duminică, mai 25, 2008

Audiţie la Majestic: "Ucigaş fără simbrie" de Eugene Ionesco


Luni 26 mai, la ora 11,00, la barul Hotelului Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic organizează audiţia cu public a spectacolului „Ucigaş fără simbrie” de Eugène Ionesco, în traducerea lui Marcel Aderca şi în versiunea radiofonică şi regia artistică ale lui Lucian Giurchescu.
The image “http://www.rohoteluri.ro/products_pictures/majestic_ext1.bmp” cannot be displayed, because it contains errors.
În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Ion Lucian, Sanda Toma, Gheorghe Pufulete, Dorina Lazăr, Rugen Racoţi, Ion Siminie, Mircea Diaconu, Florin Anton, Radu Solcanu, Violeta Berbiuc, Alexandru Daniel, Stelian Măicănescu, Dragoş Ianoşi, Bogdan Vlaicu, Octavian Ştefan, Sorin Gheorghiu. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Vasile Manta. Asistent regie artistică: Sorin Gheorghiu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.
După aproape 40 de ani de la premiera românească a piesei „Ucigaş fără simbrie” (Teatrul de Comedie din Bucureşti, 1 octombrie 1968, regia: Lucian Giurchescu), apreciatul regizor, stabilit în Danemarca de trei decenii, a revenit în România pentru a o monta la Teatrul Naţional Radiofonic. Spectacolul a fost difuzat în premieră pe 1 mai, la ora 19,00, la Radio România Cultural.
The image “http://www.sansabuzoiana.ro/imagini/articole/nr40_stiri-la-zi_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.festco.ro/blog/wp-content/uploads/285.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.romanialibera.ro/foto/92/91612/art_91612_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
http://agenda.liternet.ro/imagini04/joimegajoy2.jpg
http://stiri.turismalba.ro/wp-content/uploads/2007/02/mircea-diaconu-in-spectacol-la-alba-iulia.jpg
Dacă în piesele scurte din prima perioadă de creaţie („Cântăreaţa cheală”, „Lecţia”), dominantă este problema limbajului, a necomunicării, piesele mari din al doilea ciclu („Ucigaş fără simbrie, „Regele moare”, „Rinocerii”, „Setea şi foamea”, prima piesă de Eugène Ionesco montată la Comedia Franceză, în 1966, în regia lui Jean Marie Serreau) s-ar caracteriza printr-un cod comun: cel al limbajului de toate zilele, la care dramaturgul se acomodează fără a uita însă experienţele anterioare. „Tueur sans gages” („Ucigaş fără simbrie”) a fost jucată în premieră la 27 februarie 1959, la Théâtre Récamier din Paris, în regia lui José Quaglio. Atmosfera de basm cu zâne de la începutul piesei, când Béranger descoperă în minunatul cartier în care locuieşte soarele copilăriei, este urmată de o dezvoltare de dramă poliţistă: în oraş, un asasin feroce ucide nestingherit. Cu sprijinul poliţiei, Béranger încearcă să pună capăt lanţului de crime. Treptat toţi îl abandonează şi Béranger se va afla singur în faţa unui ucigaş mai degrabă jalnic decât monstruos…
Lucian Giurchescu este regizorul de numele căruia se leagă prima montare în România a unui piese de Eugène Ionesco: „Rinocerii”, premiera în 10 aprilie 1964, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, spectacol jucat cu mare succes şi în turneul de la Paris din 1965, cu Radu Beligan şi Ion Lucian în rolurile principale. În 2003, Lucian Giurchescu a montat „Rinocerii” la Teatrul Naţional Radiofonic (premiera în 12 octombrie 2003) cu Radu Beligan, Ion Lucian, Sanda Toma, Alexandru Repan, Mircea Albulescu, Mihai Fotino, Alfred Demetriu, Petrică Popa, Ruxandra Sireteanu, Dumitru Chesa, Ada Navrot, Eugen Racoţi, Gabriela Chişu, Gheorghe Pufulete în distribuţie. (Tudor Cristian)

Niciun comentariu: