joi, ianuarie 15, 2009

Neconstitiţională... la loc şi de la capăt


După o lungă aşteptare, Dosar nr. 42D/2009 conţinând excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat şi al celor de serviciu, a fost judecat ultimul, al treizeci şi cincilea caz, s-a ajuns la evidenţă:

15 ianuarie 2009

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa din data de 15 ianuarie 2009, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului, în temeiul art.146 lit.d) teza a doua din Constituţie, referitoare la dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.230/2008 pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat şi al celor de serviciu.

Cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia, constatând că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului este neconstituţională deoarece, întrucât afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie, contravine art.115 alin.(6) din Legea fundamentală.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I-a.

BIROUL DE PRESĂ AL CURŢII CONSTITUŢIONALE

(sursa: http://www.ccr.ro)

OUG care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituţională

OUG care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituţională (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
(Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Curtea Constituţională a decis, joi, că dispoziţiile OUG 230/2008 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat sunt neconstituţionale, admiţând astfel sesizarea Avocatului Poporului.

Pe lista judecătorilor care cumulează pensia de serviciu cu venituri importante din sectorul de stat figurează şi de la Curtea Constituţională: fostul procuror general al României Nicolae Cochinescu (pensie de serviciu de 9.951 lei şi venit suplimentar de la stat de 125.731 lei), Acsinte Gaspar (pensie de serviciu de 8.993 lei şi venit în plus de 79.714 lei), Aspazia Cojocaru (pensie de serviciu de 7.388 lei şi venit în plus de 78.282 lei), Ioan Predescu (pensie de serviciu de 7.388 lei şi venit suplimentar de 76.897 lei), şi Gabor Kozsokar (pensie de serviciu de 9.095 lei şi venit de 110.451 lei).

Joi, Curtea Constituţională a admis excepţia invocată de Avocatul Poportului, stabilind că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 este neconstituţională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie, respectiv contravine articolului 115 alineatul 6 din legea fundamentală.

Avocat Poporului arată, în contestaţia faţă de prevederile Ordonanţei 230/2008, că acest act normativ încalcă drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat.

Potrivit contestaţiei, OUG 230/2008 contravine dispoziţiilor articolului 115 alineatul 6 din Constituţie potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.

Curtea Constituţională a luat în discuţie, joi, sesizarea Avocatului Poporului, iar în urma deliberărilor judecătorii Curţii, au decis că actul normativ este neconstituţional, decizia lor - cu majoritate de voturi - fiind definitivă şi general obligatorie.

Motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României.

Potrivit articolului 18 alineatul 2 din Legea organică a Curţii Constituţionale, deciziile prin care se constată neconstituţionalitatea legii se comunică şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Ministerul Public susţine respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG 230

Ministerul Public susţine respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG 230 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
(Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Ministerul Public a susţinut, joi, la dezbaterea de către judecătorii Curţii Constituţionale a OUG 230 care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat, că excepţia ridicată de Avocatul Poporului trebuie respinsă deoarece nu încalcă articolele din Constituţie invocate.În opinia Ministerului Public, s-ar putea vorbi despre neconstituţionalitatea OUG 230/2008, care ar intra însă în contradicţie cu un alt articol din Constituţie decât cele invocate.

Reprezentantul Ministerului Public a mai spus, în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, că ordonanţa este o măsură de utilitate publică şi are ca scop ocrotirea interesului general.

La şedinţa de la Curtea Constituţională, care a fost publică, au fost prezenţi şi Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM, şi un reprezentant al Comisariatului pentru Societatea Civilă, care au susţinut neconstituţionalitatea OUG 230.

Judecătorii Curţii Constituţionale au încheiat dezbaterile şi urmează să ia o decizie în cazul sesizării de neconstituţionalitate a ordonanţei prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Avocat Poporului arată, în contestaţia faţă de prevederile Ordonanţei 230/2008, că acest act normativ încalcă drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat.

(sursa: http://www.mediafax.ro/)

Niciun comentariu: