sâmbătă, mai 24, 2008

Apel pentru salvarea Deltei Dunării


Cu ocazia Zilei Europene a Păsărilor, Partidul Ecologist Român atrage din nou atenţia asupra importanţei protejării Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării. Redăm integral textul comunicatului:
The image “http://www.pensiuneamaxim.3x.ro/intro/delta_24.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.tehnopol.ro/UserFiles/article/delta_dunarii_09171439.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
"Mai mult decat in orice alta delta sudica, in Delta Dunarii se afla o mare varietate de specii de pasari rare sau pe cale de disparitie.
http://www.rri.ro/images/Apus_de_Soare_in_Delta_Dunarii.jpg

Astfel, aici se afla un procent major al populatiei mondiale de cormoran pitic, jumatate din populatia palearctica a pelicanului alb si 5% din populatia mondiala a pelicanului cret.

The image “http://www.indanubedelta.ro/galerie%20foto/Birdwatching%20Delta/slides/Birdwatching%20in%20Delta%20Dunarii%20(5).jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Delta Dunarii reprezinta un habitat unic datorita celor peste 300 de specii de păsări, dintre care multe nu se mai găsesc nicăieri în altă parte a Europei.

Tot Delta Dunarii este locul de întalnire al pasarilor migratoare din Egipt si din Caucaz, de dincolo de Crimeea sau din Europa Centrala si de Nord. Unele specii ca pelicanii, egreta mica si mare, porumbeii albi si rosii au fost declarate monumente ale naturii. Delta Dunarii gazduieste cele mai mari colonii de pelicani din Europa.

http://www.greenpeace.ro/uploads/articole/39_delta140.jpg

In anul 2000, datorita starii favorabile de conservare in care se afla sistemele ecologice si speciile din Delta Dunarii, Consiliul Europei a acordat Diploma Europeana acestei rezervatii.

Din pacate, in Delta Dunarii s-au “cuibarit” si interesele imobiliare liberale care pun in pericol intregul ecosistem.
Este de notorietate, deja, ca personaje fara scrupule din anturajul premierului Tariceanu incearca sa construiasca ilegal in zona Grindu Lupilor si Grindu Chituc, diverse vile de lux, fara sa se gandeasca la distrugerile pe care le pot produce.

http://www.indeltadunarii.ro/galerie-foto/pasari-mari/10.jpg

Partidul Ecologist Roman reaminteste ca Romania a primit deja un avertisment din partea Uniunii Europene pentru incalcarea directivei europene privind pasarile salbatice.
Romania a fost, astfel, acuzata ca nu a stabilit zone naturale protejate pentru pasarile migratoare sau pentru cele pe cale de disparitie.
PER il atentioneaza pe Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu ca, daca nu va struni lacomia colegilor sai liberali, pelicanii din Delta Dunarii vor ateriza si vor cuibari direct pe acoperisurile vilelor si masinilor de lux aparute ilegal peste noapte in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Pentru ca nu ne asteptam ca premierul Tariceanu sa ia vreo masura, am solicitat, deja, organismelor europene sa protejeze si sa monitorizeze Delta Dunarii.


http://www.ici.ro/romania/images/turism/dd_delta2.jpg


http://www.visitdelta.ro/imagini/complexcastalia.JPG

Asadar, domnule prim ministru, ce primeaza pentru dumneavoastra: afacerile ilegale care sa umple buzunarul acolitilor dumneavoastra sau interesul national?

Pe cine va lasa constiinta sa protejati: pe indivizii fara scrupule care vor sa vanda delta pe bucati sau natura in toata diversitatea ei?"

The image “http://www.pensiuneamaxim.3x.ro/images/delta_25_mic.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Si astia, de-ai lui AN, vor liber la vanatoare...

Bibliotecaru spunea...

Sunt lucruri delicate în deltă. Se pare că unele specii de păsări s-ar fi înmulţit peste măsură dăunând celorlalte. Din păcate nimeni de la Guvernul României nu a făcut o estimare reală a acestui fenomen. Cei care doresc vânarea anumitor specii spun că aceşti "dăunători" au sărit de la ordinul de mărime al miilor la cel al sutelor de mii. Există o prevedere legală în lucru care să prevadă posibilitatea vânării acestor specii. Iar din păcate condiţiile de vânătoare nu sunt îndeajuns de bine stabilite. Eforturile de interzicere a braconajului au avut în România efecte pozitive, s-a ajuns chiar la un excedent. În timp ce alte ţări europene au câteva exemplare de urşi sau lupi, noi avem cu miile, prea mulţi chiar pentru teritoriul pus la dispoziţie. Vânătoare nu este însă singura modalitate de a face rău vietăţilor sălbatice, betonul, poluarea şi mirosul de mici pot aduce la fel de mult rău. Poate că această scădere demografică naturală este o şansă pentru noi de a relaxa mediul de acţiunea otrăvitoare a omului.