sâmbătă, ianuarie 17, 2009

O zi plină pentru premierul Emil Boc


Boc: Priorităţile guvernului sunt bugetul de stat, infrastructura, agricultura, fondurile europene
Boc: Priorităţile guvernului sunt bugetul de stat, infrastructura, agricultura, fondurile europene (Imagine: Răzvan Chitiţă /Mediafax Foto)
Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că priorităţile Executivului sunt bugetul de stat, infrastructura, agricultura, fondurile europene, eliminarea monitorizării pe Justiţie, reglementările acestora urmând să fie înaintate într-un "pachet" către Parlament, la începerea sesiunii.

Emil Boc a anunţat că forma finală a priorităţilor gunvernamentale va fi stabilită în Executiv, după ce PDL şi PSD vor analiza acest subiect.

El a spus că aceste priorităţi vor fi grupate într-un "pachet", care va fi înaintat către cele două Camere, la începutul lunii februarie, înainte de începerea sesiunii parlamentare.

În viziunea premierului, "prioritatea zero" este adoptarea legii bugetului de stat. El a punctat faptul că în 2008 s-a înregistrat o creştere economică de 7-8 la sută, dar un deficit bugetar de 5,2 la sută.

"Vechiul guvern a cheltuit cu 6,7 miliarde de euro mai mult decât a încasat. Aceşti bani nu i-a cheltuit pe infrastructură şi dezvoltare, ci marea majoritate a acestor cheltuieli a fost orientată spre cheltuieli de personal", a spus Boc.

El a completat că Executivul pe care îl conduce trebuie să achite obligaţii restante ale guvernului anterior, în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Boc a mai spus că printre priorităţile Guvernului se mai află dezvoltarea economică, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă şi sprijinul acordat IMM-urilor.

El a mai arătat că Guvernul acordă prioritate investiţiilor masive în infrastructura din transporturi, sănătate, educaţie şi reabilitarea termică a blocurilor.

Boc a precizat că, împreună cu vicepremierul Dan Nica, va monitoriza săptămânal activitatea comitetului interministerial care gestionează absorbţia fondurilor europene.

Boc a mai spus că priveşte prioritar şi eliminarea monitorizării României pe capitolul Justiţie.

Premierul a mai enumerat printre priorităţi salarizarea unică a bugetarilor şi revizuirea Constituţiei.


Boc: Trebuie să ne ţinem de cuvânt şi să eliminăm pensiile parlamentarilor
Boc: Trebuie să ne ţinem de cuvânt şi să eliminăm pensiile parlamentarilor (Imagine: Bogdan Maran /Mediafax Foto)
Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sâmbătă, că PDL a fost iniţiatorul unui proiect de lege privind eliminarea pensiilor parlamentarilor, astfel că democrat-liberalii trebuie să se ţină de cuvânt în această privinţă, chiar dacă aprobarea unei asemenea legi nu va fi bine primită.

Boc a spus în deschiderea reuniunii Grupurilor parlamentare ale PDL cu conducerea partidului că PDL a fost iniţiatorul unui proiect prin care a propus eliminarea pensiilor parlamentarilor.

"PDL trebuie să se ţină de cuvânt şi să ducă la capăt această promisiune. Trebuie să ne respectăm obligaţiile electorale", a comentat Boc.

El a precizat că guvernul va face toate eforturile pentru a respecta şi celelalte promisiuni electorale, fie ale PDL sau ale PSD, legate de salarii şi pensii, menţionând că "pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor ne trebuie doar voinţă politică", iar pentru celelalte "şi resurse financiare".

"Vom încerca în cadrele restrictive pe care le avem să onorăm şi o parte din promisiunile din campanie, făcute de ambele partide, şi de PDL şi PSD. Dar aspectul legat de pensiile parlamentarilor trebuie dus la capăt", a mai spus liderul PDL.

El a explicat că democrat-liberali vor fi întrebaţi întotdeauna "ce fac cu aceste privilegii ale parlamentarilor" şi a cerut sprijinul parlamentarilor PDL.

"Chiar dacă această lege nu va fi bine primită în Parlament vă solicităm sprijinul pentru a o duce la capăt", a conchis Boc.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: