vineri, mai 16, 2008

Cristian David în acţiune


Cristian David s-a întâlnit cu omologul său german
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, s-a întâlnit astăzi, 16 mai, la sediul MIRA, cu omologul său german, Wolfgang Schäuble, prilej cu care au fost abordate teme de interes aflate pe agenda europeană.
Considerând că între România şi Germania există o “bună cooperare în toate domeniile de combatere a criminalităţii”, oficialul german a subliniat încă o dată susţinerea ţării sale în demersurile făcute de statul român pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Ministrul de interne german a declarat că în Germania nu există probleme din punct de vedere al infracţionalităţii săvârşite de cetăţenii români iar colaborarea între autorităţile de aplicare a legii germane şi române este una foarte bună.
http://blog.chip.de/chip-linux-blog/wp-content/uploads/2007/04/wschaeuble.jpg
Ministrul Cristian David i-a prezentat omologului său german progresele înregistrate pe linia securizării frontierei de stat, devenită frontieră europeană începând cu 1 ianuarie 2007.
De asemenea, ministrul Wolfgang Schäuble a fost informat şi cu privire la evoluţia înregistrată în lupta împotriva corupţiei, în special prin operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie şi prin elaborarea Strategiei Naţionale Anticorupţie privind sectoarele vulnerabile şi administraţia publică locală (2008-2010).
The image “http://www.ziua.net/pics/2007/10/24/1193230540.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
În cadrul discuţiilor, ministrul român de interne a amintit despre exerciţiul de patrulare la Marea Neagră care va fi organizat, împreună cu Bulgaria, în toamna acestui an, adresând invitaţia Germaniei de a participa la acest eveniment, derulat sub egida Agenţiei FRONTEX.
Cei doi miniştri au convenit şi asupra necesităţii întăririi capacităţii de reacţie, răspuns şi intervenţie la urgenţele civile, atât în plan intern, cât şi în cel regional.
Referindu-se la acest subiect, ministrul Cristian David a subliniat experienţa acumulată de România prin participarea la misiunea de stingere a incendiilor din Grecia, produse la sfârşitul lunii august a anului trecut.
Totodată, oficialul român a menţionat intenţia ţării noastre de a realiza un centru regional – România, Bulgaria şi Grecia – care să contribuie la “identificarea celui mai eficient şi prompt răspuns la urgenţele civile”.

Declaraţia ministrului Cristian David referitor la întâlnirea avută cu ministrul italian de interne Roberto Maroni
Ministrul Cristian David a prezentat astăzi concluziile întâlnirii avute ieri, la Roma cu ministrul italian de interne Roberto Maroni. Redăm textul integral al declaraţiei:
http://canali.libero.it/affaritaliani/upload/ma/0015/maroni.jpg
"Discuţiile au vizat o abordare pragmatică şi obiectivă a situaţiei. În primul rând, aş vrea să subliniez faptul că în această discuţie, ca de altfel în întreaga noastră acţiune, două lucruri sunt nenegociabile: unul este respectarea legii iar cel al doilea este respectarea dreptului la liberă circulaţie pe care românii l-au căpătat de la momentul aderării României la Uniunea Europeană.
Mecanism comun de cooperare
Acesta este cadrul general care a marcat discuţiile noastre şi vreau să vă spun că din punctul nostru de vedere susţinem întru totul efortul autorităţilor italiene de aplicare cu fermitate a legii. Faptul că sunt cetăţeni români care trăiesc în Italia dar nu o fac în legalitate este inacceptabil în primul rând pentru autorităţile italiene, dar în egală măsură şi pentru noi, ceea ce înseamnă că vom face un efort comun, un efort conjugat de a aplica ferm legea, fără niciun fel de compromis.
În acelaşi timp trebuie ca prin mecanismul de colaborare, prin toate mijloacele, să asigurăm o aplicare a legii unitară şi nediscriminatorie. Astfel putem să le oferim cetăţenilor români o garanţie reală a faptului că drepturile lor sunt apărate şi că nu este niciun fel de discriminare în modul în care este aplicată legea în Italia.
Am asigurat partenerii italieni că avem disponibilitatea de a susţine o echipă mai numeroasă care să vină alături de poliţiştii italieni, completată cu câţiva procurori care să asigure combaterea criminalităţii şi a migraţiei ilegale. În acelaşi timp cred că acest subiect trebuie tratat cu toată responsabilitatea şi seriozitatea şi mai ales acest subiect trebuie depolitizat.
A existat o anumită retorică care a ţinut de o perioadă electorală în Italia, ce-i drept cam lungă, şi care a inflamat acest subiect, câteodată in mod incorect şi neadecvat şi cu anumite consecinţe care vor putea fi greu de gestionat dacă nu ne vom opri aici şi nu vom instala un climat de normalitate, realism şi pragmatism în soluţionarea problemei. Vreau să vă asigur că nu este o problemă atât de generală pe tot teritoriul Italiei cum lasă să se înţeleagă anumite reportaje, nu este o problemă care nu poate fi gestionată.
Trebuie să aplicăm cu toată fermitatea măsurile legale care se impun pentru că avem o obligaţie faţă de toţi românii care locuiesc, trăiesc şi muncesc în deplină legalitate în Italia.
http://robertobrumat.files.wordpress.com/2006/11/maroni-roberto.jpg
Comunitatea de români din Italia
Sunt un număr considerabil de români care trebuie să-şi vadă apărată şi protejată viaţa, atât a lor cât şi a familiilor lor, de orice posibil derapaj într-o atitudine de respingere sau de xenofobie care ar putea fi generată de orice implementare discrimantorie a legii.
De aceea avem această obligaţie faţă de cetăţenii români care sunt foarte numeroşi, reprezintă principala comunitate în Italia şi care au un aport considerabil din punct de vedere economico-social. Avem obligaţia de a-i proteja în egală măsură cum trebuie să conştientizăm faptul că aproximativ 800.000 de cetăţeni români lucrează, sunt angajaţi de către firme cu capital italian.
Iată deci că avem un număr de câteva milioane de români şi italieni care sunt angajaţi într-o legătură directă, fie la serviciu, fie în familie şi care este o relaţie foarte bună, cu o integrare aproape perfectă din toate punctele de vedere. Sunt familii mixte, sunt companii mixte, sunt 25.000 de companii italiene în România, sunt cca. 15-20.000 de companii româneşti înfiinţate în Italia, iar relaţiile dintre România şi Italia trebuie proiectate în această realitate.
Aceasta ne arată că românii reprezintă cea mai numeroasă prezenţă din punct de vedere al populaţiei din Italia şi acest lucru va trebui să fie luat în considerare cu mult mai multă rigoare şi responsabilitate de către autorităţile din Italia. În egală măsură, noi trebuie să conştientizăm faptul că avem o comunitate de afaceri foarte puternică din Italia prezentă în România cu peste 200.000 de angajaţi români.
Climatul de normalitate şi dezvoltare caracterizează relaţiile româno-italiene
Înseamnă că din acest climat de normalitate şi de dezvoltare al relaţiilor dintre România şi Italia trebuie să eliminăm cât mai repede cu putinţă problemele care au apărut în ultima perioadă, să înţelegem că acestea nu au un caracter generalizat ci au un caracter izolat, că nu este necesar ca pentru anumite cazuri izolate să creăm o situaţie care să se reflecte negativ asupra prezenţei românilor în Italia. Este normal să se aplice cu fermitate legea dar este în egală măsură necesar să dăm dimensiune reală a acestui fenomen şi să intrăm într-un climat de discuţii normale şi de colaborare operative între structurile de aplicare a legii.
Echipă mixtă pentru analizarea mecanismului de implementare a decretului-lege în aplicarea Directivei 38/2004
Ca o concretizare a discuţiilor de ieri am propus şi ministrul Maroni a acceptat să constituim o echipă mixtă, echipă care să analizeze mecanismul de implementare a decretului-lege în aplicarea Directivei 38/2004 - decret adoptat de Guvernul Prodi.
Să vedem care au fost problemele în aplicarea decretului, care este mecanismul pe viitor în care acest decret lege ar putea fi modificat. Modificările care vor fi aduse nu vor fi dirijate împotriva anumite naţionalităţi sau anumite etnii, ci trebuie doar să găsim acele mecanisme funcţionale care să asigure aplicarea cu fermitate a legii pentru autorităţile din Italia.
Ceea ce înseamnă că o echipă mixtă din România şi Italia va începe practic discuţiile care se vor materializa probabil până la sfârşitul săptămânii viitoare. Vrem să nu se creeze impresia că eventuale modificări sau corecţii aduse acestui decret lege ar fi direcţionate împotriva unei naţionalităţi sau etnii.
Am fost asigurat de ministrul Maroni că orice modificare care ar putea fi adusă acestui decret-lege va avea menirea de a întări capacitatea de reacţie a autorităţilor italiene în sensul asigurării ordinii şi siguranţei publice, siguranţei cetăţenilor care trăiesc în Italia. Vreau să fim bine înţeleşi. În Italia nu trăiesc numai italieni, trăiesc şi cei mai mulţi dintre românii noştri care stau în deplină legalitate.
Pentru ei este necesară asigurarea ordinii şi siguranţei publice, asigurarea siguranţei lor personale. Aşadar, acest pachet de legi este destinat asigurării unui climat de siguranţă publică în Italia şi trebuie înţeles şi tratat ca atare. Eforturile noastre vor fi conjugate şi nu este niciun fel de motiv să credem că ar fi dirijate împotriva, aşa cum spuneam, unei anumite etnii sau naţionalităţi.
Aplicarea cu fermitate a legii
Ceea ce trebuie să rămână este aplicarea cu fermitate a legii în Italia. Şi, aşa cum am spus-o şi ieri, aceia dintre români care au ales să trăiască şi să muncească în Italia, trebuie să o facă în respectul deplin al legii, indiferent că trăiesc în Germania, în Italia sau în Spania.
Nu este un compromis cu legea pe care românii pot să-l facă în alte state de vreme ce nu-l pot face în România. Şi aşa cum nu îl fac în România nu pot să-l facă niciunde în Uniune Europeană ceea ce însemnă că noi trebuie să distingem foarte clar lucrurile, noi avem tot interesul să colaborăm cu autorităţile italiene în ceea ce priveşte aplicarea legii în faţa celor care nu o respectă.
Şi faţă de cei care nu respectă legea măsurile care sunt necesare trebuie să fie aplicate cu fermitate. Dar nu este o chestiune care să ne privească în mod direct şi cred că este momentul să se concluzioneze modalitatea în care acest mecanism poate fi îmbunătăţit în colaborarea noastră bilaterală., în urma acestei discuţii prin Comisia mixtă de lucru care va analiza probleme de natură operativă-poliţienească, aspecte de natură legislativă şi elemente de jurisprudenţă sau de natură penală.
Acestea sunt practic lucrurile pe care aş fi vrut să le completez faţă de cele care au fost spuse deja ieri în conferinţa de presă comună pe care am avut-o, subliniind încă o dată faptul că la această primă conferinţă de presă ministrul Maroni a apreciat în mod clar şi fără nici un fel de echivoc faptul că românii care trăiesc în Italia sunt bineveniţi, sunt perfect integraţi şi singurul obiectiv pe care autorităţile italiene îl au în acest moment este cel de asigurarea a unui climat mai înalt de ordine şi siguranţă publică, obiectiv pe care, de altfel, îl împărtăşim întru totul."

Niciun comentariu: