sâmbătă, ianuarie 03, 2009

Gazele devin mai rarefiate prin conductele României


România a început să fie obişnuită cu exploziile cauzate de scurgerea de gaze, fie că este vorba de conductele patriei, fie că este vorba despre câte o butelie buclucaşă care rade câte un bloc de pe faţa cartierului. Dar uite că cineva se gândeşte la soluţii şi are grijă să ne scadă presiunea ca să nu ne auto-mutilăm prin folosirea acestui fluid periculos.

Livrarea de gaz rusesc către România s-a diminuat cu peste o treime
Războiul gazelor dintre Ucraina şi Rusia loveşte România şi ţările vecine. Livrările de gaze naturale pentru România au scăzut brusc cu 30-40%, ca urmare a disputei pe care o au Rusia şi Ucraina, a declarat în această seară directorul Transgaz, Ioan Rusu. Această situaţie ar putea dura până la 4 ianuarie, susţine Rusu.
http://www.realitatea.net/media/image/200901/w190/image_123092806397787700_1.gif
"De la Dispeceratul balcanic al gazelor am fost informaţi că importul gazelor din Rusia a scăzut cu 30% din această după-amiază. Situaţia va dura până pe 4 ianuarie 2009", a declarat Ioan Rusu. "Noi bănuim că situaţia a fost creată pe fondul conflictului dintre Ucraina şi Gazprom", a adăugat directorul general al Transgaz.
Volumul zilnic de gaze ruse importat de România se ridică în mod obişnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seară acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat Rusu. El a dat însă asigurări că România este pregătită să facă faţă unei scăderi a presiunii gazului pentru că va folosi resursele din depozitele de gaz.

Reprezentanţii Transgaz şi Romgaz declaraseră, în cursul zilei de astăzi, că livrările de gaze naturale din Rusia către România, tranzitul şi presiunea acestora se află în parametri normali.
Şi Ungaria a constatat o scădere a presiunii gazului rus care vine din Ucraina. Compania ungară de stat MOL a anunţat că presiunea în gazoductele din Ungaria ce transportă gaz rus livrat via Ucraina a scăzut, dar acest neajuns nu este de natură să provoace o întrerupere a aprovizionării cu gaz.
Europa are suficient gaz depozitat pentru a rezista fără gazul rus timp de câteva zile, dar nu săptămâni, potrivit analiştilor.
Rusia a anunţat joi că a sistat complet gazul livrat vecinei sale Ucraina, din cauza unei dispute contractuale, dar a dat asigurări statelor europene, îngrijorate de posibile perturbări ale propriilor aprovizionări, că fluxul de gaz destinat lor este menţinut la nivelul normal.
Statele din Uniunea Europeană, care primesc prin conductele din Ucraina circa o cincime din gazul importat, vor să evite o repetare a situaţiei similare din ianuarie 2006, când Moscova a sistat livrările de gaz pentru Ucraina, ceea ce a determinat temporar perturbări şi în aprovizionarea Europei.
Populaţia României consumă anual aproximativ 18 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa două treimi sunt asigurate de Petrom (deţinută de grupul austriac OMV) şi de producătorul de stat de gaze naturale Romgaz şi o treime din necesarul de gaze este importată.
(Sursa: NewsIn, http://www.realitatea.net)

Ministrul Economiei a convocat astăzi, la ora 11, o şedinţă pe criza gazelor din Rusia
Ministrul Economiei a convocat astăzi o şedinţă pe criza gazelor deoarece livrările de gaze naturale pentru România au scăzut brusc cu 30-40%, din cauza conflictului dintre Ucraina şi Rusia.
România, Polonia şi Ungaria au reclamat scăderi ale livrărilor de gaz cu până la 30%. Vina este pasată între cele două tabere, iar Gazprom anunţă că s-ar putea lipsi de serviciile Ucrainei în distribuţia de gaz către Europa. Totul a pornit de la datoriile acumulate de Ucraina în ultimele două luni şi de la negcocierile privind preţul combustibilului.
Aşa cum a promis, Rusia a sistat livrările către Ucraina în prima zi a anului 2009. Atât Moscova cât şi Kievul dăduseră asigurări că livrarea de gaz către europeni nu va fi afectată. Dar situaţia a scăpat de sub control. Polonia a anunţat aseară că primeşte cu 6 procente mai puţin gaz. Ungaria, aflată în aceeaşi situaţie, a precizat că populaţia nu va avea de suferit.
Gazprom nu mai poate depinde de Ucraina pentru tranzitarea gazul către Europa şi caută rute alternative, a declarat vineri, pentru BBC, vicepreşedintele companiei ruse, Aleksandr Medvedev, citat de AFP.
http://www.realitatea.net/media/image/200901/w480/image_123096862250340900_1.jpg
"Considerăm că este necesar să dezvoltăm, cât mai curând posibil, rute alternative şi sperăm că Europa va lua toate măsurile necesare pentru a susţine realizarea acestui proiect", a declarat Aleksandr Medvedev.
Aflată la conducerea Uniunii Europene de doar 3 trei zile, Cehia a anunţat pentru luni o reuniune de criză a ambasadorilor UE la Bruxelles. Între timp, o delegaţie ucraineană a început un turneu prin marile capitale occidentale în încercarea de a soluţiona conflictul cu Gazprom.
Şi Moscova ar putea trimite europenilor o delegaţie de experţi care să explice şi punctul de vedere al Rusiei.
Momentan, negocierile dintre cele două ţări sunt la stadiul de acuzaţii reciproce. Societatea ucraineană Naftogaz afirmă că vina aparţine companiei Gazprom care nu a livrat suficient gaz pentru ca acesta să poată fi transportat spre Europa. De cealaltă parte, gigantul rus susţine că Ucraina sustrage din gazul pentru export.
Uniunea Europeană, care până acum a preferat să nu se amestece în relaţiile ruso-ucrainene, ar putea interveni pentru că membrii săi sunt direct afectaţi. Relaţii încordate cu Ucraina ar putea determina Gazprom ca, pe viitor, să renunţe de tot la serviciile Kievului. Au fost elaborate deja mai multe rute ocolitoare prin Marea Baltică şi Marea Neagră, dar proiectele sunt încă departe de finalizare.
Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: