Într-o emisiune la Realitatea TV se dezbătea numirea domnului Ardelean. La un moment dat, un ziarist intrat prin telefon a motivat cumva faptul că domnul Ardelean a slujit sub mai multe guverne de coloraturi politice diferite prin celebrul serial, aproape omniprezent în cazul serviciilor secrete, Dosarele Care Acuză. Cu alte cuvinte, ziaristul afirma, mai în glumă, mai în serios, nu mi-am dat seama, că domnul Virgil Ardelean ar fi ţinut în şah oamenii politici prin mici dosare "gata de dat la gazetă". Între timp nu am văzut mari dezvăluiri în presă în zona liderilor de partid, acest lucru înseamnă că dosarele sunt încă fierbinţi. Să fie această numire o mutare determinată de fierbinţeala dosarelor? Îmi este greu să cred aşa ceva, dar există acel unu la un milion şansă ca acest tip de şantaj să existe.
Dincolo de acest semn de întrebare, eu mai ridic încă unul. Cine conduce de fapt un minister, ministrul sau partidul. Dacă partidul îţi spune ce sa faci la minister, pas cu pas, nu prea e o mare sfârâială funcţia de ministru.
Geoană a adăugat că, din punctul de vedere al mecanismului procedural de numire a secretarilor de stat, secretarii de stat numiţi de ministrul Gabriel Oprea "se află în afara disciplinei de partid şi în afara mecansimului protocolului de colaborare a coaliţiei PSD-PDL".
Liderul PSD Mircea Geoană a subliniat că Virgil Ardelean nu figura pe lista PSD de propuneri privind o eventuală numire.
Întrebat ce se va întâmpla în cazul lui Virgil Ardelean, Mircea Geoană a răspuns: "Din punctul nostru de vedere, premierul Emil Boc trebuie să primească propunerea noastră oficială şi să facă numirea pe baza propunerii noastre".
Geoană a mai arătat că, prin aceste numiri, ministrul Gabriel Oprea şi-a depăşit atribuţiile din punct de vedere al relaţiei cu PSD.
Liderul PSD a spus că propunerile pentru funcţiile de secretari de stat sau cele asimilate acestora se fac conform protocolului de colaborare al coaliţiei PSD-PDL, pe un singur canal, respectiv pe canalul omologat sub semnătura preşedintelui PSD.
"Domnul Oprea a acţionat şi domnul premier Boc i-a aprobat, nu înţeleg de ce, propunerile făcute în afara mecanismului procedural stabilit", el arătând că aceste propuneri nu au girul PSD.
Cazul lui Oprea va fi discutat luni, în Biroul Permanent Naţional al PSD.
Potrivit unor surse din partid, membri ai conducerii PSD sunt nemulţumiţi atât pentru că Oprea a numit în funcţie patru secretari de stat fără a se consulta cu partidul, dar şi pentru că l-a reactivat pe Virgil Ardelean şi a semnat ordonanţa care prevede restituirea sumelor necheltuite de către primării.
Lui Gabriel Oprea i se reproşează că nu s-a consultat cu conducerea partidului la numirea unor noi secretari de stat ai ministerului, respectiv Nicolae Moldovan, Mihai Viorel Fifor, Radu Stancu şi Cătălin Vrabie, precum şi reîntoarcerea controversatului Virgil Ardelean la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), el înlocuindu-l pe fostul şef al instituţiei, Petru Albu.
De asemenea, colegii de partid îl acuză pe Oprea că a susţinut ordonanţa prin care primarii sunt obligaţi să restituie sumele rămase necheltuite de la bugetul de stat. Spre finalul mandatului Cabinetului Tăriceanu, au fost repartizate de mai multe ori sume autorităţilor locale, primăriile conduse de social-democraţi ocupând locul al doilea în ceea ce priveşte totalul fondurilor alocate.
"Din punct de vedere profesional cred că ministrul Gabriel Oprea, prin aceste numiri, nu a greşit cu nimic. Dintre cei care au fost numiţi, pe unii îi cunosc personal din perioada când eram ministru de Interne şi am o părere bună şi foarte bună despre ei, fiind profesionişti", a precizat Ioan Rus.
El a adăugat că suportul decizional al numirilor făcute de Oprea a fost profesionalismul de care au dat dovadă cei numiţi.
Rus a mai spus că a lucrat cu Virgil Ardelean timp de patru ani.
"Îl cunosc foarte bine, este un tip competent şi competitiv în munca pe care o făcea atrunci, ca director la această direcţie de informaţii, şi ulterior acestui moment. Personal cred că împotriva lui, decisiv, poate să aibă poziţii doar crima organizată din România. În rest sunt chestiuni de nuanţă", a spus Ioan Rus despre Ardelean.
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că propunerile de secretari de stat la MAI, anunţate de către ministrul Gabriel Oprea, nu au girul partidului şi că Virgil Ardelean , numit la DGIPI, nu a figurat pe lista PSD.
Geoană a spus că Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid prin numirile făcute la MAI, inclusiv cea a lui Virgil Ardelean, el precizând BPN se reuneşte luni pentru decizii disciplinare în acest caz.
Ponta a afirmat că, din punctul său de vedere, atât ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, cât şi ceilalţi membri ai Guvernului au acţionat bine până acum, atât în relaţia cu PSD, cât şi faţă de coaliţia de guvernământ PDL-PSD.
El a apreciat că nu este benefic pentru PSD şi pentru Guvern ca numiri de persoane în diverse funcţii din structurile Guvernului să fie discutate "la televizor".
Ministrul PSD a arătat că susţine în totalitate deciziile pe care ceilalţi miniştri social-democraţi din Guvern le-au luat până acum şi a apreciat că aceştia nu au ce să îşi reproşeze, din moment ce au acţionat într-o manieră normală.
Ponta a spus că, dacă există eventuale probleme faţă de unele decizii ale miniştrilor PSD sau faţă de unele numiri în aparatul ministerelor, acestea ar trebui discutate în interiorul partidului, nu în mod public.
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că propunerile de secretari de stat la MAI, anunţate de către ministrul Gabriel Oprea, nu au girul partidului şi că Virgil Ardelean, numit la DGIPI, nu a figurat pe lista PSD.
Dragnea: Boc a greşit acceptând propunerile lui Oprea
"Premierul Emil Boc nu a fost corect întrucât a fost o înţelegere între el şi Mircea Geoană ca toate numirile pe care le face să fie sub semnătura lui Mircea Geoană. Boc a greşit", a precizat Dragnea.
El a arătat că subiectul numirilor în funcţia de secretar de stat operate de ministrul Gabriel Oprea va fi discutat în cadrul BPN al PSD de luni.
Dragnea a mai spus că Oprea va veni la BPN pentru a explica decizia pe care a luat-o şi a precizat că tot în BPN se va contura şi decizia PSD în ceea ce priveşte situaţia celor numiţi.
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că propunerile de secretari de stat la MAI, anunţate de către ministrul Gabriel Oprea, nu au girul partidului şi că Virgil Ardelean, numit la DGIPI, nu a figurat pe lista PSD.
Geoană a spus că Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid prin numirile făcute la MAI, inclusiv cea a lui Virgil Ardelean, el precizând BPN se reuneşte luni pentru decizii disciplinare în acest caz.
Vanghelie a susţinut că Oprea a vorbit şi cu "colegi de la PDL".
El a declarat că ministrul de Interne ar fi trebuit să discute numirile pentru posturile de secretar de stat cu Liviu Dragnea, care este coordonator politic al miniştrilor PSD din cadrul Cabinetului Boc.
Marian Vanghelie l-a susţinut pentru funcţia de ministru de Interne, pe Cătălin Voicu.
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că propunerile de secretari de stat la MAI, anunţate de către ministrul Gabriel Oprea, nu au girul partidului şi că Virgil Ardelean, numit la DGIPI, nu a figurat pe lista PSD.
Geoană a spus că ministrul de Interne Gabriel Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid prin numirile făcute la MAI, inclusiv cea a lui Virgil Ardelean, el precizând BPN se reuneşte luni pentru decizii disciplinare în acest caz.
"Am aflat cu stupoare, din interviul acordat de domnul Ilie Sârbu publicaţiei «Cotidianul» faptul că dânsul «a complotat » de circa doi ani, împreună cu Traian Băsescu, pentru promovarea alianţei PSD-PDL", scrie Iliescu, adăugând că, "dacă e reală această dezvăluire a domnului Sârbu, ea este foarte gravă şi sper ca domnul Sârbu să se explice în faţa organelor statutare ale partidului".
Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a declarat, potrivit "Cotidianul", că el şi Traian Băsescu au crezut şi au lucrat doi ani pentru alianţa PSD-PDL.
"Adevărul este că mulţi nu au crezut în această Alianţă, dar eu sunt unul dintre cei care au crezut şi au lucrat pentru crearea ei. Am tot spus că de doi ani se lucrează la ea şi eram mirat când, în emisiunile televizate la care participam şi spuneam despre aceste discuţii, ceilalţi poli¬ticieni negau. La un moment dat am renunţat să mai vorbesc despre acest lucru. În Alianţă au crezut şi alţii, iar preşedintele Băsescu a fost unul dintre susţinătorii ei", afirmă Sârbu în interviul pentru "Cotidianul".
BPN va discuta, luni, despre reintrarea în respectarea regulilor interne de partid în ceea ce priveşte propunerile pentru diverse funcţii în Guvern şi sprijinul politic al partidului, a declarat liderul social-democrat, referindu-se la cazul Oprea.
Iliescu a afirmat că, în opinia sa, atât liderul PSD, Mircea Geoană, care a acuzat faptul că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a făcut numirile de secretari de stat fără consultarea BPN, cât şi vicepreşedintele Liviu Dragnea, care a apreciat că prim-ministrul Emil Boc "a greşit" semnând numirile respective, deşi nu aveau girul lui Mircea Geoană, au dreptate.
Ion Iliescu a spus că, pe de o parte, protocolul încheiat între PDL şi PSD stabileşte o procedură de numire şi comunicare în ceea ce priveşte numirile în funcţii, procedură care, se pare, nu a fost respectată, iar, pe de altă parte, propunerile avansate de PSD se fac după consultarea conducerii partidului, pentru ca persoanele vizate să aibă sprijinul politic al partidului, regulă care nu ar fi fost respectată de ministrul Oprea.
"Dacă (Gabriel Oprea – n.r.) nu a respectat această regulă internă în ceea ce priveşte numirile, şi din ce spune domnul Mircea Geoană reiese că nu a respectat-o, atunci va trebui să discutăm, să reintrăm în respectarea acestei reguli interne", a adăugat preşedintele de onoare al PSD.
Iliescu a evitat să se pronunţe asupra eventualelor măsuri care ar putea fi luate, luni, de BPN, fie în ceea ce îl priveşte pe ministrul Gabriel Oprea, fie în ceea ce priveşte secretarii de stat propuşi la MAI de Oprea şi numiţi de premierul Emil Boc.
El a precizat că, orice decizie ar lua conducerea PSD, va trebui respectată regula potrivit căreia orice propuneri în funcţiile publice trebuie să aibă în spate un sprijin politic.
"Sigur, este obligaţia miniştrilor să îşi asigure aparatul propriu, dar ei sunt obligaţi şi să respecte regulile de partid şi să facă numirile numai cu acordul şi cu sprijinul politic al partidului, pentru ca persoanele în cauză, pe de o parte, să aibă o susţinere politică atunci când se ajunge la decizii controversate, aşa cum a fost şi cu cele două ordonanţe ale guvernului, iar pe de altă parte, să respecte deciziile pe care le ia partidul în anumite probleme", a afirmat Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD a mai spus că, în ceea ce priveşte funcţionarea practică a protocolului de guvernare încheiat între PSD şi PDL, "lucrurile sunt la început".
"Nu este o relaţie simplă între partid şi guvern nici atunci când există un singur partid la guvernare, darmite acum, când sunt două. Lucrurile sunt la început. Va trebui să discutăm, să se pună la punct mecanismele de comunicare, o să învăţăm cu toţii", a mai afirmat Iliescu.
Articolul 18, alineatul 3 din Protocolul PDL-PSD prevede că "numirile în funcţie la nivel guvernamental se fac numai în baza propunerilor forurilor competente statutare ale celor două părţi, avându-se în vedere metoda de repartizare convenită".
Geoană: Oprea a acţionat unilateral la numirea lui Ardelean, BPN va lua măsuri disciplinare
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că ministrul de Interne Gabriel Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid prin numirile făcute la MAI, inclusiv cea a lui Virgil Ardelean, el precizând BPN se reuneşte luni pentru decizii disciplinare în acest caz.
"Domnul Oprea a acţionat unilateral şi în afara disciplinei de partid şi a protocolului coaliţiei", a subliniat Geoană.
El a precizat că, la şedinţa BPN de luni, PSD va lua în discuţie "situaţia domnului Oprea".
Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să-i retragă sprijinul politic ministrului Oprea, Geoană a spus: "Nu pot comenta. Voi convoca forul statutar al partidului şi vom lua deciziile disciplinare necesare".
Întrebat ce se va întâmpla în acest condiţii cu secretarii de stat numiţi, Geoană a precizat "Din punctul nostru de vedere, numirile nu vor fi făcute decât după ce va exista o comunicare oficială, formală, sub semnătura preşedinteleui PSD către primul-ministru. Aceasta este procedura stabilită".
Geoană a arătat că secretarii de stat numiţi de Oprea sunt în analiza PSD şi a precizat că există posibilitatea ca unii dintre aceştia să fie şi confirmaţi.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, că profesionalismul lui Virgil Ardelean, numit în urmă cu o zi la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), nu a fost pus niciodată la îndoială, dovadă că a condus instituţia timp de nouă ani.
"Am considerat că experienţa domnului Virgil Ardelean şi modul în care el şi-a îndeplinit sarcinile profesionale de-a lungul anilor pot servi acum intensificării luptei împotriva ilegalităţilor şi a riscurilor la ordinea şi securitatea naţională a României", a spus Oprea la finalul primei videoconferinţe cu prefecţii de la preluarea mandatului de ministru, precizând că Ardelean a condus DGIPI timp de nouă ani sub, diferite guverne, indiferent de coloratura politică a acestora.
Oprea l-a numit pe chestorul de poliţie Virgil Ardelean, supranumit "Vulpea", la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţiei Internă din Ministerul Administraţiei şi Internelor, el înlocuindu-l pe fostul şef al instituţiei, Petru Albu, decizia de numire fiind semnată, vineri, de premierul Emil Boc.
Funcţia lui Virgil Ardelean este asimilată celei de secretar de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor.
(sursa: MEDIAFAX)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu