sâmbătă, ianuarie 03, 2009

Nu sunt probleme, s-a balonat un pic conducta de la frig


MEDIAFAX transmite optimismul domnul Videanu cu vedere la problema gazelor. Se pare că atâta timp cât guvernul nu recunoaşte o problemă, ea pur şi simplu nu există. În concluzie, nu mai siliţi Guvernul să recunoască problemele!

Videanu: Nu avem nicio problemă din cauza scandalului Rusia-Ucraina privind gazele
Videanu: Nu avem nicio problemă din cauza scandalului Rusia-Ucraina privind gazele (Imagine: Mediafax Foto)
România nu are nicio problemă legată de asigurarea gazelor naturale, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Adriean Videanu, deşi autorităţile române au primit o atenţionare de la Gazprom privind reducerea cu 32% a livrărilor de gaze importate până la 11 ianuarie.
"Nu avem niciun fel de probleme, chiar dacă am primit comunicarea din partea dispeceratului balcanic al Gazprom legată de reducerea până în data de 11 ianuarie pe Isaccea cu 3,1 milioane de normal metri cubi gaze din 7,1 milioane de normal metri cubi. Avem atât rezerve de exploatare, cât şi înmagazinate", a mai spus Videanu.
Potrivit directorului dispeceratului de gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia, consumul de gaze în România este de 58,5 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane sunt din producţia internă, acoperite de la Romgaz, Petrom şi alte companii.
România importă 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, din care 4,1 milioane metri cubi de gaze prin Isaccea şi 2,4 milioane metri cubi pe la Medieşul Aurit.
Capacitatea maximă din depozitare este de 26 milioane metri cubi pe zi, din care se livrează zilnic 19 milioane de metri cubi, şi mai există o rezervă de şapte milioane metri cubi pe zi în depozitele de înmagazinare, a adăugat Stroia.
Totodată, Petrom va închide luni combinatul chimic Doljchim, care va determina o economie importantă în consumul de gaze.
"Din raţiuni economice se închide combinatul. A fost decizia Petrom. Închiderea combinatului va asigura o economie de 1,2 milioane de metri cubi de gaze pe zi", a precizat ministrul Economiei.
Directorul general al Romgaz, Francisc Toth, a declarat agenţiei MEDIAFAX că importurile de gaze din Rusia sunt la nivelul cantităţilor contractate de companie.
România importă din Rusia aproximativ o treime din consumul anual de gaze.
Compania rusă Gazprom a anunţat vineri că Ucraina a refuzat să permită Rusiei să livreze întregul volum de gaz destinat clienţilor europeni, pentru ziua de sâmbătă. Gazprom a acuzat Ucraina că "fură" din gazul natural rusesc ce tranzitează această ţară având ca destinaţie clienţi din Uniunea Europeană.
Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în urma divergenţelor dintre cele două părţi privind datoria pe care o are Kievul pentru cantităţile importate. De asemenea, Ucraina nu a fost de acord cu creşterea semnificativă a preţului la gaze solicitată de Rusia.

Gazprom caută rute alternative pentru livrarea gazului către Europa
Gazprom caută rute alternative pentru livrarea gazului către Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Compania rusă Gazprom a anunţat că este în căutarea unor rute alternative pentru transportarea gazului spre vest, după constatarea unor scăderi ale livrărilor ce tranzitează teritoriul ucrainean.
Livrările către Ungaria
au fost reduse cu zece milioane de metri cubi, faţă de cele 42 de milioane prevăzute în contractul său, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat.
Polonia
a semnalat la rândul său o scădere cu şase la sută a livrărilor primite faţă de volumele contractuale, o cifră confirmată de Comisia Europeană.
Totuşi, această scădere este compensată de livrările via Belarus, şi nu a fost resimţită de consumatori, potrivit operatorului gazoductelor poloneze, Gaz-Systema.
Rusia a suspendat joi aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, din cauza lipsei unui acord privind preţul livrărilor pentru 2009 şi a unor datorii.
Gigantul rus Gazprom a anunţat că este în căutarea unor rute alternative pentru transportul gazului, pentru a nu mai depinde de Ucraina.
"Credem că este necesar să dezvoltăm, cât mai repede posibil, rute alternative şi sperăm că Europa va lua toate măsurile necesare pentru a susţine realizarea acestui proiect", a declarat vineri, pentru BBC, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev.
Medvedev va începe un turneu în capitalele europene pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu criza gazului dintre Rusia şi Ucraina.
El va merge sâmbătă la Praga, iar ulterior la Londra, Paris, Viena, Bruxelles şi Berlin, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei. Scopul turneului este constituit de "întâlnirile cu presa şi cu autorităţile", a explicat el.

Gazprom acuză Kievul că "fură" zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz
Vicepreşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksandr Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Vicepreşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksandr Medvedev, a acuzat sâmbătă Ucraina că fură 35 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.
"Totalul gazului luat de Naftogaz (compania ucraineană) depăşeşte 35 de milioane de metri cubi pe zi", a declarat el într-o conferinţă de presă la Praga. "Toată cantitatea de gaz care a fost luată ilegal va trebui plătită", în afară de datoriile Ucrainei, de "600 de milioane de dolari", a adăugat el.
Compania ucraineană Naftogaz a anunţat vineri că Rusia nu mai livrează cantităţile prevăzute pentru clienţii ei europeni.
Potrivit lui Medvedev, faptul că Ucraina a sustras din stocuri aparţinând companiei RosUkrEnergo a determinat ca livrările prevăzute să nu fie asigurate normal spre Polonia, Bulgaria şi România.
În opinia sa, Ucraina este responsabilă de criza actuală "şi se mulţumeşte să joace un joc politic în loc să găsească o soluţie".
Livrările de gaz natural către România au scăzut cu 30 la sută, cele spre Polonia cu şase la sută de vineri seară, cele către Bulgaria cu până la 15 la sută sâmbătă, potrivit operatorului polonez Gaz-System, celui bulgar, Bulgargaz şi celui român, Transgaz.
"Credem că în aceste circumstanţe, statele care au început să aibă de suferit trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a cere Ucrainei să acţioneze pentru respectarea obligaţiilor internaţionale", a explicat Medvedev.

Naftogaz a majorat livrările de gaze către România

Naftogaz a majorat livrările de gaze către România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Compania ucraineană Naftogaz a anunţat, sâmbătă, că a majorat volumul gazelor naturale furnizate către România cu 100.000 metri cubi pe zi şi către Ungaria cu 1,8 milioane de metri cubi pe zi, pentru a acoperi scăderea livrărilor de către Rusia."În pofida scăderii semnificative a livrărilor de gaze din Rusia şi limitării preţurilor, Ucraina a folosit propriile volume pentru sprijini stabilitatea gazelor furnizate către Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al Naftogaz, citat de agenţia internaţională de presă.
Compania ucraineană de stat Naftogaz a solicitat Gazprom reluarea discuţiilor sâmbătă, dar a acuzat grupul rus de şantaj.
Gazprom a anunţat vineri că Ucraina a refuzat să permită Rusiei să livreze întregul volum de gaz destinat clienţilor europeni, pentru ziua de sâmbătă. Gazprom a acuzat Ucraina că "fură" din gazul natural rusesc ce tranzitează această ţară având ca destinaţie clienţi din Uniunea Europeană.
Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în urma divergenţelor dintre cele două părţi privind datoria pe care o are Kievul pentru cantităţile importate. De asemenea, Ucraina nu a fost de acord cu creşterea semnificativă a preţului la gaze solicitată de Rusia.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că România nu are nicio problemă legată de asigurarea gazelor naturale, deşi autorităţile române au primit o atenţionare de la Gazprom privind reducerea cu 32% a livrărilor de gaze importate până la 11 ianuarie.
Potrivit directorului dispeceratului de gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia, consumul de gaze în România este de 58,5 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane sunt din producţia internă, acoperite de la Romgaz, Petrom şi alte companii. România importă 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi.
(sursa: http://www.mediafax.ro/)

Niciun comentariu: