas, ca o datorie a continuarii traditiei, ma gandeam mai ieri, de ziua Soborului Sfintilor 70 de Apostoli si a Cuviosului Teoctist, egumenul de la Kucumia Sicheliei, cand ma intrebam ?

Ce mai avea nou si patriotic unificator Carol al II-lea ?

"Uniformele" - mi-am zis si am continuat:

Uniformele si, vorba lui Caragiale, "La Foisor, birjar!"

Dinu Sararu
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Casa de vânătoare Foişor
Casa de vânătoare cu 43 de camere a fost o casă îndrăgită de toţi regii României. A fost terminat înaintea Castelului Peleş, drept urmare aici a stat Regele Carol I şi Regina Elisabeta până la terminarea castelului. Dar aici a stat şi Rege Ferdinand cu Regina Maria până la terminarea Pelişorului. Chiar si Carol al II - lea a locuit aici, în perioada 1930-1940, atâta timp cât a fost Regele României. Însă actuala clădire nu este cea de atunci. Chiar sub domnia lui Carol al II-lea a izbucnit un incendiu, casa a ars şi a fost reconstruită în perioda 1932-1933. În anii dictaturii comuniste a fost completată cu încă o aripă, reunind astfel o serie de birouri, saloane şi sufragerii elegante, precum şi o sală de teatru. Astăzi se află în domeniul public al statului şi este destinată exclusiv activităţii de prezentare şi protocol. Nu este vizitabilă !
Pozele au fost puse la dispoziţia noastră de proprietarul acestora: Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat RA. Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia.
http://www.welcometoromania.ro/Sinaia/images/foisor1.jpghttp://www.welcometoromania.ro/Sinaia/images/foisor2.jpghttp://www.welcometoromania.ro/Sinaia/images/foisor3.jpghttp://www.welcometoromania.ro/Sinaia/images/foisor4.jpg
(sursa: http://www.welcometoromania.ro)

Niciun comentariu: