Citeam deunăzi că un comisar european român vizitează România. Citeam şi îmi exprimam în gând... "Foarte tare, frate!"
Comisarul european Leonard Orban a declarat că actele normative adoptate de către guvernul italian referitor la situaţia migraţiei forţei de muncă vor fi evaluate de Comisia Europeană în momentul în care vor fi confirmate de către parlamentul italian şi dacă vor fi depistate încălcări ale drepturilor omului Comisia va reacţiona. Anunţul a fost făcut după întrevederea cu primul ministru Călin Popescu Tăriceanu de la Palatul Victoria.
"Nu există motive. În opinia Comisiei Europene, limitarea liberei circulaţii a persoanelor nu poate fi făcută plecând de la criterii de ordine publică, nu este acceptabil acest demers", a precizat comisarul european. Totodată, premierul Tăriceanu a declarat că Guvernul român va face o evaluare amănunţită a măsurilor pe care le-a adoptat Executivul italian.
"Vă pot spune că măsurile adoptate de guvernul italian necesită o evaluare atentă pe care am cerut-o Ministerului de Externe, celui de Interne şi Departamentului de Afaceri Europene pentru a ne putea formula un punct de vedere foarte bine documentat şi oficial.(....) La prima vedere ceea ce a decis guvernul este concordant cu declaraţiile de până acum ale oficialilor. Nu sunt măsuri care să vizeze în mod special pe românii care lucrează în Italia. Sunt măsurui care vizează cu precădere imigranţii din ţările non-UE", a afirmat primul ministru Călin Popescu Tăriceanu.
Comisarul european Leonard Orban a declarat că Planul de acţiuni pe 2008 al Programului Naţional de Reforme adoptat ieri, de către Executiv este foarte important pentru dezvoltarea economică a ţării şi faptul că România este prima ţară care a răspuns solicitării Comisie de a elabora un astfel de plan este apreciat.
"Deja am putut avea o primă evaluare asupra conţinutului acestui progra. Credem că este un punct de plecare foarte bun, important pe baza căruia se poate construi un set de măsuri menite să valorifice potenţialul, oportunitatea care există în momentul de faţă pentru România. In opinia Comisiei Europene acestă oportunitate de dezvoltate va mai exista câţiva ani de zile de acum înainte poate 5, poate 7 şi este necesar ca măsurile care sunt prevăzute în acest plan să fie puse cât mai repede în aplicare", a declarat comisarul european.
Planul de acţiuni pe 2008 al Programului Naţional de Reform a fost elaborat ţinându-se cont de cinci recomandări de ţară ale Comisiei Europene care se referă la: consolidarea capacităţii administrative, evitarea politicii fiscale prociclice, reducerea procedurilor şi întârzierilor administrative în scopul îmbunătăţirii mediului de afaceri, o abordare integrată a creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă, consolidarea măsurilor de combatere a fragmentării structurilor de cercetare. (Claudia Dumbravă)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu