Cele trei noi decrete adoptate ieri de către Italia vor modifica modul de implementare al Directivei Uniunii Europene privind libertatea de mişcare a cetăţenilor, reunificarea familiilor şi statutul refugiaţilor.
În calitate de raportor al Parlamentului European pentru evaluarea implementării directivei de liberă circulaţie urmăresc îndeaproape evoluţia evenimentelor ce au loc în Italia. Nu cred că este înţelept să condamnăm deocamdată aceste noi legi deoarece informaţiile pe care le avem până la această oră sunt incomplete. Documentele oficiale vor fi disponibile de-abia mâine. Însă pot deja anunţa că situaţia va fi discutată în Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European la întâlnirea de săptămâna viitoare când, în calitate de raportor, voi face recomandări Comisiei bazându-mă pe o analiză legală serioasă a acestui nou pachet de legi.
Raportul Comisiei Europene privind modul în care Italia şi alte state membre transpun şi implementează directiva liberei circulaţii este aşteptat până la sfârşitul anului. În cazul în care Italia contravine obligaţiilor pe care le are în calitate de stat membru, va fi trimisă în faţă Curţii Europene de Justiţie.
Oricum, părerea mea este că directiva trebuie să fie clarificată pentru a ne asigura că este respectată de statele membre. Evenimentele în curs nu fac decât să confirme că Directiva de liberă circulaţie este deschisă interpretărilor şi abuzurilor.
2 comentarii:
Eu nu inteleg un lucru: pana la nivel de prim ministru isi dau cu presupusul. Nu e mai normal ca pe cale diplomatica MAE sa ceara lamuriri de la omologul italian privind tot ce este interesant sau important ptr noi?
Tăriceanu a vorbit de două ori cu omologul lui şi acesta i-a spus că nu se aplică domeniul incriminat ţărilor membre UE. Din păcate legile se dau la nivel de parlament şi nimeni nu ştie ce anume se poate hotărî acolo. Ce contează aici foarte mult sunt condiţiile de aplicare ale legii. Parlamentarii europeni au aici un rol foarte mare, pentru că italienii sunt obligaţi să respecte tratatele şi angajamentele europene, iar europarlamentarii sunt singurii care se pot auto-sesiza. Adina Vălean cu atât mai mult, dat fiind că este raportor al Parlamentului European pentru evaluarea implementării directivei de liberă circulaţie, poate sesiza o astfel de neregulă şi poate apoi obliga Italia, printr-o hotărâre a P.E. să îndrepte totul.
Trimiteți un comentariu