Mihai Dinvale şi Valeria Seciu, doi actori de performanţă în aceiaşi piesă.
FURTUNA
de William Shakesperare
Traducerea: Ioana Ieronim
Regia: Cătălina Buzoianu
Scenografia: Dragoş Buhagiar
Muzica originală şi video: Tom Brânduş
Mişcarea scenică: Mălina Andrei, Sandra Mavhima
Lght design: Iulian Băltăţescu
Asistent regie: Camelia Gavrilă
Asistent scenografie: Vladimir Iuganu
Asistent video: Adrian Tăbăcaru
Distribuţia: MIHAI DINVALE (Prospero), VALERIA SECIU (Spiritul Mamei), RODICA NEGREA (Ariel), ŞTEFAN LUPU / FILIP RISTOVSKI (Ferdinand), IRINA RĂDULESCU (Miranda), TOMA CUZIN (Caliban), LILIANA PANĂ (Sycorax), DORIN ANDONE (Alonso), PAPIL PANDURU (Gonzalo), ION LUPU (Antonio), PETRE MORARU (Sebastian), ALIN MIHALACHE (Trinculo), ALEXANDRU GÂTSTRÂMB (Stephano), JULIETA GHIGA SZONZI (Iris), DOMNIŢA CONSTANTINIU (Ceres), VALENTINA POPA (Junona), IOLANDA COVACI, CLAUDIA PREC, SANDRA MAVHIMA, VIOREL COJANU (Spirite) (sursa: http://www.teatrulmic.ro)
Evenimentul prilejuieşte, tot joi, lansarea volumului "Furtuna" în noua traducere a Ioanei Ieronim, traducere după care a fost realizat şi spectacolul.
Spectacolul reuneşte nume ale unor actori consacraţi, precum Mihai Dinvale şi Valeria Seciu şi actori tineri, proaspăt angajaţi la Teatrul Mic, precum Liliana Pană, Papil Panduru, Ion Lupu şi Petre Moraru.
Alături de o echipă cu care lucrează de mulţi ani, din care face parte şi scenograful Dragoş Buhagiar, Cătălina Buzoianu abordează un text clasic, socotit o piatră de încercare pentru regizori.
"Furtuna", în viziunea sa, capătă aspecte contemporane, fără a pierde din magia shakespeariană. Încă de la prima sa montare, în anul 1611, "Furtuna" a fost una dintre cele mai populare piese ale dramaturgului.
Nu este doar o poveste despre puterea de transformare a magiei şi artei, ci şi o parabolă despre dominaţia politică, o poveste arhetipală despre relaţia părinte-copil şi o alegorie a educaţiei morale.
"Furtuna" se desfăşoară, în viziunea Cătălinei Buzoianu, pe insula Stromboli, la intersecţia lumii nord-africane cu cea europeană, într-un peisaj bântuit de spirite, dar şi de cutremure, dominat de figura unui Prospero autoritar, om de ştiinţă animat de dorinţa de răzbunare.
Imaginile sunt contemporane, decorul lăsând cu generozitate loc video-proiecţiei.
"«Furtuna» este un spectacol pe care îl montezi o singură dată în viaţă, dacă ai noroc. Înseamnă mult pentru un regizor. Mie mi-a dat prilejul să mă întorc în timp şi să-mi reconstitui toată viaţa teatrală. Încerc să înţeleg ceva din piesa aceasta şi din trecerea mea prin viaţă şi prin teatru. Este ca o oglindă a timpului în care îmi revăd nu numai viaţa, dar o separ pe etape şi încerc să înţeleg ce a reprezentat totul şi ce reprezintă segmentele", a declarat Cătălina Buzoianu.
(sursa: http://www.mediafax.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu