sâmbătă, ianuarie 17, 2009

De ce cred eu că nu sunt incompatibili cei 4 judecători pensionari ai Curţii Constituţionale


Pe scurt (un fel de a spune), recuzarea judecătorilor este prevăzută în Codul de Procedură Penală şi în Codul de Procedură Civilă.

Recuzarea
Art. 51. - In cazul in care persoana incompatibila nu a facut declaratie de abtinere, poate fi recuzata atat in cursul urmaririi penale, cat si in cursul judecatii, de oricare dintre parti, de indata ce partea a aflat despre existenta cazului de incompatibilitate.
Recuzarea se formuleaza oral sau scris, cu aratarea cazului de incompatibilitate ce constituie motivul recuzarii.

În cazul nostru, adică a faptului că cei patru sunt pensionarii şi salariaţi la stat, s-ar aplica următorul articol care determină incompatibilitatea:

Alte cauze de incompatibilitate

Art. 48. - Judecatorul este de asemenea incompatibil de a judeca, daca in cauza respectiva:
d) exista imprejurari din care rezulta ca este interesat sub orice forma, el, sotul sau vreo ruda apropiata.

Ce ar trebui să facă un judecător care se simte incompatibil? Ar trebui să se abţină.
Abtinerea
Art. 50. - Persoana incompatibila este obligata sa declare, dupa caz, presedintelui instantei, procurorului care supravegheaza cercetarea penala sau procurorului ierarhic superior, ca se abtine de a participa la procesul penal, cu aratarea cazului de incompatibilitate ce constituie motivul abtinerii.
Declaratia de abtinere se face de indata ce persoana obligata la aceasta a luat cunostinta de existenta cazului de incompatibilitate.

Repet, tot ce este mai sus este extract din LEGE nr.29 din 12 noiembrie 1968, Codul de procedură penală

Există principiul recuzării şi în Codul de procedură civilă.
Art. 24
(1) Judecatorul care a pronuntat o hotarare intr-o pricina nu poate lua parte la judecata aceleiasi pricini in apel sau in recurs si nici in caz de rejudecare dupa casare.
(2) De asemenea nu poate lua parte la judecata cel care a fost martor, expert sau arbitru in aceeasi pricina.
Art. 25
Judecatorul care stie ca exista un motiv de recuzare in privinta sa este dator sa instiinteze pe seful lui si sa se abtina de la judecarea pricinii.
Art. 26
Abtinerea se propune de judecator si se judeca potrivit normelor prevazute de art. 30, 31, si 32.
Art. 27
Judecatorul poate fi recuzat:
1. cand el, sotul sau, ascendentii ori descendentii lor, au vreun interes in judecarea pricinii sau cand este sot, ruda sau afin, pana la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din parti;
2. cand el este sot, ruda sau afin in linie directa ori in linie colaterala, pana la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei parti sau daca este casatorit cu fratele ori sora sotului uneia din aceste persoane;
3. cand sotul in viata si nedespartit este ruda sau afin a uneia din parti pana la al patrulea grad inclusiv, sau daca, fiind incetat din viata ori despartit, au ramas copii;
4. daca el, sotul sau rudele lor pana la al patrulea grad inclusiv au o pricina asemanatoare cu aceea care se judeca sau daca au o judecata la instanta unde una din parti este judecator;
5. daca intre aceleasi persoane si una din parti a fost o judecata penala in timp de 5 ani inaintea recuzarii;
6. daca este tutore sau curator al uneia dintre parti;
7. daca si-a spus parerea cu privire la pricina ce se judeca;
8. daca a primit de la una din parti daruri sau fagaduieli de daruri ori altfel de indatoriri;
9. daca este vrajmasie intre el, sotul sau una din rudele sale pana la al patrulea grad inclusiv si una din parti, sotii sau rudele acestora pana la gradul al treilea inclusiv.
Aici sunt citate din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.58 din 25 iunie 2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedură civilă, adică Decretul din 11 septembrie 1865.

Probabil toţi care au spus că judecătorii au o stare de incompatibilitate s-au referit la aceste principii. Doar că Judecătorii Curţii Constituţionale nu urmează principiile stabilite pentru Penal şi Civil, sunt pe baza altei legi:
LEGEA Nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale

Principiile din cele două Coduri de procedură spun că modalitatea de exprimare din partea judecătorului într-un caz de incompatibilitate este abţinerea. Despre abţinere, Legea 47/1992 spune aşa:
Art.64. - Judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi:
c) în adoptarea actelor Curţii Constituţionale să-şi exprime votul afirmativ sau negativ, abţinerea de la vot nefiind permisă;

Principiile din cele două Coduri de procedură spun că în caz de incompatibilitate se depune o cerere de recuzare. Legea 47/1992 spunea aşa:
Art.55. - Curtea Constituţională, legal sesizată, procedează la examinarea constituţionalităţii, nefiind aplicabile dispoziţiile Codului de procedură civilă referitoare la suspendarea, întreruperea sau stingerea procesului şi nici cele privind recuzarea judecătorilor.

Există incompatibilitate a judecătorului şi în această lege 47/1992. Iată care este ea:
Art.61. - (4) Funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.

După cum se vede cu uşurinţă, nu putem vorbi despre incompatibilitatea celor 4 judecători pentru faptul că sunt şi pensionari (pensia nu este o funcţie) şi au avut astfel conflict de interese.

UPDATE:
Pentru că am observat că există dubii, o afirm ferm:
CURTEA CONSTITUŢIONALĂ NU FACE PARTE DIN PUTEREA JUDECĂTOREASCĂ.

Niciun comentariu: