miercuri, ianuarie 07, 2009

Un alt punct de vedere


Recunosc că nu am reuşit să citesc în integralitatea sa acest text pentru că am simţit cât de limitat poate construi adevărul cineva care nu poate fi acuzat de neinformare. Atunci când domnul Solomovici (iată o trimitere la regele Solomon) spune că ameninţarea Israelului ar putea "sa increteasca pielea oricarui om normal" şi foloseşte această exprimare plastică în cazul unor oameni pentru care credinţa înseamnă fanatism, un scop şi un mijloc totodată. Lupta lor înseamnă mucenicie, eroism. Unde sunt sutele de ani în care ura a fost clădită, pas cu pas, cuvânt cu cuvânt, idee cu idee? Domnia sa nu ştie că fiecare credincios se naşte şi este crescut în "singura credinţă adevărată", nu este inocularea religioasă un scop de stat în cele două tabere? Cine poate purta vina acestor dezechilibre dacă nu conducătorii popoarelor surori învrăjbite de dorinţa de putere? Întrebarea pe care o adresez eu, Dumnezeu este slujit de acest război?

Din nou despre "Fantoma nucleara din Gaza"

Ziua - Marti, 6 Ianuarie 2009

Tesu SOLOMOVICI
Reporterul raporteaza de la fata locului si acest truism e stiut de multa vreme, inca din timpurile de inceput ale ziaristicii. Am coborat spre asezarile din sudul Israelului si am dorit sa ajung in Gaza cu gandul sa fiu cat mai aproape de locurile cele mai "fierbinti" ale noii conflagratii israeliano-palestiniene. Era vorba de un reportaj si nu de comentarii eseistice, am dorit sa comunic cititorilor ZIUA realitati, si nu scenarii virtuale. Nu intamplator pusesem corespondentei titlul: "Zile si nopti de razboi". Am construit corespondenta in jurul celei mai importante informatii a zilei: gravul avertisment adresat liderilor Hamas de catre ministrul Apararii Ehud Barak.
http://static.infoportal.ro/files/stiri/785/784881.jpg
Generalul israelian este un om foarte serios, a comandat armate in multe razboaie ale Israelului, a fost seful Statului Major-Tzahal, ministru si prim-ministru. Cand acest militar si politician cu multa experienta avertizeaza Hamasul sa inceteze bombardarea asezarilor israeliene cu rachete, in caz contrar nu va ezita sa foloseasca toate mijloacele de care dispune armata isreliana, e firesc ca o asemenea amenintare sa increteasca pielea oricarui om normal. Nici pana la acest avertisment razboiul nu fusese o joaca de copii, peste 400 de morti si 2000 de raniti palestinieni, distrugerile teribile, cei cativa morti si raniti israelieni, groaza, panica si ingrijorarea din ambele parti ale baricadelor, toate laolalta, creionau un tablou sinistru. Avertismentul lui Barak nu facea decat sa sporeasca ingrijorarea fata de ce ar putea sa urmeze. De la corespondenta trimisa din Israel si pana la paginarea sa in ziar, e un drum lung si numai cursa ratingului in care e angajata mass-media de pretutindeni, a nascut titlul de "Fantoma nucleara din Gaza".
E adevarat, aceasta fantoma cutreiera Orientul Mijlociu, dar nu poate exista in Israel vreun lider sau cetatean de rand, normal la cap, caruia sa-i treaca prin minte folosirea bombei atomice in Gaza. Din surse straine am aflat si eu de cele peste 500 de bombe nucleare stocate in hangarele secrete din Israel. Daca e adevarat ceea ce stiu mass-media internationale, aceasta forta apocaliptica este destinata intimidarii dusmanilor Israelului. Iranul de pilda ar trebui sa se gandeasca de o mie de ori inainte de a porni razboaiele pe care le vizeaza de a distruge tara evreilor. Israelul exista pentru ca niciodata sa nu mai fie posibil un Holocaust.

(sursa: Ziua, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: