luni, mai 26, 2008

Expoziţie cu fotografii realizate deasupra României


Complexul Muzeal Arad organizează expoziţia de fotografie „Priviri asupra trecutului României“, cu imagini aeriene realizate de Georg Gerster, informează corespondentul AMOS News.
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Artă Arad în perioada 28 mai – 22 iunie 2008. Vernisajul va avea loc miercuri, la deschidere fiind prezenţi Dietrich Birk, Secretar de Stat în Ministerul Ştiinţei, Cercetării şi Artei din Stuttgart, şi Martin Rill, cercetător ştiinţific la Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm/Dunărea, Germania.
Cele 74 de fotografii ale expoziţiei oferă o imagine asupra celor mai importante monumente culturale de pe teritoriul actual al României. Selecţia s-a orientat după acele monumente care ocupă astăzi un loc cheie în evoluţia artei, fiind considerate reprezentative în regiunile locuite de români. Dintre acestea, 16 monumente fac parte din patrimoniul cultural mondial.
Elveţianul Georg Gerster, născut în 1928 în Winterthur, este unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori de fotografii din avion din întreaga lume. Începând cu anii 60, acest fotograf, distins cu numeroase premii, a documentat situri arheologice de pe cinci continente şi a realizat imagini de o frumuseţe greu de descris. Ele fascinează nu doar datorită perfecţiunii tehnice şi a calităţii estetice, ci reprezintă şi din punct de vedere ştiinţific o sursă importantă de informaţii.
Gerster a fost singurul fotograf care a reuşit ceea ce părea aproape imposibil – şi anume să obţină imagini ale unor monumente antice din peste 50 de ţări din Africa, Asia, America, Australia şi Europa. Unele dintre aceste fotografii au fost făcute în ţări, care astăzi nu mai permit deloc sau cu mare dificultate survolarea teritoriilor lor (este cazul Irakului, Iranului, Siriei, Israelului şi Palestinei). (Paul Preda)

Niciun comentariu: