sâmbătă, ianuarie 03, 2009

Politica aduce morţi


Nu mai cred în raţiuni superioare care dezvoltă conflicte armate ce conduc la morţi, răniţi, copii rămaşi pe drumuri, vieţi sfărâmate. Peste tot este vorba de bani, putere, orgolii... liderii omoară oameni fără să clipească inventând pretexte "de interes naţional".
Fluxul de ştiri MEDIAFAX transmite despre conflictul din fâşia Gaza noutăţi din ce în ce mai înfricoşătoare. Oare atât de jos au ajuns oamenii în secolul XXI?

Ministrul român de Externe s-a întâlnit cu ambasadorul israelian
Oren David, ambasadorul Israelului la Bucureşti şi Cristian Diaconescu, ministrul român de Externe (Imagine: Mediafax Foto)
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu s-a întâlnit, vineri, cu ambasadorul Israelului la Bucureşti, Oren David, pentru a evalua situaţia din Fâşia Gaza, cu accent pe situaţia cetăţenilor români din această zonă.

În cadrul discuţiei, ministrul de Externe a subliniat preocuparea autorităţilor române pentru siguranţa şi viaţa cetăţenilor români din Fâşia Gaza şi a prezentat măsurile tehnice luate pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestora, coform unui comunicat al MAE, remis MEIAFAX.

"Ne preocupă în mod special situaţia românilor din Fâşia Gaza. Suntem pregătiţi să le acordăm tot sprijinul necesar pentru a ieşi din zonă", a subliniat ministrul Diaconescu, citat în comunicatul MAE.

Şeful diplomaţiei române şi ambasadorul Israelului la Bucureşti au convenit ca autorităţile celor două ţări să coopereze îndeaproape pentru a rezolva rapid solicitările cetăţenilor români care doresc să iasă din Fâşia Gaza.

Ministrul Diaconescu a subliniat că autorităţile române sprijină o rezolvare politică rapidă a situaţiei din Fâşia Gaza.

Ambasadorul Oren David a făcut o prezentare actualizată a situaţiei din zona de conflict, precizează MAE.

Până în prezent, două familii, în total nouă persoane, au solicitat autorităţilor României de la Tel-Aviv sprijin în vederea evacuării lor din Fâşia Gaza.

Nou bilanţ al MAE: 32 de cereri de asistenţă pentru evacuarea din Gaza
Nou bilanţ al MAE: 32 de cereri de asistenţă pentru evacuarea din Gaza (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)
Ambasada României la Tel Aviv înregistra vineri, la ora 16.00, 32 de cereri de asistenţă consulară în vederea evacuării din Făşia Gaza, din care 9 din partea cetăţenilor români, 2 de la cetăţeni palestinieni, 21 de cereri vizând copii,a declarat, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că MAE este organizat pentru acorda asistenţă consulară non-stop românilor care vor să plece din zona de conflict din Gaza.

De asemenea, potrivit ministrului, vineri seară, directorul adjunct al Direcţiei Consulare din MAE, Ion Dicu, se va afla la punctul de trecere a frontierei de la Erez.

Ministrul a mai spus că, dacă între persoanele care solicită evacuarea din Fâşia Gaza se numără cetăţeni palestinieni căsătoriţi cu românce, ambasadele României la Tel Aviv şi Cairo asigură eliberarea documentelor necesare, cu preluarea datelor prin fax sau poştă rapidă.

Diaconescu a făcut apel la calm şi a dat asigurări că în acest moment atât centrala MAE, cât şi misiunile diplomatice sunt pregătite pentru a asigura asistenţă consulară.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că MAE este organizat pentru acorda asistenţă consulară non-stop românilor care vor să plece din zona de conflict din Gaza.

"Practic, am adoptat toate măsurile necesare pentru sprijinirea cetăţenilor români, Ambasada României a primit şi primeşte în continuare solicitările de evacuare, pe baza cărora se face o listă care se transmite autorităţilor israeliene”, a mai spus ministrul.

Potrivit acestuia, datele pe care cetăţenii români trebuie să le prezinte sunt următoarele: nume, prenume, numărul documentului de identitate românesc, data naşterii, număr de identitate al documentului palestinian şi un număr de contact.

Ministrul a mai spus că autorităţile române beneficiază de tot sprijinul Israelului în demersurile sale, lucru confirmat, potrivit lui Diaconescu, şi în cursul întâlnirii pe care a avut-o vineri cu ambasadorul israelian la Bucureşti, David Oren.

Diaconescu a precizat că Ambasada României din Amman este informată în legătură cu asigurarea ieşirii din Israel, Iordania fiind o ţară care va asigura tranzitul cetăţenilor evacuaţi din Fâşia Gaza.

Practic, cetăţenii români sunt transportaţi la frontiera cu Iordania, de unde sunt preluaţi de Ambasada României la Amman.

Cele 32 de persoane care au plecat deja din Fâşia Gaza au ajuns în Iordania unde nu s-au cazat, ci s-au aflat în tranzit spre alte destinaţii, a mai spus ministrul, care nu a putut preciza câţi dintre aceştia vor ajunge în România.

Ministrul a mai informat că se fac demersuri pentru deblocarea punctului de trecere de la Rafah, dar situaţia este una "complicată".

Anterior, ministrul Cristian Diaconescu anunţase că la ora 14.00, la Ambasada României la Tel Aviv erau înregistrate 29 de cereri de asistenţă consulară, dintre care 8 adulţi români, 2 adulţi palestinieni şi 19 copii.

"Ambasada noastră la Tel Aviv a procesat solicitările de repatriere pentru 6 familii care au părăsit zona înaintea conflictului acestea totalizând 32 de persoane”, a spus Diaconescu.

În prima parte a zilei de vineri, Ministerul de Externe anunţase că două familii, în total nouă persoane, au solicitat autorităţilor României de la Tel-Aviv sprijin în vederea evacuării lor din Fâşia Gaza.Şase dintre cei nouă români sunt copii, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit unui comunicat, MAE recomanda cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza să contacteze Ambasadele României la Tel Aviv şi la Cairo pentru a începe formalităţile de ieşire din teritoriu.

MAE preciza că este pregătit să acorde asistenţa necesară cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza, care doresc să părăsească zona.

Potrivit comunicatului citat, pentru o gestionare eficientă a solicitărilor de sprijin venite din partea cetăţenilor români, echipa consulatului român de la Tel Aviv a fost consolidată.

Reuniune a principalilor oficiali israelieni consacrată ofensivei din Fâşia Gaza
Un atac terestru al Israelului în Fâşia Gaza pare iminent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Premierul israelian Ehud Olmert şi principalii miniştri au început vineri o reuniune consacrată ofensivei în desfăşurare din Fâşia Gaza, au anunţat surse oficiale.

În afară de premier, ministrul Apărării, Ehud Barak, cel de Externe, Tzipi Livni, precum şi oficiali militari şi din cadrul serviciilor de informaţii participă la această reuniune care a început în jurul orei locale 15.00 (15.00 ora României), la sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Olmert, Mark Regev.

Ofensiva militară israeliană s-a soldat cu 430 de morţi de la lansarea sa, la 27 decembrie, în Fâşia Gaza, unde un atac terestru al armatei israeliene pare iminent.

Cel puţin 435 de palestinieni au murit în ofensiva israeliană din Fâşia Gaza

Cel puţin 435 de palestinieni au murit în ofensiva israeliană din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cel puţin 435 de palestinieni au murit în ofensiva lansată de Israel în urmă cu o săptămână, dintre care 75 de copii şi 21 de femei, în cursul celor peste 700 de raiduri împotriva mişcării Hamas din Gaza, potrivit unor surse medicale palestiniene şi militare israeliene.

În acelaşi timp, circa 500 de rachete lansate din Fâşia Gaza au provocat de la 27 decembrie moartea a patru persoane în Israel, dintre care un militar, şi rănirea altor 12, conform unui bilanţ al armatei şi poliţiei israeliene.

Ofensiva israeliană, declanşată într-una dintre cele mai populate regiuni din lume, este condusă în principal de avioane de vânătoare, elicoptere şi avioane fără pilot, dar şi de marina de război.

Ea vizează de sâmbăta trecută obiective ale Hamas, imobile guvernamentale, moschei unde se află, potrivit armatei israeliene, rachete şi tunele de contrabandă cu arme între Fâşia Gaza şi Egipt.

"Au fost aproximativ 750 de raiduri", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Potrivit serviciilor medicale palestiniene din Gaza, cel puţin 435 de palestinieni au murit şi alţi 2.285 au fost răniţi în atacurile israeliene.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Iată câteva fotografii realizate de Carolyn Cole / Los Angeles Times şi transmise prin http://www.latimes.com
http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/44322228.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/44322230.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/44322233.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/44322242.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/44322244.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/44322255.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/israel-gaza_44311062.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/israel-gaza_44311068.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/israel-gaza_44311069.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/israel-gaza_44311070.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/israel-gaza_44311073.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/israel-gaza_44311074.jpg

http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/israel-gaza_44311081.jpg

http://www.latimes.com/media/mapimage/2009-01/44328828.gif

Niciun comentariu: