Acum câteva zile foarte seriosul jurnal „Washington Post” ne atrăgea atenţia că în curând alimentele vor deveni la fel de preţioase - şi de scumpe - ca şi aurul. Nu este una dintre cele mai bune veşti pentru România, care are deja, la câteva categorii de alimente, cum ar fi uleiul comestibil, dar şi lactatele, cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană. În principiu, cauzele acestei situaţii le ştim, întrebarea este „ce putem face”?
Poate că pentru o ţară ca România, membru al Uniunii Europene, soluţiile n-ar trebui să fie atât de greu de găsit. În fond, există Politica Agricolă Comună, există mecanisme de piaţă, iar Europa stă bine la capitolul dotare şi cercetare dezvoltare în domeniul agriculturii şi procesării produselor agricole.
Spun asta, meditând la cele spuse de prof. Jeffrey Sachs, consilier special al ONU, director al Columbia University Earth Institute, la întâlnirea cu membrii Comisiei pentru Dezvoltare a PE, la începutul lunii mai. Referindu-se la soluţiile crizei alimentelor, în legătură situaţia din ţările sărace, prof. Sachs spunea, în esenţă: ”Pasul cel mai important este creşterea producţiei în zonele sărace. Majoritatea acestor regiuni - şi mă refer în primul rând la Africa - produc doar jumătate sau o treime din cât ar putea produce. Problema este că fermierii sunt atât de săraci încât nu îşi pot permite să cumpere seminţele bune, să fertilizeze pământul sau să irige terenurile agricole. De aceea cred că, pentru a depăşi actuala criză alimentară, trebuie să ajutăm prin finanţarea producţiei în ferme în ţările sărace - creşterea producţiei va duce la scăderea preţurilor şi astfel va fi rezolvată situaţia de urgenţă.”
Ce se va întâmpla când nu vom avea de unde să importăm? Este pregătită agricultura românească să răspundă rapid unei cereri în creştere, care nu mai poate fi susţinută de importuri? NU!
Prof. Sachs spunea şi altceva:” Cel mai important lucru pe care îl poate face Europa este finanţarea producţiei în ţările sărace. Acest lucru reprezintă din punctul meu de vedere pasul numărul unu: foarte practic.” Este o soluţie. Şi UE ar putea începe să investească în România, care are cel mai important potenţial agricol după Franţa. Ţările europene nu sunt la adăpost de criza alimentelor, oricât de performante ar fi sistemele lor de producţie agricolă. Pentru asta trebuie să ştim să ne susţinem cauza. Adică să le spunem ce aşteptăm de la ei şi ce proiect avem pentru dezvoltarea sectorului agricol.
Un comentariu:
Iti multumesc mult pentru aceasta aranjare in pagina, Bibliotecaru! Si o zi frumoasa, sa iti mearga bine.
Trimiteți un comentariu