joi, ianuarie 15, 2009

Irinel Popescu preşedinte al CNAS


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/3752858/1/irinel-popescu.jpg?width=800&height=600

Primul-ministru Emil Boc l-a eliberat din funcţia de membru al consiliului de administraţie şi preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe Vasile Ciurchea şi l-a numit în locul său pe doctorul Irinel Popescu.

Decizia primului-ministru a fost luată miercuri, iar joi a fost publicată în Monitorul Oficial.

Aflat, în 29 decembrie 2008, la Craiova, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că PSD va propune în actuala structură guvernamentală cinci-şase secretari de stat provenind din regiunea Oltenia, chirurgul Irinel Popescu fiind nominalizat atunci de liderul social-democrat.

Numele medicului Irinel Popescu, reprezentant al Partidului Conservator, a fost singurul pronunţat cu acea ocazie de Mircea Geoană.

"Competenţa profesională a domnului Irinel Popescu ar trebui să se regăsească într-o formulă oarecare. Cred că nu avem decât de câştigat din cooptarea domniei sale într-o structură executivă la Bucureşti", a spus atunci Geoană.

Surse din PSD Dolj susţineau, la acel moment, că Irinel Popescu ar urma să fie propus pentru funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Irinel Popescu a candidat în alegerile din noiembrie 2008 din partea PSD-PC în Colegiul 2, Craiova, pentru o funcţie de senator, câştigând cele mai multe voturi în Colegiu, - 20.884, reprezentând 44,48 la sută. Popescu nu a obţinut însă, în urma redistribuirii, mandatul de senator.

Profesorul Irinel Popescu este autorul primului transplant de ficat din România.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Irinel Popescu s-a născut la Filiaşi, a urmat Facultatea de Medicina la Universitatea de Medicină şi Farmacologie Carol Davila din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1977 cu media , a fost primul clasat la "Concursul de internat în specialităţi Chirurgicale" al promoţiei. A devenit foarte cunoscut in Romania după ce a introdus transplantul de ficat in practica medicală.În prezent conduce Clinica de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni. Uimeste prin energia cu care face fata functiilor pe care le detine in organizatii si institutii, pe langa numeroasele operatii chirurgicale. Specializarea sa principala este chirurgia generala, la care a adaugat-o, in ultimul deceniu, pe cea hepatica. Momentul de varf al carierei lui a fost realizarea primului transplant hepatic in Romania, in anul 2000, dupa ce prof. dr. Irinel Popescu s-a intors din SUA, unde a invatat timp de 3 ani tehnicile de transplant. In anii urmatori a realizat peste 150 de transplanturi hepatice si 1500 de rezectii hepatice. Expert al Consiliului Europei in probleme de transplant, profesorul Irinel Popescu este activ si in viata politica, (Partidul Conservator), fiind presedintele Comisiei de Invatamant din Senatul Romaniei.

"" Dl prof. dr. Irinel Popescu a realizat tot ceea ce se putea realiza în transplant: donator viu, adult, pediatric, transplantul domino, split-liver etc., toate tehnicile pe care le avem la dispozitie, si aceasta pentru a creste numãrul pacientilor transplantati, utilizând chiar si donatori marginali. Centrul din Bucuresti este unul foarte valoros si meritã un program mult mai amplu. Aceastã posibilitate terapeuticã oferitã de medicina si tehnica moderne trebuie sã fie disponibilã pentru întreaga natiune. ""

Prof. dr. Domenico Forti (Conduce Departamentul de Chirurgie generalã si transplant abdominal al Spitalului Niguarda Ca' Granda din Milano)


Scurt Istoric:

La numai sase ani de la terminarea specializarii, Irinel Popescu devine în 1983 - medic specialist chirurg, iar în 1990 medic primar chirurg obtinand Diploma de Doctor în Medicină în cadrul Universitaţii Carol Davila din Bucureşti. Indrumatorul tezei de doctorat a fost renumitul Prof. Dr. Dan Setlacec. Pleaca peste hotare din dorinta de a se perfectiona si a revolutiona chirurgia romaneasca. In 1989 a fost pentru doua saptamani la Spitalul "Charite" din Berlin, Germania. A plecat in Franta pentru doua luni la Spitalul Paul Brousse din Paris. Dupa intoarcerea din Franta, decide sa plece peste ocean, in America. Jumatate de an a petrecut-o la Universitatea Pittsburgh, iar aproape trei ani la Spitalul Mount Sinai din New York. Dupa perioada de perfectionare a facut schimburi de experienta cu institutii din Munchen(Universitatea Ludwig Maximilian), Hamburg (Universitatea Eppendorf ), Capetown Africa de Sud (Spitalul Groote Schur), Essen (Spitalul Universitar), Atena(Spitalul Palio Faliro) si Milano(Spitalul Niguarda).

Dupa perioada de pregatire si perfectionare a condus Spitalul Clinic Fundeni din functia de Director Adjunct si a avut grija de Directia Sanitara a Municipiului Bucuresti in 1997. Din 1998 este ales Director al Institutului de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor si Farmacistilor si Secretar de Stat la Ministerul Sanatatii in perioada 1999 – 2000; In prezent, Prof. Dr. Irinel Popescu ii indruma si ii pregateste permanent pe studentii de la Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila"- Bucuresti, fiind Profesor de Chirurgie si Coordonator de programe de formare al platformei de cercetare „George Emil Palade” din cadrul aceleiasi universitati.

Chirurgul Irinel Popescu este cazul exemplar al unui om care a făcut în România un lucru nemaifăcut pînă la el de nimeni şi pe care mulţi îl credeau cu neputinţă de făcut vreodată: primul transplant hepatic uman şi întemeierea unei veritabile şcoli româneşti de transplant hepatic. Cartea, "Dincolo de Limita"- Convorbiri cu chirurgul Irinel Popescu, concepută ca o suită de dialoguri cu medicul anestezist Dora Petrilă, este, pe de o parte, povestea vieţii şi a carierei medicale a profesorului Irinel Popescu, iar, pe de altă parte, este dovada limpede că, prin nume ca Dan Setlacec sau Irinel Popescu, pleiada de mari chirurgi români, de la Ernest Juvara pînă la Toma Ionescu şi Nicolae Hortolomei, nu s-a încheiat.

Datorita meritelor si bunei reputatii, Prof. Dr. Irinel Popescu obtine urmatoarele titluri: Doctor Honoris Causa al Universitaţii de Medicină şi Farmacie Craiova, Doctor Honoris Causa al Universitaţii "Ovidius" din Constanţa, Profesor de onoare al Universitaţii "Ovidius" din Constanta si Profesor de Onoare al Facultaţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Premii si distinctii

Daruirea, profesionalismul si succesele pe plan medical ii sunt recunoscute si pe plan internaţional, obţinand astfel diploma de Profesor al ISSO (International School of Surgical Oncology). Pentru merite deosebite în chirurgia hepatica si în transplantul de organe a fost decorat cu Ordinul National "Steaua României" în gradul de Mare Ofiter, a castigat premiul "Iuliu Hatieganu" al Academiei Române pentru lucrarea editata pe CD "Chirurgia miniinvaziva. Tehnici avansate" (impreuna cu prof.dr. C. Dragomirescu); A obtinut Diploma de Merit a Ministerului Sanatatii - pentru performante deosebite în exercitarea actului medical, iar in anul 2001 a castigat Premiul Colegiului Medicilor din România pentru realizari deosebite în activitatea stiintifica, în domeniul specialitatilor chirurgicale;

In 2004 a castigat Premiul revistei Medic.ro (oferit de Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor si Casa Nationala de asigurari de sanatate) pentru cel mai bun chirurg; Peste doi ani primeste premiul pentru "Cel mai bun medic chirurg pentru anul 2006" in urma cercetarii sociologice intreprinse de CURS, TNS-CSOP, IMAS si INSOMAR si reprezentind opinia medicilor chirurgi romani la gala “Zece Pentru Romania” ; In 2007 a castigat Premiul I, acordat de MECT - ANCS, pentru Proiecte de Cercetare-Dezvoltare Complexe, aria tematica - Sanatate, 2007.


Prof.Dr. Irinel Popescu, senator.

În transplantul de organe Prof. Dr. Irinel Popescu:

•A introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, iar acesta a trecut de la etapa de pionierat la stadiul de procedeu de rutină, începind din aprilie 2000 (când a avut loc primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului). Partea cea mai dificilă a implementării programului a constituit-o reuşita intervenţiei chirurgicale. La baza acesteia a stat atat stagiul de pregătire de 3 ani fără întrerupere în Statele Unite precum şi formarea unei echipe de chirurgi, anestezişti-reanimatori, hepatologi, imunologi, microbiologi, etc. În prezent, în Institutul Clinic Fundeni se efectuează, practic, toate tipurile de transplant cunoscute in prezent (cu ficat de la donator cadavru, cu ficat de la donator viu, cu ficat redus, cu ficat împarţit, transplant domino);

•Alte premiere naţionale: a efectuat primul transplant combinat de ficat şi pancreas, primul transplant combinat de ficat şi insule pancreatice şi primele transplante de celule stem pentru afecţiuni ale ficatului;

•Alcatuirea legislaţiei de transplant, pornind de la legea veche (Legea nr.2/1998) căreia i s-au adaugat o serie de modificări precum şi directivele Consiliului European. Astfel în noua lege (Legea nr.95/2006) se reflectă experienţa dobândită ca reprezentant al României în Consiliul Europei, începind cu anul 1999

•A organizat prelevări multiorgane la nivel naţional, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaţionale. Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant în anul 2005, alegerea ca preşedinte al Consiliului Ştiintific al Agenţiei semnificând recunoaşterea contribuţiei la înfiinţarea unui program naţional de transplant de organe şi tesuturi in Romania. Din anul 2006 acest program a fost acceptat si finanţat oficial de către Ministerul Sănătaţii;


Asociatia profesionala "ROMTRANSPLANT" - Scurt Istoric: Dr. Prof Irinel Popescu a înfiintat organizaţia profesională “Romtransplant” (1997) in cadrul căreia, în calitate de preşedinte (de la înfiinţare şi pâna în prezent), a organizat 5 congrese naţionale cu participare internaţională, care au constituit momente esenţiale în dezvoltarea transplantului românesc. De asemenea, organizaţia a promovat, în special prin mass-media, donarea şi transplantul de organe, ceea ce a făcut ca rata de consimţamânt a populaţiei pentru aceste procedee să se situeze la nivelul mediei europene. Asociatia Profesionala “ROMTRANSPLANT” joaca un rol important, atât pe plan stiintific, cât si pe plan organizatoric, în dezvoltarea transplantului romanesc. Datorita faptului ca Prof. Dr. Irinel Popescu este reprezentantul României în Comisia de Transplant a Consiliului Europei , se permite adoptarea imediata a prevederilor europene privind transplantul si va conduce, în final, la adoptarea unei noi legi a transplantului, adaptatã cerintelor europene, în anul 2006. Începând cu anul 2005, în România se sãrbãtoreste, urmând modelul European, Ziua Nationalã a Transplantului, în cursul lunii aprilie.

În chirurgia ficatului Prof Dr. Irinel Popescu:

•A realizat peste 1500 de rezecţii hepatice, reprezentând una dintre cele mai importante experienţe la nivel mondial ale unei singure clinici; au fost practicate toate tipurile descrise în literatura de specialitate, utilizând tehnici moderne precum excluderea vasculară totală, abordul transparenchimatos, disecţia cu ultrasunete, etc;

•Începind din 1995, anul în care Irinel Popescu a demarat programul actual de chirurgie hepatică din Institutul Clinic Fundeni, rezecţiile hepatice majore s-au transformat din operaţii excepţionale (pâna în 1995 cea mai mare experienţă comunicată în România era de 41 de cazuri) în operaţii de rutină. În acest interval de timp, în Institutul Clinic Fundeni s-a format o adevarată şcoală de chirurgie hepatică. De asemenea şi alţi specialişti din ţară au venit să se formeze aici;

•Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni este centrul naţional de formare pentru supraspecializarea de “chirurgie hepatică şi transplant hepatic”, iar Irinel Popescu este responsabilul naţional pentru formarea în această supraspecializare;

•În 2006 a înfiinţat Asociatia Română de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic, al cărei preşedinte a fost ales ;

•Tratatul “Chirurgia ficatului” (sub red. Irinel Popescu- Editura Universitară Carol Davila 2004), cu numeroşi autori din ţară şi din străinatate, lucrare distinsă cu premiul “Victor Babeş” al Academiei Române


În oncologia digestivă Prof Dr. Irinel Popescu:

•O cazuistică operatorie de nivel internaţional ca număr de operaţii şi rezultate în cancerul de esofag, stomac, intestin subţire, colon, rect, ficat, pancreas;

•Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni este centru metodologic de formare în supraspecializarea “chirurgie oncologică” cu Irinel Popescu responsabil naţional;

•Înfiinţarea primei bănci de tumori din România (una dintre puţinele din Europa) împreuna cu compania franceză RnTech;

•Cercetări în genomica neoplasmelor prin granturi câstigate prin competiţie naţională; un brevet obţinut în Franţa pentru un set de gene implicate în apariţia cancerului colo-rectal.

În chirurgia Laparoscopică Prof Dr. Irinel Popescu

•A realizat primele timectomii şi hepatectomii laparoscopice din România cu cea mai mare experienţă din ţară în chirurgia colo-rectală laparoscopică; •A înfiinţat Asociaţia Româna de Chirurgie Endoscopică şi alte tehnici intervenţionale (ARCE) (2002),al cărei preşedinte Irinel Popescu a fost între 2002-2006, realizând primirea ARCE ca membru cu drepturi depline al Asociaţiei Europene de Chirurgie Endoscopică şi alte tehnici intervenţionale (EAES) şi înfraţirea cu societatea italiană de chirurgie endoscopică (SICE); •A elaborarat pe CD, lucrarea “Chirurgie miniinvaziva- tehnici avansate” împreuna cu prof.Corneliu Dragomirescu, distinsă cu premiul “Iuliu Haţieganu” al Academiei Române.

În Chirurgia Robotica

La Spitalul Fundeni s-au realizat peste 50 de interventii pe cale robotica. S-au operat pe aceasta cale o gama larga de interventii pentru: achalazie si hernie hiatala, pentru cancerul de col uterin sau cancerul de rect, pentru cancerul de colon, s-au efectuat rezectii hepatice, rezectii timice-timectomii pentru miastenia Gravis sau splenectomii pentru afectiuni hematologice. S-a optat pentru tipurile de chirurgie avansata in care clinica are experienta mai intai pe cale laparoscopica si in care se doreste ca robotica sa fie treapta urmatoare, cu toate avantajele mentionate. Pe acest sistem s-au antrenat deja si alti chirurgi in afara de cei din clinica de la Fundeni. Cu ajutorul robotului s-a facut in scop demonstrative faimoasa operatie Lindbergh, dupa numele pilotului care a traversat pentru prima oara atlanticul. A fost extras un colecist de catre un chirurg aflat la mii de km distanta de pacient. Chirurgul in speta, Jacques Marescaux, se afla in cladirea telefoanelor de la New York, iar pacientul pe masa de operatie in orasul Strasbourg.

“Dupa aparitia chirurgiei laparoscopice si dupa succesul indiscutabil pe care l-a avut in sensul generalizarii indicatiilor pentru anumite tipuri de operatie si al patrunderii treptate in alte tipuri de interventii chirurgicale, cercetatorii, mai ales cei preocupati de tehnologie au imaginat urmatorul pas. Revenind la chirurgia laparoscopica , toata lumea cunoaste astazi beneficiile acesteia. Pacientul recupereaza mai rapid, urmarile sunt mai fiziologice, reintegrarea socio-profesionala se face pe de-o parte mai repede, iar pe alta parte este de o calitate mai buna. Asa cum spuneam, cercetatorii preocupati de tehnologii noi sau gandit sa adauge instrumentelor care opereaza laparoscopic bratele unui robot. Am incercat sa definesc sfera generala a chirurgiei robotice asa cum se prezinta ea astazi cu posibilitatea ca medicii chirurgi sa opereze vazand mai bine si asezati in conditii fiziologice mai bune, utilizand instrumente cu multe grade de libertate si deci cu posibilitatea de a efectua maximum de gesturi care poti fi efectuate asupta tesuturilor si la care tremurul mainii umane este complet eliminat, miscarile efectuandu-se cu o deosebita precizie. Robotul a trecut prin mai multe perioade si a cunoscut mai multe forme sub care a fost introdus sau la nivel experimental sau la nivel pana cand a ajuns la forma actuala. Sistemul actual se numeste da Vinci. Este un sistem care are evident si o componenta mecanica destul de serioasa dar pe care l-as putea numi in mare parte un sistem informatic extrem de performant. Bratele robotului se aseaza instrumentelor laparoscopice. Chirurgul sta la o consola si de acolo miscarile pe care le face acesta sunt transmise printr-un sistem de cabluri bratelor robotului care la randul lor le transmit instrumentelor care opereaza in interiorul pacientului."

Prof. Dr. Irinel Popescu (din interviul dat revistei “medic4all” despre Chirurgia Robotica)


Prof. Dr. Irinel Popescu a organizat diferite evenimente de importanta Nationala si Internationala:

  • Preşedinte al 17 th World Congress of the Internaţional Associaţion of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists, Bucureşti, 5-8 Septembrie 2007. În deschiderea oficială a congresului au luat cuvântul Presedintele Romăniei, Excelenţa Sa Domnul Traian Băsescu, Profesorul Masatoshi Makuuchi, Profesorul N. J. Lygidakis şi Profesorul Irinel Popescu, fiecare subliniind importanţa acestui eveniment;
  • Analizând Congresul desfăşurat la Bucureşti, în “Future Oncology”, December 2007, Vol. 3, No. 6, Pages 605-607 , Guido Torzilli afirma: "The world congress was a perfectly organized scienţific event, with a large number of participants and an impressive collecţion of some of the best experts in the field of hepatobiliary, pancreatic and gastrointenstinal diseases.”
  • Preşedinte al celor 8 Simpozioane şi Cursuri Postuniversitare ale Secţiunii Române a IASG
  • Al 5-lea Simpozion şi Curs Postuniversitar (9-11 aprilie 2003, Bucureşti) a fost dedicat Profesorului Thomas E. Starzl, cel care a pus la punct, a iniţiat şi a dezvoltat transplantul hepatic, prilej cu care Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti i-a acordat Profesorului Starzl titlul de “Doctor Honoris Causa” Irinel, Popescu.


Pe plan mondial este :

  • Membru al colegiului de redacţie al revistei "Hepatogastroenterology";
  • Redactor şef adjunct al revistei "Archives de l'Union Medicale Balkanique" ("Archives of the Balkan Medical Union");
  • Membru al colegiului de redacţie al revistei "Langenbeck's Archives of Surgery"; Editorial board of the Journal of Telemedicine and E-Health; Editorial Board Member The Open Transplantaţion Journal.
  • Membru al Societaţii Europene de Transplant, din anul 2006;
  • Membru în Comitetul Executiv al "Internaţional Associaţion of Surgeons and Gastroenterologists" (IASG), din anul 2002;
  • Membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie Endoscopică (EAES), din anul 2002;
  • Membru al TTS (The Transplantaţion Society), din anul 2006;
  • Membru al ESA ( European Surgical Associaţion), din anul 2007;
  • Honorary member of Naţional Chapter for Serbia and Montenegro of the IHBA (Internaţional Hepato – Pancreatico – Biliary Associaţion), din anul 2005;
  • Honorary member în Bulgarian Surgical Society, din anul 2006;
  • Honorary member of Serbian Medical Association, Surgical Secţion, din anul 2006;
  • Honorary member of Chinese Society of Surgery, din anul 2007.
  • Membru al European Academy of Surgical Sciences, 2002;
  • Membru al Academiei Naţionale de Chirurgie din Franţa, 2003;
  • Fellow of the American College of Surgeons, 2005;
  • Membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Moldova, 2007;
  • Membru titular al Academiei Române de Ştiinţe Medicale – Preşedintele Secţiei de Chirurgie Clinică şi Experimentală;
  • Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, - Presedintele sectiei de medicină.

Prof. Dr. Irinel Popescu a fost ales recenzorul urmatoarelor publicatii: Langenbeck's Archives for Surgery , Chirurgia Hepatogastroenterology si EJSO - The Journal of Cancer Surgery

(sursa: http://ro.wikipedia.org)

3 comentarii:

Anonim spunea...

O optiune potrivita. Mai ales ca i se face dreptate omului, dupa ce a castigat alegerile in colegiul sau cu 44% !!! si n-a intrat in Parlament din cauza redistribuirii.
Si totusi... parca as fi mai linistit daca as sti ca un specialist ca Irinel Popescu s-ar ocupa de ceea ce stie mai bine... Bunaoara, transplantul de ficat. Nu cred ca-i o solutie ca unii profesionisti sa-si lase rostul lor, in care exceleaza, pt a face ceva ce pot si altii...

Anonim spunea...

Din pacate nu conteaza omul.Politica e tot aia.Irinel Popescu va baga iar plafoane in farmacii.Bolnavii iar vor alerga de colo colo.Politicienii si-au vazut sacii in car.S-au eliminat plafoanele pentru ca era campanie electorala.
Sanatatea e bolnava de cancer si Irinel Popescu a inceput foarte prost.
Sper sa nu fie mai rau decat inainte.
Ce l-am mai injurat pe Nicolaescu.Acum a venit Bazac.Atat Irinel Popescu cat si Bazac sunt medici.Irinel mai bine ramanea in spital.Era de un real folos acolo.

Bibliotecaru spunea...

Cum se spune? Speranţa moare ultima.