joi, mai 22, 2008

PE propune vize pentru cetăţenii americani care vin în Europa


Uniunea Europeană ar putea reintroduce viza pentru cetăţenii americani care calatoresc in statele membre, dacă nu se respectă principiul reciprocităţii, au decis deputaţii europeni la sesiunea plenara de la Strasbourg.
The image “http://www.boeing.com/companyoffices/gallery/images/md17/bc17x-inflt.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Parlamentul European a adoptat in acest sens cu 511 voturi pentru, 29 împotrivă şi 7 abţineri o rezoluţie elaborată de deputatul belgian Gérard Deprez (ALDE) în numele Comisiei pentru Libertăţi Civile şi Afaceri Interne a PE. Deputatii solicită de asemenea statelor membre, care s-au angajat deja în negocieri bilaterale cu SUA pe tema vizelor, să nu submineze solidaritatea Uniunii.
Deputaţii europeni consideră că negocierile dintre Comisie si Statele Unite privind regimul vizelor ar trebui să se încheie înainte de iunie 2009 şi că, începând de atunci, nu ar mai trebui permisă nici o discriminare între cetăţenii Uniunii. In plus, Parlamentul îndeamnă Comisia să abordeze, în cadrul negocierilor, chestiunea excluderii cetăţenilor europeni contaminaţi cu virusul HIV de la programul de ridicare a vizelor și să garanteze egalitatea de tratament pentru toţi cetăţenii UE. Deputaţii susţin poziţia Comisiei potrivit căreia nu există motive obiective pentru a impune interdicţii de călătorie la adresa persoanelor infectate cu virusul HIV.
The image “http://farm3.static.flickr.com/2235/1948449158_ed0e9b8e30.jpg?v=0” cannot be displayed, because it contains errors.
În rezoluţie se subliniază că: participarea la programul de scutire de vize (VWP) ar trebui să le acorde, fără întârziere, tuturor cetăţenilor statelor membre, în aceleaşi condiţii, drepturi identice în ceea ce priveşte statutul paşapoartelor lor; accesul SUA la bazele de date sau sistemele de informaţii ale UE/CE ar trebui interzis, cu excepţia cazului în care este autorizat în mod explicit de dreptul comunitar, iar, în acest caz, ar trebui să fie convenit de comun acord la nivelul UE şi să se bazeze pe respectarea deplină a principiului reciprocităţii; orice extindere a transmiterii către Interpol a datelor privind paşapoartele pierdute şi furate ar trebui convenită de comun acord la nivelul UE; actualele norme comunitare garantează într-o măsură suficientă siguranţa aeroporturilor, în conformitate cu standardele Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), putând fi autorizate inspecţii din partea SUA în cazul în care există zboruri directe între un aeroport de pe teritoriul EU şi SUA; orice acord oficial privind repatrierea cetăţenilor UE nu ar trebui să fie acceptabil decât pe bază de reciprocitate, urmând să fie negociat şi încheiat de CE şi SUA; obligaţiile referitoare la posibila introducere a unui sistem electronic de autorizare a călătoriilor pentru cetăţenii SUA care călătoresc în UE ar trebui negociată de către CE. (Carmen Dinu)
http://www.hostalsanjose.com.pe/blogWP/wp-content/uploads/2007/07/usa-visa.jpgThe image “http://www.presentation-partners.co.uk/legend/Story/Passport%20Stamp.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Niciun comentariu: