vineri, ianuarie 02, 2009

Guvernul sau simulare electronică la un joc de strategie


Actul de guvernare seamănă din ce în ce mai mult în cazul politicii româneşti cu un joc de simulare economică. Deciziile politice parcă nu mai au un suport în ceea ce se întâmplă cu milioanele de oameni transformaţi în situaţii statistice şi pixeli pe monitoarele laptopurilor şi mai puţin fiinţe cu viaţă care respiră, mănâncă, care au bucurii şi drame zi de zi. După lungi ani de încercări şi soluţii de performanţă, clasa politică pare a spune că jocul nu are o soluţie, ci doar amăgeşte cu posibilitatea unui rezultat prin care toată lumea să fie mulţumită. De aceea am impresia că actuala clasă politică s-a cam plictisit, apar nervii fără motiv, se înjură între ei plictiseală, se pupă la dineuri tot din plictiseală.

Ministerul Finanţelor elaborează bugetul pe 2009

Ministerul Finanţelor Publice a demarat elaborarea bugetului general consolidat pe anul 2009. Noua filozofie bugetară va ţine seamă de noile condiţii macroeconomice, de obiectivele stabilite prin programul de guvernare şi de efectele crizei internaţionale asupra economiei româneşti.

Strategia bugetară şi fiscală, precum şi politicile macroeconomice pentru anul 2009 şi pe termen mediu se vor baza pe o analiza detaliată a situaţiei economice şi financiare a ţării din anul 2008. Ministerul Finanţelor Publice va finaliza această analiză în prima parte a lunii ianuarie. Obiectivul viitoarei construcţii bugetare este ajustarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent către niveluri sustenabile din punctul de vedere al finanţării. Ministerul Finanţelor Publice este deschis colaborării cu mediul de afaceri, sindicatele şi patronatele, cu Banca Naţională a României şi cu Asociaţia Română a Băncilor, astfel încât să găsească o platformă comună de promovare a unor politici economice coerente, care să limiteze efectele crizei economice.

Stabilitatea macroeconomică şi menţinerea atractivităţii investiţionale reprezintă obiective importante pentru Guvern în perioada următoare. De aceea, este nevoie de măsuri care să limiteze cheltuielile de funcţionare a administraţiei publice şi să sporească gradul de absorbţie a fondurilor europene pentru a putea creşte investiţiile publice şi pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri.

În acest sens, în primele două şedinţe, Guvernul a decis să diminueze cheltuielile de funcţionare ale administraţiei publice. Astfel, în anul 2009 vor scădea cu 15% cheltuielile pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, şi cu 50% cheltuielile pentru achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică, maşini şi echipamente. Pentru a sprijini reducerea cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis, de asemenea, să micşoreze cheltuielile cu deplasările şi transportul pentru personalul bugetar şi să optimizeze structura instituţională prin suspendarea ocupării posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice pe întreg anul 2009 şi prin limitarea numărului de funcţii de conducere.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 31.12.2008


Ordonanţă de urgenţă privind plata unor drepturi salariale personalului din Justiţie

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, 30 decembrie 2008, Ordonanţa de urgenţă privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justiţiei.

Potrivit actului normativ, „plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei, devenite executorii până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia celor care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei, se realizează începând cu data de 31 martie 2009”.

Acest demers are în vedere necesitatea asigurării unui cadru unitar privind administrarea fondurilor în domeniul justiţiei, imperativul identificării de noi resurse financiare în scopul îmbunătăţirii capacităţii administrative a instanţelor şi parchetelor, influenţa substanţială asupra bugetului de stat pe anul 2009 pe care o are punerea în aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2008, precum şi necesitatea instituirii unor reglementări speciale, cu aplicabilitate limitată în timp, privind executarea silită a titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale pentru personalul din sistemul justiţiei.

În acelaşi timp, actul normativ a luat în considerare dificultăţile întâmpinate până în prezent în ceea ce priveşte executarea hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiţiei, dificultăţi care au persistat şi după adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei.

Această măsură, cu aplicabilitate limitată în timp, este imperios necesară în condiţiile în care resursele bugetare sunt influenţate de criza economică pe care o traversează România. Mai mult, întrucât bugetul de stat pe anul 2009 nu a fost încă aprobat, instituţiile publice, inclusiv Ministerul Justiţiei, se află în imposibilitatea angajării de cheltuieli bugetare care să depăşească 1/12 din prevederile bugetare ale anului 2008, situaţie în care s-ar afla ordonatorii principali de credite din sistemul justiţiei dacă ar pune în executare aceste titluri executorii.

Acest act normativ nu afectează plata sumelor prevăzute în hotărârile judecătoreşti care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2008; acestea sunt achitate potrivit eşalonării stabilite prin Ordinul comun al ministrului Justiţiei, ministrului Economiei şi Finanţelor, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr. 1.859/C/2008.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 31.12.2008

Întâlnire Preşedinte-Guvern, la Sinaia
Alexandra-Livia Dordea
Joi, 01 Ianuarie 2009
Şeful statului şi miniştrii noului Guvern s-au întâlnit la Sinaia, la cererea lui Traina Băsescu. Întâlnirea a început în jurul orei 14.00 şi încă nu s-a terminat. Chiar dacă mulţi participanţi la reuniune au plecat, se mai află la Sinaia Traian Băsescu şi Emil Boc. La întâlnirea informală convocată de şeful statului nu au participat Vasile Blaga, Ministrul Dezvoltării Durabile şi, posibil, Adriean Videanu, Ministrul Economiei. Mai mulţi miniştri ai cabinetului Boc au plecat de la întâlnirea, convocată de Traian Băsescu, mai devreme.
http://www.evz.ro/pictures/articles/big/f13ed53ac8e104b9de6d850e473194fd.jpg
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea şi Constantin Niţă, Ministrul pentru IMM-uri, Comerţ şi Afaceri şi Mircea Geoană, preşedintele Senatului, au ieşit de la întâlnirea informală convocată la Sinaia, de şeful statului, Traian Băsescu.
http://www.evz.ro/pictures/articles/big/a089a8f69c1ea2afbf9ff499d351fa72.jpg
Ecaterina Andronescu a spus că şeful statului a stat de vorba cu fiecare ministru în parte. În ceea ce o priveşte, aceasta a discutat cu Traian Băsescu despre problema salariilor profesorilor, însă nu a vrut să dea prea multe detalii. "Ca să putem plăti salariile profesorilor, trebuie să avem o lege a bugetului cu care să mergem în Parlament", a precizat aceasta, citată de RTV.

Iniţial, întâlnirea trebuia să aibă loc la vila de protocol din Predeal a preşedintelui, dar locaţia a fost mutată. Nu se cunosc motivele acestei schimbări.

Ultima întâlnire a Executivului cu şeful statului a avut loc imediat după Crăciun, când Traian Băsescu a participat la reuniunea informală de la Palatul Victoria.

Revelion prezidenţial la Braşov

Şefului statului a petrecut noaptea de Revelion la Braşov. La cumpăna dintre ani, şeful statului le-a urat tuturor românilor La mulţi ani şi le-a promis că în anul 2009 va fi unul în care vor trăi mai bine.

Preşedintele Băsescu s-a declarat onorat că se află la Braşov. "Şi pentru că ultimele clipe ale anului care trec le trecem împreună, daţi-mi voie, de aici, de la Braşov, să vă doresc tuturor din tot sufletul, cu toată dragostea, "La mulţi ani!" şi "Să trăiţi bine!", a afirmat preşedintele la trecerea în Noul An. (sursa: Evenimentul.ro, http://www.infoportal.ro)

Membrii cabinetului Boc au participat, la Sinaia, la o întâlnire convocată de Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu şi miniştrii cabinetului Boc s-au întâlnit joi, la Sinaia. Reuniunea a început la orei 14.00, iar în jurul orei 19.30, miniştrii au ieşit rând pe rând de la întâlnire.

http://www.realitatea.net/media/image/200901/w480/image_123083116237778500_3.jpg

Înainte de a pleca din Sinaia, Traian Băsescu a declarat că nu a avut loc o convocare a Guvernului, ci a invitat demnitarii care se aflau pe Valea Prahovei cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, la o întâlnire pe 1 ianuarie. "Când eşti preşedintele României e foarte greu să îţi doreşti ceva pentru tine, dacă îţi doreşti ceva, îţi doreşti pentru ţară", a conchis şeful statului.

Ecaterina Andronescu a spus că şeful statului a stat de vorbă cu fiecare ministru în parte, În ceea ce o priveşte, aceasta a discutat cu Traian Băsescu despre problema salariilor profesorilor, însă nu a vrut să dea prea multe detalii. "Ca să putem plăti salariile profesorilor, trebuie să avem o lege a bugetului cu care să mergem în Parlament".
La întâlnirea informală convocată de şeful statului nu au participat Vasile Blaga, Ministrul Dezvoltării Durabile şi, posibil, Adriean Videanu, Ministrul Economiei.

La Sinaia a ajuns, joi după-amiază, şi Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui, la volanul unei maşini de teren, iar Elena Udrea a venit însoţită de Dorin Cocoş.

Ultima întâlnire a Executivului cu şeful statului a avut loc imediat după Crăciun, când Traian Băsescu a participat la reuniunea informală de la Palatul Victoria.

Sursa: Realitatea.net

Bursa Zvonurilor: Emil Boc i-a avertizat pe miniştri că ar putea fi convocaţi în weekend

Reuniunea de ieri de la Sinaia dintre preşedintele Traian Băsescu şi demnitarii de rang înalt poate fi considerată una de taină. Şi asta pentru că informaţiile despre ceea ce s-a întâmplat în cele aproape şapte ore, cât a durat întâlnirea, sunt puţine.

http://www.realitatea.net/media/image/200901/w480/image_123088018513442600_1.jpg

Declaraţiile oficiale făcute la plecare au vrut acrediteze ideea că întâlnirea dintre şeful statului, premier, miniştri, preşedinţii celor două camere ale parlamentului şi şefii serviciilor secrete a fost una liniştită, relaxată şi în cadrul căreia nu s-a discutat politică.

Neoficial însă, lucrurile par să fi stat altfel. Surse care doresc să-şi păstreze anonimatul susţin că Traian Băsescu le-a atras atenţia miniştrilor că urmează un an dificil.

Şi liderii celor două camere ale parlamentului s-au aflat în vizorul şefului statului. Ei au primit instrucţiuni de sprijinire a Guvernului pentru a putea depăşi constrângerile economice generate de criză.

La rândul său, premierul Emil Boc le-a spus colegilor săi de cabinet să rămână pe poziţii, să nu părăsească Bucureştiul în weekend pentru că ar putea fi chemaţi la muncă.

Sursa: Realitatea TV

Băsescu susţine că statul are bani pentru ca românii să trăiască mai bine

Preşedintele Traian Băsescu a spus, în mesajul transmis în Piaţa Sfatului din Braşov, că anul 2009 va genera dificultăţi, dar că statul are resurse să le depăşească şi i-a îndemnat pe tineri să se implice în politică. "Se încheie un an 2008, care a fost un an bun pentru România. Începem un an 2009 care va genera dificultăţi, dar cu certitudine împreună, toţi românii, vom depăşi dificultăţile crizei economice din anul 2009. Vreau să vă asigur aici, la Braşov, pe dumneavoastră, pe braşoveni, pe toţi românii că instituţiile statului român au şi resurse, au şi capacitatea să facă ca anul 2009 să fie un an în care să trăim mai bine", a spus Băsescu. Şeful statului a adăugat că, din punctul său de vedere, o schimbare rapidă poate avea loc doar cu ajutorul tinerilor.

http://www.gardianul.ro/upload/2009/01/news_img_126963_93371.jpg

Preşedintele Băsescu s-a declarat onorat că se află la Braşov. Şeful statului a declarat miercuri că merge în Piaţa Sfatului din Braşov pentru că acolo a fost invitat. "Dacă eram invitat la Bucureşti mă duceam acolo, dar am fost invitat la Braşov", a spus Băsescu, fiind pentru prima dată când s-a adresat românilor, de Anul Nou, în calitate de şef se stat, din alt loc decât din Bucureşti. Din această declaraţie se poate deduce că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, văzut de unii ca un posibil contracandidat al lui Băsescu la prezidenţiale, nu l-a invitat la petrecerea din Piaţa Constituţiei. Focurile de artificii şi spectacolele plătite de Primăria Capitalei au strâns în Piaţă zeci de mii de bucureşteni, dar televiziunile au transmis discursul lui Băsescu de la Braşov, diminuând impactul pe care l-ar fi avut difuzarea “realizărilor” pirotehnice ale lui oprescu în întreaga ţară. Pe scena din Piaţa Constituţiei au putut fi zărite doar camerele de filmat ale Antenei 3, un post de televiziune extrem de critic la adresa preşedintelui Băsescu.

(sursa: Gardianul, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: