joi, ianuarie 15, 2009

Monica Iacob-Ridzi, prima doamnă ministru la sport


Doamna Monica Iacob-Ridzi este un om politic deosebit de marea masă politică. Un spirit mai retras din viaţa publică, până acum mi-a făcut impresia că face mult mai multe decât vorbeşte. Pe de altă parte nici nu cunosc prea multe despre domnia sa, orice surpriză este posibilă. Ar fi interesant ca site-ul ministerului să pornească şi să conţină mineme informaţi ale activităţii domniei sale. Până atunci...

Ministrul Monica Iacob-Ridzi le zambeste petrosenenilor de pe bannerele de parlamentar

Scris in 14 Ianuarie 2009, 00:08

monicaRecompensa pentru bannerele castigatoare. Actualul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, nu se grabeste sa-si dea jos bannerele din oras, desi campania electorala s-a terminat de aproape doua luni. Mai multe bannere ale actualului ministru al Tineretului si Sportului au ramas in Valea Jiului pe strazi, inca de pe vremea cand Monica Iacob-Ridzi candida ca „deputatul tau". Ele sunt amplasate in locuri publice, pe artera principala si, chiar daca a trecut campania electorala, proprietarii spatiilor publicitare nu au avut initiativa de a elibera panourile.

Pretutindeni cu ministrul...

Unul dintre bannere se afla chiar la intrarea intr-un sens giratoriu, alaturi de avionul care a devenit intre timp simbolul cartierului Aeroport din Petrosani. Un alt banner urias se afla langa Spitalul de Urgenta din localitate. Acesta din urma a fost amplasat inainte ca proprietarul terenului sa-si construiasca o cladire in acel loc. Noua constructie a fost ridicata in jurul panoului publicitar, iar proprietarul nu este deranjat nici el de bannerul expirat.

E alegerea proprietarilor de terenuri

monicaIn tot acest timp, administratia locala, condusa de sotul ministrului, Tiberiu Iacob-Ridzi, nu vede de ce ar exista vreo problema pentru afisarea postelectorala. Mai mult, reprezentantii administratiei nu cred ca cetatenii ar putea fi deranjati de acest tip de afisaj.

„Acolo unde au mai ramas cateva sunt terenuri private si a fost optiunea celor care le detin sa nu le dea jos. E treaba lor cand considera sa le inlocuiasca cu altceva", a spus Claudiu Cornea, viceprimarul municipiului Petrosani.

Bannerele care o reprezinta pe actuala sefa a tinerilor sunt singurele care au mai ramas afisate pe strazi, iar multi cetateni considera ca este o sfidare adusa intregului oras. „Doamna Ridzi ii sfideaza acum, cand a ajuns ministru, pe oamenii care au ales-o. Toti ceilalti candidati si-au dat jos bannerele si afisele electorale numai dansa nu a facut-o inca. Cred ca este o dovada de grandomanie afisata de Monica Iacob Ridzi acum ca a ajuns membru in Guvern", ne-a declarat revoltat un cetatean.

Monica Iacob-Ridzi este singurul parlamentar care, la alegerile de la sfarsitul anului trecut, a obtinut peste 50 la suta din sufragiile alegatorilor.

(sursa: Gazeta Văii Jiului, http://gazetavaii.ro)

Monica Iacob-Ridzi, prima doamnă a sportului

Monica Iacob-Ridzi e prima femeie învestită ca ministru al Tineretului şi Sportului în România. Are 31 de ani, a candidat pentru un post de deputat pe listele PD-L, la Hunedoara, câştigând detaşat, şi, cel puţin după prima întâlnire, ne-a lăsat impresia că ştie ce vrea.

Sunteţi prima femeie care a ajuns în acest post.
În România, da, în Europa, nu. Sunt şase femei numai în Uniunea Europeană pe un post similar cu al meu, iar Franţa şi-a desemnat o femeie ministru al Sportului, după 18 mandate deţinute de bărbaţi. Deci nu e chiar aşa nemaipomenit ca o femeie să fie în fruntea sportului.

V-aţi dorit acest portofoliu?
Da. Mi l-am dorit, pentru că am experienţă managerială în domeniu. Ca europarlamentar, am fost raportor în mai multe comisii care implicau sportul, iar propunerea ca în şcolile ţărilor din UE să se facă trei ore de educaţie fizică pe săptămână îmi aparţine. Dincolo de asta, cred că în fruntea unui minister trebuie să fie un bun manager, nu neapărat un fost sportiv de performanţă.

E sportul important pentru noul guvern?
Din moment ce s-a decis reînfiinţarea acestui minister, vă daţi seama că da. Din punctul meu de vedere, a fost o eroare mare desfiinţarea MTS şi transformarea lui în agenţie. Nu s-a ţinut cont de promovarea pe care sportul ţi-o oferă în lume, şi această greşeală nu se va mai repeta.

Spuneţi o prioritate a cabinetului dumneavoastră.

Încurajarea sportului de masă. Susţinem sportul de performanţă, dar vrem ca lumea să se întoarcă la sport. Şi important e să avem ce să le oferim oamenilor care vor să facă sport.

Va fi Octavian Bellu secretar de stat?

Da. Eu mizez pe experienţa dânsului şi nu a existat nicio altă variantă pe care să o iau în calcul. Sunt adepta continuităţii. În plus, vreau să atragem şi alţi oameni de sport lângă noi, să-i implicăm în diverse proiecte.

Care va fi bugetul pe 2009?

Încă nu s-a stabilit, dar vom încerca să oferim bani tuturor pentru a-şi susţine activitatea aşa cum trebuie. Ministerul va controla însă atent cum se gestionează aceşti bani.

Ce competiţii va organiza România în perioada următoare?
Jocurile Mării Negre în 2010 şi Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret în 2013, care vor fi găzduite de şase oraşe de pe Valea Prahovei. Până atunci, trebuie să creăm condiţiile necesare găzduirii unei asemenea competiţii.

Este sportul românesc în cădere acum?
Dacă ne raportăm la ce condiţii oferim, nu. Trebuie să fim realişti. Locul 17 în lume e bun pentru ceea ce avem la dispoziţie. Ştiu că la Beijing s-au luat numai opt medalii, cel mai puţin din 1962 încoace, dar asta e starea sportului nostru acum. Trebuie să îmbunătăţim condiţiile de pregătire şi apoi să cerem rezultate. Mulţi dintre sportivii noştri se antrenează în străinătate, pentru că în România nu au unde să o facă. Nu e normal asta.

Sunt sportivii respectaţi aşa cum trebuie?

Eu, personal, îi respect enorm pe toţi cei care au făcut performanţă, iar o mare provocare a mea este să pun bazele unui sistem dublu. Vreau ca oamenii să câştige bani şi după ce renunţă la sport, pentru că viaţa de sportiv nu e lungă şi mulţi nu se descurcă­ după ce se lasă de sport. Trebuie să avem grijă de ei şi apoi.

Deci rentele viagere rămân.

Bineînţeles. Cei care le au le merită din plin. Mi se pare corect şi normal să se bucure de ele, pentru că ei au dus numele României în lume.

Bazele de pregătire...

Vom încerca să finalizăm ce s-a început. Nu are rost să ne apucăm de altceva câtă vreme nu s-a terminat ce s-a demarat. Cunosc povestea pistei olimpice pentru canotaj de la Snagov, problema stadioanelor şi multe altele.

Vă place fotbalul?

Îmi place. Nu ratez niciun meci al naţionalei şi o să mă vedeţi şi pe stadioane.

Aveţi în plan şi o colaborare cu FRF?
Fotbalul are un statut aparte, iar pârghiile noastre vizavi de el sunt date de lege. Recunosc, nu sunt foarte generoase. FRF se descurcă singură şi cred că o face foarte bine, dar aş vrea să am măcar o discuţie cu şefii de acolo şi probabil că o voi avea.

"Nu mă voi implica niciodată în alegerile de la federaţii, dar mi-ar plăcea să fiu invitată să asist la câteva. Eu nu am venit să revoluţionez sportul, ci să îl ajut"
- Monica Ridzi, ministrul Sportului

"Aş vrea ca părinţii să nu-i mai scutească pe copii de sport, ba, din contră, să îi trimită la sport. Să nu stea în baza celor trei ore de sport pe săptămână pe care le vor face la şcoală" - Monica Ridzi, ministrul Sportului

articol scris de Iulian ANGHEL, Alexandru Stefan
(sursa: http://www.prosport.ro)


Niciun comentariu: