marți, mai 06, 2008

Marko Bela mizează pe ungurii din România


http://www.riport.ro/images/Er2_14/MarkoBela.jpg
76% dintre maghiari sprijină UDMR, a anunţat preşedintele Uniunii, Béla Markó, marţi, 6 iunie, la conferinţa de presă susţinută la Bucureşti.
Béla Markó a făcut cunoscute rezultatele unui sondaj realizat între 2-18 aprilie pe un eşantion reprezentativ de 1.114 persoane. Béla Markó a declarat că UDMR a reuşit să recâştige o parte a alegătorilor maghiari care la alegerile europarlamentare nu au votat candidaţii Uniunii. Aproape 80% din cei intervievaţi sprijină participarea UDMR la guvernare, în acelaşi timp, 63% din respondenţi au confirmat că vor participa la alegerile locale din iunie. Béla Markó a evidenţiat şi problemele care, conform sondajului, preocupă cel mai mult maghiarimea din Transilvania: construcţia locuinţelor pentru tineri, pensiile, lupta împotriva corupţiei, precum şi autonomia locală.
Preşedintele UDMR a reafirmat că obiectivul UDMR este de a repeta sau chiar de a depăşi rezultatele obţinute la alegerile locale din 2004.
Acesta este un ţel realist, deoarece şi recentul sondaj arată un deosebit de important sprijin din partea maghiarimii din România: susţinerea UDMR este de 76%, pe când a Partidului Civic Maghiar este de numai 12% - a menţionat Béla Markó. Béla Markó a precizat că UDMR este de acord cu politicienii PNL care au cerut demisia comisarului pentru justiţie al Comisiei Europene, Franco Frattini, pentru declaraţiile sale privind libera mişcare a cetăţenilor UE. În opinia lui Béla Markó comisarul european n-ar fi trebuit să-şi permită astfel de declaraţii de natură xenofobă. „Nu putem accepta că în timp ce toţi suntem egali, unii să fie mai egali”, a subliniat preşedintele UDMR.
UDMR continuă să-şi susţină amendamentele vizând modificarea Constituţiei, dar salută orice alte iniţiative asemănătoare, a subliniat Béla Markó referindu-se la declaraţiile de marţi ale preşedintelui României, conform cărora ar urma ca un grup independent de experţi să alcătuiască un pachet de propuneri de modificare a Constituţiei şi care să fie pus în dezbatere publică. Béla Markó a opinat că partidele politice au datoria ca, alături de concepţia lor privind cadrul legal şi constituţional actual, să propună diverse modificări. El a reamintit că printre amendamentele propuse de UDMR figurează definirea riguroasă a competenţelor instituţiei prezidenţiale, clarificarea atribuţiilor Guvernului, limitarea emiterii de ordonanţe guvernamentale de urgenţă, precum şi regândirea sistemului parlamentar bicameral ce s-a dovedit a fi un sistem fals.

Niciun comentariu: