marți, mai 06, 2008

Administraţii locale cu iniţiativă şi în serviciul populaţiei!


UDMR a dat publicităţii un document intitulat Principiile de bază ale programului electoral al UDMR pentru alegerile locale (2008). În document se arată că UDMR urmăreşte crearea şi susţinerea unor administraţii publice locale cu spririt de iniţiativă şi prestatoare de servicii în localităţile cu populaţie maghiară. Numai astfel de administraţii corespund cadrului nou de funcţionare creat de aderarea la UE precum şi sarcinilor speciale şi cerinţelor calitative sporite care decurg de aici. Cei trei piloni de bază ai programului electoral al UDMR sunt descentralizarea, modernizarea şi autonomia.
Conform strategiei UDMR pentru administraţie locală pe perioada 2008-2013, pentru ca administraţiile locale să fie competitive, ele trebuie să asigure servicii de calitate şi să contribuie la creştereaa calităţii vieţii populaţiei, precum şi la înfăptuirea dezvoltării locale. Administraţiile locale întărite prin descentralizare trebuie să folosească orice posibilitate de modernizare. Scopul UDMR este planificarea coordonată şi realizarea eficientă a proiectelor.
În continuare documentul se referă la oportunităţile pe care le oferă descentralizarea pentru întărirea şi creşterea rolului şi răspunderii administraţiilor locale şi trece în revistă sarcinile şi obiectivele Uniunii în domeniile cele mai diverse în care administraţiilor locale le revin sarcini noi şi atribuţii decizionale lărgite, de la învăţământ (cu accent pe învăţământul în limba maternă) şi politica ocupării forţelor de muncă, la sănătate şi protecţia mediului, la cultură, la lichidarea prăpastiei dintre mediul urban şi cel rural, la dezvoltarea infrastructurii, a societăţii informaţionale, la dezvoltarea teritoriului şi creşterea calităţii vieţii. Un principiu fundamental este autonomia, practică democratică a luării deciziilor şi organizării statale. Uniunea Europeană consideră ca un principiu de bază ideea specifică a autoconducerii şi subsidiarităţii.
În activitatea sa politică, se arată în document, UDMR urmăreşte acest obiectiv strategic. Autonomia este un drept al comunităţii naţionale pe care îl exercită în vederea protecţiei, dezvoltării şi păstrării identităţii sale naţionale. Ea este totodată un instrument prin care comunitatea maghiară din România îşi poate fundamenta, pe pământul său natal, dezvoltarea economică şi culturală, poate crea condiţiile materiale, juridice şi poitice ale dăinuirii sale, se mai arată în documentul privind principiile de bază ale programului electoral al UDMR.

Niciun comentariu: