luni, ianuarie 05, 2009

De ce nu la invitat Sorin Oprescu pe Traian Oprescu la Bucureşti?


Mă întrebam ce l-a găsit pe dl. primar Sorin Oprescu să-i aducă un afront atât de mare preşedintelui tuturor românilor şi mai ales cu ceva influenţă prin PD-L, dat fiind că PD-L este practic la putere în consiliul bucureştean? Mă întrebam apoi şi de când preşedintele Traian Oprescu are nevoie de invitaţii de la Sorin Oprescu ca să participe undeva? Câteva rânduri în ziarul Cotidianul mi-a deschis un pic ochii.

Serviciile au mutat Revelionul lui Băsescu din Bucureşti
04 Ian 2009 Cristian Oprea
Şeful statului a fost informat de specialiştii în securitate că ostilitatea bucureştenilor este în creştere şi că este de preferat ca mesajul de Revelion să fie rostit într-un alt oraş.
Sepepistii s-au speriat ca alianta PSD-PDL dauneaza presedintelui
Sepepistii s-au speriat ca alianta PSD-PDL dauneaza presedintelui
Şeful statului a ales să-şi rostească mesajul de Revelion la Braşov şi nu la Bucureşti la sugestia serviciilor secrete, conform unor surse din rândul acestora. Argumentul specialiştilor în securitate a fost extrem de clar: ostilitatea accentuată a bucureştenilor faţă de şeful statului după ce acesta a supervizat trocul politic dintre fostul său partid, PDL, şi PSD.
Conform amintitei evaluări, ostilitatea bucureştenilor s-ar fi putut manifesta prin aruncarea, spre scena de pe care urma să-şi rostească mesajul Traian Băsescu, de petarde, sticle cu şampanie sau orice alt obiect aflat la îndemână.
Aceeaşi evaluare arăta că mulţimile care ar fi urmat să ajungă în piaţă, cu toată prezenţa jandarmilor şi a poliţiştilor, nu puteau fi controlate aşa cum se procedează la marile manifestări culturale sau sportive.

Cu alte cuvinte, nu se putea realiza un control corporal la fel ca la concerte sau ca la meciurile de fotbal. Şi aşa, fiecare bucureştean sau oaspete al Capitalei care ar fi ajuns în piaţă şi îndeplinea condiţia de a fi nemulţumit de ultimele evoluţii politice putea deveni, teoretic, un atentator la integritatea fizică a şefului statului. Cu toată mobilizarea forţelor de protecţie, dar şi de ordine, o asemenea perspectivă ar fi fost extrem de periculoasă.
De altfel, tot serviciile secrete au fost cele care i-au sugerat lui Traian Băsescu să nu mai organizeze mari adunări publice, unde mulţimile să nu poată fi verificate şi legitimate, aşa cum s-a întâmplat de Ziua Porţilor Deschise de la Palatul Cotroceni, în luna mai a anului trecut. Cotrocenii au încercat păstrarea, până în ultimul moment, a secretului locului din care Traian Băsescu urma să-şi rostească mesajul de Anul Nou. Au confirmat însă abia după ce surse din administraţia locală braşoveană dădeau ca sigură prezenţa şefului statului în locul cunoscut îndeobşte ca fiind cel al desfăşurării Cerbului de Aur.
În luarea deciziei şefului statului a jucat un rol important şi teama că popularitatea lui Sorin Oprescu ar fi putut să-l eclipseze dacă s-ar fi aflat împreună pe aceeaşi scenă. S-a luat în calcul şi posibilitatea ca preşedintele să nu primească o invitaţie oficială din partea municipalităţii.


Cum aş traduce eu acest articol, poate neadevărat? L-aş traduce prin frica bătăii cu monede şi cu ouă clocite. Şi m-ai sugestiv, SPP-ul probabil s-a temut ca evenimentul Ion Iliescu să nu se repete şi cu Traian Băsescu, aşa că acesta a fost mutat într-un fief al PD-L. Dacă nu am înţeles eu bine... mă scuzaţi.

2 comentarii:

vasileseitin spunea...

Mai devreme sau mai tarziu Basescu tot o sa o incaseze Prea multa minciuna si ipocrizie in jurul lui nu om fi toti prosti

Bibliotecaru spunea...

Domnule Vasile,
După părerea mea problema se pune un pic mai nuanţat. Nu există un preşedinte model, un prototip ideal, pe care România să-l caute precum budiştii pe Dalai Lama. Totul depinde de nevoia de moment a ţării. Uneori este nevoie ca ţara să fie condusă de un cărturar, alteori de un războinic, alteori de un grobian insensibil, dar mână de fier, alteori de un om finuţ cu mult bun simţ. Democraţia şi alegerile libere se bazează pe faptul că poporul intuieşte cumva momentul prezent şi face o legătură între felul de a fi al viitorului preşedinte şi forma pe care ar trebui să o ia preşedintele ţării în respectivul moment istoric. Din păcate nu există încă nici un fel de mecanism care să aducă toţi cetăţenii la aceiaşi opinie. Sunt unii care îl urăsc pe Traian Băsescu, sunt unii cărora nici nu le pasă cine este la putere, sunt unii care îl iubesc pe preşedinte oricare ar fi el, sunt unii care îl iubesc pe Traian Băsescu. Ponderea cea mai mare este a celor care stau acasă, cei care ori sunt dezinteresaţi, ori nu consideră că cei care candidează sunt cei potriviţi. Adevărul este că întreaga clasă politică nu mai reprezintă astăzi poporul român şi, probabil, acest lucru se întâmplă pentru că politica nu mai are forţa de a propune candidaţi necompromişi. Ei, politicienii de la vârf, nu sunt însă îngrijoraţi de asta, legea nu mai spune că este necesar să ai peste 50% la alegeri, doar la referendumuri. Da, în România referendumul este mai important decât alegerea şi poate este bine să fie aşa. Va veni un referendum pentru modificarea Constituţiei. Părerea mea este că ar trebui să militaţi pentru votarea fiecărui amendament şi nu global, pentru că votând pe cele mediatizate, bune, votaţi şi pe cele ascunse menite să le dea lor puterea. Poate dacă am înţelege toţi cetăţenii că politicienii sunt angajaţi să ne satisfacă nevoia de coordonare şi nu ocupă moşia lor de la care aşteptăm un semn de bunăvoinţă, poate că ar fi mai bine şi în România.