sâmbătă, mai 24, 2008
Guvernul României...
În data de 23 Mai 2008 Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Transport” organizează la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013 (CM POST).
CM POST reprezintă o structură naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional, responsabil cu adoptarea acelor măsuri care să asigure buna implementare a Programului Operaţional Sectorial „Transport” 2007-2013, în conformitate cu prevederile Art. 65 şi 66 ale Regulamentului Consiliului 1083/2006, precum şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a CM POST.
CM POST este alcătuit din reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, parteneri socio-economici, ONG-uri, reprezentanţi ai mediului academic şi ai asociaţiilor profesionale cu activitate relevantă pentru Programul Operaţional Sectorial „Transport”.
În cadrul acestei reuniuni membrii CM POST vor discuta progresul în implementarea POST şi vor supune aprobării Raportul Anual de Implementare al POST pentru anul 2007, precum şi Planul de Evaluare al POST 2007-2013.
De asemenea, în cadrul întâlnirii CM POST se vor prezenta şi discuta perspectivele financiare ale POST pentru anul 2008, stadiul proiectelor majore propuse a fi finanţate prin POST, prezentarea sistemului unic de management al informaţiei (SMIS), precum şi acţiunile de publicitate şi comunicare realizate până la data reuniunii CM POST şi Planul de Comunicare pe anul 2008.
Documentele aprobate de CM POST vor fi disponibile spre accesare şi consultare pe website-ul Ministerului Transporturilor: www.mt.ro, secţiunea POS Transport.
Seminar de iniţiere în domeniul afacerilor europene adresat autorităţilor din Bosnia şi Herţegovina
Ministerul Afacerilor Externe o organizat, la 21 mai 2008, un seminar de iniţiere în domeniul afacerilor europene adresat autorităţilor din Bosnia şi Herţegovina.
Evenimentul se înscrie în programul „Sprijin pentru integrarea în UE a Bosniei”, finanţat de Ministerul de Externe din Marea Britanie, prin programul de finanţare Global Opportunities Fund şi coordonat de Centrul de Studii în domeniul Securităţii şi al Diplomaţiei de la Universitatea din Birmingham.
Seminarul a fost deschis de Răduţa Matache, secretar de stat pentru afaceri europene, care a susţinut o scurtă alocuţiune despre importanţa perioadei de preaderare pentru un viitor stat membru. A evidenţiat totodată necesitatea creării şi consolidării relaţiilor dintre statele membre şi statele candidate sau potenţial candidate, în vederea dezvoltării de parteneriate europene.
Au susţinut prezentări experţi de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Justiţiei, Departamentul Afaceri Europene şi Consiliul Concurenţei.
Temele abordate au vizat: organizarea instituţională din perioada de preaderare; responsabilităţile instituţiilor implicate în procesul de negociere din perioada de preaderare; implementarea acquis-ului comunitar, cu accent pe măsurile anticorupţie; ajutoarele de stat; aspecte financiare; reforma administraţiei publice; măsurile întreprinse în domeniul agriculturii şi siguranţei alimentare.
Cu prilejul vizitei în România, oficialii din Bosnia şi Herţegovina au mai avut întrevederi şi la Administraţia Prezidenţială, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi la Departamentul pentru Afaceri Europene. Delegaţia Bosniei şi Herţegovinei a fost însoţită de David Broucher, coordonatorul programului, fost ambasador şi consilier de aderare la Preşedinţia României în anul 2005.
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a trimis, in cursul acestei dupa amiezi, o AVERTIZARE HIDROLOGICA COD GALBEN catre prefecturile judetelor ALBA, ARAD, BACAU, BIHOR, BRASOV, COVASNA, HARGHITA, HUNEDOARA, MURES, NEAMT, PRAHOVA, SALAJ SI SUCEAVA (13 PREFECTURI – COD Galben) .
Sursa informatiilor este Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri cu probabilitate mica de depasire a COTELOR DE ATENTIE, in perioada 23.05.2008 ora 12:00 – 24.05.2008 ora 12:00
BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE: Barcau, Crisul Alb, Tarnava Mica, Aries, Olt, Prahova, Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus si Buzau.
TEXTUL MESAJULUI:
Ca urmare a evolutiei situatiei hidrometeorologice din ultimele 24 ore, a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele 12 ore si datorita propagarii se actualizeaza avertizarea hidrologica nr. 33 din 21.05.2008 ora 15:30 dupa cum urmeaza:
Se ridica avertizarea hidrologica COD PORTOCALIU din toate bazinele hidrografice avertizate anterior.
Se mentine avertizarea hidrologica COD GALBEN pentru perioada 23.05.2008 ora 12:00 – 24.05.2008 ora 12:00 privind posibilitatea producerii unor scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si a cresterilor de debite si niveluri cu probabilitate mica de depasire a COTELOR DE ATENTIE pe raurile din bazinele: Barcau, Crisul Alb, Tarnava Mica, Aries, Olt (sector amonte Sancraieni, Homorod), Prahova (amonte Poiana Tapului, Doftana), Suceava (amonte Brodina), Moldova (amonte Gura Humorului), Bistrita (afluenti), Trotus (amonte Goioasa) si Buzau (amonte Nehoiu), situate in judetele: Salaj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Mures, Brasov, Covasna, Harghita, Prahova, Bacau, Neamt si Suceava.
Se ridica avertizarea hidrologica COD GALBEN din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Crisul Repede, Crisul Negru, Tarnava Mare, Mures superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, Cibin, Lotru, Arges, Ialomita, Barlad, Jijia si Prut, aferente judetelor: Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Cluj, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea, Sibiu, Arges, Dambovita, Ialomita, Buzau, Vaslui, Iasi si Botosani.
Harta cu codurile si semnificatia acestora se anexeaza. In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
NOTA: In intervalul 23.05.2008 ora 12:00 – 24.05.2008 ora 06 se mai pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale in zonele de deal si munte din judetele: Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud, Mures, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita, Bacau, Neamt si Suceava.
Se impune urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice, in conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale”.
Valoarea emisiilor antenelor de telefonie mobilă din oraşul Târgu Mureş este de 40 de ori mai mică decât limitele admise prin lege Caravana „Comunicaţiile mobile şi sănătatea”, iniţiată de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Sănătăţii Publice, a ajuns astăzi, 23 mai a.c., la Târgu Mureş.
Prezent la eveniment, Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély, a dat asigurări administraţiilor locale şi judeţene, precum şi reprezentanţilor mass media, că nu există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte expunerea populaţiei din oraşul Târgu Mureş la emisiile antenelor de telefonie mobilă.
„Nu există motive reale de îngrijorare cu privire la efectele nocive ale amplasării antenelor de tip GSM asupra stării de sănătate a populaţiei din oraşul Târgu Mureş”, a declarat Károly Borbély, Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. „Analizând măsurătorile de câmp electromagnetic efectuate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei în acest oraş, în luna martie, Institutul de Sănătate Publica din subordinea Ministerului Sănătătii, a stabilit că valoarea emisiilor antenelor este de peste 40 de ori mai mică faţă de nivelurile de referinţă prevăzute de lege. Sunt măsurători profesioniste, care nu lasă loc de echivoc”, a mai spus ministrul.
Astfel, a arătat el, „nu se poate vorbi de efecte nocive ale emisiilor antenelor GSM asupra stării de sănătate a populaţiei”.
În cadrul evenimentului de la Târgu Mureş, Adrian Ionescu, Directorul Direcţiei Comunicaţii şi Programe Europene din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a oferit detalii tehnice referitoare la antenele de telefonie mobilă, tipurile acestora, normele de amplasare, modul în care funcţionează şi emit, precum şi modalităţile prin care se conectează cu telefoanele mobile ale utilizatorilor. În acest sens, măsura scoaterii antenelor de telefonie mobilă în afara localităţilor ar fi complet nepotrivită. Amplasarea antenelor în afara ariilor urbane ar conduce la creşterea valorii emisiilor de telefonie mobilă şi abia atunci ar exista riscul să se atingă cotele maxime admise de lege. Telefoanele mobile au emisie adaptivă şi caută automat semnalul de la cea mai apropiată antenă; dacă aceasta se află departe, telefonul mobil emite cu putere mai mare, pentru a se putea conecta la antenă. Această emisie crescută poate ajunge să reprezinte un risc pentru sănătate.
“Este esenţial ca populaţia să înţeleagă că nivelul emisiilor antenelor de telefonie mobilă scade cu cât există mai multe antene amplasate într-un oraş”, a spus Adrian Ionescu, Directorul Direcţiei Comunicaţii şi Programe Europene din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
Campania „Comunicaţiile mobile şi sănătatea” se desfăşoară în perioada aprilie – iunie 2008, şi îşi propune să informeze corect administraţiile publice locale şi populaţia despre antenele GSM, emisiile acestora şi posibilele efecte asupra stării de sănătate a populaţiei.
Campania are la bază informaţii ale Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Împotriva Radiaţiilor Neionizante şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Deasemenea, oferă informaţii ale Ministerului Sănătăţii Publice, prin Institutul de Sănătate Publică.
În cadrul fiecărui eveniment local este împărţită broşura „Comunicaţiile mobile şi sănătatea”. Aceasta poate fi consultată şi online, la adresa: http://www.mcti.ro/fileadmin/uploads/Comunicatiile_mobile_si_sanatatea.pdf
Finanţare ISPA: Recepţia staţiei reabilitate de epurare a apei uzate Sibiu
Beneficiarul Apă – Canal SA Sibiu a recepţionat astăzi, 23 mai a.c., staţia reabilitată de epurare a apei uzate Sibiu, în baza unui contract semnat, în septembrie 2005, cu firma Sistem Yapi Turcia, în valoare totală de 9,39 milioane euro. Acest contract a fost în întregime finanţat din fonduri de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi face parte din proiectul ISPA Sibiu.
Acest proiect cuprinde trei contracte de lucrări, un contract de asistenţă tehnică şi un contract de supervizare în valoare totală de 37,588 milioane euro, din care finanţarea nerambursabilă UE este de 25,559 milioane de euro, iar cofinanţarea BERD - de peste 12 milioane de euro. Data estimativă a finalizării acestei măsuri ISPA este 31.12.2010. Componenta de reabilitare a staţiei de epurare a apelor uzate a fost finalizată şi recepţionată astăzi, urmând ca celelalte două contracte să fie finalizate unul în acest an - Reabilitarea staţiei de tratare apă potabilă, iar celalălt în anul 2010 - Reabilitarea reţelelor de canalizare.
România a angajat, până în prezent, fonduri în cadrul programului ISPA de circa 2,7 miliarde de euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de aproximativ 2 miliarde de euro. MEF este instituţia, care coordonează administrarea fondurilor europene nerambursabile, inclusiv a Programului ISPA destinat proiectelor de infrastructură – transporturi şi mediu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu