duminică, ianuarie 18, 2009

Să ne reîntoarcem la legea pensiilor


Guvernul este hotărât să facă ceva cu pensionarii. Dacă nu au putut să-i dea afară pe cei care usnt deja pensionari, au găsit o cale să-i dea afară pe cei pensionabili. Baza legală este "beton". Legea 19/20 specifică foarte clar:

Art. 41. (5) Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului.
(6) În situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.

Iată şi articolul din ziarul Gândul care ne dezvăluie şi cum anume este primită o astfel de veste:

De la 1 februarie, la ordinul Guvernului

Administraţia centrală – curăţată de toţi funcţionarii pensionabili

de Caterina NICOLAE | 17 IANUARIE 2009
*Sindicatele sărbătoresc: vor pleca 6.500 de şefi care blochează avansarea tinerilor

Guvernul a decis să scoată la pensie funcţionarii publici şi angajaţii din administraţia centrală care au împlinit vârsta de pensionare şi stagiul minim de cotizaţie. Decizia a fost luată de la începutul lunii ianuarie dar nici un oficial n-a suflat vreo vorbă până acum. Premierul Emil Boc a explicat atunci ziariştilor că taie taxiurile demnitarilor în delegaţiile din străinătate şi îi pofteşte să meargă cu autobuzul, dar despre pensionarea la ordin a uitat să spună. Este posibil să fi omis, pentru că ideea nu este nouă. Încă de acum 9 ani, în Legea pensiilor (19/2000) şi mai apoi în legile ce reglementează activitatea funcţionarilor publici scrie că, la împlinirea vârstei de pensionare, angajatul nu îşi mai poate continua activitatea decât cu acordul angajatorului. Altfel spus, ce aduce nou decizia Guvernului este un soi de ordin dat şefilor instituţiilor de stat de a scoate salariaţii la pensie la timpul cuvenit.

Conform liderului Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, decizia va „curăţi“ administraţia centrală de o treime de şefi şi şefuţi: din 21.000, circa 6.500 ar fi trebuit să iasă la pensie sau li se apropie termenul. Marica este atât de bucuros că astfel se va face loc avansării tinerilor în carieră, încât el este cel care a dezvăluit presei decizia Guvernului, în lipsa unei informaţii oficiale. Nu este însă limpede dacă bucuria sindicaliştilor din administraţie nu se va transforma mai apoi în proteste pentru că locurile de muncă rămase vacante în urma pensionărilor vor rămâne blocate. O altă decizie a Guvernului îngheaţă posturile vacante din administraţie, dar rămâne de văzut dacă este vorba de vacantele înregistrate la începutul lui 2009 sau şi de cele din cursul anului 2009.

Decizia Guvernului de a scăpa de pensionari se aplică de la 1 februarie. Pe lângă cei care au îndeplinit deja condiţiile de pensionare dar au rămas în posturi, conform Legii 19/2000, în februarie 2009 ar trebui să iasă la pensie bărbaţii născuţi în iulie 1945 şi femeile născute în iulie 1950, care au cel puţin 12 ani vechime în câmpul muncii. Tot conform Legii 19/2000, însă, aceştia au la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi depune dosarele la casele de pensii şi a primi deciziile. Rămâne de văzut dacă Guvernul, din dorinţa de a scăpa de pensionabili, va grăbi şi acest proces.

caterina.nicolae@gandul.info

Niciun comentariu: