luni, ianuarie 19, 2009

Armistiţiu în Gaza dorit şi de Hamas


Eu mă întreb cum se dezvoltă astfel de conflicte dacă nu sunt "iubite" de nimeni. Probabil că oamenii scoşi din sărite simt nevoia să arunce, din când în când, cu câte o bombardea... şi dacă tot e bombordeaua la îndemână. Dincolo de glumele mele proaste, este incredibil pentru beligeranţi să tragă linia unui astfel de conflict şi să vadă că nici unul dintre ei nu a câştigat ceva în mod real.

Hamas anunţă un armistiţiu în Gaza
Hamas anunţă un armistiţiu în Gaza
Un lider al mişcării islamiste Hamas, cu sediul la Damasc, Mussa Abu Marzuk, a anunţat duminică un armistiţiu în Gaza şi a cerut Israelului să îşi retragă forţele din teritoriul palestinian în decurs de o săptămână, într-o alocuţiune difuzată de televiziune siriană.

Anterior, un purtător de cuvânt al Jihadului Islamic declarase că grupările palestiniene din Gaza au decis duminică să respecte un armistiţiu timp de o săptămână, în cadrul unei reuniuni organizate la Damasc.

"Grupările palestiniene s-au reunit la Damasc şi vor anunţat în curând un armistiţiu din partea facţiunilor palestiniene de o săptămână, pentru deschiderea punctelor de trecere şi permiterea intrării (pe teritoriul palestinian) a ajutoarelor umanitare", a afirmat Daud Shihab.

"În această perioadă, rezistenţa este pregătită să răspundă tuturor eforturilor egiptene, turce, siriene şi arabe, care să permită un acord pentru retragerea totală a forţelor israeliene şi deschiderea totală a punctelor de trecere" în Gaza, a adăugat el.

Ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, soldată cu aproximativ 1.300 de morţi


Ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, soldată cu aproximativ 1.300 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cel puţin 95 de cadavre au fost descoperite duminică sub dărâmături în Fâşia Gaza, de la intrarea în vigoare a armistiţiului unilateral, ridicând bilanţul total al ofensivei israeliene la aproximativ 1.300 de morţi, potrivit şefului serviciului de urgenţă din teritoriul palestinian.

Majoritatea cadavrelor au fost extrase de sub dărâmături la Jabaliya şi Beit Lahya, în nordul Fâşiei Gaza, precum şi în cartierul Zeitun din oraşul Gaza, a precizat medicul.

În trei săptămâni, ofensiva israeliană a provocat moartea a circa 1.300 de persoane, între care peste 410 copii şi 108 femei, şi rănirea altor 5.300, potrivit noului bilanţ oferit de serviciile de urgenţă din Gaza.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: