luni, ianuarie 05, 2009

DNA...


5 ianuarie 2009
Nr. 1/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna decembrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

POPESCU FLOREA, comisar - şef de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule (S.P.C.R.P.C.I.V.) Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată;
COJIŢĂ MIHAI, instructor auto în cadrul şcolii Auto Intact SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de dare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 10 decembrie 2007, inculpatul Popescu Florea, în calitate de ofiţer examinator în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, a primit suma de 200 lei de la un denunţător (instructor auto) pentru a promova un candidat la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere. În acelaşi scop, inculpatul a acceptat promisiunea aceleiaşi sume de bani de la un alt candidat, sumă ce urma să fie remisă ofiţerului prin intermediul denunţătorului şi al inculpatului Cojiţă Mihai.
De asemenea, inculpatul Cojiţă Mihai, în calitate de instructor auto în cadrul şcolii Auto Intact SRL Bucureşti, a primit suma de 150 de euro de la un candidat pentru a remite o parte din aceşti bani examinatorului Popescu Florea prin intermediul aceluiaşi denunţător, pentru ca ofiţerul de poliţie să îl promoveze în mod fraudulos cu ocazia probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul municipiului Bucureşti.
La instrumentarea acestui dosar procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.I.R.A. – Direcţia Generală Anticorupţie.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi în legătură cu o fraudă imobiliară în valoare de peste 1 milion de euro.

Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:

LEONTIUC MARIUS SEBASTIAN, în stare de arest preventiv, asociat şi administrator la S.C. ROMANIA EUROPLAN PROIECT SRL Caransebeş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de :
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
- uz de fals, în formă continuată;
- două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- falsificare de instrumente oficiale, în formă continuată;
- folosirea instrumentelor oficiale false, în formă continuată,
- participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată;

BÂRLA NICOLETA PAULA, asociat şi fost administrator al agenţiei imobiliare S.C. CRISTAL GRUP SRL Cluj Napoca, în prezent avocat stagiar la Baroul Cluj, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
- două infracţiuni de uz de fals în formă continuată;

CHIFOR MARIANA SANDA, administrator al agenţiei imobiliare S.C. CRISTAL GRUP SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
- două infracţiuni de uz de fals în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2005, inculpatul Leontiuc Marius Sebastian, administrator la S.C. ROMANIA EUROPLAN PROIECT SRL Caransebeş, s-a asociat cu inculpata Bârla Nicoleta Paula, fost administrator al agenţiei imobiliare S.C. CRISTAL GRUP SRL Cluj Napoca, având şi sprijinul din partea inculpatei Chifor Mariana Sanda, secretară iar ulterior administrator la aceeaşi agenţie imobiliară, într-un scop infracţional comun, şi anume obţinerea de sume importante de bani în cadrul unei fraude imobiliare cu apartamente dintr-un bloc din Cluj Napoca. Inculpaţii au creat un mecanism prin care au indus şi menţinut în eroare peste 120 de persoane, cărora le-au produs un prejudiciu de peste 1 milion de euro.
Agenţia imobiliară i-a asigurat practic inculpatului Leontiuc Marius Sebastian intrarea pe piaţa imobiliară din Cluj Napoca şi crearea unei imagini de arhitect cu renume, implicat în diverse proiecte imobiliare. Clienţii au fost racolaţi printr-o intensă publicitate în presa locală de specialitate prin oferirea de "promoţii de preţ", prezentarea de pliante cu viitoarea construcţie, postarea de mesaje publicitare pe internet.
Astfel, inculpatul Leontiuc Marius Sebastian, în calitate de asociat şi administrator la S.C. ROMANIA EUROPLAN PROIECT SRL Caransebeş, iar în unele cazuri de reprezentant al S.C. EUROPLAN SRL Timişoara, respectiv, S.C. BANAT EUROPLAN PROIECT SRL Timişoara, SC NEON PROIECT (firmă fictivă), prezentându-se sub calitatea mincinoasă de arhitect, împreună cu reprezentantele agenţiei imobiliare S.C. CRISTAL GRUP SRL Cluj Napoca, respectiv inculpatele Bârla Nicoleta Paula şi Chifor Mariana Sanda au înşelat 120 persoane prin falsificarea şi folosirea de înscrisuri contrafăcute (proiect imobiliar comercial civil, contract de asociere şi vânzare cumpărare, certificat de urbanism, autorizaţie de construire, contract de prestări servicii, etc.) ori de înscrisuri în care s-au adus modificări (extrase cadastrale, înscrisuri emise de Consiliul Judeţean Cluj, etc).
Această activitate s-a derulat în perioada noiembrie 2005 – august 2008 cu ocazia încheierii şi derulării antecontractelor de vânzare – cumpărare şi de construire a unor apartamente într-un bloc cu 10 - 16 etaje ori de acte de rezervare a unor astfel de apartamente. Cu privire la acest imobil, inculpaţii au susţinut în mod mincinos că urmează să fie edificat şi că procedura de autorizare este în curs, determinând persoanele interesate să încheie antecontracte sau acte de rezervare în mare parte prin agenţia imobiliară CRISTAL GRUP.
Construcţia nu a fost edificată şi, în consecinţă, persoanele ce au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor şi plata serviciilor agenţiilor imobiliare au fost păgubite cu suma totală de 1.134.555,11 euro.
În vederea recuperării acestui prejudiciu s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, ale agenţiei imobiliare CRISTAL GRUP şi ale părţii responsabile civilmente S.C. ROMANIA – EUROPLAN PROIECT S.R.L. Caransebeş.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ROMAN EMILIA, fost director financiar – contabil şi director administrativ la Spitalul Clinic de Adulţi Cluj –Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de :
- abuz în serviciu în formă calificată şi continuată;
- luare de mită;
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
- uz de fals, în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

POP GHEORGHE, fost membru în comisia de evaluare a selecţiilor de oferte şi, respectiv, de recepţie a lucrărilor din cadrul Spitalului Clinic de Adulţi Cluj-Napoca, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată;
- luare de mită;
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- uz de fals în formă continuată;

CÎMPAN ANICA, administrator la S.C. “Relian Prod Impex" S.R.L Cluj-Napoca şi, de facto, la S.C. Goodwill Eximp S.R.L. Cluj-Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată;
- două infracţiuni de dare de mită;
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată;
- complicitate la uz de fals în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Între anii 2002 – 2004, inculpata Roman Emilia, în calitate de director financiar – contabil, iar ulterior de director administrativ la Spitalul Clinic de Adulţi Cluj –Napoca, precum şi cea de membru al comisiei de evaluare a selecţiilor de oferte, împreună cu inculpatul Pop Gheorghe, membru în comisia de evaluare a selecţiilor de oferte şi, respectiv, de recepţie a lucrărilor, cu ajutorul inculpatei Cîmpan Anica, administrator la S.C. “Relian Prod Impex" S.R.L Cluj-Napoca şi, de facto, la S.C. Goodwill Eximp S.R.L. Cluj-Napoca, a atribuit firmelor inculpatei Cîmpan Anica, cu nerespectarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, mai multe lucrări de reparaţii la secţiile acestei instituţii sanitare.
De asemenea, prin nesocotirea normelor privind recepţionarea lucrărilor şi a celor din domeniul finanţelor publice a decontat şi achitat lucrări neexecutate ori lucrări a căror preţ a fost majorat în mod artificial.
În acest scop, inculpaţii Roman Emilia şi Pop Gheorghe, cu ajutorul inculpatei Cîmpan Anica, au falsificat mai multe înscrisuri oficiale sau sub semnătură privată (contractele de execuţie, referatele de necesitate, documentaţia de licitaţie, procesele verbale de recepţie, facturi, etc) pe care le-au folosit pentru a justifica atribuirea lucrărilor şi decontarea cheltuielilor.
Pentru a favoriza firmele inculpatei Cîmpan Anica, în anul 2004, inculpata Roman Emilia a pretins de la Cîmpan Anica construirea unei case în mun. Cluj Napoca în valoare de 1.886.150.000 ROL. La rândul său, inculpatul Pop Gheorghe a pretins construirea a două case în mun. Cluj Napoca, în valoare de 1.422.645.000 ROL. Aceste imobile au fost construite de Cîmpna Anica prin firma sa, S.C. “Relian Prod Impex" S.R.L Cluj-Napoca.
Spitalul Clinic de Adulţi Cluj –Napoca s-a constituit parte civilă cu suma de 437.715,49 RON.
Pentru recuperarea acestui prejudiciu, s-a luat măsura instituirii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, inclusiv asupra celor trei case primite cu titlu de mită.
Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din cauza penală nr. 54/P/2004 a Serviciului Teritorial Cluj, mediatizat prin comunicatul nr. 545/23.11.2004 afişat pe site-ul www.pna.ro. În acest dosar, inculpaţii Roman Emilia şi Pop Gheorghe au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiunile reţinute în sarcina lor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor TAMAŞ BELA, POPOVICIU MARIA, ŢEPELEA FLORIAN, MIHUŞ STELIAN DUMITRU şi POPICĂ SEVASTIAN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:
- evaziune fiscală;
- producerea de produse accizabile ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autorităţile fiscale competente;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din rechizitoriul întocmit de procurori a rezultat că inculpatul Tamaş Bela, cetăţean maghiar cu domiciliul în Ungaria, administrator al SC "INTERAMERICAN TRADING " SRL- Filiala Arad, cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, salariaţi cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi societăţi, în perioada 2006-2007, a produs în mod ilegal, fără autorizaţie şi în afara unui antrepozit fiscal, 1.391.475 litri de alcool etilic rafinat de concentraţie 96 % în scopul valorificării şi s-a sustras de la plata obligaţiilor către bugetul de stat cu suma totală de 43.369.019 lei echivalentul a peste 12.000.000 euro, reprezentând T.V.A şi accize.
În cauză, pentru recuperarea pagubelor aduse bugetului de stat s-au luat măsuri asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra produselor identificate, asupra mijloacelor fixe aparţinând societăţii comerciale şi asupra bunurilor proprietate personală aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Arad.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BRUSTUR CORNELIU ZELEA CODREANU, administrator şi asociat unic la SC DEALUL MARE SRL Sighişoara, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- uz de fals, în formă continuată;
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În calitate de administrator al SC "DEALUL MARE" SRL Sighişoara, jud. Mureş, inculpatul Brustur Corneliu Zelea Codreanu a fost şi reprezentantul legal al proiectului "Modernizare şi retehnologizare abator bovine, suine, ovine situat în Sighişoara str. Parângului nr. 100 jud. Mureş", proiect finanţat din fonduri nerambursabile SAPARD.
Obiectivul proiectului a constat în efectuarea unor lucrări de amenajare şi modernizare a unui abator din Sighişoara prin achiziţionarea unor utilaje şi echipamente tehnologice moderne, având ca scop creşterea producţiei, îmbunătăţirea condiţiilor sanitare, menţinerea şi crearea de locuri de muncă.
În acest context, în scopul obţinerii cofinanţării, în perioada anilor 2003 – 2004, inculpatul Brustur Corneliu Zelea Codreanu a prezentat Agenţiei SAPARD Alba Iulia, dosare de achiziţii şi cereri de plată conţinând documente false, inexacte sau incomplete şi înscrisuri care confirmau, contrar realităţii, că s-au făcut selecţiile de oferte. În concret, contrar clauzelor contractului, a cumpărat utilajele necesare investiţiei la preţuri supraevaluate, printr-o firmă care, care, prin proceduri formale de licitaţii, şi–a adjudecat şi lucrările de construcţii la preţuri mai mari decât cele prevăzute în bugetul Proiectului SAPARD.
De asemenea, în scopul justificării unor achiziţii şi a unor lucrări de construcţii, care în realitate nu s-au efectuat, inculpatul a depus la Agenţia SAPARD Alba Iulia mai multe documente contabile (o factură şi ordine de plată), unele dintre acestea falsificate de către o altă persoană, la cererea sa.
În această modalitate, Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit a fost prejudiciată cu suma de 677.036,43 RON (aproximativ 173.599,08 euro).
În vederea recuperării acestui prejudiciu, în cauză s-a luat măsura instituirii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile (terenuri intravilane şi casă) ale inculpatului Brustur Corneliu Zelea Codreanu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sighişoara, jud. Mureş.



6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CACULEA ŞTEFAN, administrator al SC STEP CONSTRUCT TRANS SRL Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi uz de fals, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – noiembrie 2007, în scopul sustragerii de la plata impozitelor şi taxelor, inculpatul Caculea Ştefan, administrator al SC STEP CONSTRUCT TRANS SRL Constanţa, s-a sustras de la plata obligaţiilor datorate bugetului general consolidat al statului prin neevidenţierea în contabilitatea societăţii a veniturilor obţinute din comercializarea de cereale către două firme private din judeţul Constanţa.
Această omisiune a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului statului cu suma de 9.224.711 lei (echivalent a 2.819.462 euro), sumă cu care Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă în cauză.
În cursul lunii noiembrie 2007, inculpatul Caculea Ştefan a înfiinţat SC STEP CONSTRUCT TRANS SRL Constanţa, stabilind în mod fictiv sediul social prin folosirea de înscrisuri contrafăcute, în scopul de a împiedica efectuarea verificărilor financiare şi fiscale.
În acelaşi scop, în luna decembrie 2007, inculpatul Caculea Ştefan a făcut demersurile legale cu privire la cesionarea fictivă a părţilor sociale ale firmei sale către o persoană fizică care nu avea nicio legătură cu acest contract, prin folosirea unor înscrisuri falsificate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Constanţa.



7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ZAHARIA CEZAR FLORIN, administrator la SC ALUMET SRL Suceava, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de :
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat, obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
GRIGORIU MARIA, referent în cadrul Administraţiei Financiare Gura Humorului, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat, obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi
- participaţie improprie la fals intelectual, infracţiune în legătură directă cu o infracţiune împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare fapt:

La data de 29 noiembrie 2003, a fost semnat contractul de finanţare cu fonduri nerambursabile PHARE între Agenţia de Dezvoltare Regională Piatra Neamţ (Autoritatea Contractantă) şi SC ALUMET SRL Suceava (al cărei obiect principal de activitate este efectuarea de construcţii metalice şi părţi componente, structuri şi tâmplării metalice, inclusiv din aluminiu, tâmplărie din aluminiu şi P.V.C.), contract ce vizează implementarea proiectului "Achiziţie linie tehnologică pentru producţie ansamble termopan din lemn stratificat". În această modalitate, SC ALUMET SRL Suceava a obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare de 75.000 euro.
În vederea încheierii acestui contract, la data de 9 iunie 2003, inculpatul Zaharia Cezar Florin, în calitate de administrator la SC ALUMET SRL, a depus la Autoritatea Contractantă un certificat de atestare fiscală şi o declaraţie, ambele atestând, în mod nereal, că firma inculpatului nu are datorii la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale sau alte impozite şi taxe, aceasta fiind una din condiţiile pentru obţinerea finanţării. Încălcând normele care reglementează procedura de eliberare a certificatelor fiscale, inculpata Grigoriu Maria, în calitate de referent în cadrul Administraţiei Financiare Gura Humorului, la data de 12 mai 2003, i-a eliberat inculpatului certificatul de atestare fiscală, menţionând, în fals, că firma respectivă nu are datorii la bugetul de stat.
După ce a încasat suma de 37.500 de euro ca avans pentru acest contract, inculpatul a folosit aceşti bani în alte scopuri decât cele prevăzute de proiect, respectiv pentru plata unor datorii ale firmei sale.
Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă cu suma de 22.624,20 euro şi 27.714,02 RON, reprezentând sumele nerecuperate din avansul achitat către SC ALUMET SRL, la care se adaugă valoarea penalităţilor.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra unui imobil aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Suceava.



8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DUMITRESCU ARISTIN, administrator al SC UNIREA INVEST SRL Rm. Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- fals intelectual şi uz de fals, ambele în forma participaţiei improprii şi în formă continuată;
- evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare fapt:

În cursul anului 2002, între Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (A.D.R. – S.V. Oltenia) şi SC UNIREA INVEST SRL Rm.Vâlcea s-a încheiat un contract finanţat cu fonduri PHARE ce are ca obiect implementare proiectului "Dezvoltarea activităţii firmei prin efectuarea de lucrări de cadastru, geodezie, cartografie".
În acest context, în perioada 18 iunie 2003 – 6 octombrie 2004, inculpatul Dumitrescu Aristin, în calitate de administrator şi asociat unic al SC UNIREA INVEST SRL Rm.Vâlcea, a confirmat fictiv primirea unor bunuri (staţii de emisie-recepţie, sisteme de calcul, staţie totală, prisme şi jaloane, etc.) care ar fi trebuit aprovizionate în cadrul proiectului, semnând în fals patru facturi fiscale. Totodată, inculpatul a dispus plata contravalorii acestor bunuri şi a evidenţiat, în fals, în documentele contabile ale firmei sale, recepţia acestor mărfuri.
Cu ocazia depunerii cererii de plată a fondurilor nerambursabile la A.D.R. – S.V. Oltenia, în luna septembrie 2004, inculpatul Dumitrescu Aristin a anexat un raport tehnic în care a consemnat, în mod nereal, că firma beneficiară a proiectului a achiziţionat bunurile menţionate mai sus şi că a achitat contravaloarea acestora.
În această modalitate, inculpatul a creat aparenţa împrejurării că proiectul a fost finalizat şi că s-au atins toate obiectivele.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 64.065,16 lei, reprezentând asistenţă financiară nerambursabilă încasată necuvenit de către SC UNIREA INVEST SRL Rm.Vâlcea.
Prin înregistrarea în mod nejustificat în evidenţa contabilă a societăţii de documente fiscale privind staţia totală cu prisme şi jaloane a produs un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în cuantum de 37.878 lei RON.
Pentru recuperarea acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului.
Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei sesizări a Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului României.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Rm. Vâlcea.



9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DASCĂLU VASILE-DORIN, administrator al SC CSC OPEN SYSTEMS SRL Piatra Neamţ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (21 acte materiale);
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene şi

FODOR OANA-CĂTĂLINA, auditor intern în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (A.D.R – NE), în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale);
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi
- complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Între SC CSC OPEN SYSTEMS SRL Piatra Neamţ şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ (A.D.R. N-E) s-a încheiat un contract de asistenţă financiară nerambursabilă ce are ca obiect implementarea proiectului PHARE "Dezvoltarea unui sistem Wireless de mare capacitate şi viteză pentru transmiterea de date". Proiectul are ca principal scop "introducerea în zona municipiului Piatra Neamţ, cu posibilităţi de extindere ulterioară, a unui sistem de transmisie a datelor de tip WIRELESS (fără cablu), utilizând cea mai recentă soluţie tehnică pentru crearea reţelelor LAN (Local Area Network)".
În acest context, inculpatul Dascălu Vasile-Dorin, în calitate de administrator al SC CSC OPEN SYSTEMS SRL Piatra Neamţ şi coordonator al acestui proiect, a întocmit mai multe documente (extrase de cont, facturi fiscale, certificat de origine, raport tehnic final, raport financiar final, etc.) adresate A.D.R N – E Piatra Neamţ şi Ministerului Dezvoltării şi Prognozei în care a înscris date nereale privind achiziţii de bunuri şi plăţi efectuate din fonduri PHARE. De asemenea, aceste documente au fost depuse pentru a justifica modul de utilizare a fondurilor primite.
În plus, inculpatul Dascălu Vasile-Dorin a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 37.482 euro obţinute în cadrul proiectului, transferând aceşti bani în contul curent al firmei, în vederea utilizării acestora în alte scopuri decât cele aferente proiectului.
La rândul său, inculpata Fodor Oana-Cătălina, în calitate de ofiţer procesare plăţi în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, a atestat ca fiind conforme cu originalul un număr de şapte documente, copii ale unor documente false, depuse de Dascălu Vasile pentru justificarea cheltuielilor aferente proiectului. În acest mod, inculpata a dat un ajutor direct lui Dascălu Vasile-Dorin în ascunderea faptului că a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 37.482 euro din bugetul general al Comunităţilor Europene,respectiv faptul că proiectul PHARE nu a fost implementat în condiţiile contractate iar sistemul wireless finanţat nu a fost operaţional.
Prejudiciul cauzat în această modalitate este în cuantum total de 46.756,66 euro.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Piatra Neamţ.



10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

VARGA IOAN MARIUS, VARGA FLOARE şi VARGA MIRCEA, ultimii doi în stare de arest preventiv, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august – octombrie 2008, inculpaţii Varga Mircea, Varga Floare şi Varga Ioan – Marius (care execută o pedeapsă în Penitenciarul Baia Mare) au pretins suma de 11.000 euro de la un deţinut din acelaşi penitenciar, asigurându-l că prin influenţa pe care o au asupra funcţionarilor din Penitenciarul Baia Mare îi vor determina pe aceştia să efectueze demersurile legale pentru a fi eliberat condiţionat. De asemenea, inculpaţii i-au mai promis deţinutului că prin influenţa pe care o au pot determina ca magistraţii din cadrul Instanţelor şi Parchetelor din judeţul Maramureş să dispună liberarea condiţionată a acestuia.
Din întreaga sumă de bani pretinsă, cei trei au primit efectiv 1.650 euro şi 32.000 RON.
La data de 21 octombrie 2008, inculpata Varga Floare a fost reţinută de procurorii anticorupţie pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 22 octombrie 2008, Tribunalul Maramureş a dispus arestarea acesteia pe o perioadă de 29 de zile. La data de 19 noiembrie 2008, inculpatul Varga Mircea a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe termen de 24 de ore iar la data de 20 noiembrie 2008, Tribunalul Maramureş a dispus arestarea acestuia pe o perioadă de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Maramureş.



11. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului RIŞCU DAN, administrator al SC DAN LUCI TRADING SRL Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada mai 1999 – februarie 2000, inculpatul Rişcu Dan, în calitate de administrator al SC DAN LUCI TRADING SRL Constanţa, s-a sustras în întregime de la plata obligaţiilor fiscale (accize, taxă pe valoarea adăugată şi taxă pentru fondul special al drumurilor), datorate în calitate de producător de carburanţi auto (benzină PREMIUM şi motorină) prin nedeclararea veniturilor obţinute din comercializarea acestor produse şi ascunderea sursei taxabile.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă cu suma de 2.301.421,82 RON.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Constanţa.

Cu referire la toate cele 11 cauze sus menţionate, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu: